Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Trekvogels vallen massaal uit de lucht door klimaatcrisis

  •  
17-09-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
99 keer bekeken
  •  
zwaluwen

© cc-foto: Capri23auto

In het zuidwesten van de Verenigde Staten vallen trekvogels dit jaar met duizenden tegelijk uit de lucht. Hoewel vogels vaker dood neerstorten, stellen deskundigen dat de aantallen dit jaar vele malen hoger liggen dan voorheen. “Dit zien we normaal niet”, verklaart Tristanna Bickford van het New Mexico Department of Game and Fish tegenover Gizmodo.
Daarnaast zijn er veel meldingen van vreemd gedrag bij de trekvogels. Volgens Bickford zijn de dieren lethargisch, eten ze niet en vliegen ze laag bij de grond. Ook gaan de vogels op de grond op zoek naar insecten en zijn ze opvallend mager.
Biologen doen nog onderzoek naar de doodsoorzaak bij de vogels. Onderzoekers van Cornell University vermoeden dat de vogels te lijden hebben onder de rookwolken die afkomstig zijn van de enorme klimaatbranden in het westen van de VS. Uit eerder onderzoek blijkt dat blootstelling aan rook kan leiden tot ademnood en andere gezondheidsproblemen bij vogels.
Een andere verklaring is de extreme droogte in het zuidwesten van de VS, die wordt verergerd door de klimaatcrisis. Door de droogte zijn er minder insecten en hebben de trekvogels minder te eten.
cc-foto: Capri23auto
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (20)

Appel2
Appel218 sep. 2020 - 5:41

"Biologen doen nog onderzoek naar de doodsoorzaak bij de vogels." De rest is speculatie maar een oorzaak afkomstig van de wereldwijd steeds meer alomtegenwoordige mens ligt voor de hand. Je dan laten leiden door ideologisch gekleurde overtuigingen zal allesbehalve soelaas bieden. Vooral door de in het Westen daartoe gestimuleerde markt geleid door juiste regulering door regeringen van ondernemingen die de nodige innovatiekracht bezitten en aanpassingsvermogen kunnen een groenere toekomst bieden.

7 Reacties
vdbemt
vdbemt18 sep. 2020 - 10:32

"Vooral door de in het Westen daartoe gestimuleerde markt...... " Noem iets dat van algemeen belang is, dat door marktwerking er beter op is geworden (zorg, woningmarkt, justitiele ondersteuning, begeleiding naar ander werk ???????). ".... geleid door juiste regulering door regeringen .....". Dat is nu net het probleem. Die moeten dat dan wel willen. Onze regering vindt andere dingen belangrijker. Die houdt het liefst sterke bedrijven sterk, ten koste van veel.

ton14024
ton1402418 sep. 2020 - 10:50

´´regulering door regeringen´´ met een goed gezamenlijk plan. Is een gemiddelde temperatuurstijging van maximaal 2 graden Celsius nog haalbaar? Moeten we al onze middelen inzetten om dat te garanderen? Moeten we ons juist voorbereiden op de gevolgen van hogere temperatuurstijging?

vdbemt
vdbemt18 sep. 2020 - 11:46

@Ton. Ik vrees dat we al zover zijn dat dat laatste nodig is. Maar als je tegelijkertijd niet ook het eerste doet, dan blijft het niet bij de 2 graden. Maar gaat het door. En wordt dat tweede alsmaar moelijker.

Appel2
Appel218 sep. 2020 - 16:20

@vdbemt Het optimaal marktprincipe i.c.m. gerichte overheidsregulatie vanuit vertegenwoordigende parlementaire democratieën en een rechtstaat, kort samengevat de moderne westerse samenleving, heeft meer dan wat ook voor medische toepassingen, innovatie op allerlei andere gebieden, alsmede producten gezorgd en daardoor als geen ander het uitbannen van honger in de wereld, armoede in het algemeen, en gezorgd voor een enorme toename van opleidingsniveau, meer algemene welvaart en geluksgevoel. Deze nieuwe uitdaging met het probleem van bedreigingen van natuur en milieu zal net als al die andere crises die al met zoveel succes met dit recept zijn bedwongen waar zij vrije hand kreeg net zo goed alleen succesvol bedwongen kunnen worden door dit principe.

vdbemt
vdbemt19 sep. 2020 - 12:47

@Appel. Eerste alinea: helemaal waar. Maar tegelijkertijd ontzettend veel aan natuur, flora en fauna, en klimaat verkloot, waardoor (door dat optimale marktprincipe i.c.m. gerichte overheidsregulatie) we nu op dat vlak zo in de problemen zitten. Je kunt de planeet niet eindeloos uitputten. En giftige stoffen blijven uitstoten. Die nieuwe uitdaging zal dus met een ander recept moeten worden aangepakt.

vdbemt
vdbemt19 sep. 2020 - 12:55

En met de zaken van algemeen belang die door marktwerking verbeterd zouden zijn, bedoel ik het publiek stelsel in NL. Zeg maar de NUTS-zaken. Die zijn er hier door de marktwerking absoluut niet op vooruitgegaan. De zorg, woningmarkt, rechterlijke bijstand wordt onbetaalbaar, taken van UWV en Sociale Dienst worden privaat uitbesteed.

vdbemt
vdbemt16 aug. 2022 - 13:33

@Appel2. " Het optimaal marktprincipe i.c.m. gerichte overheidsregulatie vanuit vertegenwoordigende parlementaire democratieën en een rechtstaat, kort samengevat de moderne westerse samenleving, heeft meer dan wat ook voor medische toepassingen, innovatie op allerlei andere gebieden, etc............." Zeker. Dat valt niet te ontkennen. Maar dan spreek je daarbij al over "overheidsregulatie". Ik zei overigens: noem iets van ALGEMEEN belang. Basisbehoeften, zoals zorg, wonen, vervoer, sociaal vangnet, onderwijs zijn onderwerpen die je niet aan de vrije markt moet overlaten. Dat is in NL nu wel bewezen.

Eric Minnens
Eric Minnens18 sep. 2020 - 5:12

Vroeger had je de kanariepiet als 'early warning' diertje in de mijnen; of er giftige gassen vrijkwamen. Voor onderwater heb je nog steeds (ik meen) het stekelbaarsje. Komt die op zijn rug bovendrijven, dan weet je het wel. En nu dan de trekvogels. Als early warningers, niet voor een mijn of een vijver, maar voor de hele aarde. Maar ze zijn al te laat. Het zijn eigenlijk 'late warnings' die ze geven. Het is al vijf over twaalf.

1 Reactie
Arjan Fernhout
Arjan Fernhout18 sep. 2020 - 9:24

Wetenschap is niet gebaseerd op vergelijkingen. Je intuïtie vormt een perfect uitgangspunt.

Snakepit
Snakepit17 sep. 2020 - 17:10

Zoveel dierenleed in de VS op dit moment, in de bossen leven ook veel (grote) zoogdieren, als de dieren de branden al overleven zullen ze naderhand veel moeite hebben om voedsel te vinden omdat hun habitat is vernield.

1 Reactie
ton14024
ton1402417 sep. 2020 - 23:26

´´(grote) zoogdieren´´ maken het probleem hooguit zichtbaarder.

adriek
adriek17 sep. 2020 - 16:54

Komt allemaal door 5G natuurlijk.

3 Reacties
Kuifje3
Kuifje317 sep. 2020 - 19:50

En door Trump

ton14024
ton1402417 sep. 2020 - 23:20

????

Tamer Aslantas
Tamer Aslantas18 sep. 2020 - 10:26

eerst 4G en nu 5G.. Tja, wie zal het weten!?

Ryan2
Ryan217 sep. 2020 - 16:38

Kijk, droogte is al sinds tijden een probleem in de Verenigde Staten. Maar ze maken zich daar niet druk om. Ze bouwen zelfs een stad als Las Vegas in een woestijn, en slepen daar voor veel geld water naartoe, om daar een hele hoop fonteinen te gebruiken voor een watershow. Verspilling alom. Wie wind zaait, zal storm oogsten. Blijkbaar is men daar gelovig, en vertrouwt te veel op de voorzienigheid. Tja, als ik God was, liet ik het daar ook af weten. God helpt nooit, als je dom bezig bent..

3 Reacties
Kuifje3
Kuifje317 sep. 2020 - 19:58

Steden bouwen in woestijngebieden hoeft helemaal niet zo stom te wezen. Kijk naar Israël waar ze in woestijnen bloeiende kibboets wisten te maken. Als wij mensen onze creativiteit weten te gebruiken kunnen we ontzettend veel. Kale gebieden kunnen tot bloei komen door eenvoudige irrigatiemaatregelen. Het is een kwestie van doen.

ton14024
ton1402417 sep. 2020 - 23:23

´´probleem in de Verenigde Staten´´ Dom.

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout18 sep. 2020 - 9:01

@Jerommeke Als je ongestraft van alles kan jatten van je buren is uiteraard niets meer een probleem.