Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Coronavirus is begonnen aan najaarsoffensief, aantal besmettingen neemt razendsnel toe

Duitsland scherpt maatregelen aan
Joop

Triage

  •  
22-03-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
49678207752_f0b3c40187_k

© cc-foto: Maryland National Guard

Ik lees veel over het spookscenario in Noord-Italië waar artsen moeten kiezen wie wel en niet wordt behandeld.
Job – zestien – is door een chromosoomafwijking verstandelijk en lichamelijk gehandicapt.
Job zit met zijn jas aan op ons balkon. Boekje tussen de handen, zon op zijn gezicht. Zo luchten we hem elke dag even. Job zit in volledige quarantaine, en wij ook.
We begonnen exact een week geleden en hoe langer de coronacrisis voortduurt, hoe overtuigder we raken van deze radicale maatregel. Job behoort tot de risicogroep. Vanwege zijn ernstige scoliose zitten zijn longen in de verdrukking en een longontsteking kan hem fataal worden.
Maar wat me nog veel meer angst aanjaagt dan het virus op zich, is de gedachte dat hij straks ziek wordt (misschien zijn we al besmet) en alle IC-bedden bezet zijn. Ik lees veel over het spookscenario in Noord-Italië waar artsen moeten kiezen wie wel en niet wordt behandeld. Triage heet dat. De hamvraag is dan: wie heeft de grootste kans op overleving? De arts wikt en beslist.
Ik zie ons al aankomen met Job. Kind in rolstoel met een broze gezondheid. Conditie: nul. Alles in zijn lijf zit schots en scheef, een normale intubatieslang inbrengen is al gecompliceerd. Ik zie plaatjes van patiënten die op hun buik beademd worden. Door zijn kromme rug kan Job helemaal niet op zijn buik liggen!
Het scenario maakt me doodsbenauwd. Ik roep vaak dat ik hoop dat Job ons niet overleeft – zodat wij er altijd zullen zijn om voor hem te zorgen – maar het zou toch afgrijselijk bitter zijn als hij hier het slachtoffer van wordt. Omdat hij bij voorbaat kansloos lijkt bij een afweging tussen twee zieken. Zal je zien dat de patiënt met de grootste overlevingskans afgelopen weekend nog gezellig in een café zat te lallen dat er niks aan de hand was. Terwijl wij ons kind al dagen afschermen van elk mogelijk risico en zelfs onze boodschappen voor de deur laten afzetten.
Dat idee, daar lig ik ’s nachts wakker van.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (21)

Fons Wijers
Fons Wijers30 mrt. 2020 - 22:13

Triage is van alle tijden. Gaan we er nog wat aan doen of niet, gelet op de perspectieven en rekening houdend met anderen die er misschien beter voor staan. Eens worden we allemaal geconfronteerd met de dood. Met de medische technieken van tegenwoordig kan dat lang worden uitgesteld, maar als het moment eenmaal daar is, moeten we er vrede mee hebben.

Frits Jansen
Frits Jansen30 mrt. 2020 - 15:42

"Triage" is oorlogsgeneeskunde. Op een slagveld kan niet iedereen geholpen worden, en dan wordt gekozen voor de gewonde die de beste kansen heeft om te overleven. Dus niet de patiënt die het waardevolst is voor de maatschappij of zo. Ook bij een geestelijk gehandicapte is de vraag alleen: kan hij het redden of niet. Het pijnpunt is vooral dat een onjuiste inschatting niet is uitgesloten. Als er genoeg capaciteit is kan iemand het voordeel van de twijfel krijgen, bij een tekort aan capaciteit niet. Dat is lullig, maar het is erger als iemand die wél een kans maakt buiten de boot valt omdat iemand die toch geen kans maakt onnodig beslag legt op capaciteit. Kortom, praat niet te lichtvaardig over "triage".

Minoes&tuin
Minoes&tuin23 mrt. 2020 - 10:55

Ik begrijp je! De wereld is niet mooi! Heel veel sterkte gewenst en dat Job de crisis goed mag doorkomen zo ook jullie zelf. Job kan jullie niet missen! Maar een ding is zeker. Job heeft liefhebbende ouders, dat is het allerbelangrijkste.

Middenman
Middenman23 mrt. 2020 - 8:53

Die angst is volledig begrijpelijk en het is logisch dat je er wakker van ligt. De wereld is fundamenteel oneerlijk. Ik heb in landen gewoond waar mensen met relatief eenvoudig te verhelpen aandoeningen op de trap van het ziekenhuis stierven omdat ze de zorg niet konden betalen. In die landen heeft Corona nog niet heftig toegeslagen, maar als het wel gebeurt dan is wat we in Italië zien en waar Nederland mee te maken krijgt nog niets vergeleken met wat we daar gaan zien.

mariamaria2
mariamaria222 mrt. 2020 - 21:48

Beste Annemarie, de wereld is oneerlijk en ik kan me jouw angst heel goed voorstellen. helaas blijkt niet iedereen zo begaan met de ander en kan ik degenen die de regels aan zijn laars lappen niet anders kwalificeren als grote egoïsten!

1 Reactie
Zandb
Zandb1 apr. 2020 - 9:10

maria Wisten we nu maar precies wie dan niet zo begaan is met de ander - volgens welke normen overigens? - en wisten we nu maar wie de regels - maar daar gaat het hier voornamelijk over, dat blijkt dat de regels volgen niet zo goed uitwerkt - aan de laars lapten. Dan zouden we ze wel eens even vertellen dat het grote egoïsten zijn. Begrijp me goed, u zal het vast goed bedoelen en ik twijfel echt niet aan uw goede wil maar alle mensen die hier zo schrijnend mee te maken kunnen weinig met dergelijke open deuren. Eigenlijk zegt u: Leer er maar mee leven. We kunnen hooguit mensen labelen als egoïsten. Ik kan me niet voorstellen dat u dat ook werkelijk bedoelt te zeggen.

Frank van der Laar
Frank van der Laar22 mrt. 2020 - 19:18

Blijf vooral super-voorzichtig. Goed dat je de boodschappen laat brengen. Vandaag waren er voor het eerst minder nieuwe gevallen in Nederland. Hopelijk was ik te pessimistisch.

ton14024
ton1402422 mrt. 2020 - 18:57

We zijn nog niet toe aan de moeilijke vragen als overlevingskans de hamvraag is.

4 Reacties
4Vier!
4Vier!22 mrt. 2020 - 19:36

Ton14024 22 maart 2020 at 19:57 “We zijn nog niet toe aan de moeilijke vragen als overlevingskans de hamvraag is.“ Ja hoor. Een jongen van 16 heeft voorrang op mensen van 50+. Ook als zijn overlevingskans kleiner is.

ton14024
ton1402422 mrt. 2020 - 20:00

4vier, ook als die kans bijna nihil is?

4Vier!
4Vier!22 mrt. 2020 - 20:30

Ton14024 22 maart 2020 at 21:00 “4vier, ook als die kans bijna nihil is?“ In het algemeen wel ja. Als de 80-jarige 30% overlevingskans heeft en de 16-jarige 5%, dan mag dat bed naar de 16-jarige opdat die ook kans op leven heeft. De 80-jarige heeft z’n leven al kunnen benutten.

Hanneke Kouwenberg
Hanneke Kouwenberg23 mrt. 2020 - 6:28

Medici wegen, als schaarse middelen verdeeld moeten worden over patiënten, vooral kans op overleven, en uiteindelijk ook: gewonnen quality adjusted life years (QALYs). Ik denk dat de zorgen van de moeder van Job heel, heel reëel zijn: zijn kans op overleven is, gezien zijn vervormingen, slechter, en qua QALY's scoort hij waarschijnlijk ook anders dan een vijftiger die een gezin, bedrijf, sportvereniging draaiende houdt. Ik kan dat echt niet mooier maken. Er is één hoopgevend puntje: bij jongeren verloopt het beeld milder, bij nogal wat kinderen praktisch asymptomatisch. En hoewel veel organen van Job niet "kunnen" wat de organen van de meeste 16-jarigen kunnen, is er geen reden aan te nemen dat zijn immuunsystem het slechter doet dan dat van een gemiddelde 16-jarige (vooropgesteld dat hij niet één of andere auto-immuuntherapie krijgt). De kans dat alle angstige overwegingen helemaal van toepassing zullen blijken, zelfs als Job geïnfecteerd raakt ondanks de maatregelen van zijn ouders, is echt niet bepaald nul. Maar ik vind het handelen van zijn ouders wel heel verstandig. En hun angst is vreselijk. Heel veel sterkte!!

Apabellon Apagopolis
Apabellon Apagopolis22 mrt. 2020 - 17:14

Lieve Annemarie, Hoe moeilijk zijn woorden van troost bij een onbekende. Ik hoop echt het allerbeste voor Job en jou. Het zijn absurde tijden. Maar laat warmte de angst overwinnen.

[verwijderd]
[verwijderd]22 mrt. 2020 - 16:45

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe22 mrt. 2020 - 19:49

afschuwelijk

Pater
Pater22 mrt. 2020 - 16:45

Sterkte.

Moos2
Moos222 mrt. 2020 - 16:45

Dat gebeurt in Nederland ook, mensen die een wekenlange beademing niet kunnen overleven, worden niet beademd. Driekwart van de Corona-doden in Nederland hebben geen IC van binnen gezien. Ze zijn opgegeven voordat de behandeling was begonnen.

3 Reacties
BartP2
BartP222 mrt. 2020 - 19:54

@Moos Dat driekwart de IC niet ziet las ik ook in de MSM, maar dit wil niet zeggen dat mensen met onderliggende longproblemen plús corona daaroverheen niet op de IC mogen. Er wordt altijd gekeken naar perspectief nadat iemand weer van de IC afkomt.

Minoes&tuin
Minoes&tuin23 mrt. 2020 - 11:04

Je bedoelt waarschijnlijk geen beademing gehad. De IC is meer dan dat volgens mij. Veel mensen zitten momenteel met die vraag en bijbehorende angsten. Veel mensen worden gescheiden op het eind van hun leven van hun meest dierbaren. Dat kun je je haast niet voorstellen. Anderen maken nu ook voor heel wat mensen uit of ze een voltooid leven hebben gehad.

Moos2
Moos223 mrt. 2020 - 15:36

Ik bedoel de IC, het stond in de Volkskrant vorige week. Nu kan het zijn dat het getal niet helemaal klopt. Maar een substantieel deel klopt. Mensen die dement zijn, mensen met ernstige onderliggende gezondheidsproblemen, die komen niet meer op de IC en gaan gewoon in een verpleegtehuis dood, terwijl ze in slaap worden gehouden. https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/driekwart-van-overleden-coronapatienten-in-nederland-kwam-nooit-op-intensive-care~b9c5660d/

4Vier!
4Vier!22 mrt. 2020 - 16:26

“ Dat idee, daar lig ik ’s nachts wakker van” Dat geloof ik graag. Doodenge tijd voor mensen met een broze gezondheid of fragiele kinderen. ????sterkte !!