Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Treden de presentatoren van het Eurovisie Songfestival soms ook gratis op?

  •  
13-11-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
201 keer bekeken
  •  
teachin

© foto: Nationaal Archief

Verrichten de presentatoren straks ook vrijwilligerswerk? Komen zij niet in aanmerking voor een honorarium en betalen zij zelf de overnachting in Hotel New York?
De NPO heeft het kabinet een subsidie van 12,4 miljoen euro gevraagd om het Eurovisie Songfestival een beetje behoorlijk in beeld te brengen. Daarnaast deed ze een beroep op vrijwilligers om zich veertien dagen uit de naad te werken. Dit vindt men in Hilversum een unieke ervaring en daarom hoeft er geen enkele vergoeding tegenover te staan, ook niet voor reis- en verblijfkosten.
Ondertussen wordt het volk aan alle kanten wijs gemaakt dat het zo’n geweldige PR-stunt is om het Eurovisie Songfestival te organiseren. Het land krijgt voor honderden miljoenen gratis reclame wat het bedrijfsleven extra bestellingen oplevert en de hotels meer gasten. Het is geen kostenpost. Het mag niet worden vergeleken met keizer Nero die in zijn Gouden Huis een feest aanricht. Het is een investering in de schitterende toekomst van Nederland.
Verrichten de presentatoren straks ook vrijwilligerswerk? Komen zij niet in aanmerking voor een honorarium en betalen zij zelf de overnachting in Hotel New York? Doen de toeleveringsbedrijven het ook allemaal gratis omdat het zo’n unieke ervaring is Nederland aan PR te helpen door middel van zo’n festival? Doen ze het allemaal voor de eer en voor de vlag?
Dan is het voor de organisatie moreel te overwegen om vrijwilligers op te roepen. Anders herschikt de NPO zijn budget maar zodat er geld genoeg overblijft om een uitzendbureau in te schakelen voor de grote hoeveelheid tijdelijke baantjes die kennelijk geschapen moeten worden om het festival in goede banen te leiden.
Zijn ze helemaal besodemieterd?
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (38)

Minoes&tuin
Minoes&tuin15 nov. 2019 - 8:11

Ach vroeger waren de zangeres zonder naam en Andre Hazes een klap in het gezicht van de muziekliefhebber bij de PO, nu worden ze op handen gedragen en de hemel in geprezen. Ik begrijp ook niet waarom ze op dat SF altijd alleen maar een refrein zingen. Wat ik bekijk is de uitslag, eerlijk is eerlijk, ik geef het toe.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin15 nov. 2019 - 8:23

Eerlijk zullen we alles delen...maar nu even niet!

Jipsterdehipster
Jipsterdehipster13 nov. 2019 - 23:23

T is wel wat goedkoop. ik zou mezelf ook niet gauw opgeven als vrijwilliger. Maar als je t leuk vind en je doet t vrijwillig.... Zelf was ik vrijwilliger gedurende leeuwarden 2018 iets minder kapitalistisch wellicht evenals, Bij de vierdaagse, daar staan er ook hordes vrijwilligers. De matheus passie van de eo. EHBOers bij thunderdome, waarom niet t Songfestival? Ben benieuwd of ze aan die mensen komen. Zolang ze geen werklozen verplicht vrijwillig inzetten om dit project te ondersteunen.... Met tijdelijke baantjes zouden ze nog een paar miljoen meer vragen. Dat het uberhaupt 12 miljoen kost om het op de npo uit te zenden is natuurlijk al onzin. Doe dat lekker op sbs 6. Een week na domino d-day....

jantje
jantje13 nov. 2019 - 21:19

Zoals ik het lees, De NPO vraagt subsidie, die zij waarschijnlijk ook wel krijgt, en tegelijk onbetaalde vrijwilligers aan het werk wil hebben. Vrijwilligers zijn op het ogenblik de drijvende krachten in Nederland.. Overal.. In buurt - en dorpshuizen, ze houden zwembaden open, helpen in bejaardenhuizen.. En overal krijgen ze wel een vergoeding. Of één keer per jaar een feestavond aangeboden door hun gemeentes. En dan bij de NPO gratis en voor niks mensen hard laten werken.. Dat kan niet, dat stinkt naar uitbuiten. En er komt nog bij dat de NPO dan van twee walletjes eet. Ik vind het niet kunnen. Als er dan toch vrijwilligers gaan werken, behandel ze dan ook goed. Geef de hulptroepen eventueel zitplaatsen tijdens de generale repetities en trakteer ze dan ook op gratis hapjes en drankjes tijdens dat feestje. En reiskosten vergoeding, want de meeste vrijwilligers die toch op komen draven wonen volgens mij wel in of in de buurt van Rotterdam.

Joop den Uil
Joop den Uil13 nov. 2019 - 16:57

is inderdaad om te walgen dat gekroel van de figuren die elkaar bezig houden op TV scherm (gaat aan mij voorbij). Een uniforme toelage met kostenvergoeding. Dat zal de toon zetten , en het budget kan lager want het megalomane van overtreffende trap kan best simpeler. Mooi moment om te zeggen: back to basis want het is onpasselijk zo te pronken met blink terwijl de kloof groter en groter wordt. PS: Han laat een kans voorbijgaan om zich af te zetten tegen kapitalistisch gepronk in ''zijn'' stad Rdam.

Grietje Vleeshart
Grietje Vleeshart13 nov. 2019 - 13:23

De vrijwilliger is de kurk waarop het kapitalisme drijft. Geen kerkgenootschap, sportvereniging, brandweer, goede doel, blog (of wordt Han vorstelijk betaald voor al die prachtstukken?), verkeersbrigadier.com etc. kan zonder Nuttige idioten. Wie zei dat ook alweer? De NPO graait gewoon een graantje mee.

Uw autistische duider
Uw autistische duider13 nov. 2019 - 11:01

Ja, ze zijn helemaal besodemieterd, maar dat is de laatste tijd niet heel raar bij de publieke omroep...

Klaas Punt
Klaas Punt13 nov. 2019 - 10:38

Waarom subsidie voor zo'n evenement met veel kijkers, neem ik aan. De NOS vertegenwoordigt dan de Nederlandse kijkers neem ik aan. Stel dat er 3 miljoen kijken dan nog kost het per kijker nog geen vijf Euro. Lijkt mij niet zo veel. Waarom het uberhaupt georganiseerd wordt ontgaat mij maar er zijn wel meer uitzendingen waarbij ik zeg, moet dat nu zo nodig. Maar ja, brood en spelen toch. Trouwens ik neem aan dat er een begroting gemaakt is. Heb je het geld niet, moet je schappen.

Peter van Veen2
Peter van Veen213 nov. 2019 - 10:16

Wie gratis voor de NPO gaat werken verdient ook niet beter (..)

Gefaald
Gefaald13 nov. 2019 - 9:54

Het presenteren van het Songfestival staat wel heel goed op je CV. Elke aspirant-presentator zal staan te springen om dat vrijwillig te doen.

2 Reacties
Joe Speedboot
Joe Speedboot14 nov. 2019 - 6:56

'staan te springen om dat vrijwillig te doen.' Misschien is er ook nog wel een gek te vinden die er voor wil betelen. Het zou een mooie wereld worden als iedereen zijn ervaring maar op eigen kosten moet gaan opdoen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin15 nov. 2019 - 8:05

Ze zeggen altijd dat hun zonen en dochters ook zo begonnen zijn!

de Boer2
de Boer213 nov. 2019 - 9:03

Kan iedereen voor elke kermis der ijdelheid subsidie van de Staat krijgen? Die NOS wordt steeds dwingender. Was daar wel mandaat voor? Een bindend referendum? Dat eisende wordt overigens steeds pregnanter. Nog een stap verder en de emocratie verandert in een geluksmachine waar onder dwang de bankbiljetten kunnen worden opgeraakt. . . Net als ook GL en PvdA gaan dwingen, die vinden dat als de Staat niet ingrijpt als de pensioenen worden gekort zij geen steun meer verlenen in der Senaat..En dat dan het raderwerk stil valt. Dat dwingende heette vroeger overigens gewoon chantage. Enfin, meneer Van der Horst heeft nog wel even wat geestverruimend schrijfwerk te doen.

2 Reacties
ton14024
ton1402413 nov. 2019 - 14:48

´´Dat eisende wordt overigens steeds pregnanter.´´ Vreemd, ik zie dat helemaal niet. Maar ik laat me graag corrigeren als het ergens anders wel vermeld staat.

Peterrr2
Peterrr213 nov. 2019 - 16:01

@Ton, De Boer ziet wel vaker iets wat anderen niet zien.

michellekepen
michellekepen13 nov. 2019 - 9:00

"geen enkele vergoeding tegenover te staan, ook niet voor reis- en verblijfkosten" En dan hebben we het nog geeneens gehad over de verblijfkosten, precies gedurende het festival, die de pan uitrijzen. Uit het AD: "Rotterdam en aangrenzende gemeenten tellen er samen 5500, 3.000 daarvan zijn al voor twintig meidagen gereserveerd voor de organisatie van het songfestival en haar gasten" Grand Hotel Central aan de Kruiskade spant de kroon met prijzen van zo’n 2000 euro per nacht voor kamers waarvoor normaal gesproken rond de 70 euro wordt betaald. Maar ook op Airbnb rijzen de prijzen de pan uit, particulieren verhuren hun huizen en appartement. Ik vraag me af wat die Anja Zegwaard, 'vrijwilligersorganisator', eigenlijk zelf verdient....

MarcoG
MarcoG13 nov. 2019 - 8:40

Ik zie het probleem niet. Het is vrijwilligerswerk. Je weet van te voren precies hoe het zit. En dan schijnt het dat er dus genoeg mensen zijn die uit vrije wil dat op deze manier willen doen omdat ze het een mooie ervaring vinden omdat ze waarschijnlijk al genoeg geld hebben.

1 Reactie
kweenie2
kweenie213 nov. 2019 - 13:20

En daarmee sluit je dus mensen uit die zich het niet kunnen veroorloven om het vrijwillig te doen. Leuk op de CV voor alle Anne-Claire's uit de grachtengordel. Ik sluit me aan bij Han. Belachelijk.

Dehnus
Dehnus13 nov. 2019 - 8:33

Ach joh, ze roepen wel wat minima op om "werk ervaring/ritme" op te doen. Nederland heeft tegenwoordig een backup slaven populatie die je overal voor drie maanden voor mag inzetten, en daarna een trap mag nageven. Want ja de Henkies hadden afgunst voor wat armer dan hun was, dus daar hebben ze( het grote geld en hun vriendjes) goed van geprofiteerd om eventjes, wat pre jaren 60, werkverschaffing wetten door te drukken. Calvinisten hè, het voor wat hoort wat denken heh.

Frits Jansen
Frits Jansen13 nov. 2019 - 8:30

Het songfestival moet bescheidener worden opgezet, zodat de baten wel de kosten dekken - en er liefst nog wat overblijft voor wél belangrijke programma's. Vindt de EBU dat het luxueuzer moet? Dan mogen ze daarvoor betalen, en anders moet Nederland zich terugtrekken.

Thuiszitter
Thuiszitter13 nov. 2019 - 8:25

Ik heb eens gegoogeld https://www.youngcapital.nl/vacatures/1177589-werken-tijdens-het-eurovisie-songfestival-2020-in-rotterdam-meld-je-nu-aan En er staan meer service diensten die naar arbeidskrachten zoeken voor dit event. En de krachten worden hiervoor betaald. Rijnmond.nl vermeld een oproep naar vrijwilligers zoals Han het omschrijft . Tegenstrijdig te noemen, waar rijnmond de info vandaan heeft wordt niet vermeld , zie zo snel ook geen linkje voor het aanmelden als vrijwilliger.

2 Reacties
michellekepen
michellekepen13 nov. 2019 - 9:06

Thuiszitter, zie https://www.facebook.com/anja.zegwaard/posts/10156997941168732 Of, mocht een linkje naar Facebook niet toegestaan zijn: zoek op "DELEGATION HOSTS t.b.v EUROVISION SONG CONTEST 2020"

hartpine
hartpine13 nov. 2019 - 11:55

In jouw link staat duidelijk vermeld dat je niet gaat werken voor het EU songfestival maar tijdens het EU songfestival: [CITAAT] Wil jij werken in de week van het grootste muziekevenement van Europa? Wij zoeken enthousiaste medewerkers die aan de slag willen als hostess, promotiemedewerker, in de horeca en meer! Let op: Je gaat niet werken voor het Eurovisie Songfestival zelf, maar tijdens het event voor andere bedrijven in Rotterdam. [\CITAAT]

JasDon
JasDon13 nov. 2019 - 7:58

Ik ben het met je eens Han, nog erger wordt het wanneer vrijwilligers worden geconfronteerd met inhuur voor dezelfde baantjes omdat niet alle plekken gratis werden gevuld. Is het de NPO-cultuur die hier ten grondslag aan ligt? Komt Jan Smit nou echt presenteren? Lee Towers kan gewoon in zijn eigen huis overnachten, waarom wordt hij het niet?

Jerry Bidet
Jerry Bidet13 nov. 2019 - 7:57

Dat men subsidie aanvraagt, kan ik ergens nog wel rechtvaardigen. Het is een eenmalig evenement waar je vooraf op niet kunt begroten. Al heb ik niets met het songfestival, er gaat altijd subsidie naar evenementen wat niet voor iedereen even interessant is. Maaaaaarrrr, dat je het gore lef hebt om 12.4mlj te vragen en dan vrijwilligers gaat werven, dan leef je echt in een andere dimensie. Behalve als hoge piefen van de NPO die termijn ook pro deo werken, dan heb ik niets gezegd. Maar dat zal wel niet.

5 Reacties
ton14024
ton1402413 nov. 2019 - 14:39

Jij bent waarschijnlijk gewoon tegen NPO, of heb je wel een reden om tegen te zijn?

Jerry Bidet
Jerry Bidet13 nov. 2019 - 14:43

Het valt mij op dat bepaalde personen moeite hebben met begrijpend lezen. Anders gezegd, lezen wat ze willen lezen. Beste Ton, het staat er duidelijk. Lees het nog eens en trek je conclusie.

ton14024
ton1402413 nov. 2019 - 15:08

De combinatie van subsidie en vrijwilligers? Is dat het? Moet dat verboden? Ik bedoel, zo weet ik nog wel wat evenementen.

Jerry Bidet
Jerry Bidet13 nov. 2019 - 17:06

Wanneer je 12,4mlj aanvraagt en daarnaast al 900mlj aan overheidsgeld ontvangt, moet het toch mogelijk zijn om op zijn minst onkostenvergoeding te regelen? Is het nu duidelijk voor u?

MountEverest
MountEverest14 nov. 2019 - 10:32

@Bidet Mensen worden vrijwilliger om een event of instelling belangeloos te ondersteuen. Of dat nu de Elfstedentocht (!), het Festival Oude Muziek of de voetbalclub is (wel een VOG meenemen). De organisatie van grote evenementen kan niet zonder vrijwilligers. Daarom is er altijd een mix van betaalde krachten en vrijwilligers. Het is meegenomen als de vrijwilligers een beloning in de vorm van een boekenbon krijgen of een plaatsje op de tribune. Er s wel een trend om vrijwilligers te gaan betalen. Dat zie je bij de "Vrijwillige" Brandweer die gewoon hun uren betaald krijgen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin13 nov. 2019 - 7:53

Tja, dat is decadent Nederland!

3 Reacties
Martinel
Martinel13 nov. 2019 - 17:10

Dat is Nederland tegenwoordig. Mensen vragen voor nul komma nul in vrijwilligersdienst dit walgelijke evenement te steunen omdat het zo goed is voor je CV. Wauwwww zo goed voor het CV, dat is de hedendaagse cultuur, de 24/7 economie van D'66 etc...En er zijn blijkbaar tig jongeren die daarop ingaan. Ik zou zeggen boycotten die hele hap.Laat dat volledig uit de klauwen gelopen evenement haar eigen bodemloze put aanboren. En die NPO? Een klein beetje inleveren op waanzinnige salarissen zou wonderen doen toch?

Minoes&tuin
Minoes&tuin14 nov. 2019 - 2:47

Martinel Ik spreek je niet tegen!

Klaas Punt
Klaas Punt14 nov. 2019 - 16:45

Martinel - ik boycot al jaren. Maar dat maakt geen indruk hoor. Er is vast wel een ander programma op de buis, hoewel dit Eurovisie evenement zeker op 4 zenders uitgezonden wordt. Maar ik heb grote hoeveelheid opnames, vooral films en daar kan ik sowieso op terug grijpen.

MountEverest
MountEverest13 nov. 2019 - 7:44

Het is inderdaad gebruikelijk dat bij evenementen maar ook bij verkiezingscampagnes vrijwilligers worden ingezet. Veel landgoederen worden onderhouden door vrijwilligers die letterlijk en figuurlijk onbetaalbaar zijn. Het is juist de sjeu van vrijwilligerswerk dat het om niet is. Je doet iets belangeloos. Er is altijd een mix van betaalde krachten en vrijwilligers. Of je nu een gastles op school geeft of koffie schenkt in een bejaardenhuis.

Yapa Langa
Yapa Langa13 nov. 2019 - 7:36

Ze zijn echt totaal de weg kwijt in Hilversum, PLUS dat er meer dan voldoende reserves aanwezig zijn voor dit soort evenementen! En eens beginnen met bezuinigen en normalere salarissen voor de mensen die in beeld komen op tv: 21 jaar en dan al €5200 per maand met je HAVO... is een belediging voor iedereen die een ander vak gekozen heeft ( van onderwijzer tot verpleegkundige...) wake Up!

2 Reacties
Frits Jansen
Frits Jansen13 nov. 2019 - 8:31

Salarissen zijn het punt niet. Het voorbeeld komt me niet bekend voor.

ton14024
ton1402413 nov. 2019 - 10:54

In beeld komen? Wat bedoelt u? Figurant, presentator, ´boef´?