PvdA, D66 en GroenLinks dienen een initiatiefwetsvoorstel in om transgenders en de zogenaamde intersekse personen in Nederland beter te beschermen tegen discriminatie. Dat schrijft NRC zaterdag op de dag van de Canal Pride in Amsterdam.
De Kamerleden Vera Bergkamp (D66), Keklik Yücel (PvdA) en Liesbeth van Tongeren (GL) vinden dat de Awgb, de Algemene wet gelijke behandeling, moet worden aangepast om deze mensen in de toekomst beter te kunnen beschermen. In die wet staat nu dat discriminatie op grond van geslacht niet mag, maar de Kamerleden van PvdA, GroenLinks en D66 willen dat het ook verboden wordt op basis van ‘geslachtskenmerken’. Ook schrijven ze dat erkenning van ‘homo- of heteroseksuele gerichtheid’ moet worden veranderd in ‘seksuele gerichtheid’ en dat genderidentiteit’ (wat iemand voelt) en ‘genderexpressie’ (wat iemand toont) aan de wet moeten worden toegevoegd. De Kamerleden:
"“Iedereen moet zichtbaar zichzelf kunnen zijn, met wettelijke bescherming."
Veel transgenders en intersekse mensen (mensen die geboren zijn zonder specifiek mannelijk of vrouwelijk geslacht) voelen zich gediscrimineerd en buitengesloten. Zo maakte een transgender vrouw in Rotterdam deze week bekend dat ze door een taxibedrijf was was afgewezen omdat ze transgender was. Naar aanleiding van de afwijzing overweegt ze de kwestie nu aan te kaarten bij het College voor de rechten van de Mens.
Kamerlid Vera Bergkamp van D66 legt uit in NRC
"We willen deze mensen kenbaarheid en rechtszekerheid bieden. Nu dienen zij bijna geen klachten in wanneer ze gediscrimineerd zijn en zijn ze afhankelijk van individuele rechters en jurisprudentie voor het oordeel of dat als discriminatie gedefinieerd wordt. Wij willen met deze wetswijziging een norm stellen als de samenleving we zulke discriminatie ontoelaatbaar vinden."
De afgelopen jaren is is Nederland gezakt op de internationale ranglijsten als het gaat om het beschermen van (seksuele) minderheden. Bergkamp hierover in NRC:
"De anti-discriminatie wet was ooit gericht op de gelijke behandeling van mannen en vrouwen, maar we weten tegenwoordig dat er zoveel meer is dan Adam en Eva. Dat moet de wet ook erkennen. Andere landen hebben rechten van transgenders en intersekse personen wel vastgelegd. Wij worden daar internationaal op aangesproken."
Uit cijfers van het SCP blijkt dat er in Nederland bijna 50.000 transgenders zijn. Ook zijn er ongeveer 80.000, intersekse mensen, mensen die zijn geboren zonder één specifiek of ‘compleet’ geslacht. Het gaat dan bijvoorbeeld om meisjes die zonder baarmoeder of eierstokken worden geboren of jongens die in de puberteit plotseling borsten krijgen.