Joop

Treintrots

  •  
16-01-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
206 keer bekeken
  •  
trein

© cc-foto: Skitterphoto

De Europese Commissie heeft recent een plan omarmd om treinreizen tussen Europese steden te verbeteren met onder meer hogesnelheidstreinen.
Vliegschaamte? Treintrots! Met de nachttrein naar Rome voor minder dan 100 euro. Naar Edinburgh voor 65 euro. Maar liefst 22 nieuwe treinverbindingen zijn er in 2022. Trouw schreef er dit heerlijke artikel over, met tips.
En dat is nog maar het begin. De Europese Commissie heeft recent een plan omarmd om treinreizen tussen Europese steden te verbeteren met onder meer hogesnelheidstreinen. Dit kan veel winst opleveren. Ook voor het klimaat, de luchtkwaliteit en natuur.
Het plan verkort reistijden verder tussen bijvoorbeeld Amsterdam en Berlijn, het maakt een (nacht) treinreis naar Porto ook makkelijker. En het moet tickets boeken makkelijk maken, met lagere prijzen.
Terwijl het aantal afgelegde reizigerskilometers op de Europese spoorwegen steeg van 339,9 miljard in 2001 tot 407,2 miljard in 2018, is het totale aandeel van de reizen per spoor nauwelijks gestegen, van 6,7 procent naar 6,9 procent. De Commissie wil dit aandeel laten stijgen.
Is dit voldoende? Nee. Het mag allemaal een stuk concreter. En sneller. Zo wordt niet duidelijk wanneer en hoeveel ticketprijzen precies dalen. Of wat die digitalisering en vergemakkelijking nu voor jou betekent. En er zijn verschillende grote railbouwprojecten vertraagd die mede door de EU gefinancierd zijn.
Maar zullen we de ontwikkelingen gewoon op de voet, of beter, met de trein volgen en ze aanmoedigen, daar in Den Haag en Brussel?
Het EU plan vind je hier.
PS: dit schrijf ik heerlijk vanuit de trein van Barcelona naar Amsterdam, met een stop in het prachtige Parijs. Het woord treintrots en dit landkaartje heb ik van deze tweet van Maarten Van Biezen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (74)

The Apple
The Apple17 jan. 2022 - 23:17

Hoe ben ik in deze uithoek terecht gekomen? In Brazilië rijden nauwelijks treinen voor personenvervoer. Een binnenlandse vlucht wilde ik niet want onderweg zie je niks en waar kom je terecht? Het bleek vakantietijd, dus bussen moest je een week van te voren reserveren (en waren bovendien "overvalgevoelig") en een auto huren was een waanzinnige hoop rompslomp en net zo duur als de taxi. Dus heb ik die taxi maar voor 5 weken gehuurd. En zo hadden we nog een gids erbij. Eerst het binnenland in en dan vanaf Fortaleza langs de kust naar beneden en waar we een mooi, klaarblijkelijk door toeristen onontdekt plaatsje, tegenkomen en daar blijven we. Helaas had de taxichauffeur de kosten wat te laag ingeschat, dus onderweg moest ik nog wat bijbetalen maar toch heb ik er nooit spíjt van gekregen, want -geloof het of niet- die man was zo eerlijk als goud. En buitengewoon verstandig: hij wist precies waar je beter niet aankon beginnen. Dat is dus 23 jaaar geleden en nu zit ik hier nog. Met het vliegtuig alleen als het helemaal niet anders kan. Nog ongemakkelijker dan de stadsbus van Utrecht.

1 Reactie
The Apple
The Apple17 jan. 2022 - 23:20

Tegenwoordig hebben we hier zelfs geen eigen auto meer. We doen alles met de taxi. Dat is per maand goedkoper en is het niet het toppunt van luxe?

stokkickhuysen
stokkickhuysen17 jan. 2022 - 12:53

Wat is beter moet begrijpen om de trein als alternatief voor vliegen te zien is de capaciteit. Je hebt maar een beperkt aantal sporen. Kun je dat zo intensief gebruiken dat je echt de concurrentie aan kan gaan met het vliegverkeer? Ik hoop het. over de prijzen: toen ik 15-20 jaar geleden met de trein van brussel naar Parijs reisde was een treinkaartje duurder dan een vliegticket (220 euro retour). Om over een tank brandstof maar niet te spreken (ongeveer 40 euro retour). Maar wel heel aangenaam reizen en meteen in dicht bij waar ik zijn moest in Parijs en geen moeilijk gedoe met de Parijse verkeersregels en gebruiken.

The Apple
The Apple17 jan. 2022 - 3:53

Reizen met de trein is ook bijzonder aangenaam en ontspannend. Je leest wat, kijkt hoe het landschap aan je voorbij gaat..... Jammer dat er niet tevens wat meer culinaire opties worden aangeboden.

korheiden2
korheiden216 jan. 2022 - 22:38

Bij alle beschouwingen blijft onvermeld dat momenteel ruim 40% van de reizigers de eigen auto neemt en een iets groter gedeelte het vliegtuig. Zelf heb ik met mijn gezin een keer Parijs bezocht, gewoon met de auto naar een nabijgelegen dorpje, daar een gite gehuurd en elke dag met de trein naar Parijs. Ook berlijn hebben we op die manier gedaan. Als je met twee of meer reist is de auto al snel handiger.

Jozias2
Jozias216 jan. 2022 - 16:26

Als de trein concurrerend wil zijn tov vliegtuig moet er eerst nog heel veel veranderen qua infrastructuur en prijs. De vraag is of je niet al te laat bent. Wil je nu nog gaan investeren in een Europese spoor infrastructuur wat tientallen jaren en miljarden kost of ga je voor de hyperloop technologie die ook qua snelheid kan concurreren met het vliegtuig.

1 Reactie
Winterdepressie
Winterdepressie16 jan. 2022 - 18:19

@Hyperloop gaat hem niet worden tenminste niet op aarde. Iedereen die wel eens heeft moeten wachten op een vacuümkamer om een bijna vacuüm te krijgen snapt dat een bijna vacuüm in een enorme tunnel totaal niet praktisch is en eigenlijk alleen op papier haalbaar. Voorbeeldje : NASA's Space Power Facility heeft de grootste vacuümkamer in gebruik. Deze doet er 8 uur over om leeg te trekken. Het volume van deze kamer valt in het niet bij zelfs de kleinste bruikbare Hyperloop. (Zelfs een bijna vacuüm duurt nog steeds uren bij de SPF). Hyperloops zijn erg leuk... Op de maan of Mars. Op aarde gaan ze nooit werken om een waslijst van redenen.

pahan
pahan16 jan. 2022 - 16:13

Ik heb niks tegen de trein, vind het ook redelijk bizar dat ik er trots op zou moeten zijn. Of juist niet, al naar gelang. Maar het is vrij simpel; als ik in de buurt van Alicante een bakkie wil doen bij vrienden is een wandeltocht plannen makkelijker dan een treinreis. Gewoon, Google en klaar. Vliegen? Paar klikken en ik heb het geregeld. Goedkoopste ticket springt me zo in de handen en klaar. Auto? Geen punt, maak route offline beschikbaar en knorren maar. Het is toch te zot voor woorden dat ik elke overnachting op voorhand kan vastleggen met mijn trouwe Chromebook, maar een simpele treinreis niet kan regelen? En als ik dan een reis vind, is het zo schokkend duur om te komen van waar ik niet ben naar waar ik niet moet zijn op een tijd dat het mij niet uitkomt, dat ik maar weer wat anders verzin.

3 Reacties
vdbemt
vdbemt16 jan. 2022 - 18:31

Dat is nu natuurlijk zo. Als gevolg van liberaal beleid. Maar dat moet (klimaat) en kan anders. Daar moet Rutte dan wel voor kiezen. Investeren in het spoor. En dat goedkoper maken dan vliegen.

korheiden2
korheiden216 jan. 2022 - 22:10

@vdbemt : 'Daar moet Rutte dan wel voor kiezen. Investeren in het spoor. En dat goedkoper maken dan vliegen.' Het lijkt me dat zoiets niet mogelijk is voor Nederland alleen, of ons land moet zo ongeveer alle uit ons land vertrekkende treinen zwaar subsidiëren. Dan nog blijven andere nadelen van een lange treinreis. Ik denk dat voor de korte en middellange afstand de trein een goed alternatief kan zijn voor het vliegtuig. Maar wie wil met vreemden in een coupé gaan liggen slapen, op weg naar Wenen? Of voor extra bijbetalen een privé-coupé huren? Ik denk dat er nog decennia overheen zullen gaan voor de trein concurrerend kan zijn op de afstand naar Rome, Kopenhagen, Oslo, Stockholm enzovoorts.

pahan
pahan17 jan. 2022 - 6:21

Hoe heeft dat te maken met liberaal beleid? Je kan niet boeken. Zelfs Google kan de gegevens niet op een rijtje zetten. En dat zegt heel veel.

nikita72
nikita7216 jan. 2022 - 14:42

De trein is waarschijnlijk beter dan het vliegtuig, maar minder reizen is nog beter. En ik denk dat het vaak verstandiger is te zorgen dat het vervoer op de korte afstand goed georganiseerd wordt: dat brengt werknemers en werkgevers dichter bij elkaar, en dat is belangrijker dan een snelle verbinding naar Parijs.

Ewout Pool
Ewout Pool16 jan. 2022 - 13:56

Een ticket naar Rome kost €50 inclusief toeslagen en de vlucht duurt 3 uur inclusief inchecken en uitchecken. Daar de trein naar het centrum (€8) en voor €60 zit je aan je espresso te nippen. Qua snelheid kan de trein daar niet aan tippen, dus als ze concurrerend willen zijn moeten ze écht wat aan de prijs doen. Ten tweede: Ik woon in Den Haag en moet regelmatig naar Leiden. Met de auto doe ik daar 30 minuten over van mijn huis tot het punt van bestemming. Het OV kost mij een uur. Het OV is altijd een mindere optie, en is enkel een optie als je geen auto rijdt. Ook dat kan veranderen als je het OV drastisch goedkoper maakt, want nogmaals: op tijd kun je niet concurreren.

8 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland16 jan. 2022 - 14:51

Dat komt ook omdat men ooit besloot dat de auto voorrang moest krijgen op openbaar vervoer. Als alle gelden voor infrastructuur besteed zouden worden aan openbaar vervoer dan kon het gratis zijn en u kon sneller op uw werkplek zijn dan nu.

The Apple
The Apple17 jan. 2022 - 4:00

Afstand den haag leiden 21,6 km, -dat doe je toch met een -elektrische- fiets? Als je pech hebt ben je al 30 minuten kwijt met het zoeken naar een parkeerplaats.

LaBou
LaBou 17 jan. 2022 - 17:20

Misschien moetvoor dat vliegen eens de reële prijs betaald worden en niet dat bedrag dat nu berekend wordt

Wieowie
Wieowie17 jan. 2022 - 19:14

Labou: een reële prijs? EasyJet heeft in het jaar voor Corona 1 miljard winst gemaakt en ziet af van steun.

stokkickhuysen
stokkickhuysen18 jan. 2022 - 11:33

@wieowie Ja, allemaal op lokale vliegveldjes die nauwelijks belasting en milieuheffingen opleggen want dat is schadelijk voor de werkgelegenheid. De vervuiler betaalt geldt in ieder geval niet voor dit soort vliegreizen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe18 jan. 2022 - 13:56

EasyJet's hub Stansted komt voor mij toevallig handig uit.

stokkickhuysen
stokkickhuysen18 jan. 2022 - 14:25

@Danielle Bofkont.

DanielleDefoe
DanielleDefoe18 jan. 2022 - 18:54

Valt tegen. Sinds juni 2019 heb ik mijn familie in de UK niet meer bezocht.

Rododenderon
Rododenderon16 jan. 2022 - 13:46

Mooi initiatief, maar dan moet je ook NS internationaal meekrijgen cq veranderen. Ik reis al jaren veel per trein naar Duitsland en Frankrijk, maar wat is die website van NS internationaal en met name die"bookingstool" slecht zeg, vaak niet mogelijk om een volledige reis in 1 keer naar midden FR te boeken, over het stalinistische service niveau van de loketmedewerkers wil ik het niet eens hebben (lijkt vaak wel Jiskefet).. en in de App kun jeniet eens een ticket boeken...wat een prutsers. Helaas moeten we waarschijnlijk een hele generatie wachten tot dit beter wordtt, want dit zit in het dna van de NS, die door mijn buitenlandse collega's altijd No Service wordt genoemd. Ja ik het VK is het nog slechter... maar als je echt mensen verder in de trein wil krijgen dan de standaard bestemmingen, moet het roer om!

2 Reacties
vdbemt
vdbemt16 jan. 2022 - 14:06

De NS zijn het probleem niet. Die willen wel. Maar het.moet mogelijk gemaakt worden door onze overheid. Niet liberaal geld in Schiphol blijven pompen, maar investeren in infrastructuur voor het schonere spoor.

DanielleDefoe
DanielleDefoe18 jan. 2022 - 0:11

Treinreizigers uit Overijssel, Drenthe en Groningen hopen al jaren op de komst van een rechtstreekse verbinding tussen Groningen en Enschede. Daarvoor moet een spoorlijn van slechts ongeveer twintig kilometer worden aangelegd tussen Emmen en Stadskanaal.

wittecisnoot
wittecisnoot16 jan. 2022 - 13:28

Die commissie zelf heeft recent extra privé vliegtuigen geleased. Nimby idealisme.

9 Reacties
vdbemt
vdbemt16 jan. 2022 - 14:08

We zijn niet allemaal zo goed op de hoogte als jij. Kun je dit uitgebreider toelichten? Of brul je ook maar iemand na?

Hernandez
Hernandez16 jan. 2022 - 17:24

@vdbemt Practice what you preach, zoals mevrouw Von der Leyen die voor de sector Bratislava - Wenen een privéjet huurt. De afstand tussen Bratislava en Wenen is (niet schrikken) 50 kilometer.

vdbemt
vdbemt16 jan. 2022 - 18:39

@Hernandez. Dat is dan ogenschijnlijk een heel slecht voorbeeld. Slechte practice dus. Maar dat maakt wat ze ' preacht' niet slecht.

EenMening
EenMening16 jan. 2022 - 18:54

@Hernandez "Practice what you preach, zoals mevrouw Von der Leyen die voor de sector Bratislava – Wenen een privéjet huurt." In de nadagen van Oostenrijk-Hongarije ging de Weense upper ten vroeg in de avond met de tram naar Bratislava, dat toen Pressburg heette, om aldaar de schouwburg te bezoeken. Na afloop van de voorstelling ging men met de tram weer terug naar Wenen..

Hernandez
Hernandez17 jan. 2022 - 11:07

@vdbemt ' Maar dat maakt wat ze ‘ preacht’ niet slecht.' Haha, kom nou toch. De regels voor het klootjesvolk, maar niet voor de elite..

vdbemt
vdbemt17 jan. 2022 - 14:46

@Hernandez. Dat maakt wat ze predikt nog steeds niet slecht. Het maakt de elite slecht.

Hernandez
Hernandez17 jan. 2022 - 21:51

@vdbemt Het maakt ze ongeloofwaardig.

stokkickhuysen
stokkickhuysen18 jan. 2022 - 11:37

Wittecisnoot Linkjes naar deze informatie bijvoegen graag. @Hernandez Waar heb jij je info van gekopieerd? Wat bedoel je met 'sector'?

stokkickhuysen
stokkickhuysen18 jan. 2022 - 11:42

EU institutions will soon be able to spend millions more on private jet flights for their top officials. Even as the bloc pledges to slash emissions to meet its climate targets, Brussels has increased the amount it anticipates spending on "air taxi" flights for officials to €13.5 million, according to a document on the EU’s tender database. The new four-year contract — which will cover flights for the European Commission, the Parliament, the Council and the External Action Service — replaces the existing five-year arrangement that set €10.71 million as the maximum value that could be spent on private jets between 2016 and 2021. https://www.politico.eu/article/eu-spending-private-jet-top-officials/ Mwah minder schokkend dan ik dacht.

Eid
Eid16 jan. 2022 - 12:46

Te beginnen met een HSL tussen Brussel en Straatsburg zeker :-)

Juppé🎗
Juppé🎗16 jan. 2022 - 12:30

Met U eens. Alleen wat Hernandez zegt. Als U geen specifiek concert of museum in Parijs voor ogen heeft, raad ik Iedereen aan onlangs Parijs te gaan en in Lyon uw stop te maken. De hotels zijn er beter en goedkoper, de restaurant bijna allemaal subliem en het scheelt een hoop tijd en gedoe in Parijs.

3 Reacties
Juppé🎗
Juppé🎗16 jan. 2022 - 12:31

onlangs = om langs

DanielleDefoe
DanielleDefoe16 jan. 2022 - 13:33

Ooit een sterrenrestaurant bezocht op Corsica. Logeren deden we vooral in de tent buiten in het bos en op de berg. Ook andere restaurants die we onderweg wel eens aandeden waren prima. Idem ditto in andere delen van Frankrijk. Maar ik ben er al in geen jaren meer geweest.

stokkickhuysen
stokkickhuysen18 jan. 2022 - 11:55

Mischien wel gewoon een weekje blijven hangen in Lyon. prachtige musea, geschiedenis tot aan de romeinen en duidelijk een 'rijke stad' geweest in de meer recente geschiedenis. En ze hebben een festival of lights, en nemen verlichting ook op andere manieren serieus: grijze volksbuurten veranderen als het donker wordt in buurten van prachtige kleuren, met minder criminaliteit als gevolg.

Robert Follon
Robert Follon16 jan. 2022 - 12:15

Ik ga zowel met het vliegtuig als de trein, maar heb geen treintrots noch vliegschaamte....

Frans Kwakman
Frans Kwakman16 jan. 2022 - 11:55

Aha, hoe lang is het geleden dat ik op het vliegveld een enqueteformulier kreeg aangereikt, ja over treinreizen o.a. naar Parijs. Nou dat is pakweg 35-40 jaar geleden. Dus ikmzou niet op dat station wachten op die EU-trein. Maar de huidige treinverbindingen zijn redelijk, alleen Parijs moet je omzeilen want dan moet je overstappen op metto of taxi en dat is niet altijd feest met bagage.

Hernandez
Hernandez16 jan. 2022 - 11:54

Hoe vaak moet je overstappen om met de trein naar Berlijn te gaan?

6 Reacties
dordtenaar2
dordtenaar216 jan. 2022 - 12:18

0 keer als je beginstation in Nederland Amsterdam, Hilversum, Amersfoort, Apeldoorn, deventer, Almelo of hengelo is. https://reiseauskunft.bahn.de/bin/query.exe/dn?ld=43125&protocol=https:&seqnr=1&ident=6c.029447125.1642335314&rt=1&OK#hfsseq2|6c.029447125.1642335314

lmgikke
lmgikke16 jan. 2022 - 12:35

vanaf Utrecht? 0 keer. Dat is al jaren zo.

DanielleDefoe
DanielleDefoe16 jan. 2022 - 14:01

Van Groningen naar Berlijn "met 2 overstappen naar het hart van de stad." volgens de NS. Lijkt me ook te doen al weet ik niet waar die overstappen zijn.

DanielleDefoe
DanielleDefoe16 jan. 2022 - 14:06

Tijdwinst bij vliegen is betrekkelijk, aangezien er praktisch altijd vervoer van en naar de vliegvelden bijkomt. Afhankelijk van de bestemming moet de vliegtuigpassagier ook nog wel eens overstappen.

vdbemt
vdbemt16 jan. 2022 - 14:13

Het mag duidelijk zijn dat het spoor nu nog niet een compleet alternatief is. Daar moet dus aan gewerkt worden. Dat kost geld. Maar dat kost de groei van Schiphol ook. Dan maar beter in schoon spoor. De trein is ook veel comfortabeler.

Ferdi Rombach
Ferdi Rombach16 jan. 2022 - 14:29

Ik woon in de appendix van Nederland en ik loop in anderhalf uur (parkeren is een crime) naar het station van Aken, waar ik hogesnelheidstreinen kan grijpen naar Parijs en Berlijn. Niet naar Amsterdam. Maar okee, wie wil daar naar toe? https://www.bahn.de/reisen/view/verbindung/aachen/berlin.shtml

vdbemt
vdbemt16 jan. 2022 - 11:44

Mooi. Treintrots. Zo kan de keuze vaker op de trein vallen. En hoeft er minder gevlogen te worden. (Hoeft er ook geen vliegveld te groeien of nieuw in gebruik genomen te worden). Als het niet anders kan, hoef je je daar ook niet voor te schamen

DaanOuwens
DaanOuwens16 jan. 2022 - 11:37

Er zal uiteindelijk een goed net van snelle Europese verbindingen moeten komen. Maar het is de vraag of dat alleen de huidige trein moet zijn. Er komen nieuwe technieken aan die vliegen overbodig zullen maken. De huidige trein moet geen rem zijn op dat soort ontwikkelingen. En ook aan het reizen met de trein en de logistiek daarom heen valt veel te verbeteren. Er zijn lange discussie geweest over het opnemen van Den Haag in de reis Amsterdam Brussel. De stop in Rotterdam is al minder logisch. Er is ook nog discussie over een verbinding van de Randstad naar Groningen die onderweg inde oude Hanze steden zou moeten stoppen. Een verbinding tussen Amsterdam en Hamburg of Kopenhagen zou leuk zijn. Maar dan 1 stop in Groningen en verder niet. De rest is lokaal vervoer. Als er inderdaad vanuit een visie op Europese mobiliteit spoorverbindingen komen is er een alternatief voor vliegen. Anders wordt het niet erg succesvol en zeker nooit goedkoop.

24 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland16 jan. 2022 - 12:12

Nou ik ben altijd tegen een snelle verbinding tussen Amsterdam en Groningen geweest . Hoe groter die afstand, hoe beter.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland16 jan. 2022 - 12:13

En trouwens - de praktijk is nu dat snelle treinen voor grote beurzen zijn dus dat normale mensen er toch niks aan hebben

dordtenaar2
dordtenaar216 jan. 2022 - 12:13

Hoeveel mensen zouden er per uur tussen alleen Amsterdam en Brussel willen reizen? Je kan wel snelle verbindingen willen opzetten maar het moet ook een beetje rendabel zijn. Als de trein in Brussel aankomt dan zitten er maar een paar mensen in die in Amsterdam zijn opgestapt, iets meer uit Rotterdam en nog iets meer uit Breda. De vraag was vooral of Breda een halteplaats moest zijn. Jij denkt schijnbaar dat er dagelijks honderden mensen uit Amsterdam naar Kopenhagen en Hamburg willen reizen en dat mensen die ergens langs de lijn wonen eerst naar Amsterdam reizen en onderweg naar Hamburg/Kopenhagen naar hun eigen huis kunnen zwaaien want onderweg stoppen is er niet bij. Dus mensen uit bijvoorbeeld Assen eerste met lokaal vervoer naar Amsterdam en dan zwaaien om in Hamburg/kopenhagen te komen. Lijkt me geen goed plan van je.

DanielleDefoe
DanielleDefoe16 jan. 2022 - 12:33

Als OV gebruiker reis ik naar scandinavie voorlopig per vliegtuig en dan wel met een namiddag/ avondvlucht om op tijd op Schiphol te kunnen arriveren. Voor Kopenhagen is er denk ik ook niet voldoende aanbod aan treinpassagiers voor een non-stopverbinding. Investeringen in infrastructure (ook daar) bevorderen momenteel nog vooral automobiliteit. Binnen Nederland zijn vooral de noord-zuid (en oost) verbindingen om in tranen uit te barsten.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland16 jan. 2022 - 12:51

In Nederland heb je heel veel mazzel als je kunt zitten

erikbos
erikbos16 jan. 2022 - 13:06

" Er komen nieuwe technieken aan die vliegen overbodig zullen maken" Ik denk dat je de ontwikkeling van het elektrisch vliegtuig onderschat. Juist voor de korte afstanden is dit een goed CO2 vrij alternatief. De ontwikkelingen hierin gaat heel snel, United Airlines heeft recent nog 200 elektrische vliegtuigen besteld. Weliswaar zijn het nog kleine vliegtuigen max. 20 passagiers maar er wordt al hard gewerkt aan vliegtuigen voor 100 passagiers. Het voordeel van vliegen blijft de tijdswinst en daarin blijft het nog de onbetwiste koning. En met elektrisch vliegen zal het ook op prijs moeilijk te verslaan zijn.

Wieowie
Wieowie16 jan. 2022 - 13:12

Daan, jij schrijft “ Als er inderdaad vanuit een visie op Europese mobiliteit spoorverbindingen komen is er een alternatief voor vliegen.” Tussen heel veel steden zijn al goede verbindingen. Denk aan Amsterdam - Frankfurt of München of Amsterdam - Innsbruck. Vroeger moest ik nog 14u in de trein zitten om te kunnen skiën, nu 9. Ondanks de goede spoorverbindingen zijn er weinig die de trein pakken. Bedrijven moesten zelfs verbieden om het vliegtuig te pakken voor minder dan 400km. Anders ging men liever vliegen. Het is dus een illusie om te denken dat de trein wel goedkomt naar andere Europese steden als het spoornetwerk maar goed is

vdbemt
vdbemt16 jan. 2022 - 14:17

@Dorftenaar. "Dus mensen uit bijvoorbeeld Assen eerste met lokaal vervoer naar Amsterdam en dan zwaaien om in Hamburg/kopenhagen te komen. Lijkt me geen goed plan." Maar liggen Schiphol of vliegveld Eindhoven dan wél voor hun deur???

DaanOuwens
DaanOuwens16 jan. 2022 - 18:42

@ Griezel in post-gezellig Nederland Jij schrijft: dat snelle treinen voor grote beurzen zijn dus dat normale mensen er toch niks aan hebben Ik denk ook dat mensen met jouw opvattingen toch nooit tevreden zouden zijn. ijkt mij geen doelgroep. @ dordtenaar Jij schrijft: Hoeveel mensen zouden er per uur tussen alleen Amsterdam en Brussel willen reizen? Dat is niet relevant. Het gaat erom dat Amsterdam en Brussel beide een interessante hub kunnen zijn voor verder vervoer. Het gaat dus niet om bestemmingsverkeer tussen Amsterdam en Brussel maar de route is een slagader in verdere snelle verbindingen. @ erikbos Jij schrijft: Ik denk dat je de ontwikkeling van het elektrisch vliegtuig onderschat. Juist voor de korte afstanden is dit een goed CO2 vrij alternatief. Ik weet er niets van. Als jij het zegt zal het wel in de komende 20 jaar blijken. @ Wieowie Jij schrijft: Tussen heel veel steden zijn al goede verbindingen. Denk aan Amsterdam – Frankfurt of München of Amsterdam – Innsbruck. Daarbij denk ik dus niet aan bij goede verbindingen. Maar blijkbaar moeten er nog meer muntjes gaan vallen. Ik heb trouwens niet de behoefte iemand die niets wil begrijpen iedere keer mee te nemen op een moeizame weg. @ vdbemt Jij schrijft: Maar liggen Schiphol of vliegveld Eindhoven dan wél voor hun deur??? Daarvoor nemen ze dan de trein denk ik. @ DanielleDefoe Ja, het gaat niet vanzelf goed komen. Maar vliegen naar Kopenhagen of Stockholm of Oslo moet uiteindelijk eindig zijn. De trein is door Denemarken geen optie begrijp ik? Mijn trein voorkeur komt van Rotterdam naar Parijs en ik zie dat Amsterdam Berlijn kan voor minder dan 40 euro. Wel 6 uur rijden dat is te lang naar mijn zin. Maar in de EU moet ook kunnen wat in Japan kan. Een goed netwerk van snelle railverbindingen. Ik zie echter aan een aantal reacties hier dat er genoeg mensen zijn die al bezwaar hebben tegen het idee. Ik vermoed dat daar de eerste grote hobbel zit.

Wieowie
Wieowie16 jan. 2022 - 20:33

Daan, jij schrijft “ Als er inderdaad vanuit een visie op Europese mobiliteit spoorverbindingen komen” Dergelijke spoorverbindingen zijn er al tussen veel Europese steden. Als je iets anders bedoelt, lijkt het me goed dat je het dan ook zo opschrijft als wat je bedoelt. De verbinding Amsterdam - Frankfurt is super. Wat zou jij daaraan willen veranderen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe16 jan. 2022 - 21:43

De Holland-Scandinavia Express is historie, net als de Orient express. Stockholm per trein gaat het voor mij niet meer worden.Voor jongeren zijn er lange afstandsbussen vanuit Amsterdam. https://retours.eu/en/32-Hoek-van-Holland-Harwich-Continent/#

DanielleDefoe
DanielleDefoe16 jan. 2022 - 23:38

De Hoek-Warszawa Express met een slaaprijtuig voor Moskou heb ik in Deventer wachtend op een andere trein ook diverse malenvoorbij zien rijden.

DanielleDefoe
DanielleDefoe16 jan. 2022 - 23:40

https://retours.eu/nl/32-Hoek-van-Holland-Harwich-Continent/

DanielleDefoe
DanielleDefoe16 jan. 2022 - 23:58

Historisch gezien deed niet het vliegtuig maar de auto de trein de das om. Verlos ons van de automobiliteit.

PGS
PGS17 jan. 2022 - 6:57

@ DanielledeFoe Leuk om je voorliefde voor alternatief vervoer te lezen zoals de bus of trein. Toen ik alleen-staande was, was het een ideaal alternatief. Je eigen rugzak en je gaat richting je eindbestemming. Probeer dat nu maar eens met een gezin met 2 kleine kinderen. Ooit met de bus naar Rome. De ellende van slepen met koffers, overstappen op de meest onmogelijke tijden. En afgepeigerd op het eindpunt aankomen dat je 2 dagen nodig heb om weer op krachten te komen. Idem met de trein. Je kunt wel roepen: bevrijdt ons van de automobiliteit. Maar voor een gezin is dit ideaal. Je laat alles in, vertrek op een fatsoenlijke tijd. Onderweg overnachten in een lokale hotel of motel en uiteindelijk redelijk ontspannen op plaats van bestemming komen.

korheiden2
korheiden217 jan. 2022 - 9:39

@PGS : Herkenbaar. Gezinnen nemen in overgrote meerderheid de auto op vakantie naar Zuid-Frankrijk en dergelijke. Zelf hebben we, toen de kinderen de deur uit waren, een paar keer gevlogen. De autoslaaptrein hebben we ook geprobeerd. Alleen kan ik niet slapen in zo'n trein en het is echt heel duur. Met je eigen auto op vakantie is voor ons het meest praktisch. Je kunt meenemen wat je wilt, vertrekken als je wilt. Vandaag las ik in het AD dat ook in 2022 de meeste toeristen de auto pakken, al neemt het aantal treinreizen wel toe.

DaanOuwens
DaanOuwens17 jan. 2022 - 9:59

@ Wieowie Jij schrijft: Als je iets anders bedoelt, lijkt het me goed dat je het dan ook zo opschrijft als wat je bedoelt. Dat doe ik. Het probleem is niet mijn tekst maar het feit dat jij doelbewust doet alsof je het niet begrijpt. Dat is niet mijn zorg en ook niet mijn probleem.

DaanOuwens
DaanOuwens17 jan. 2022 - 10:04

@ DanielleDefoe Mooi, die posters ook. Ten Broek denk ik? Zien er uit als klassiekers. Ik denk dat jongere generaties op een andere manier vakantie gaan houden. Auto's worden minder bezit en vaker huur. Mijn meest gebruikelijke vervoer naar Spanje was vliegen en een auto huren. Soms in Spanje nog een deel trein. Dat zou helemaal trein kunnen worden. Ik blijf hoopvol gestemd maar het za nog wel 10 jaar en langer duren. Die posters kunnen ze wat mij betreft gewoon weer opnieuw gebruiken.

DanielleDefoe
DanielleDefoe17 jan. 2022 - 10:28

@PGS Naar ik aanneem worden vakanties gepland rond de vanzelfsprekendheid dat de auto meemag. Als je met het OV reist moet je meer zorg besteden aan inpakken en plannen in het algemeen dan wanneer je de achterbak kunt volgooien. Met heel jonge kinderen kun je waarschijnlijk het beste thuisblijven. Die zitten niet te wachten op lange autoritten.

DanielleDefoe
DanielleDefoe17 jan. 2022 - 12:32

@DaanOuwens inderdaad prachtige posters. Amsterdam - Stockholm per trein duurt momenteel op zijn kortst bijna 17 uur met 3x overstappen en voor andere delen van het land nog langer met eventueel nog een overstap. Dat is voor mij te lang.

DaanOuwens
DaanOuwens17 jan. 2022 - 13:00

@ DanielleDefoe 17 uur jezus. Dat is inderdaad niet te doen.

PGS
PGS17 jan. 2022 - 13:03

@ DanielleDefoe 17 januari 2022 at 11:28 Gezien je antwoord mag ik voorzichtig concluderen dat je zelf geen kinderen heb. De leeftijd van mijn kinderen is nooit een belemmering geweest om verre autoreizen te maken. Het vergt de nodige creativiteit om het een prettige reis voor ze te maken. Dan is het reizen met de auto het minste wat een probleem is. Het reizen met OV met een gezin is het laatste wat een ontspannende aangelegenheid is.

Wieowie
Wieowie17 jan. 2022 - 14:48

Daan, jij schreef “ Als er inderdaad vanuit een visie op Europese mobiliteit spoorverbindingen komen” Dergelijke verbindingen zijn er al tussen veel Europese steden. Als je iets anders bedoelt dan dat je zegt, kan je het beter anders zeggen. En anders komt het door jou dat mensen je niet begrijpen. Laat het gerust weten als je graag meer info wil over het duidelijk omschrijven van dingen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe17 jan. 2022 - 18:19

PGS 17 januari 2022 at 14:03 die conclusie klopt niet.