Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Triest: VVD en CDA keren zich tegen de belasting op vleesvervuiling

  •  
30-03-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2604 keer bekeken
  •  
worstjes

© cc-foto: webandi

CDA en VVD lijken niet te willen dat de vervuiler betaalt, maar dat de vervuiler wordt betaald. 

Er lag een slim voorstel van de TAPP Coalitie dat veehouders veel geld kan opleveren en problemen kan aanpakken. En dat consumenten in potentie budgetneutraal kan belonen voor plantaardiger eiwit alternatieven, als bonen en vegaburgers. Dat plan kan, zoals het er nu uitziet, gedurende deze kabinetsperiode in ieder geval de prullenbak in. Het resultaat: er komt nóg een onderzoek.

Let wel: in Nederland is 80 % van de biodiversiteit verdwenen de afgelopen 125 jaar door onder meer stikstofuitstoot door de vleesindustrie. Voor onze ogen voltrekt zich een klimaatramp met tropische temperaturen op Antarctica, door onder meer methaan uitstoot. En een klimaathongersnood in Oost-Afrika. En op en rondom het platteland lijden mensen aan longaandoeningen, door amoniakuitstoot en fijnstof uit vee-uitwerpselen.

Jammer is dat VVD en CDA wel veel praten over de noodzaak om te verduurzamen, hier ook kiezers op hebben geworven en gewonnen en echt wel kleine dingetjes willen en doen, maar steeds wegblijven van aanpassingen die de fundamenten van de economie verbeteren, waardoor bestaande, oude belangen in het geding komen.

Wat willen ze wel op het gebied van vleesvervuiling? De oplossingen van de VVD en CDA zijn disproportioneel oppervlakkig. Zo wil Derk Boswijk liever 'bewustwording stimuleren'; wat op zichzelf zelden werkt voor dit soort urgente problemen. En het is ironisch, nu er tientallen miljoenen EU-subsidie worden ingezet om juist vleesconsumptie aan te jagen.

Waar deze twee partijen wel uitpakken? De komende jaren geven ze 25 miljard euro aan een stikstoffonds. Én 35 miljard euro aan een klimaatfonds. Maar hier is het nog onduidelijk hóe dit gaat leiden tot biodiversiteitsherstel of vermindering van klimaatverandering. En hoe we voorkomen dat dit gewoon weer subsidies worden voor vervuilende bedrijven.

Dergelijke subsidies leiden tot een verschuiving van budget van en voor onder meer lage inkomensgroepen en duurzamere ondernemers, naar veelal zeer vermogende bedrijven die voornamelijk gericht zijn op export en gewoon heel schadelijk zijn voor mens, milieu en maatschappij. Dit is oneerlijk, gaat ten koste van onderwijs, politie of zorg. En verder geen prikkels aan bedrijven om niet te vervuilen.

Dit is het zoveelste voorbeeld waar CDA en VVD niet lijken te willen dat de vervuiler betaalt, maar dat de vervuiler wordt betaald. En dat duurzamere, vleesvrije ondernemers en consumenten fors meebetalen aan tijdelijke schadeherstel van vervuilers.

Als we onder meer het perverse belastingbeleid niet aanpakken, blijft het dweilen met de kraan open. En vervallen de forse fondsen tot een soort verzorgingsstaat voor vervuilende bedrijven.

D66, GroenLinks en Partij van de Dieren zijn gelukkig wel voor en gericht op een eerlijke, ondernemende verduurzaming van de economie.

cc-foto: webandi

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.