Joop

De tranen van Wout Weghorst

  •    •  
23-04-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
80 keer bekeken
  •  
FALLBACK
'De mensen thuis vinden het vervelend dat Wout zoveel emotie toont'
Wout Weghorst zit op zijn knieën in het gras. Zijn blik beteuterd naar beneden, alsof de reden van de nederlaag te vinden is tussen de grassprieten in de Kuip. De wind blaast zijn blonde kuif zachtjes heen en weer. Pal achter hem feestvierende Feyenoordspelers die zojuist de bekerfinale hebben gewonnen.
Een paar uur voor de wedstrijd trekt Wout zich terug in zijn slaapkamer. Hij knipt het licht uit en gaat onder de dekens liggen. Daar visualiseert hij zijn winnende doelpunt in een kolkende Kuip. Het is de tachtigste minuut wanneer een voorzet vanaf de linkerflank richting de tweede paal zoeft. Hij sprint naar voren, torent boven de verdedigers uit en kopt de bal tegendraads tegen de touwen. Met twee armen de lucht in rent hij naar de meegereisde AZ-supporters en valt ze in de armen. Ze zullen feesten tot diep in de nacht.
Het mag niet zo zijn. AZ verliest kansloos met 3-0 van Feyenoord. Wout is gebroken. Een jongensdroom in duigen. Uit pure teleurstelling staart hij apathisch voor zich uit, niet in staat zijn gevoelens onder woorden te brengen voor de camera van FOX Sports. De mensen thuis vinden het vervelend dat Wout zoveel emotie toont. Het is een theatraal mannetje. Iemand die de schijnwerpers opzoekt met een ‘kijk mij eens verdrietig zijn’-toneelstukje. Ze snappen niet dat Wout een verloren voetbalwedstrijd niet kan relativeren. Wout snapt dan weer niet hoe die mensen na een verloren pot monopoly weer gezellig aanschuiven voor het avondeten.
Ze zeggen dat het karakter van Wout bijna uit zijn voegen barst door de hoeveelheid passie en strijdlust die erin is verwerkt. Hij laat liever zijn been amputeren dan dat hij een finale verliest. Dat is een ongrijpbaar fenomeen voor de mensen thuis. Ze willen best emotie zien, maar niet te veel. Het moet wel leuk blijven.
Daar schuilt ons probleem. Oprechte emotie, doorgeslagen passie, doodziek zijn van een verloren finale. Die mentaliteit missen we in Nederland. Kijk naar de Italianen. De ontlading wanneer ze een gevaarlijke voorzet van de tegenstander tot hoekschop verwerken. Buffon en Chiellini zetten nog net geen partytent op in het zestienmetergebied om het te vieren. Met die instelling win je toernooien. Daarom moeten we Wout Weghorst koesteren. Het is misschien niet de meest sympathieke speler op het veld, maar kende Oranje wat meer voetballers met zijn karakter, hadden we misschien ooit een WK-finale gewonnen.

Meer over:

opinie, voetbal, az, feyenoord
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (14)

Aloïs Mechanicus
Aloïs Mechanicus24 apr. 2018 - 21:03

Als je je tot aan de uiterste grenzen van menselijke vermogens ergens voor inzet, met daarvoor de meest ver gaande oefening en daarvoor benodigde discipline, zoals b.v. een topsporter als in dit geval doet, is de spottende relativering t.a.v. diepe teleurstelling daarover door mensen aan de zijlijn of nog verder daar vandaan een waardeloze. Prestaties op dat hoge niveau zijn groots en het onvermijdelijke falen voor de meesten in een competitievorm zoals bij sporten, maar die ook bij diverse andere disciplines als kunsten bestaat, en ook allerlei andere vakgebieden, zijn in gevallen waar men net naast de hoogst te bereiken doelstelling grijpt bewonderenswaardig, net als dat de oprechte maar bij dit soort bijzondere mensen ook zeer tijdelijke teleurstelling vaak net zo intens is als hun inzet.

1 Reactie
Weisspferd
Weisspferd25 apr. 2018 - 8:43

Mooie tekst, ter aanvulling: vergeet ook niet de teleurstelling van de supporters van AZ, voor wie dit ook zo belangrijk is (of je dat nou kinderachtig vindt of niet). Weghorst lijkt mij een man die zich dit persoonlijk aanrekent en ook dat vind ik (in het moderne voetbal) toch erg mooi.

Sake Simons
Sake Simons24 apr. 2018 - 15:50

Dan weten we dus ook weer waar ons probleem schuilt. Haal je die emotie per gros of per kilo?

geronimo3
geronimo324 apr. 2018 - 15:27

Feyenoord heeft gewoon dik verdiend gewonnen en AZ was niet goed genoeg,simpel en dat hebben we allemaal kunnen zien, degene die dat wilden in ieder geval.

1 Reactie
ton14024
ton1402424 apr. 2018 - 17:24

Laat dat duidelijk zijn: Je ziet wat je wil zien!

Thuiszitter
Thuiszitter24 apr. 2018 - 11:33

Met alleen zijn karakter word je geen wereld kampioen, de man heeft niet de nodige kwaliteiten die je daarvoor dient te bezitten.

2 Reacties
ton14024
ton1402424 apr. 2018 - 17:28

Holland Kampioen!!! Iedereen blij.

Thuiszitter
Thuiszitter24 apr. 2018 - 20:16

Ton jij toch niet ? Voetbal interesseert je niet .

msj_meijerink
msj_meijerink24 apr. 2018 - 9:16

Het gevolg van en spelletje oppompen tot een mythisch geheel genereert dit soort theatrale en idiote sportbeleving bij overbetaalde jochies meteen air van hier tot Tokio. Het zijn immers geen 21ste eeuwse substituties van de Paapsche, Gristelijke en Moslim god, maar gewoon zeer goed verdienende werknemers van een bedrijf, dat een soort toneel opvoert voor daartoe fiks betalende kijkers.

Eric Minnens
Eric Minnens24 apr. 2018 - 8:05

Het zit hem al in de naam. Weg horst. Zijn moeder bracht hem bij dat hij een adelaarsjong was. Maar nu hij het moedernest heeft verlaten, blijkt hij geen kuiken te kunnen verschalken. Tussen de grasprietjes zoekt hij vergeefs naar herinnering aan dat oude vertrouwde nest, waarin de gebraden kippetjes hem vanzelf in de mond vlogen. Maar helaas. Weg nest.

Herr Vorragend
Herr Vorragend24 apr. 2018 - 6:49

Shoppen in een andere cultuur en daar de leuke dingetjes uithalen zonder effect op de andere zaken is natuurlijk wensdenken. Zo werkt het nu eenmaal niet. Emotie bij voetbal heeft hooguit amusementswaarde. Wat dat betreft kijk ik ook graag naar Buffon en Chiellini. Emotie in politiek en economie leidt vooral tot corruptie, akelig cliëntelisme en andere dingen die je in Nederland niet wilt. Winnen met voetbal doe je niet met emotie maar met een winnaarsmentaliteit. Daar hoort ook een op een volwassen manier met teleurstelling omgaan bij. Daarom winnen de Duitsers meestal. En daar zit weinig uiterlijke emotie bij.

1 Reactie
ton14024
ton1402424 apr. 2018 - 8:26

Winnen doe je met uitblinkers. Meer volk geeft meer uitblinkers. Logisch dus dat de grootsten, zoals Duitsland of Ajax en Feijenoord winnen. Tom, leuk stukje over voetbal, wat me normaal geen bal interesseert.

Piet de Geus
Piet de Geus23 apr. 2018 - 22:07

Zoals ze bij VI terecht constateerden: amateurtoneel. Weghorst kan werkelijk geen seconde het idee hebben gehad dat AZ die wedstrijd kon winnen, dus die teleurstelling kwam echt niet als een verrassing. Dan is het een kwestie van de fans bedanken en aftaaien naar de kleedkamer. Tenzij je verliefd bent op de camera...

Davy ????
Davy ????23 apr. 2018 - 21:21

Sport is emotie, bij verlies is die emotie helaas teleurstelling en verdriet. Wout weghorst is ook maar gewoon een mens.