Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Hoe lang nog?

Boris Johnson verder in het nauw: kabinet loopt leeg, ministers vragen premier af te treden
Joop

Transgender kind (8) vertelt hoe gelukkig ze is in haar nieuwe leven als meisje

  •  
26-02-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
298 keer bekeken
  •  
Geen video? Klik hier.
Stella, een 8-jarig transgender meisje vertelt in C å Vous bij de Franse publieke omroep over hoe ze zich als sinds haar derde jaar ongelukkig voelde. “Sinds dat ik een jongen was, voelde ik me slecht in dit lichaam en ik moest absoluut worden wie ik werkelijk ben, een meisje,” vertelt Stella. Ontroerende beelden uit een reportage over haar ontwikkeling tonen hoe ze geëmotioneerd reageert als ze in huiselijke kring bericht krijgt dat ze voortaan echt Stella heet. Voor haar is het een regelrechte verlossing. “Het betekent dat ik me niet langer hoef te verzetten in het lichaam van een jongen.”
De moeder van Stella, Karine, legt uit hoe belangrijk het voor haar dochter is dat ze nooit meer wordt aangesproken met de jongensnaam die ze vroeger had, ook omdat die symbool staat voor het leed dat ze achter zich heeft gelaten.
Bij Stella werd genderdysforie geconstateerd, de benaming voor diep ongenoegen over het geslacht dat bij geboorte is toegewezen en waar de persoon zich niet in herkent. Een op de 500 kinderen in Frankrijk heeft daar mee te maken. Ze vertelt dat ze bang was dat haar moeder Karine afwijzend zou reageren als ze vertelde dat ze geen jongen wilde zijn. Dat was niet het geval, integendeel. “Ik heb het geluk een moeder te hebben die er alles aan doet om me gelukkig te maken.”
In Nederland is het Kennis en Zorgcentrum Genderdysforie van VUmc de enige plek waar gespecialiseerde zorg aan deze kinderen en jongeren verleend kan worden.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (33)

Deugkeizer
Deugkeizer2 mrt. 2021 - 18:05

Ik snap gewoon niet waarom men perse wilt dat het geen keuze, is maar natuur. Wellicht omdat natuur onbewust is? En op de langere termijn optreed, dat er iets mis is. Ik heb mezelf er nooit op kunnen betrappen. Of is het angst dat men omgepraat kan worden? Dan denk ik zo van alsof het zo is dat mensen van hun diepste overtuiging afgebracht kunnen worden? Alsof je een moslim kan genezen van moslim zijn. Rechts Nederland zou staan te juichen. Natuur vind ik ook geen links onderwerp. Links is tabula rasa, een onbeschreven blad waarin jezelf mag schrijven wat je wilt. Rechtsen beroepen zich altijd op hun agressieve individuele cultuur. Aldus ik het ten zeerste accepteer vrees is wel dat voer voor rechts is om vanuit de natuur te denken.

Fredje3
Fredje31 mrt. 2021 - 11:51

Dus omdat een kind niet tevreden is, geef je het maar meteen de zin? Ik wil niet vervelend zijn, maar is dat hele gender gebeuren nu niet een beetje onzin? Ik geef toe, ik kom dan wel uit de middeleeuwen, maar mensen geven aan dat mensen niet accepteren wie ze zijn, maar willen zelf veranderen en accepteren ze zelf niet wie ze zijn. Ik neem aan dat het kindje nog niet geopereerd is, maar ik vind de leeftijd wel erg laag om aan te geven of dit blijvend is of een fase en eerlijk gezegd vraag ik mij ook wel af of de ouders de wens voor een dochter hadden of niet. Ik heb ooit meegemaakt dat ouders hun zoon vol stopte met meisjes speelgoed omdat deze dat wilde (van baby af aan) dit werd in mijn ogen opgedrongen. Maar goed, ik zei al, ik kom uit de middeleeuwen. De jongen begon zich al snel als een meisje te gedragen en wilde ook op school met carnaval graag in een prinsessenjurk. Toen de jongen eenmaal volwassen werd konden hij en zijn ouders niet wachten totdat deze geopereerd werd. Want hij was diep ongelukkig als jongeman. 2 jaar later heeft hij zelfmoord gepleegd. Het bleek dat hij niet zozeer diep ongelukkig was als jongeman, maar hij was gewoon diep ongelukkig en toen hij erachter kwam dat hetgeen waar zijn ouders al jaren op hamerde de oplossing niet was heeft hij zijn eigen leven genomen. Ik hoop dat ik het mis heb, maar ik denk dat we misschien toch nog wel meer aandacht moeten geven om mensen te helpen zelf te accepteren wie ze zijn ipv ze meteen te laten veranderen.

2 Reacties
Deugkeizer
Deugkeizer1 mrt. 2021 - 18:26

Dat ik denk ik ook, ik werd vroeger vaak als karakterloos gezien. Dit omdat ik ouders had die veel minder ondernamen dan andere ouders. Hierdoor besloot ik meer om me heen dingen op te pakken en mijn karakter te vormen door dingen om me heen over te nemen. Mijn karakter had toch geen zin, als ik mezelf was dan was ik saai en gaan mensen zeggen dat ik socialer moet doen en voor mezelf op moet komen. Ik kwam ook niet uit een gezin waar confrontatie en migitatie schering en inslag is. Maar ik heb me er wel aan te conformeren omdat het nu eenmaal overheerst. Daarom snap ik dit soort verhalen vanuit persoonlijk oogpunt niet zo goed. Het is mijn natuur nooit geweest om te conformeren aan types die meer strijd leverden. Ik moest imiteren. Kiezen uit de succesvolste gedragingen. Ik kon mezelf niet eens echt zijn door gebrek aan ervaringen. Moest aanhaken op die van anderen.

Marinus Calamari
Marinus Calamari2 mrt. 2021 - 8:43

"Ik heb ooit meegemaakt" Uw verhaal klinkt vooral ook als de generieke hijgerig-rechtse fantasie over ouders die hun kind dwingen transseksueel te worden omdat dat "hip" zou zijn. Zelfs al zou het echt gebeurd zijn, en dat is dus zeer hoogstwaarschijnlijk niet het geval, dan nog is het een uitzonderlijk geval wat weinig zegt over de 99,9999% overige transseksuelen.

Norsemen
Norsemen27 feb. 2021 - 15:22

Een mooi verhaal dit. En gelukkig voor haar hebben onnozele opvattingen hierover zoals ‘ik begrijp het niet’ of ‘ik kan me hier niets bij voorstellen’ een operatie niet in de weg gestaan.

2 Reacties
Deugkeizer
Deugkeizer27 feb. 2021 - 17:30

Dat komt omdat het 1 niks met het ander te maken heeft.

Harba Lorifa2
Harba Lorifa227 feb. 2021 - 18:31

Is ze geopereerd? Ik kan dat niet in het artikel lezen. En indien dat idd het geval is, begrijp ik de uitvoerend arts niet.

dezeeuwgerard
dezeeuwgerard27 feb. 2021 - 13:28

Wt een afschuwelijk geval van mishandeling! Dat iemand als volwassene een keuze maakt begrijp ik volkomen maar de mogelijke " bijwerkingen " die zich hier kunnen openbaren op latere leeftijd zijn volgens mij verschrikkelijk onderschat door zowel ouders als behandelend artsen en had nooit mogen gebeuren. Stal dat een kind van 4 dood wil, dan laten we toch ook geen euthanasie toe?

2 Reacties
Norsemen
Norsemen27 feb. 2021 - 15:12

De middeleeuwen zijn al een tijdje achter ons.

Peter van Bijsteren
Peter van Bijsteren27 feb. 2021 - 18:05

@ dezeeeuwgerard Volledig mee eens! Zo beweert dit 'meisje' dat ze al vanaf haar 3e levensjaar - ja, 3 jaar! - al 'wist' dat ze als jongetje eigenlijk een meisje moest zijn. Complete nonsens natuurlijk. Kinderen van die leeftijd denken helemaal niet zo. Het is wel duidelijk dat ze gehersenspoeld is door haar moeder. En wat bezielt zo'n moeder? De drang om op die manier aandacht voor zichzelf genereren? Wat mij betreft is die moeder een gewetenloze misdadigster.

Jaco38
Jaco3827 feb. 2021 - 10:11

Laten we hopen dat ze idd zo gelukkig blijft. Er wordt uiteraard verschillend gedacht over hoe je hiermee moet omgaan bij kinderen, kan mij moeilijk verplaatsen in ouders die hier met hun kind doorheen moeten, dat moet zwaar zijn met al die lastige beslissingen. Wat ik alleen niet snap is waarom je je kind op deze manier bloot zou stellen aan de media. Zeker als je weet dat er onderzoeken zijn die aantonen dat deze kinderen in 4 van de 10 gevallen zich op hun 16 niet meer genderdysfoor voelen. Of het aantal klopt doet er niet zoveel toe, duidelijk is wel dat sociale beïnvloeding en coping mechanismen een rol kunnen spelen en deze gevoelens met het ouder worden kunnen wijzigen. https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Genderdysforie

Miss Piggy
Miss Piggy27 feb. 2021 - 10:11

Ik moet eerlijk zeggen dat ik hier wel moeite mee heb. Uiteraard niet met transgenders zelf. De transgenders die ik ontmoet heb, hebben deze stap op volwassen leeftijd gemaakt. Het is absoluut geen sinecure. Zo had ik een collega die van vrouw naar man werd. Al lang na de transitie kreeg hij mails waar hij met zijn oude vrouwelijke naam werd aangesproken. Onze werkgever weigerde namelijk de mailadressen om te zetten, voordat de overheid hem ook als man erkende. Zeer vervelend was dat. Maar ik kan me niet voorstellen dat dit kind op deze jonge leeftijd deze beslissing al welbewust kan maken. Sterker nog, uit veel wetenschappelijke studies blijkt dat veel van dit soort kinderen er later achter komen dat ze eigenlijk homoseksueel of lesbisch zijn. Door zo te hameren op hun transgender zijn van volwassenen, ontneem je dus dergelijke kinderen hun ware seksuele aard. Wat ik wil zeggen: accepteer het kind zoals het is, maar dring ook niets op. Laat het kind zelf rustig ontdekken wie het is.

Frans Kwakman
Frans Kwakman27 feb. 2021 - 9:56

Ikheb ooit wel gehoord dat als bij de geboorte niet vast te stellen is of het een meisje of jongen is, het geslacht in overleg met ouders en arts vast gelegd wordt. Maar ik kan mij niet voorstellen dat een kind van 8 maar enige inzicht in de consequenties van zo'n keuze. Daar is het te vroeg in het leven voor. En helaas kennen we allen de kinderbeauty contests en andere misbruiken. Voor sommige ouders schijnt het het uiterste te zijn om in de publiciteit te komen.

Kuifje3
Kuifje327 feb. 2021 - 9:35

Veel te jong voor zo’n ingrijpende beslissing. Rond je 14e ontdek je jezelf op veel gebieden. Dan gaan hormonen je leven bepalen. Natuurlijk kan het de juiste beslissing geweest zijn, maar wat als een paar jaar later het kind er anders over gaat denken?

5 Reacties
ton14024
ton1402427 feb. 2021 - 10:57

´´Dan gaan hormonen je leven bepalen.´´ Dat is een soort gezegde, verder onzin. Hormonen doen hun werk al in het embryo.

Deugkeizer
Deugkeizer27 feb. 2021 - 11:09

Voor mij is het ook wereld die ik niet kan begrijpen, als ik mezelf als voorbeeld zou nemen. Als je mij de vraag zou stellen of ik morgen als vrouw door het leven mocht en ik de verontwaardiging daarover mocht passeren, zou ik er totaal geen problemen mee hebben. Misschien ben ik daarin wel te makkelijk. Ik richtte me er echter al jong op om alle identiteits dingetjes los te laten en je diepere zelf als uniek te zien. Dan heb je al die labels ook niet nodig en draag je ze als trots. Het zijn slechts rollen. Zo heb ik er altijd persoonlijk over gedacht. Maar ik heb mezelf ook altijd voorgehouden dat je eigenlijk niks aangeboren krijgt. Zo blijf je jezelf namelijk als machine zien. Dus aan de ene kant denk ik arrogant zo een persoon heeft een bepaalde mate van bewustzijn nog niet bereikt, is teveel ingefluisterd of ikzelf ben nooit achter mijn aangeboren natuur aangegaan en dat maakt me ook niet uit. Dessalniettemin als iemand er zo over denkt gewoon laten doen, ze nemen er een groot risico voor. Maar ergens denk ik ook wel zonde.

Kuifje3
Kuifje327 feb. 2021 - 11:22

@Ton: Hoezo onzin? Jongens krijgen rond die leeftijd haargroei, een groeispurt, geslachtsdrift, enzovoorts. Ik had als ouder echt op de leeftijd van 8 van het kind nog even gewacht. Maar goed, misschien dat het kind over tien jaar zich nog even gelukkig voelt als nu. In dit geval hoop ik dat ik geen gelijk ga krijgen als ik zeg dat ze heel veel spijt van deze beslissing kunnen gaan krijgen.

Marinus Calamari
Marinus Calamari27 feb. 2021 - 11:59

Wat als je een jongere dwingt de puberteit door te maken, wat resulteert in een lichaam wat veel lastiger te veranderen is in een lichaam van het gewenste geslacht? Dit is alleen een simpele kwestie in de geest van simpele mensen. Het beste wat we kunnen doen, is de puberteit uitstellen met hormonen, tot er uitsluitsel is. Verder is al genoemd dat in dit opzicht hormonen je leven waarschijnlijk al bepalen sinds voor je geboren werd, en dat seksualiteit zich ver voor de puberteit al begint te ontwikkelen. Het is vrij normaal als een kleuter masturbeert, om maar iets te noemen. Tenslotte zijn mensen met een afwijkende seksualiteit/gender vaak veel eerder bezig met hun eigen seksualiteit en gender, omdat men vaak al heel vroeg bewust is dat er iets afwijkt bij hen.

Deugkeizer
Deugkeizer27 feb. 2021 - 15:03

Ik ben al zo vaak van smaak gewisseld tenopzichte van vrouwen. Verschillende fases. Soms valt het mee andere keer weer tegen. Soms valt me weer wat op aan de ander soort vrouw waarvan ik dan dacht dat het beter past. Ik snap de connectie en de scheidslijn tussen hormonen en anticiperen slecht. Maar vind dat iedereen ooit alles een keer geproefd moet hebben als de situatie zich voordoet en het je aandacht trekt. Dan hoef je ook niet het gevoel te hebben opgesloten te zitten. Het hebben van een connectie is echter het belangrijkst. Ik weet niet of dat vastgelegd is in hormonen.

Buitenstaander
Buitenstaander27 feb. 2021 - 8:59

Vindhet wel opmerkelijk dat een jong kind, op deze leeftijd al voorzichzelf kan beslissen en vaststellen dat dit haar (nu) gelukkig maakt vooraltijd. Wat als ze16 is, zou ze datzelfde gevoel ook nog hebben? En wat weet je als je 8 bent.... moeilijk...

1 Reactie
Deugkeizer
Deugkeizer27 feb. 2021 - 15:10

Tja mijn kids wisten pas rond hun 4e dat ze een jongen of meisje waren. Het interesseerde ze op dat moment geen fluit wie ze zelf of andere waren. Pas toen wij als ouders gingen opleggen dat je dit bent omdat... gingen ze daar langzaam in mee, paste zich aan. Op het gebied van seksualiteit kwam de interesse in jongens en meisjes pas veel later. De meeste moesten er aanvankelijk niks van hebben. Bij sommige was de connectie en het uitproberen met het eigen geslacht zelf beter. Zo liep mijn zoon bijv. elke dag met een jongen hand in hand in de kleuterklas.

Phantom3
Phantom327 feb. 2021 - 8:09

Ik hoop dat ze gelukkig is en blijft.

Hotz
Hotz27 feb. 2021 - 1:41

Ze moet het leuk vinden anders schieten die ouders in een dip. Daar moet het allemaal van. Maak jezelf niet wijs dat een klein kind dit beseft. Tenzij er genadeloos erop wordt ingehakt geestelijk.

2 Reacties
Marinus Calamari
Marinus Calamari27 feb. 2021 - 10:10

Ik was 8 toen ik het label homo op mezelf plakte, en ik kan me niet herinneren dat ik ooit niet geweten heb dat er iets afwijkends aan me was. En dat was in een rabiaat homofobe omgeving, dus mij is echt niets aangepraat of zo. Voor zover ik kan nagaan ligt transseksualiteit er nog een stuk dikker bovenop, aangezien het veel meer omvat dan enkel seksualiteit en relaties, en ik kan me dus prima voorstellen dat heel jonge kinderen dat al over zichzelf ontdekken. En de realiteit lijkt me daar in te steunen. Dat is met name voor cis-gender hetero's misschien wat lastig voorstellen, maar dat komt vooral omdat voor cis-gender hetero's alles nogal simpel is, min of meer vanzelf gaat en de intellectuele prestatie dus minimaal is. Ik denk dat hetero's vooral ook moeten stoppen met duiden waar ze meestal geen flikker van snappen.

Deugkeizer
Deugkeizer27 feb. 2021 - 13:42

@Marinus Calamari: Ik snap er weinig van. Ik heb Afrikaanse roots maar beschouw mezelf en andere eerst als mens. Dat ze mij puur als afrikaan zien is de fout van andere mensen. Als ik iemand zie met Chinese roots beschouw ik die persoon ook eerst als mens dan als chinees. Zo zie ik het persoonlijk ook met seksualiteit. Ik zoek een aandacht van een partner, inweze maakt het niet uit of het een vrouw of een man is. Gewoon een wezen waar ik het goed mee kan vinden en connectie mee kan krijgen. Dat mijn rol naar buiten meer heteroseksueel is, zorgt ervoor dat ik allereerst opzoek naar vrouwen en mannen die mijn interesse wekken eigenlijk altijd links laat liggen. Maar ik zou niet inzien waarom ik het ene verwerpelijk moet vinden omdat ik het andere leuker vind. Zo werkt het bij mij iig niet

Paleocon
Paleocon26 feb. 2021 - 23:47

Ik wou op die leeftijd een hanekam maar gelukkig hebben mijn ouders dat tegengehouden.

Bouwman2
Bouwman226 feb. 2021 - 23:03

Een kind van acht jaar gelooft niet meer in Sinterklaas, in de regel. Maar als je kind het dan lollig vindt, , zeg je niet meteen: flauwekul Sinterklaas is gewoon ome Roon.. Een kind schrikt van zo'n mededeling. Die blijft gewoon doorgaan met geloven soms een heel leven lang. "Ik heb het geluk gehad een moeder te hebben die alles doet om me gelukkig te maken" lijkt me sowieso geen taakgebruik voor een kind van acht, maar meer voor een hooggeborene.. Zal wel weer een hoogbegaafd of hoogsensitief kindje zijn. Ik heb een een hagiografie gelezen van een kind dat zo heilig was dat het afzag van het drinken aan de borst van de eveneens heilige moeder. En als je kind die bagage ontbeert dan heb je als ouder dus volledig gefaald. Want andere ouders hebben er wel zo eentje in persoon op de wereld gezet. Ouders leggen wel vaker de lat enorm hoog. Die krijgen dan ook geen gewoon kind meer, maar direct een prins of een prinses, of tenminste een kind van stand en meteen nog zindelijk ook. . Kinderen willen nooit gewoon een eenvoudig iemand worden, dat is waar. Altijd willen ze iets dromerigs. Rijk of beroemd bijvoorbeeld. Nou als al die dromen uit zouden komen, dan konden er een paar partijen - ik noem geen namen, want je kwetst licht iemand , meteen hun verdienmodel wel meegegeven aan de lompen koopman. Die bestonden nog echt, vroeger. Nu zijn ze er niet meer, want kinderen willen van alles later als ze groot zijn, maar een eenvoudig leven, dat wil niemand. Je wilt toch zeker geen kind met een overbeet, of met peenhaar? Laat een kind nou gewoon ravotten, dan heeft het in ieder geval dat beetje geluk alvast meegenomen.

ton14024
ton1402426 feb. 2021 - 21:57

Wat kun je er van zeggen (als je er weinig van kunt verstaan)? Dat ze straalt.

1 Reactie
Grijstint
Grijstint27 feb. 2021 - 14:18

Toen ik 8 was dacht ik dat ik een piraat was. Gelukkig had ik ouders die wel besefte dat opvoeden betekende ook wel eens "nee" zeggen. Anders had ik nu een haak voor een hand gehad.

MaxMax2
MaxMax226 feb. 2021 - 21:30

Vrijheid blijheid denk ik, kinderen vooral zichzelf laten ontdekken. Al denk ik wel dat dingen zoals operaties om het geslachtsdeel te veranderen wel pas mogen worden toegestaan na de 18 jaar.

3 Reacties
Marinus Calamari
Marinus Calamari27 feb. 2021 - 10:22

Het probleem met wachten tot 18 is dat de pubertijd de secundaire geslachtskenmerken tot uiting laat komen, wat bij een transitie de zaken een stuk moelijker maakt. Nu bestaat er zoiets als puberteitremmers, waarmee de pubertijd uitgesteld kan worden, maar ook dat is vrij ingrijpend ondanks dat het omkeerbaar is.

ton14024
ton1402427 feb. 2021 - 10:46

´na de 18 jaar´. Eigen verantwoordelijkheid? Dus jij gaat liever voorbij aan de natuurlijke seksuele ontwikkeling vanaf pakweg 10? Eerst 8 plus 2 jaar operaties frustraties? Lekker bezig.

MaxMax2
MaxMax227 feb. 2021 - 11:36

@Ton Zulke operaties zijn vaak onomkeerbaar.