Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Apenpokken nu ook in Nederland opgedoken

RIVM verwacht snel meer gevallen van mysterieuze ziekte
Joop

Treurig: steeds meer ouderen eenzaam

  •  
14-11-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
oudere.jpg
Eén op de drie voelt zich wel eens eenzaam ... 800.000 ouderen eten altijd alleen
Steeds meer ouderen voelen zich eenzaam. Bijna één op de drie zegt zich wel eens eenzaam te voelen en één op de tien voelt zich zelfs heel erg eenzaam. Dat schrijft dagblad Trouw woensdag. Ouderen riskeren steeds meer geïsoleerd te raken.
Volgens Jonne Boesjes, hoofd communicatie van het Oranjefonds is eenzaamheid een groot probleem in Nederland. ‘En er zijn geen tekenen dat het minder wordt. De crisis treft Nederland. Als er minder geld bij mensen binnenkomt, is er misschien minder geld voor sport of voor muziekles’, aldus Boesjes.
Onderzoeksbureau Motivaction ondervroeg ruim vijfhonderd mensen in de leeftijd tussen de vijftig en tachtig jaar naar hun sociale leven. Uitkomst: steeds meer ouderen raken in een sociaal isolement.
Ook kwam uit het onderzoek naar voren dat ruim 800.000 senioren altijd alleen eten en een miljoen zit meestal alleen aan tafel. Dit betekent niet direct dat ze eenzaam zijn, maar volgens Boesjes ligt er vaak wel een verband.
Trouw (betaalde editie): Eenzaamheid onder ouderen neemt toe
Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

leven, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (12)

Zeddicus
Zeddicus14 nov. 2012 - 9:28

www.facebook.com voor een stukje sociaal contact. Dat kan uiteraard ook tijdens het eten :)

Coropa
Coropa14 nov. 2012 - 9:28

Zelf vind ik deze uitslag niet verwonderlijk. We leven nu eenmaal in een ‘ik’ maatschappij. Helaas is dit niet alleen op ouderen van toepassing. Er zijn er velen die ook staan te juichen als er bezuinigd wordt op ontwikkelingshulp of als er ambtenaren worden ontslagen. Veel politieke partijen spelen hier op in en creëren een maatschappij van egoïsten. Gelukkig houdt zo’n maatschappij nooit stand. Dus de hoogste tijd om te werken aan een maatschappij waaraan iedereen mag deelnemen!

anjojans
anjojans14 nov. 2012 - 9:28

De verziekte generaties van nu hebben alles te danken aan de ouderen die na de oorlog de boel hebben opgebouwd.Velen hebben alleen een AOW'tje. Zij hebben nog 48 uur per week gewerkt,op de fiets naar het werk! 14 dgn vakantie p.j. Hoor je ze klagen? Neen! Wie zijn ouderen niet deert is zijn toekomst niet weert!

WendyB2
WendyB214 nov. 2012 - 9:28

Het is voor AOWers, net als voor bijstandsgerechtigden, ook verboden om sociale contacten te onderhouden door bijvoorbeeld bij elkaar te eten of de dag bij elkaar door te brengen. Dan krijg je de SIOD op je dak.

JoopSchouten
JoopSchouten14 nov. 2012 - 9:28

Ouderen lijken onzichtbaar. Ze worden vaak voorbijgelopen alsof ze er niet zijn ...

kaat9
kaat914 nov. 2012 - 9:28

Zoals mijn moeder zaliger(zou 94 geweest zijn, als ze was blijven leven)zei: als je 't niet alleen kunt, kun je 't ook niet met z'n tweeën, of drieën, etc. etc. En zij werd op d'r 37e weduwe, met 3 kleine kinderen.

prozaschrijverazazel
prozaschrijverazazel14 nov. 2012 - 9:28

Met dank aan de vorige kabinetten zal dit kabinet er voor zorgen dat dit aantal ouderen zich in ras tempo zal verdubbelen. Want volgens politiekrechts minnend Nederland moet er maar een halt worden geroepen aan alle activiteiten die een subsidie slurpende werking hebben en daar vallen de vele activiteiten waar ouderen aan meedoen onder. Dus bedankt he rechts stement Nederland!

1 Reactie
Andy40
Andy4014 nov. 2012 - 9:28

Nee bedankt links Nederland om deze mensen (en vele anderen) geheel afhankelijk te maken van de aalmoezen.

TheBigLebowski
TheBigLebowski14 nov. 2012 - 9:28

resultaat van jarenlang neo-liberaal ik-beleid. Geen sociale cohesie meer in deze alleen op geld gerichte maatschappij. Snel, snel en nog eens snel. Meer, meer en nog eens meer.

1 Reactie
Andy40
Andy4014 nov. 2012 - 9:28

U heeft het niet gelezen? Het komt mede doordat er minder geld binnenkomt. Mensen die optimaal van het Neo liberaal beleid gebruik hebben gemaakt hebben meer geld voor muziekles en de klaverjas club (om maar te zwijgen van de groep met een jacht in Saint Tropez). Ik kan u verzekeren dat het vroeger geen rozengeur en maneschijn was...

emmeedewaal
emmeedewaal14 nov. 2012 - 9:28

Medemenselijkheid, vriendelijkheid, wat over hebben voor de ander ... het is verdrongen door zelfingenomenheid, machtsmisbruik, hebzucht en oppervlakkigheid. Zo ook bij dit nieuwe kabinet dat net zo min liberaal als sociaal is. Het is een schaamteloze schijnheilige vertoning. Want wie zijn die WE die allemaal moeten inleveren? Behoren onze "volksvertegenwoordigers" met hun zeer sterke schouders daar ook bij??? Misschien is dit een goed idee om nog wat extra's te bezuinigen: verstrek aan iedere oudere gratis de Pil Van Drivon. Want als de bezuinigingen werkelijk doorgaan, denk ik dat mijn generatie (60+) er in de toekomst dankbaar gebruik van zal maken.

1 Reactie
emmeedewaal
emmeedewaal14 nov. 2012 - 9:28

Sorry, maakte een tikfoutje, bedoelde de Pil Van Drion. Het zou echt wel een hele zorg minder zijn voor dit kabinet Rutte/Samson.