Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Coronavirus is begonnen aan najaarsoffensief, aantal besmettingen neemt razendsnel toe

Duitsland scherpt maatregelen aan
Joop

Transport kernafval Borssele mogelijk gestopt

  •  
04-06-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ANP-covra_300.jpg
Update: het Belgische protest tegen het vervoer breidt zich uit ... Belgische spoorwegmaatschappij overweegt stop
De Belgische spoorwegmaatschapppij NMBS overweegt het transport van kernafval van Borssele naar het Franse La Hague te stoppen. Een woordvoerster heeft dat vrijdag gezegd in de Vlaamse krant De Morgen. Ze reageert op een dreigement van burgemeester Daniël Termont van Gent om maandag naar de rechter te stappen om een verbod op het transport door zijn stad af te dwingen. Hij vindt het te gevaarlijk.
Update 18 uur: De SP.A in de gemeente Deinze heeft zich aangesloten bij het bezwaar van de burgemeester van Gent:
Het transport van het hoogradioactief afval gebeurt langs de spoorlijn Gent-Kortrijk en die loopt 6 km over het grondgebied van Deinze. Met de tien overwegen die de treinen voorbij moeten rijden wordt het risico groot. Wij stellen voor dat de burgemeester bij de minister en de gouverneur aandringt om het transport door de Leiestad te verbieden. Zeker nadat vorig jaar in april al eens een trein met bepaalde stoffen is ontspoord.

Meer over:

nieuws, groen,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (41)

Archie2
Archie24 jun. 2011 - 8:48

Dat wordt dus de Hedwigepolder-troef trekken. Als Planck dit allemaal geweten zou hebben...

sjaakie2
sjaakie24 jun. 2011 - 8:48

Een leuk initiatief van de loco-burgemeester maar (helaas voor de bewoners van zijn stad) onuitvoerbaar, aangezien zowel Nederland en Belgie lid zijn van de EU. Nederland dient even een klacht in bij de europese commissie en laat zien dat dit in strijd is met de europese wetgeving waarin duidelijk staat vermeld dat het transporteren van erkende goederen door andere euopese-lidstaten mogelijk moet zijn. Heel leuk allemaal dat jullie deze burgemeester bejubbelen, maar iemand met een realistisch wereldbeel (zoals ik) weet dat dit initiatief in de praktijk onuitvoerbaar is.

Iskander2
Iskander24 jun. 2011 - 8:48

Ik heb een paar Belse vrienden getweet om hun gemeenteraad even te laten weten wat Verhagen nu weer wil.... binnen 30KM van Gent en Brugge... Hebben jullie ook vrienden daar ? - http://sp.nl/9n1cyj

DikkieDik3
DikkieDik34 jun. 2011 - 8:48

Linkse versus rechtse hobby's...

Milieunet
Milieunet4 jun. 2011 - 8:48

Neem aan dat Maxime Verhagen dit wel even gaat oplossen. Kan toch gewoon héééééél erg veilig worden opgeslagen in Nederland? Niets aan de hand. http://bit.ly/dtrqwv

AE911TRUTH
AE911TRUTH4 jun. 2011 - 8:48

Zowel de premier als Greenpeace, dus zeg maar recht en links komen beiden niet met de alternatieve energiebronnen op de proppen die er zijn (dienen=onderwerpen zich aan een elite), die alternatieven zijn geothermische energie en getijdenenergie en/of zonnecollectortorens (vergen veel ruimte en zon, vier maanden lage zonnestand, dus niet 24/7 energie beschikbaar daarmee, andere twee bronnen wel doorlopend) De politiek heeft een agenda (olie, kolen, uranium = imperialisme, macht (controle) en oorlogzucht (willen heersen over de wereldbevolking) Dat het hele ecosysteem wordt vernielt en uit balans wordt gebracht (opwarming, kap regenwouden) lijkt hen niet te deren, het enige waar zij van wakker liggen is hun macht verliezen. Gaan zij verliezen op een dag (door de eeuwen altijd zo gegaan) en laten hun ervenis na (de schade dat hun vernietigende wereldkapitalisme aanrichtte)

A-kat
A-kat4 jun. 2011 - 8:48

Zuur als azijn. Het nieuwe kabinet zo zuur als azijn. Het moest van het kabinet voor hen is zo'n kerncentrale fijn. De burger is weer proefkonijn! Die mag dokken en voelt later de pijn! Gaat dit de nieuwe testmethode worden: als je kinderen licht geven dan is de kerncentrale kapot. Kernenergie nee bedankt!

Reinaert de Vos
Reinaert de Vos4 jun. 2011 - 8:48

Van mij mogen ze stoppen met kernenergie maar de hysterie en de hypocrisie is stuitend. De Belgen zijn zelf ook wat achterbaks met hun afval: http://brabant.groenlinks.nl/node/57498

[verwijderd]
[verwijderd]4 jun. 2011 - 8:48

Goed plan om transporten van die gevaarlijke rotzooi onmogelijk te maken. Geen nieuwe nucleaire troep erbij, mensen willen de risico's niet dragen.

1 Reactie
JanB2
JanB24 jun. 2011 - 8:48

U kiest daarmee voor de meest onveilige optie. Dat spul moet weg waar het nu ligt. De activisten die transporten onmogelijk proberen te maken dragen zelf bij aan de risico's van kernenergie.

[verwijderd]
[verwijderd]4 jun. 2011 - 8:48

Groot gelijk hebben ze. Als Nederland dan met alle geweld kernenergie wil produceren moeten we zelf ook maar zorgen dat de rotzooi verwerkt wordt, en niet in riskante transporten door het buitenland rijden ermee.

1 Reactie
JanB2
JanB24 jun. 2011 - 8:48

Het afval is er al en Nederland heeft geen geschikte locatie voor permanente opslag. Wellicht dat we het zoutkoepelplan weer van stal kunnen halen maar dat gaat wel tijd kosten. Overigens kan het afval daar niet aan zijn lot worden overgelaten. Het afval zelf en de veiligheid er omheen zullen permanent bewaakt moeten worden: in tegenstelling tot wat men vroeger dacht zijn die zoutkoepels niet stabiel genoeg om er na dumpen nooit meer naar om te hoeven kijken. Maar het cruciale punt is vooral dat Nederland op dit moment helemaal geen geschikte opslagfaciliteit heeft maar wel afval dat gewoon weg moet bij Covra.

[verwijderd]
[verwijderd]4 jun. 2011 - 8:48

Typisch Nederlands om het zo moeilijk te maken dat het niet meer kan. Je kunt het natuurlijk ook met een bootje naar Frankrijk brengen.

1 Reactie
Berthold2
Berthold24 jun. 2011 - 8:48

Als Greenpeace thuis blijft in plaats van lastig voor de boeg van het schip heen en weer te varen is dat een reële mogelijkheid.

[verwijderd]
[verwijderd]4 jun. 2011 - 8:48

Het is niet de taak van spoorwegmaatschappij om aan politiek te doen.

2 Reacties
Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman4 jun. 2011 - 8:48

Het is wel de taak van een burgemeester om de veiligheid van de burgers voorop te stellen.

JanB2
JanB24 jun. 2011 - 8:48

Een private onderneming kun je dat niet verbieden. Lang leve de privatisering. Leuk om te zien wanneer rechts zich in de eigen voet schiet.

MrOoijer
MrOoijer4 jun. 2011 - 8:48

La Hague is een opwerkingsfabriek, de Fransen willen dat spul dus best wel hebben. Verdienen ze geld mee. België heeft zeven kerncentrales , dus flink meer dan Nederland, hun afval zal ook wel naar die fabriek gaan. Ik ben benieuwd hoe dat vervoer is geregeld. E.e.a. is dus wat vreemd, waarschijnlijk is de burgemeester van Gent een beetje anti-kern-energie? Er staat daar in Gent een buiten gebruik gestelde kerncentrale die volgend jaar ontmanteld kan worden; door het gedoe in Japan is de bevolking van Gent misschien ongerust geworden?

1 Reactie
JanB2
JanB24 jun. 2011 - 8:48

Het gaat daar in Gent om een relatief kleine onderzoeksreactor van de universiteit. Die zal toch ook afgevoerd moeten worden.

DikBrix
DikBrix4 jun. 2011 - 8:48

Wel een griezelige foto, die spoorlijn naar een blok met schoorstenen, de tekst E=hv, wat dat ook moge betekenen, zoals de kreet 'Arbeit macht frei'. Lijkt me geen toeval, mooi gevonden.

2 Reacties
JanB2
JanB24 jun. 2011 - 8:48

de tekst E=hv, wat dat ook moge betekenen Relatie tussen de energie van een deeltje en z'n golffrequentie. Voor het eerst door Planck geformuleerd voor fotonen.

Iskander2
Iskander24 jun. 2011 - 8:48

@Dik Brix E=hv... Energie (van een foton) = Constante van Planck * Frequentie (van het Foton) Kort : een Foton (energie-quantum) heeft meer energie wanneer haar frequentie hoog is (Ultra-violet, X-ray, Gamma-straling), dan wanneer haar frequentie laag is (Infra-rood, Radar, GSM, Radiogolven).

Iskander2
Iskander24 jun. 2011 - 8:48

En de enige vellige opslag is in de kelder van Verhagen !

1 Reactie
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen4 jun. 2011 - 8:48

Dan moet ie wel eerst terug naar z'n eigen land, Limburg, maar dan zeg ik ok, doen goed idee.

[verwijderd]
[verwijderd]4 jun. 2011 - 8:48

Beter een goede buur dan een radioactieve vriend.

1 Reactie
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen4 jun. 2011 - 8:48

Of de Nederlandse argumentatie; Beter een radioactieve buur dan een radioctieve tuin.

ErnsTT2
ErnsTT24 jun. 2011 - 8:48

En wederom geen nieuws uit Fukushima, terwijl daar *alweer* een explosie heeft plaatsgevonden,en destraling nog verder *toeneemt*. Mag het niet meer opJoop gepot worden ofzo op straffe van opheffing van Joop? Er word nu 4,5 sievert per uur gemeten, dat is *direct* duidelijk dodelijk :-( [quote] It has been releasing large amounts of radioactive material, and the nuclear emergency level is currently on par with the 1986 Chernobyl disaster, described as the world's worst ever-peacetime nuclear event. (ANI) []/quote]

1 Reactie
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen4 jun. 2011 - 8:48

"En wederom geen nieuws uit Fukushima... Er word nu 4,5 sievert per uur gemeten..." Ergens heb ik het idee dat je dat (net als ik) uit het nieuws hebt opgepikt, alleen (nog?) niet op Joop. Nog wat uit het nieuws over Fukushima, Valentino Rossi wil niet de GP van Japan rijden, en roept andere rijders op dat ook niet te doen, hij vindt het stralingsgevaar te groot. Jorge Lorenzo sluit zich aan.

ElChe
ElChe4 jun. 2011 - 8:48

Hoe lang gaat het nog duren, voordat de grijze hersencellen van onze polici gaan werken. Stoppen met die oncontroleerbare rotzooi, NU!

1 Reactie
boeie
boeie4 jun. 2011 - 8:48

Idd. stoppen met Co2 uitstoot en onmiddelijk meer kernenergie waarvan het afval behapbaar is en niet naar onze buren waait.! (of had je het niet zo bedoeld"?)

[verwijderd]
[verwijderd]4 jun. 2011 - 8:48

Sommige mensen maken zich erg druk over kernenergie en haar gevaren. Gevolgen en wat al niet meer. Vergeten wordt dat jaarlijks in Europa een compleet dorp of stadje wordt uitgeroeid door ongevallen in het verkeer. Maar kernenergie..dat is pas erg. Vooral het aantal slachtoffers in Europa is "groot"? Zeurders en nog eens zeurders.

4 Reacties
JanB2
JanB24 jun. 2011 - 8:48

Het aantal slachtoffers van Tsjernobyl loopt in de tienduizenden.

Yggdrasil
Yggdrasil4 jun. 2011 - 8:48

Vergeten wordt dat jaarlijks in Europa een compleet dorp of stadje wordt uitgeroeid door ongevallen in het verkeer. ============== Er zijn in Europa ook veel meer auto's, treinen, bussen, fietsers en voetgangers dan kerncentrales.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen4 jun. 2011 - 8:48

[Vergeten wordt dat jaarlijks in Europa een compleet dorp of stadje wordt uitgeroeid door ongevallen in het verkeer.] Dat lijkt me inderdaad een uitstekend argumnent om ook nog een flink aantal stratingsdoden te veroorzaken. Want ja anders zijn die verkeersdoden zo eenzaam.

ElChe
ElChe4 jun. 2011 - 8:48

Wie weet als jij deze week een lekkere nieuwe haring eet of deze in de buurt geweest is van lekkende vaten met energieafval, gedumpt in de oceanen. Of een lekker plakje gerookte zalm, die via zijn trektocht over de oceaan net even te dicht in de buurt van zo'n lekkend vat is geweest. Uiteindelijk komt het terug op jouw bord. Smakelijk eten!

[verwijderd]
[verwijderd]4 jun. 2011 - 8:48

We moeten gewoon met kernenergie doorgaan. Links is zo bekrompen, die willen niets, maar willen wel in hun auto rijden en het licht aan doen. Dus die 2de centrale moet er gewoon komen.

3 Reacties
JanB2
JanB24 jun. 2011 - 8:48

Die 2e centrale is helemaal niet nodig. Over bekrompen gesproken.

JanB2
JanB24 jun. 2011 - 8:48

Het woord "veranderd" moet in dit geval trouwens met een t ipv een d (3e persoon enkelvoud).

ErnsTT2
ErnsTT24 jun. 2011 - 8:48

Ehm,even een vraagje, amar hoe wil jij je benzine auto op atpomstroom laten rijden, de motor van je fiets erin hangen ofzo, zeker een gevalletje van rechtse intelligentie :-)

leeuwenvanj
leeuwenvanj4 jun. 2011 - 8:48

En wat dan met de uraniummijnen in Niger en andere landen? Is dat ook schoon of maakt het ons niets uit of mensen daar verdreven worden om te kunnen mijnen, dat hun milieu vernietigd wordt en het drinkwater vervuild raakt?

1 Reactie
ErnsTT2
ErnsTT24 jun. 2011 - 8:48

Dat maakt dat soort mensen niets uit, of de makers van hun I-Pad nou doodgaan aan de oplosmiddelen waar die aan blootstaan etc, het maakt ze geen bal uit, dat zie je nu ook in het beleid, dat er mensen creperen in achterstandwijken in Nederland intereseert dat soort a-socialen geen ene zier. Ook dat Fukushima nu al virtueel opgeschaald is naar INES 8 daar lees je ook niets over, in het nieuws beweren ze nu zelfs dat de Trein zonder problemen door belgie kan rijden... 文科省は5月16日、この地点の5月11日までの積算線量は31・7ミリシーベルトと発表していたが、この日、61・1ミリシーベルトだったと訂正した。 担当者は「一部で間違った計算式を使っていた」としている。浪江町内のほかの10地点でも計算ミスがあり、大幅な過小評価になっていた。 Previously, the Ministry of Education and Science announced the cumulative radiation at this particular location up to May 11 was 31.7 millisieverts, but it corrected the number to 61.1 millisieverts. According to the person [unnamed] in charge at the Ministry, "A wrong formula was used in calculation in some parts." Calculation errors were found for 10 additional locations within Namie-machi, resulting in a vast underestimation of the radiation levels. Maar hoor je in Nederland iets over de recent geconstateerde fuelfire in #1? Of iets over het op instorten staan van #4 ? NEUH, dat mag vooral niet op de voorpagina's komen daar hebben immers zo'n beetje alle politieke partijen belang bij met hun aandelen weggezet in Delta en RWE