Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Trap niet in Hennie Mottenbal

  •  
27-10-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
3581 keer bekeken
  •  
ANP-479072932

De laatste tijd geloof ik steeds minder dat de status quo op een volwassen, gepolijste manier doorbroken kan worden.

Precies wanneer je gelooft dat Nederland klaar is met aalgladde carrièrepolitici die in talkshows de populaire stamgast uithangen, hijst het CDA Hennie Mottenbal op de troon. U vindt het misschien kinderachtig om zijn naam te verbasteren, maar de laatste tijd geloof ik steeds minder dat de status quo op een volwassen, gepolijste manier doorbroken kan worden.

Maandag zat Hennie aan tafel bij het BNNVARA-praatprogramma Van Roosmalen & Groenteman. Marcel en Gijs maken een heerlijke show, al merkte degene naast mij op de bank op dat ze afgelopen zomer bij Talpa scherper waren.

Nu heb je met iemand als Hennie, die zich uitsloofde om de perfecte talkshowgast te zijn, ook nauwelijks scherpte nodig.

Naarmate de uitzending vorderde, leunden Marcel en Gijs verder achterover. Ze hoefden slechts te luisteren hoe Mottenbal de ene metacommunicatieve opmerking - ‘ik zeg niks onaardigs over dat filmpje van Omtzigt want straks kraken jullie ook iets van mij af’ - liet volgen op de zoveelste kwinkslag. De CDA-lijsttrekker was werkelijk een talkshowgast-volgens-het-boekje.

Zelf had hij dat prima door, of laat ik het anders zeggen: Hennie Mottenbal wist bijzonder slecht te verbergen dat hij zelf vond dat hij een talkshow-gast-volgens-het-boekje neerzette. Dit zorgde ervoor dat ik mij aan hem ergerde, en onbewust op zoek ging naar een bijnaam om hem belachelijk mee te maken in een column.

‘Mottenbal’ is goed gekozen, omdat Hennie Jan Peter Balkenende probeert te kopiëren. In november 2006 diste de stijf ogende CDA-premier vlak voor de verkiezingen plotseling de ene dijenkletser na de andere op aan tafel bij De Wereld Draait Door. Dat vonden we verfrissend en leuk, Balkenende grapte die avond bij Matthijs zeker acht zetels bij elkaar.

Hennie heeft het pak van Jan Peter Balkenende uit de mottenballen getrokken, laat ons bidden dat de kiezer er niet intrapt. Hier ben ik natuurlijk allerminst gerust op.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.