Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

China klaar om Oceanië in te lijven

Nieuwe overeenkomst betekent grote machtsuitbreiding in gebied
Joop

Trafigura krijgt ook in hoger beroep miljoen euro boete

  •  
23-12-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ANP-ProboKoala300.jpg
Oliebedrijf in dit proces bestraft voor poging om giftig afval van de hand te doen in Amsterdam 
Oliebedrijf Trafigura is vrijdag in de zaak rond het gifschip Probo Koala ook in hoger beroep door het Amsterdamse hof veroordeeld tot het betalen van een boete van een miljoen euro. Dat meldt NRC Handelsblad.
Het door het olieconcern gehuurde schip Probo Koala bracht enkele jaren geleden 500 ton vervuild afval via Amsterdam naar Ivoorkust, waar het spul werd overgedragen aan een lokale afvalverwerker. Het dumpen van het mengsel van loog en benzine leidde tot gezondheidsklachten bij omwonenden. Dit proces ging niet over de dumping, maar over de poging van Trafigura om het afval in Amsterdam al van de hand te doen. Het werd als gewoon waswater van een olietanker aangeboden bij afvalverwerker APS.Trafigura is in eerste aanleg veroordeeld voor die export en voor het verzwijgen van het schadelijk karakter van het afval.
Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

nieuws, groen

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (6)

leeuwenvanj
leeuwenvanj23 dec. 2011 - 13:42

Prima die veroordeling en hopelijk worden ze goed in de gaten gehouden.Als je zulke zaken doet, ben je in staat deze te herhalen maar dan weer op een andere plek.

python
python23 dec. 2011 - 13:42

We moeten gewoon stoppen met HANDEL in TROEP (afval). Laat elke producent de rotzooi opruimen en verwerken in het land waar deze rotzooi is geproduceerd.

christiaane
christiaane23 dec. 2011 - 13:42

Kortgeleden stelde de PVV nog dat Trafigura bescherming nodig zou hebben tegen Greenpeace. Omdat de milieuorganisatie de reputatie van Nederland in het buitenland zou besmeuren, zou Greenpeace het land uit moeten. Maar nu is Trafigura dus in hoger beroep toch weer veroordeeld wegens het verzwijgen van het schadelijk karakter van het afval. Het hof acht bewezen dat Trafigura tegenover APS verzweeg dat het om giftig afval ging en dat het oliebedrijf het afval uiteindelijk illegaal heeft afgevoerd naar Ivoorkust. Omdat Trafigura eerst Nederland probeerde te besmeuren en later het buitenland besmeurde, moet Trafigura het land uit. Sluiten dat hoofdkantoor in Amsterdam. Tenminste, als je de PVV retoriek consequent door zou trekken.

1 Reactie
wilenbert
wilenbert23 dec. 2011 - 13:42

christiaan, ps op met wat je wenst dan zou namelijk ook groen links weg moeten. onder de verantwoordelijheid van Marijke vos is die koala toen amsterdam uitgerommeld, ze zijn op zijn minst nalatig geweest, die milieudienst door de koala te latn vertrekken

[verwijderd]
[verwijderd]23 dec. 2011 - 13:42

In deze moet ik Trafigura toch gelijk geven. Hoewel zij het afval keurig hebben aangeboden zijn ze dankzij onkunde en achterklap toch de lul. Toen ik het bericht via het journaal hoorde in 2006 wist ik meteen waar het over ging. Dat het daarna zo uit de hand zou lopen is te bizar voor woorden en de advocaten van Trafigura zijn ook niet bijster slim volgens mij. Afsluitend Amsterdam ga je schamen voor je onkunde.

1 Reactie
SjoukeBoonstra
SjoukeBoonstra23 dec. 2011 - 13:42

== Hoewel zij het afval keurig hebben aangeboden zijn ze dankzij onkunde en achterklap toch de lul. == Nou had Trafigura maar een klein beetje gejokt over de aard van het afval, en toen ze de prijs voor de werkelijke verwerking hoorden, vonden ze dat eigenlijk best wel een beetje zoveel te veel, dat ze de rotzooi maar naar Ivoorkust afvoerden. Het ging ook maar om vijfhonderd kubieke meter (25 vrachtwagens vol) zwaar gif, je kunt hun niet kwalijk nemen dat ze zeiden dat het spoelwater was.