Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Marcel van Roosmalen over tradities: ‘iets waar anderen last van hebben’

  •  
10-12-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
116 keer bekeken
  •  
Naast vuurwerkvrije zones zijn er nu ook vuurwerkblije zones, waar wél vuurwerk wordt afgestoken. “Zodat iedereen mee kan genieten van deze Hollandse traditie. Want tradities, die we onderhand toch wel samen mogen vatten als iets waar anderen last van hebben, moeten blijven bestaan”, aldus Marcel van Roosmalen.
"In het televisieprogramma 1Vandaag kwamen vuurwerkliefhebbers aan het woord die groot voorstanders van vuurwerkblije zones zijn. (…) Vuurwerkliefhebber Mike Stoltenborg vertelde dat dieren geen last van zijn vuurpijlen hebben, omdat hij ze nooit afsteekt in de buurt van een kinderboerderij."
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (58)

Leontrotsky
Leontrotsky12 dec. 2019 - 12:26

Ik ben het hier volkomen mee eens.

Libertain
Libertain12 dec. 2019 - 7:54

Heeft iemand ooit onderzocht hoeveel tonnen zeer giftige stoffen onze lucht ingeknald worden met deze vuurwerkfeest? Let op, gaat niet over co2 die normaliter door het groen wordt opgenomen en verwerkt, wel ovel veel giftigere stoffen.

2 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin12 dec. 2019 - 9:54

Maar ook dan, CO2 wordt niet zo snel verwerkt. Ik blijf in ieder geval heden ten dagen altijd binnen. Ik krijg het meteen benauwd als ik buiten kom. Ik heb niets tegen wat siervuurwerk, vind het zelfs wel leuk. Maar het moet wat mij betreft wel bij en bij blijven. Niet tot diep in de nacht of de hele dag daarvoor al. Eigenlijk vind ik dat het tot 12 uur 'nachts verboden zou moeten worden. Anders mist het ook helemaal zijn doel. Dat is dus iets wat ik niet begrijp. Ik zou zeggen tussen twaalf en twee uur 's nachts. Dan is het mooi geweest.

Libertain
Libertain13 dec. 2019 - 7:57

@Minoes, kwestie van handhaving die nooit gebeurt omdat het vooral ons-kent-ons betreft, over tradities gesproken.

Minoes&tuin
Minoes&tuin12 dec. 2019 - 6:25

Beetje onzinverhaal, alsof alles traditie is en vuurwerk met oud en nieuw ook. Vuurwerk met oud en nieuw wordt over de hele wereld afgestoken, alleen misschien niet door particulieren maar veelal in gemeenschapsverband. Verder heeft het dus weinig met 'traditie' te maken ( van een land) Maar het klinkt wel lekker als je daar een zweem van achterlijkheid over wil leggen, inclusief allerlei verbanden. Tussen vuurwerk en vuurwerk zit overigens wel verschil. Dat knallen en het steeds harder worden daarvan was in mijn jeugd helemaal niet. Er worden grenzen overschreven. De Nederlandse overheid is verantwoordelijk voor het waarborgen van veiligheid en leefbaarheid van bewoners, rekening houdend met eenieder. Er is geen handhaving. Hier in de straat is er vooral maar een familie die handenvol vuurwerk afsteekt inclusief behoorlijk veel knalvuurwerk aangemoedigd door de ouders, en dat zijn ex-vluchtelingen.

2 Reacties
Libertain
Libertain12 dec. 2019 - 7:51

@Minoes, ("Er is geen handhaving.") Dit verbasd me ook sinds lange jaren. Het resultaat is dat er geknald wordt vanaf het eerste moment dat er vuurwerk gekocht is en vooral in de donkere uren opdat de buren zouden niet goed kunnen zien wie het doet. Doch weet het iedereen. @Minoes, in contrast tot je opmerking bij ons zijn dat allemaal (honderden) autochtonen, die mekaar proberen te overtreffen, aantal dagen lang.

Minoes&tuin
Minoes&tuin12 dec. 2019 - 9:48

Tja verschil moet er zijn. Ik kan het wat mij betreft niet anders maken! Laten we het daar maar op houden. Ze zijn hier toch alleszins goed ontvangen. Maar helaas geen mens is hetzelfde.

Frits Jansen
Frits Jansen11 dec. 2019 - 18:39

Veel mensen vinden (knal)vuurwerk hinderlijk, ik ook. Maar dan gaan de liefhebbers in de tegenaanval en bestempelen het tot traditie, en betwisten of mensen met gevoelige oren wel vaderlandslievend genoeg zijn.

1 Reactie
Luneau
Luneau12 dec. 2019 - 0:24

Tja, je hebt nationalisten die willen dat alles bij het oude blijft, ook al is dat schadelijk. En je hebt patriotten die willen dat hun land beter wordt dan het was.

MountEverest
MountEverest11 dec. 2019 - 18:37

De ophef over vuurwerk is wat overdreven. In mijn vroegere woonplaats staken we ook vuurwerk af buiten de daarvoor bestemde periode en verbrandden kerstbomen. De volwassenen maakten zich daar niet zo druk om en zagen het meer als kattenkwaad. En zo moet je er ook tegen aankijken. Als het al te gek was belden ze de politie en ontstond er een soort kat en muis spel tussen oom agent en ons. Het verbieden van vuurwerk lijkt in de verte wel op het verschijnsel dat, zodra iets binnen bereik van de massa komt, de betergesitueerden dit willen verbieden. Tegenwoordig doen ze daarvoor een beroep op de klimaatcrisis of het milieu. Dit is o.a. het geval met vliegen, met openhaarden en met SUVs.

2 Reacties
MountEverest
MountEverest11 dec. 2019 - 18:43

En niet te vergeten het aan banden leggen van Airbnb.

Luneau
Luneau12 dec. 2019 - 0:28

Technisch gezien overtreden die kinderen de wet en zijn daarmee een een potentieel gevaar voor zichzelf en anderen. Lijkt me niet dat je dat moet stimuleren. Evenals het disrespect voor de politie.

Gefaald
Gefaald11 dec. 2019 - 8:14

Vuurwerk is het wegjagen van boze geesten. Wie kan daar nou tegen zijn ?

3 Reacties
LaBou
LaBou 11 dec. 2019 - 10:32

Niemand. Maar jouw aanwezigheid hier laat zien dat het niet werkt.

Katootje2
Katootje211 dec. 2019 - 11:25

Het probleem is dat onze honden en katten bezeten zijn.

LaBou
LaBou 11 dec. 2019 - 18:01

Met die honden en katten heb ik niet zo'n probleem, met die geestenverjagers zoals mislukt des te meer.

Gefaald
Gefaald11 dec. 2019 - 8:13

Ritueel slachten !

7 Reacties
Katootje2
Katootje211 dec. 2019 - 11:26

Dat is een nogal bot middel om je van dom-rechts te ontdoen.

JanKlaasen
JanKlaasen11 dec. 2019 - 13:17

Het aanpassen van tradities die van origine niet-Nederlands zijn is uit den boze.

Peterrr2
Peterrr211 dec. 2019 - 13:38

Maar je zou het wel graag willen, of niet Katootje?

Katootje2
Katootje211 dec. 2019 - 15:35

Peterrr - Dolgraag, maar pas nadat de mond is afgeplakt, zodat ik het gekrijs niet hoef te horen.

Peterrr2
Peterrr211 dec. 2019 - 16:34

Ik merk het al.... het doel heiligt de middelen.

Katootje2
Katootje211 dec. 2019 - 18:40

Peterrr - Dat is alleen maar zo als je er winst mee kunt maken.

Freek3
Freek311 dec. 2019 - 19:23

Ritueel slachten is niet zozeer een traditie als een manier, en volgens sommig wetenschappelijk onderzoek de meest diervriendelijke manier. Maar omdat het religieus is toch maar gewoon verbieden lijkt me zo.

Mostafa
Mostafa11 dec. 2019 - 7:51

Amnesty International klaagt China aan voor de onderdrukking van moslims in de regio Xinjiang. De organisatie eist opheldering over het lot van bijna een miljoen mensen in heropvoedingskampe, maar China haalt haar schouders op . Als die moslims joden, homo's of christenen waren, dan staat in eens de hele wereld op zijn achterste poten en roept : Geen vuurwerk meer kopen uit China, laat staan hun neppe valse producten. Maar goed, nu weet ik zeker dat Mensenrechten een selectief instantie is en bedoelt voor bepaalde mensen met bepaalde geloof en overtuiging, maar vooral niet voor 1 miljarden moslims bedoelt. Gore gare bezopen oneerlijk wereld !

1 Reactie
Marcus A.2
Marcus A.211 dec. 2019 - 10:22

Wat je zegt klopt niet. Het westen doet nog volop zaken met bijvoorbeeld Saudi Arabië, waar het christendom verboden is. Met Turkije, dat christenen onderdrukt en orthodoxe kloosters sluit. Met Egypte, waar de christelijke Kopten met vervolging en aanslagen te maken hebben. Met Iran en Pakistan, waar je de doodstraf kunt krijgen als je je als moslim bekeert tot het christendom. Ik kan nog wel even doorgaan. En zo doet het dus ook zaken met China, waar moslims en christenen met vervolging te maken hebben.

Luneau
Luneau11 dec. 2019 - 3:48

Persoonlijk zou ik het geen probleem vinden als er overal vuurwerkshows kwamen en consumentenvuurwerk afgeschaft werd. Ik denk alleen niet dat dat haalbaar is en dat het te rigoureus is. In elke plaats een (of een paar, afhankelijk van de grootte van de plaats) vuurwerkblije zones lijkt me een prima compromis. Beter te controleren voor de politie, minder problematisch voor andere hulpdiensten, fijner voor de meeste mensen en dieren, en de vuurwerkliefhebbers toch hun vuurwerk. Dit deden ze ook zo in Kaapstad met Guy Fawkes Day en dat werkte prima. Al hebben ze daar natuurlijk niet zo'n vuurwerktraditie als wij. Met oud en nieuw zijn er bijv alleen maar vuurwerkshows. We hadden er niet minder lol om.

Sonic2
Sonic210 dec. 2019 - 23:31

Het probleem is dat sommige tradities volgens mij gekaapt worden door verkeerde mensen. Ik kan me goed ergernis voorstellen als mensen niet binnen die specifieke 8 uur hun vuurwerk afsteken. Of illegaal en zwaar vuurwerk hebben. Je bent geen nazi als je Zwarte Piet leuk vindt. Je bent geen tokkie als je van vuurwerk geniet. Maar ik vind van het vuurwerk dat het vooral de laatste tijd erg aan het ontsporen is en ook langzamerhand gevaarlijk aan het worden is. Het lijkt in sommige gebieden wel op een oorlogsgebied. Ik moet zeggen dat je tradities niet moet laten ontsporen en dat gebeurt soms. Ik oordeel mild in deze.

Joost Spits
Joost Spits10 dec. 2019 - 23:05

EEN AVONDKLOK ALS OPLOSSING. De intolerantie wordt steeds groter in Nederland. Of het nu om Zwarte Piet gaat, vuurwerk met Oud & Nieuw afsteken of iets anders. Ook een mening daarover wordt niet meer getolereerd. Mensen willen je argumenten niet meer horen of je wordt weggecensureerd. Ik vind dat een spijtige ontwikkeling. Ik denk dat vuurwerk afsteken nog altijd door de meeste mensen op een normale manier wordt gehanteerd. Dat je een aantal raddraaiers hebt, die de zaak verzieken, heeft niets te maken met leuk vuurwerk afsteken met Oud & Nieuw. Van de andere kant erken ik, dat weliswaar de hufterigheid in Nederland toeneemt door gebrek aan opvoeding. Ofschoon ikzelf nooit vuurwerk koop of afsteek, heb ik er niets op tegen dat anderen daar een paar uur lol aan beleven. Overlast en raddraaiers heb je altijd. Ook met andere tradities als carnaval of braderieën waar openbaar dronkenschap voorkomt moet worden aangepakt. De politie klaagt en wil het liefste het vuurwerk afsteken terugdringen. Ik begrijp dat. Toch moeten we niet uit het oog verliezen dat door ondercapaciteit van de politie, de burgers van goede wil niets meer mogen. Als je het dan écht veilig en rustig op straat willen hebben moeten we straks, omdat de politie het niet meer aankan, een avondklok gaan instellen!! Als het aftellen om 12 uur s' nachts is begonnen op 31 december, moet daarna iedereen in huis blijven. Net als in dictaturen!! Dát lijkt me ook geen goede ontwikkeling. Laat de goeden maar onder de kwade lijden wordt het dan...Dat kan nie waar zijn!

Freek3
Freek310 dec. 2019 - 21:01

"Iets waar anderen last van hebben" is op zichzelf aardig gevonden en het dekt redelijk de lading. Maar de formulering is veel te passief. Het is veel meer "Iets waaraan anderen zich wensen te storen". Niet iets dat mensen wordt aangedaan, maar leed waar men voor kiest.

8 Reacties
badgast
badgast10 dec. 2019 - 23:03

Wat een prachtig staaltje van de schuld geven aan het slachtoffer. Ik heb u niet beledigd, u kiest ervoor beledigd te zijn. U bent niet vermoord, u koos ervoor te stoppen met ademen. Echt!

Verver
Verver11 dec. 2019 - 9:30

@badgast Ik denk dat Freek de juiste woorden gekozen heeft en ik denk ook dat Freek dan doelt op de minder zware problemen als vuurwerk. Niet zozeer moord en verkrachting. In het geval van vuurwerk en hondendrollen heeft Freek wel een punt. Er is er eentje die de zaak aanzwengelt en de goede vrienden en buren huilen mee, omdat ze diegene op facebook of andere sociale media niet willen afvallen ('vrijwillig gevoelde' sociale druk) Gewoon omdat erbij horen, een mening hebben en op social media staan hip is. Het is net als dat je verontwaardigt reageert, daar kies je ook voor. Het hoeft niet. Dat wil niet zeggen dat je je niet verontwaardigt bent, maar je wilt het laten zien aan mensen en het liefst medestanders krijgen, die de mening met je delen. Dat geeft je een goed gevoel. Je had er ook voor kunnen kiezen om niet te reageren en de verontwaardiging te laten wegwaaien met de gedachte 'what ever...' Zo heb ik ook wel met vuurwerk...'moet dat nou?' Vooral als het in oktober in het midden van de nacht af wordt gestoken. Dan wordt ik er wakker van en kies er dan voor om me om te draaien en weer verder te pitten. Er zijn ook volksstammen die dan op Facebook hun ongenoegen uiten, als zijnde dat ze er last van hebben. Ik neem dan altijd aan dat de mensen die er echt overlast van hebben, wel aangifte doen bij de politie. En dat is hetzelfde als met beledigingen. Het hangt er ook af wanneer, wie en hoe iemand het zegt. Als u in het publiek bij Hans Teeuwen zit en die beledigt u, dan is het waarschijnlijk prachtig. Zegt uw collega hetzelfde tegen u, bent u misschien beledigd. Kortom u kiest, misschien onbewust, of u beledigd bent of niet. Tijd om er over na te gaan denken.

dirkdirk
dirkdirk11 dec. 2019 - 9:43

badgast 11 december 2019 at 00:03 Klopt toch wat Freek zegt. Je beledigd voelen is een keuze, en daar moet je maar aan wennen. Steve Hughes legt het hier uitstekend uit. https://www.youtube.com/watch?v=ceS_jkKjIgo

Freek3
Freek311 dec. 2019 - 19:27

[ Steek het niet af en niemand klaagt. Het probleem is dus het afsteken, niet het klagen.] Bijna goed geformuleerd. Het moet zijn " Steek het niet af en niemand klaagt over vuurwerk afsteken." Maar let op, de mensen die nu klagen over vuurwerk aftsteken gaan dan in plaats daarvan klagen over de rijen mensen die de stoep blokkeren bij de oliebollenkraam. Het is een levensstijl, wel een heel erg Nederlandse levensstijl...

badgast
badgast11 dec. 2019 - 22:16

@verver: je zwamt. Als ik ergens last van heb, heb ik daar last van. Punt.

Verver
Verver11 dec. 2019 - 23:10

@ikzelf Het probleem is inderdaad het afsteken van vuurwerk. Maar jij bepaalt dan of je gaat klagen en er een probleem van maakt of dat je je schouders ophaalt. Gooien ze het bij jou tegen de ramen, dan lijkt me klagen eerder geaccepteerd, dan dat je het 'ergens' hoort. En zoals Freek dan nogmaals zegt; diezelfde mensen klagen bij gebrek aan vuurwerk wel ergens anders over.

Freek3
Freek312 dec. 2019 - 23:50

[is pure speculatie] Nee hoor, het is mensenkennis.

Freek3
Freek321 dec. 2019 - 19:43

[Vertel het de mensen, die onder de aanvliegroute van Schiphol wonen, dat zij zich wénsen te storen aan de overlast. Zie hoe grappig zij u inschatten.] Laat ik nu één van die mensen zijn. Hier kun je vinden wat ik er hier over schreef. https://joop.bnnvara.nl/opinies/minister-schoffeert-omwonenden-bij-uitbreiding-schiphol 8 juli 2019 @ 14.28

Paul250371
Paul25037110 dec. 2019 - 20:59

"En de rest van het jaar zijn ze meer ontevreden dan gemiddeld." Briljant.

JanKlaasen
JanKlaasen10 dec. 2019 - 18:33

Zelf heb ik nooit zoveel last (gehad) van tradities als koningsdag, oliebollen eten en de kermis. Maar goed, het zijn andere tijden, dat blijkt.

3 Reacties
Freek3
Freek310 dec. 2019 - 21:03

Nu ja, koningsdag is voor mij de enige dat in het jaar dat ik mijn huis niet uit wens te komen, en dat vind ik zeer irritant, maar ja, eigen schuld dikke bult, zoals al het leed dat mensen zich aanmeten vanwege tradities van anderen.

Joost Spits
Joost Spits10 dec. 2019 - 23:59

Absoluut! Zeker, zijn het nu andere tijden... het koekhappen en zaklopen heeft nu plaatsgemaakt voor het wildplassen...

Joost Spits
Joost Spits11 dec. 2019 - 0:02

Absoluut! Zeker, zijn het nu andere tijden...Het koekhappen en zaklopen heeft plaatsgemaakt voor het wildplassen...

OlavM
OlavM10 dec. 2019 - 18:26

[Vuurwerkliefhebber Mike Stoltenborg vertelde dat dieren geen last van zijn vuurpijlen hebben, omdat hij ze nooit afsteekt in de buurt van een kinderboerderij.] Tja, en honden en katten bestaan kennelijk niet.

8 Reacties
Freek3
Freek310 dec. 2019 - 21:04

Die van mij hebben nergens last van, die van mijn ouders wel. Ik vermoed dat dat komt omdat er bij ons geen mens bang is voor vuurwerk, en bij hen wel.

Luneau
Luneau11 dec. 2019 - 3:34

Ik heb 1 kat die wel bang is en 1 kat die niet bang is. Ik denk dus dat jouw theorie niet opgaat.

Libertain
Libertain11 dec. 2019 - 6:47

(“ Tja, en honden en katten bestaan kennelijk niet.”) Moet je niet vergeten ook de vogels die hetzelfde rechten als ons hebben op deze aardekloot te leven. Het is in bepaalde mate mogelijk een uiting van autisme enkel je eigen baten te tellen en het last voor anderen, inclusief dieren te gaan verzwijgen.

dirkdirk
dirkdirk11 dec. 2019 - 9:55

Libertain 11 december 2019 at 07:47 Moet je niet vergeten ook de vogels die hetzelfde rechten als ons hebben op deze aardekloot te leven. Huh? Dus een vogelnest in u schoorsteen laat u gewoon zitten?

Freek3
Freek311 dec. 2019 - 19:30

[Moet je niet vergeten ook de vogels die hetzelfde rechten als ons hebben op deze aardekloot te leven.] Die vogels doen bij oud-en-nieuw exact wat ik doe bij koningsdag. Zorgen dat je er niet bent als het plaatsvindt. Dat voorkomt dat je ervoor kiezen moet erover te klagen.

Freek3
Freek311 dec. 2019 - 19:32

[Ik heb 1 kat die wel bang is en 1 kat die niet bang is. Ik denk dus dat jouw theorie niet opgaat.] Mijn moeder was bang voor onweer. Er was 1 kind die dat van haar overnam en ook stervensbang was (ik) en 1 kind die niet zo makkelijk te besmetten viel. Ouders die niet bang zijn voor onweer hebben geen kinderen die dat zijn (anders dan korststondig om te leren).

Luneau
Luneau12 dec. 2019 - 0:59

Zo werkt dat niet met angsten. Niemand in mijn familie is bijv bang voor paarden of de tandarts. Ik wel.

Minoes&tuin
Minoes&tuin12 dec. 2019 - 6:31

Vergeet naast dieren kleine kinderen niet en baby's.

Martinel
Martinel10 dec. 2019 - 16:57

Weet je wat? Verbied dat hele vuurwerkgedoe. Ik heb een buurman die al jaren zijn vuurwerk afsteekt als knallen tegen mijn schutting. Vanaf 1800 uur tot 0200 uur. Zonder oponthoud. Samen met zijn 3 ongeletterde zoontjes bestiert hij de buurt. Kippen in de tuin, hanen die continu kraaien. Politie die nooit komt, want hij (die buurman) woont hier al 25 jaar. En die kan dus altijd en eeuwig doorgaan zoals nooit tevoren. Ik zal u zeggen, mijn leven is in de maand december er eentje met oordoppen, angst en walging. Naar de gemeente Amsterdam, waar ik woon, naar de politiek, die straks weer alle incidenten afdoet als eenmalig. Naar politiek den Haag die nooit een visie heeft. Naar Rutte die nu weer met lach en grijns zijn debatje met tweedekamerleden afdoet als grijns grijns grijns.

5 Reacties
MountEverest
MountEverest10 dec. 2019 - 17:48

@Martinel Die 8 uur per jaar moet je toch maar accepteren dat er vuurwerk wordt afgestoken, het is niet illegaal dus valt daar weinig aan te doen. Leven en laten leven. Ik vind het een hele kunst om hier ook weer Rutte bij te halen. Wie wordt uw Angstgegner als Rutte van het politieke toneel verdwenen is?

Tom Meijer
Tom Meijer10 dec. 2019 - 19:56

Ik ga hier volledig in mee Martinel.

Joe Speedboot
Joe Speedboot10 dec. 2019 - 21:02

'mijn leven is in de maand december er eentje met oordoppen, angst en walging.' Bij jou is het blijkbaar altijd december.

stokkickhuysen
stokkickhuysen10 dec. 2019 - 22:21

Wie wordt uw Angstgegner als Rutte van het politieke toneel verdwenen is? Angstgegner gebruik je volgens mij verkeerd maar ik begrijp wel wat je bedoelt. De opvolger van Ruttelijkt de meest logische kandidaat dus dat zou zo maar Dijkhoff kunnen zijn, maar wellicht H keyzer of wat dacht je Loek H, loopt volgens mij ook nog vrij rond. Nee het vaatje waar Rutte uit komt geeft nog veel meer troep, no worries.

MountEverest
MountEverest11 dec. 2019 - 18:21

@stock Wat zou voor jou de ideale regeringssamenstellingen zijn, welke partijen zouden mee moeten doen?