Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Transfobie heerst op Nederlandse Wikipedia-pagina Eddie Izzard

  •  
11-05-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
5972 keer bekeken
  •  
ANP-361876813

De beheerders van de Nederlandse Wikipedia-pagina van de Britse stand-upcomedian Eddie Izzard weigeren haar met de door haarzelf gewenste voornaamwoorden te benoemen. Dat is te zien op de overlegpagina, waar al sinds 2020 een felle discussie woedt over de aanspreekvormen van Izzard. De pagina zelf is inmiddels op slot, wat inhoudt dat er niet meer zonder toestemming vooraf wijzigingen kunnen worden doorgevoerd. 

De wiki-pagina noemt Izzard consequent “hij”, met uitzondering van de kleine opmerking tussendoor dat de genderfluïde Izzard wenst te worden aangesproken met “zij”. Daar hechten de beheerders verder geen waarde aan en zetten stug door met het verkeerd benoemen. 

Als de voornaamwoorden door moderatoren naar het correcte “zij” worden gewijzigd, worden deze vervolgens direct teruggezet naar “hij” met als opmerking ‘geen consensus voor’. Wanneer de voorkeur van Izzard zelf naar voren wordt gebracht door enkele moderatoren, om aan te geven waarom de aanspreekvorm “zij” moet worden gebruikt, luidt het antwoord:

“Dat lijkt mij niet. Onze uitgangspositie zou moeten zijn, dat we als eerste uitgaan van iemands biologisch geslacht en daar mogelijk van afwijken als dat overduidelijk gewenst is. Je hoort dus het gebruik van zijoverduidelijk aan te tonen, niet het gebruik van hij in dit geval. Ik krijg het idee dat sommige mensen hier het biologische geslacht als een volledig willekeurig inwisselbaar iets zien. En dat is niet terecht.”

Dit terwijl de beheerders even verderop wel erkennen dat Izzard zich identificeert als vrouw:

“We zijn er dus nog steeds niet helemaal uit welk voornaamwoord we het beste kunnen gebruiken op de pagina zelf. Maar de voorkeur van Izzard is wel relevant voor de biografie van Izzard, dus heb ik die zojuist toegevoegd onder een apart kopje”

Diverse moderatoren wijzen er ook meermaals op dat op de Wiki-pagina’s in andere talen Izzard wel met de juiste voornaamwoorden wordt aangesproken en dat Nederland de uitzondering is. De gemuilkorfde moderatoren concluderen:

"Voor de queer mensen die hier langskomen is het heel duidelijk wat er gebeurt. Alle andere talen respecteren Izzard's eigen wensen, behalve de Nederlandse. De hypocrisie van een genderdiscussie eromheen - terwijl wikipedia over het algemeen handhaaft, dat men wordt omschreven met voornaamwoorden van eigen voorkeur - geeft een duidelijk signaal van transfobie en wereldvreemdheid. Er voor de vorm bijzetten dat ze iets anders wenst, maar daar nadrukkelijk geen gehoor aan geven, is zowaar erger dan gewoon niks laten weten. Een klap in het gezicht voor de hele gemeenschap, maar ook allang niet meer van deze tijd. Dit artikel is niet langer alleen beladen met informatie, maar met een duidelijke mening en afwijzing van niet-binaire identeiten. En jullie dogmas saboteren ook de informatieverstrekking: de data erin zullen niet serieus worden genomen door mensen die Izzard al kennen, omdat zelfs het voornaamwoord al niet klopt, waarom zou de rest up to date zijn? Ook geeft dit duidelijk aan dat queer mensen, voor hun eigen veiligheid, beter níet deelnemen aan het editen van Wikipedia, om niet in discussie te hoeven over hun bestaan. Is dat het waard?"

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (16)

SanderO
SanderO21 jul. 2022 - 15:08

Even een klein lesje Wikipedia. 1. vervang in het bovenstaande "beheerders" door "moderatoren" en "moderatoren" door "gebruikers". 2. Moderatoren hebben geen macht over de inhoud. 3. Gebruikers hebben dat wel, maar moeten daar samen uit zien te komen. Moderatoren kunnen een pagina op slot draaien als gebruikers op het artikel zelf aan het vechten zijn. Bovenstaand artikel suggereert dat de "bazen" van Wikipedia iets wel of niet willen, maar dat is dus niet zo. Het is een soort anarchistische bende waar niemand echt de baas is.

Nicotientje
Nicotientje13 mei 2022 - 4:41

Banaal te beseffen dat kleine groepen mensen in Nederland zoveel invloed hebben op ons taalgebruik. Ben wie je wilt zijn. Zoek een daarbij passende voornaam. Dan spreek ik je daarmee aan en ben je automatisch wie je zijn wilt. Als dezr kleine groepjes die over het een of andere zeuren hun zin krijgen blijft niets meer van onze taal over.

Pater
Pater13 mei 2022 - 2:02

" Ik krijg het idee dat sommige mensen hier het biologische geslacht als een volledig willekeurig inwisselbaar iets zien. En dat is niet terecht." Dat is een verdedigbaar standpunt, waar je goed over kunt discussiëren. Om dan los te gaan met "transfoob" en "wereldvreemd" vind ik kwalijk. Dat Wiki in andere talen Eddie wel als een 'zij' beschrijven is geen bewijs van het gelijk van die boze mensen. Het kan Eddie zelf trouwens niks schelen, die ziet zichzelf als hij én zij.

Paul Spijkers
Paul Spijkers12 mei 2022 - 23:33

Je kan discuseren over wat verschillende mensen er van vinden. Overigens zei Izzard dat 'hij' ook kon. Het deerde haar niet. Maar je kunt niet stellen dat verschil hierover 'wereldvreemd' is en dat een preferentie om 'hij' te gebruiken voor iemand die 'biologisch' man is gek is of zo. Het is duidelijk het gevolg van het phenomeen van gender fluiditeit ZELF, dat er verschillende perspectieven en veranderingen zijn. De verwarring komt omdat de taal voor de complexiteit niet altijd genoeg voor is. Dan krijg je absolute standpunten in gedachten die niet kloppen bij de realitiet. De ene doet soms alsof ze biologie willen koloniseren met een eretietel. De andere doet net alsof ze trans mensen weg willen denken. Mischien is vervallen in cultuur oorlog dan soms moeilijk om uit de weg te gaan. Maar met wat meer verdraagzaamheid en wetenschappelijkelijk ratio kom je een heel eind, als je maar niet eist dat alles simpel en absoluut moet worden gezien

Hansje6
Hansje612 mei 2022 - 15:23

Izzard zal dit waarschijnlijk een worst zijn. Als komiek kan hij hier vast wel om lachen. Hij is ook best een verdienstelijk acteur overigens.... Laten we ons liever druk maken om trans / homo geweld in eigen land. Of is dit te confronterend tav ons eigen ideaalbeeld van ons land en onze steden?

1 Reactie
Pater
Pater13 mei 2022 - 2:03

Eens.

Nadine7
Nadine712 mei 2022 - 5:35

Hahaha, heb ik een paar maanden heel trouw de Nederlandse en Engelse pagina aangepast. Hebben de Nederlanders het weer teruggedraaid XD. Het viel me trouwens alleen maar op omdat ze in het begin schreven "Eddie wordt graag met zij aangesproken", en dat dan vervolgens niet gebeurde. Leek me een beetje gek om tegen iemands wensen in te gaan in hun eigen wiki pagina. Al stond er "het maakt Eddie niet uit of hij met 'hij' of 'zij' aangesproken wordt" had het mij verder niet opgevallen/gestoord.

1 Reactie
drs. H.C. Queyncken Tollaert
drs. H.C. Queyncken Tollaert12 mei 2022 - 12:38

@ Nadine7 - zelf wil ik niet met 'hij' of 'zij' aangesproken worden, en al helemaal niet met 'het'. Ik wens te horen: 'U', en van intimi: 'jij'. Iemand in de derde persoon aanspreken, dat kan niet. Alleen als het over die iemand gaat, dan is het anders.

Nadine7
Nadine712 mei 2022 - 4:52

Damn, heb ik die hele pagina zitten aanpassen (de Engelse en de Nederlandse volgensmij), is het helemaal niet aangenomen. Sip. Het viel me eigenlijk het meest op omdat ze ergens in het begin zeggen "Eddie wordt graag met zij aangesproken", en dat dat vervolgens gewoon niet gebeurde. Het leek me heel stom om iemands wensen niet te volgen op hun Eigen wiki pagina. Stond er "Eddie is genderfluide en gebruikt beide voornaamwooden" had het minder uitgemaakt.

Ewout Pool
Ewout Pool11 mei 2022 - 21:00

Serieus? Je druk maken over het gebruik van de juiste voornaamwoorden van een in Nederland matig bekende komiek op een door vrijwilligers gebouwde encyclopedie? Ik denk niet dat Eddie Izzard hier ene moer om geeft en zal zeggen dat er belangrijkere dingen zijn om voor te strijden!

Wie o Wie
Wie o Wie11 mei 2022 - 18:57

Eddie heeft allang niet meer de voorkeur voor “she”. Dat was alleen vroeger zo. Om Eddie te citeren ““This isn’t the big thing. I’ve been out for 35 years,” the Dressed to Kill comic said. “Your brain gets coded male or female when you’re young. Mine got coded both ways. I have the gift of both, although it doesn’t feel like a gift at first,” she told the Telegraph. “If they call me ‘she’ and ‘her,’ that’s great — or ‘he’ and ‘him,’ I don’t mind. I prefer to be called Eddie, that covers everything. I’m gender-fluid.” https://www.yahoo.com/entertainment/eddie-izzard-defends-jk-rowling-explains-she-pronoun-preferences-174053338.html Het kan dus beide. Of anders gewoon Eddie.

1 Reactie
EenMening3
EenMening311 mei 2022 - 21:59

Ik begrijp dat het Eddie niet uitmaakt of hij/zij. hij of zij genpoemd wordt. Dan is dit artikel niet (meer) relevant. In het Nederlands gebruik je voor een man "hij" en voor een vrouw "zij". Het lijkt me niet nodig om de taal aan te passen voor trans-mensen. Als anderen daar wel in meegaan, vind ik dat overigens prima. Eddie biedt ons beide mogelijkheden, dat is erg sympathiek. Het liefst wordt hij gewoon Eddie genoemd.

Jozias2
Jozias211 mei 2022 - 15:26

Klopt toch wat er gezegd wordt? Hoe iemand zichzelf identificeert is iets anders dan biologie. Iemands sexe is iets anders dan gender. Volgens mij is de wetenschap het daar wel over eens.

5 Reacties
Volrin
Volrin11 mei 2022 - 16:53

"Hoe iemand zichzelf identificeert is iets anders dan biologie." Niet waar. Dat wordt ook bepaalt door biologie, namelijk de hersens. " Iemands sexe is iets anders dan gender. Volgens mij is de wetenschap het daar wel over eens. " Klopt. De wetenschap is het er verder ook over eens dat je genitaliën niet je gender bepalen. En met hij/zij geven wij nochtans iemands gender aan en niet diens genitaliën.

Jozias2
Jozias211 mei 2022 - 21:17

@thomas Je haalt een aantal dingen door elkaar. Je hebt het biologische geslacht (sexe) en het psychologisch geslacht (gender). Uiteraard komt het psychologische geslacht voort uit een fout in de hersenen. (fout in de zin van fout in de natuur niet des persoons). Maar daarmee is hoe iemand zich zelf voelt niet de biologische sexe of genetisch zo. U stelt dat hij/zij wordt gebruikt om iemands gender te duiden maar dat is nu net de discussie die speelt. Het heeft niets met transfobie te maken maar of je sexe of gender als uitgangspunt zou moeten nemen. Je kan je koning voelen en als majesteit aangesproken willen worden maar dat maakt je nog geen koning. Dus helemaal goed als iemand zich man of vrouw voelt en zo aangesproken wil worden maar sekse is geen mening. Anders wordt het heel druk op de ladies Night in de sauna met mannen die zich vrouw voelen.

Norsemen
Norsemen12 mei 2022 - 8:00

"Uiteraard komt het psychologische geslacht voort uit een fout in de hersenen. (fout in de zin van fout in de natuur niet des persoons)." Mensen die dit soort dingen zeggen zijn zo dom, fout en gevaarlijk.

FreddyvD
FreddyvD12 mei 2022 - 11:12

@Norsemen, verklaar je nader, waarom is iemand die aangeeft dat dit een fout in de hersenen is en misschien daarbij wel eigenlijk meer bedoeld een afwijking in de hersenen (wat ook wetenschappelijk is aangetoont) gevaarlijk, fout en dom? Heb je echt geen argumenten om Jozias zijn stelling te weerleggen? U zou bijvoorbeeld kunnen vragen op welk onderzoek die gebaseerd is en hij zal kunnen aangeven dat dit gebaseerd is op onderzoeken die reeds in 2009 zijn gepubliceerd (https://www.zielenknijper.nl/psychiaters-transsexualiteit-is-een-psychiatrische-stoornis.html) en zo wordt de discussie levend gehouden en niet door iemand meteen fout, dom en gevaarlijk te noemen. Dat is namelijk al vrij snel een foute, domme en gevaarlijke redenatie.

Norsemen
Norsemen17 mei 2022 - 13:55

@Freddy Ik zit op Joop voor de lol, niet om mensen iets te leren. Verder is het totaal zinloos om mensen zoals Jozias, of wie dan ook die zich serieus afvraagt waarom zijn opmerking dom, fout en gevaarlijk is, hier op Joop iets bij te willen brengen.