© Beeld: NTR
Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.
Wat zijn eigenlijk creolen? Komt van spaanse criollos, in de nieuwe wereld geborenen, uit een spaanse vader er inheemse moeder meestal (zie ook nrc van gisteren hierover, verhaal onder schilderij van de 3 mulatten), daar horen strict genomen de tot slaaf gemaakten niet bij, en de Hindustanen nog minder, die hebben bijna allemaal Indiase voorouders, Hindustaanse ouders, en hun Hindustaanse godsdient, cultuur en Bollywood films waarnaar ze nog steeds kijken (worden die ook wel door creolen bezocht? kan me dat niet voorstellen).
Ok, ik versta onder creolen Afro Surinamers die uit verstedelijkte gebieden komen.
OK again, want onder creolen wordt en werd in der loop d tijd en in de diverse regionen nogal wat verstaan, in de USA waren het de nakomelingen vd eerste en oudste kolonisten in Virginia, in het Brazilie van de 16de eeuw waren het juist wel negerslaven, maar niet de verhandelde (de echt "gemaakten" dus), maar de in dat land geborenen. In de plantenwereld betekent criollo vaak de autochtone types, nog niet veredeld, de robuuste en resistente soort dus. Hindustanen zullen zich nooit en te nimmer creool noemen natuurlijk. In Suriname is de term louter voor de zwarte bevolking in zwang, onder te verdelen in de stadscreolen en de boslandcreolen (Kenny Be o.a.) Wanneer dat precies in zwang kwam en waarom? Kweenie...
@Dirk Dat weet ik ook niet precies maar ik vermoed dat stadscreolen dat zichzelf gingen aanmeten om zich dichter bij de Europeanen te brengen. Als ik creool hoor dan hoor ik zoiets als meer beschaafde Afro mens. Het is weer zo leuk uitspelertje. Geef een kind een snoepje en die is er jaren zoet mee.
Ik ben blij dat hier een beetje aandacht voor komt, ik zit tussen 2 vuren, ik ben van beide rassen en heb dat zowel in Suriname als hier als rassenhaat ervaren, van kindsbeen af voelde ik me voor niemand te goed en moet niemand zich te goed voelen voor mij, ik speelde met bosland creoolse kinderen waar niemand zich mee inliet, werden door stadscreolen met de nek aangekeken, later leerde ik dat het zou komen omdat de gevluchte slaven een convenant zouden hebben gesloten met de autoriteiten dat nieuwe gevluchte slaven door hen zouden worden uitgeleverd, ik weet niet hoe het in de praktijk uitpakte maar na ruim 2 eeuwen zou dat toch over moeten zijn, die mentaliteit is van ouders op kinderen overgedragen, veel omgang tussen afrikanen en surinamers zie ik ook niet terwijl ik het doorgaans aardige mensen vind, mensen die hier het hardst discriminatie roepen moeten ook naar zichzelf kijken en reflecteren op eigen (groeps) gedrag, de oorlog is meer dan 75 jaar voorbij, ik weet dat sommige oudjes nog een pesthekel aan de moffen hebben maar daar kan je de huidige duitser toch niet op blijven aankijken, ook in de VS zie ik dat het slavernij verleden een grote rol speelt en nogal wat spanningen met zich meebrengt, hou me te goede, je hebt er de meest racistische en fascistische mensen maar heb ook ervaren dat als je mensen in hun waarde laat je ontzettend veel terug kan krijgen. Ik heb één uitzending kunnen terugkijken en wat ik zag was heel herkenbaar en vind het heel vervelend, ik heb in verschillende situaties meegemaakt waar mijn achternaam aanleiding gaf tot commentaar of een houding waar de honden geen brood van lusten, naar het schijnt is de jongere generatie minder behept met deze apartheid, i hoop het.
De eerste president van Suriname was ook van gemengd ras, Raymond, dus het was lang niet altijd een nadeel. Ferrier was zelfs lid van de creolenpartij NPS, hij had er voordeel bij van 2 walletjes te eten. Lachmon was vd Hindupartij VHP, die zo lang weerstand bood tegen de nakende onafhankelijkheid, maar door die Ferrier (niet lang geleden in NL overleden) uiteindelik toch over de streep getrokken werd.Niettemin, kan me je nare jeugd en gevoelens wel voorstellen, het was daar niet allemaal koek en ei toen (en nog niet)..
“Niettemin, kan me je nare jeugd en gevoelens wel voorstellen, het was daar niet allemaal koek en ei toen (en nog niet)..” Het viel best mee, kinderen, op school en in de buurt waren er niet zo mee bezig, het waren de volwassenen die je deden beseffen dat er tussen die 2 bevolkingsgroepen een vijandige sfeer was, rond verkiezingstijd was het ergste, hier speelt het meestal een rol bij creolen die me niet kennen maar wel me naam horen of zien, vind ik stront vervelend, als ze me kennen speelt het geen rol, ik word doorgaans niet meteen met een hindoestaan geassocieerd.
ik weet dat sommige oudjes nog een pesthekel aan de moffen hebben maar daar kan je de huidige duitser toch niet op blijven aankijken, ook in de VS zie ik dat het slavernij Ik wil je citaat aangrijpen om als oudje met een inmiddels overleden slachtoffer van de Duitse oorlogsmisdadigers uit ge leggen hoe ik dat voel. Het leed van je vader, de stilte, de gevoelens van minderwaardigheid en de gekakte trots blijven je levenslang bij als kind van die ouder. Het verhaal van Roxane van Iperen afgelopen jaar deed mij veel pijn. Het mooiste verhaal, dat precies vertelt hoe het voelt als alle pijn van alle groepen slachtoffers samen komen in het zwijgen. De kinderen werd niets verteld. De verhalen, herinneringen komen pas aan het levenseinde en de kleinkinderen kregen ze te horen. Nu snap ik het. Wie de oorlog had overleefd, waar ter wereld ook, het waren te gruwelijke of mensonterende verhalen. Jappenkampen, troostmeisjes, de verzetstrijders, de gedeporteerden, de Holocaust…. Politionele acties…. In bepaalde maatschappelijke kringen kwamen al die verhalen samen en dan klaag je niet tegen elkaar. Doorleven was het parool.
Wellicht dat de naijver en discriminatie tussen hindostanen en creolen hier en in Suriname afneemt, maar de hardnekkige vooroordelen bestaan nog steeds. Confronterend voor de auteur maar beide observaties kunnen waar zijn. Lees ook onderstaande link, ik denk eerlijk gezegd niet dat er in 7 jaar zoveel veranderd zal zijn. https://joop.bnnvara.nl/opinies/je-mag-niet-met-een-neger-trouwen
Ik denk dat meer het naar de mond praten is naar blanken dan echt racisme. Dat doen Afro Surinamers ook. Blijkbaar laten beide zich makkelijk uit de tent lokken voor hun winnaars ideaal. Gebeurd echter over de hele wereld in vele landen. Suriname is daar geen uitzondering in. Dit is dus omdat ze zich net als indo’s zeiden, afhankelijk voelen hoe blanken mensen over algemeen over ze denken. Het is meer gedrag anticiperend op racisme dan echt racisme. Stockholm syndroom onder racisme.
Ik kan het slecht beoordelen. Reacties van Hindostanen kunnen helpen. Dat 'slaaf-' en nu ook 'koeligemaakten' vond ik altijd al tamelijk modieus.
@dirk den boer "tot Brabander gemaakte" Een goeie gedachte. Zo ben ik een tot Amsterdammer gemaakte, en heb je naast tot slaaf gemaakten en tot koelie gemaakten ook nog tot werknemer gemaakten, tot schoonmaker gemaakten, tot werkloze gemaakten, en tot manager gemaakten, kortom tot van alles en nog wat gemaakten, met als klap op de vuurpijl de tot minister gemaakten, met on top de tot premier gemaakte, van wie er gelukkig maar één is, want je moet er toch niet aan denken dat... (al weet je het nooit in een woke-maatschappij.) Waarmee ik maar wil zeggen dat ik mij weliswaar zeer betrokken voel bij het lot van nazaten van slachtoffers van het kolonialisme, maar dat ik de term tot slaaf gemaakte lelijk en overdreven vind, en mij in mijn eigen teksten zal beperken tot het woord slaaf. (Maar ieder zijn eigen stijl hoor...)
Ik zie er ook meer symptoom van de uitbreidende hypocrisie in, Eric, de zucht om het iedereen, vooral de slachtoffers (of vermeende slachtoffers, want denk niet dat het algemeen zo geien wordt). Zo lees je ook ineens dat er planet proof op het melkpak staat, en "weidemelk", en dat nu net als de koeien steeds minder in de wei mogen en de stikstof alle natuurgebieden van die planeet danig verstoort. Soep van bospaddestoelen, ook zoeen! Het is een pleister op een wond, en die wond is vaak gewoon aangepraat (voelt goed, en de musea hebben stof om te vergaderen over verandering van de plaatjes onder de objecten, iedereen het ermee eens dat we slaaf veranderen in tot slaaf grmaakte? ik zie 8 handen omhoog, dus aangenomen))
@dirk den boer Planet proof en Weidemelk zijn keurmerken, en dat is toch een ander verhaal. Daar heb ik persoonlijk niks op tegen, integendeel. Heeft niks met woke te maken.
De term tot slaaf gemaakt gebruik ik ook niet. Weidemelk en scharrelei behoren tot een andere categorie. Dat scharrelen stelt gewoonlijk niet veel voor maar dat is een andere kwestie.
Maar kijk nu toch ook eens beetje verdr dan alleen dat keurmerk van scharrel en weide en slaaf gemaakt dus niet geboren als, waar komt die hang naar natuur en oer en gelijkheid en prachtwijken toch vandaan?? Die idealen bestaan wel, maar werkelijkheid is vaak anders, we willen er natuurlijk wel in blijven geloven. Slavernij was fout, het is gebeurd, de koe hoort in de wei. Maar we moeten wel door, niemand is ooit als slaaf begonnen/in de grond zijn we allemaal vrij, puur natuur, we horen in de wei, we mogen/moeten scharrelen, dat zijn onze manieren, hiep hiep hiep hoera...... maar Ik ben toch wat pessimistischer (dit moet ik voor mezelf nog nader uitwerken vrees ik).
@dirk Als ik jou (in tweede instantie) goed lees, zeg jij: slaaf of slaafgemaakte, het maakt niets uit. Netzomin als melk of weidemelk, ei of scharrelei. De 'verbeterde' of 'betere' (nieuwe) vorm is slechts een pleister op de wond. In wezen verandert er niets. Toch? Ik ben iets minder pessimistisch, scheer niet alles over een kam, en vind weidemelk en planet proof toch lichte verbeteringen. Elk item moet op zijn eigen merites beoordeeld worden.
Ik vind scharreleieren ook wel een verbetering op kooiei, maar zulke minieme verbeteringen hebben zelfde effect als de excuses en terminolgie tot slaaf gemaakt, een -feel good- argument om ht daar dan maar bij te laten, we doen toch al genoeg nu? Pas op, hier is Friesland Campina en de industrie en supers heel goed in, het gonst tegenwoordig van de bijtjes en vlinders en lieveheersbeesjes op de reclames, en de koe is vrij om haar plekje in de zon te kiezen, ik word er gek van, en zie er vooral een rookgordijn in. Maar snap ook best wel dat we dat op nationale schaal niet zomaar kunnen veranderen de goede kant op, in de consumentenweg heb ik niets nul vertrouwen.
Het is en vanzelfsprekendheid dat slaven toen en nu zichzelf niet tot slaaf maakten, geheel overbodige toevoeging, maar dat moet iedereen vooral zelf weten. Ik vind het veel belangrijker om te helpen de slaven van deze tijd te bevrijden. Die werken in de textielfabrieken in India, aan de voetbalstadions in Qatar, kindslaven werken in mijnen en in de prostitutie. Noord-Korea stuurt wereldwijd zo’n 50.000 dwangarbeiders als slaven naar het buitenland stuurt. Het zou het regime tussen de 1 en 2 miljard dollar opleveren. De oude tegenstelling zwarte slaven, blanke bazen was een paar eeuwen bepalend, nu is het anders. In bijv. Niger en Mauretanië is het gewoon gekleurd tegen gekleurd.
@Pater "Ik vind het veel belangrijker om te helpen de slaven van deze tijd te bevrijden." Uiteraard. Wat maak ik me ook druk over woordgebruik... Misschien wel omdat ik weinig tot niks kan doen aan het verschijnsel zelf. Dat nog steeds veelomvattend is. Daar hoef je Wikipedia maar even over op te slaan. Wereldwijd blijken er zo'n 50 miljoen slachtoffers te zijn. Van wie 60% leeft in India, Pakistan, Bangladesh, China en Oezbekistan. Maar ja Pater, wél zijn wij allemaal reaguurders, die hier op Joop onze mening geven over zowel hele kleine als hele grote dingetjes. Toch goed dat je er mij op wijst. https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Moderne_slavernij#:~:text=Moderne%20slavernij%20is%20een%20term,land%20vanaf%201794%20tot%201981).
@Eric Ik had inderdaad het doel de woordenstrijd te relativeren t.o.v. de werkelijkheid van nu. Ik erken graag dat de eeuwenlange slavenhandel richting Amerika een schande was, maar in vredesnaam, we hebben méér te doen.
Milan Kundera maakte zich al vrolijk over "de strijd" terwijl het niet verder ging dan een "vergadering" als protest tegen het een of andere onrecht. Ten overvloede "My Nigerian great-grandfather sold slaves" daar kon zij ook niks meer aan doen. https://www.bbc.com/news/world-africa-53444752
vervolg van mijn reactie Maar kijk nu toch....van hierboven, waar ik eindigde met dat ik nog iets moest uitwerken en niet zomaar weidemelk, bospaddestoeln en tot slaaf gemaakten onder een noemer noemen (zoals bekritiseerd door o.a. Danielle, ik dacht daar ook aan bij neertypen, kan dat wel??). vandaag in de NRC een stuk dat daar over gaat Debat...geen Safe Space.... van ene vd Brink. Die geeft beter weer wat ik bedoelde met zijn filosofie, Zal het gebruik van andere woorden onze werkelijkijheid verbeteren? vraagt hij zich af, in de wetnschapsbijlage van die krant nog eens een verhaal over wat WOKE nu eigenlijk is, van mr Blussee, die stelt dat woorden woker worden, betekent dus niet dat mensen dat ook worden, dit is wat ik eigenlijk bedoelde dus, taalstrijd als voortzetting van politiek met andere middelen (sociolinguist Kanobana, ja dat was het ongeveer.....
Eens met Eric. Mijn dochter is niet als scholier geboren. Ze heeft ook niet gekozen om scholier te worden. Toch noem ik haar niet een "tot scholier gemaakte." Meestal zijn het rare sektes die de taal naar hun inzicht aanpassen, om hun religie kloppend te maken. Dat lijkt hier ook het geval te zijn.
Beide docu's heb ik gezien, en volgens mij werd er helemaal niet geprobeerd een negatief beeld neer te zetten, maar wel een realistisch beeld. Volgens mij is het een kwestie van selectieve perceptie door Jaswina Elahi.
Elahi maakt wel een redelijk deskundige indruk, en dat betwijfel ik bij jou (misschien ten onrechte hoor). Dus in die selectieve perceptie geloof ik vooralsnog niet.
@Pater: Noem je dat "redelijk deskundig"? Iemand die beweert "De duiding in de titel van de documentaire zegt het al: Kafri en Koelie. Termen met een negatieve lading.", terwijl de titel juist is "tot Kafri’s en Koelies gemaakten", wat een negatieve lading voor blanke NL-ers inhoudt? Volgens mij een drogreden.
Elahi is boos omdat bij Hindostanen wordt gesproken over Indiërs en bij Creolen over Surinamers. Dat vind ik een begrijpelijke emotie. Je mist de reden van haar boosheid over de betiteling koeli's. Elahi schrijft dat Hindostanen ten onrechte eenzijdig koeli's worden genoemd, al of niet 'gemaakt', zij noemt het boek Een miskend verleden. Hindostaanse boeren in Suriname 1880-1980. Tja, boeren zijn geen koeli's. Elahi is denk ik bezig met een emancipatie van Hindostanen, misschien niet altijd heel gelukkig, maar dat lijkt me op zich prima.
Behalve die Hindustanen die uit India gehaald werden om het gebrek aan arbeid in de plantages op te heffen, had je ook nog de Javanen natuurlijk (hoe werden die uitgescholden?) en de Groningse boeren die daar aan de slag mochten, dat waren en zijn de boeroes, waarvoor ook de nodige scheldwoorden bestonden (kom zo gauw niet op eentje, vergeten, te lang geleden dat ik daar was, was het witte pier??). Die zouden dan inmiddels weer tot" tot tropische boer gemaakten " geherinstalleerd kunnen worden. Mooie opdracht voor de onderschrift opstellers vd musea en hun koloniale tentoonstellingen.
Ik heb delen van de docu gezien. Toen zag ik niks stigmatiserends. Ik wantrouwde vroeger Hindoestanen wel een beetje doordat creolen altijd een beetje naar ze wezen. Maar ook omdat ik als halve Afro Surinamer zag dat in de regio Den Haag dat ze deden alsof ze bij de Afro cultuur hoorde, met meer overtuiging dan ik. Maar inmiddels ben er daar wel over heen. Ik vraag me nog wel af waar Hindoestanen een beetje staan vergeleken met hun Indiase voorouder qua anti-kolonialisme. Ik heb het idee dat Indiërs sterk anti-koloniaal zijn maar redelijk wat Hindoestanen niet, en juist redelijk rechts en pro koloniaal zijn.
Dat kan ik wel beamen, ik was daar in 1969, dus 6 jr voor onafhankelijkheid, en herinner me nog de unanieme en soms bijna panische angst voor komende onafhankelijkheid onder Hindustanen, met wie ik sprak, chauffeurs, kleermakers, mensen bij de bushalte, op de markten, eentje schreeuwde bijna om zijn angst duidelijk te maken, " Ik heb een NLs paspoort, als het echt zover komt, ben ik weg hier, ik kan daar zo naartoe". Ik had dat absoluut niet verwcht, want vd NLse pers had ik begrepen dat de Surinamers (ik besefte voordat ik afreisde, nauwelijks dat die niet bestonden, zoals NLers dan als burgers en landgenoten), zich zo zouden verheugen op de komende onafhankelijkheid.
"Als er al sprake is van diversiteit op de Nederlandse televisie dan bestaat dat beeld vooral uit Creoolse en Marokkaanse Nederlanders." Ik heb ook altijd het idee (nooit geturfd, dus het is niet meer dan een persoonlijke indruk) dat Hindostanen er een beetje bekaaid afkomen qua aandacht in de media, ook bij de npo. En als er dan een documentaire over is dan is het extra belangrijk dat die feitelijk juist is, want ik heb weinig tot geen kennis van die bevolkingsgroep en hun cultuur, en ben dus vatbaar voor nepnieuws.
Maar klopt het dan niet? Is racisme alleen voorbehouden aan blanken? Ga naar Hongkong en merk hoe racistisch Hongkong Chinezen zijn richting vaste land Chinezen. Ga naar Japan en merk hoe de Japanner zich verheffen voelt over eigenlijk alle niet Japanners.
In theorie wel ja. Kolonialen hebben racisme naar alle kolonies gebracht en uitgedragen. De enige manier om te overleven in die kolonies was door zelf racistisch te zijn. Maar de invloed van de koloniale rijkt effectief verder dan alleen de kolonies. Eigenlijk over de hele wereld.
Hallahan Lees a.u.b het artikel nog eens door - als u het al gelezen hebt. Uw reactie raakt werkelijk kant noch wal. Uw vraag is simpel te beantwoorden, ,aar dat wist u al: Nee. Racisme is niet voorbehouden aan welk ras ook. Maar daar heeft het artikel helemaal niets mee te maken. Dat gaat over twee uitzendingen waarvan de schrijfster vindt, dat die ene meer kwaad dan goed doet.
@ Hallahan Jij schrijft: Maar klopt het dan niet? Is racisme alleen voorbehouden aan blanken? Hier in Nederland is het witte racisme een probleem. Dat is namelijk de dominante groep. De gemiddelde witte Nederlander heeft er weinig last van als een Marokkaan hem een lompe arrogante l#l vindt. Het leidt niet tot discriminatie op de woningmarkt, op de arbeidsmarkt en etnisch profileren. Er is gezien hun achtergestelde situatie hier voor Marokkanen ook weinig aanleiding om zich ver verheven te voelen boven witte Nederlanders. Kortom het probleem is het witte racisme, op het moment dat jij frequent gaat ervaren dat je slachtoffer bent van racisme dan gaat het goed met de emancipatie van minderheidsgroepen en zijn we dus op de goede weg. Bovendien is racisme dom en schadelijk voor iedereen, ongeacht de huidskleur van de degene die het doet. En jouw reactie laat zien dat we er nog lang niet zijn. Je bent vooral bezig met het ontkennen van het witte racisme.
Wat meespeelt in Suriname: toen ik daar was, nog voor onafhankelijkheid, was eigenlijk alle bedrijvigheid (transport, busjes, winkels, werkplaatsen, garages,marktkraampjes,handel, rijstbouw) in handen van de Hindustanen (en Chinezen, maar de in mindeheid qua aantallen), die dus de koek hadden gebakken, en de ambtenarij (volledig buiten alle properties opgeblazen) door creolen was bezet, daar had Jopie Pengel de hand in gehad. Ja, wat krijg je dan? Vraag me wel af hoe het nu zit, creolen ook al in negoties en landbouw terecht gekomen? Of is de verdeling nog grotendeels hetzelfde? Daar zal Ramautarsingh wel een en ander over weten, vrees ik....
@Daan 'Hier in Nederland is het witte racisme een probleem. Dat is namelijk de dominante groep. De gemiddelde witte Nederlander heeft er weinig last van als een Marokkaan hem een lompe arrogante l#l vindt.' Alleen zegt/vraagt Hallahan dat helemaal niet, Daan.
Helaas hebben blanke racisme overal verder geïntroduceerd als de Azteken een groot deel van de wereld had gedomineerd dan zou iedereen kinderen opofferen op het altaar. Nu is het bij wat islamitische schaapjes gebleven.
Kun je dat misnoegen racisme noemen, Hallahan? Notabene grotendeels dezelfde mensen qua DNA. Ik zie daar meer een tegenstelling in zoals bij ons vroeger tussen de kapitalisten vh Westen en de communisten uit het Oosten, beiden vh blanke ras, maar politiek en cultureel o zo verschillend. Die tegenstelling werd in de media dan nog eens breed uitgemeten, net zoals nu in Taiwan en Singapore natuurlijk (voor zover het nog kan dan).
@dirk Ik denk dat je het vaak niet echt racisme kan noemen. Vaak is het vechten om meer invloed tussen volkeren. Als je kijkt naar Suriname zie je dat ook al lang gebeuren. Dat is wat anders dan racisme vind ik. Dat is diegene die de meeste invloed uitoefenen naar de mond praten. Racisme is een handeling om je etnocentrische gedachten te herstellen. Je gedachten dat bepaalde aangeboren trekken van jezelf voorrang moeten krijgen. Als je om invloed vecht is het verschil lastig te zien.
@ Hernandez Hij schrijft: Alleen zegt/vraagt Hallahan dat helemaal niet, Daan. Nee hij zegt dat zwarten ook racistisch zijn met de intentie om te beweren dat het witte racisme begrijpelijk en niet zo erg is. Ik plaats dat weer in perspectief.
Bij het lezen van dit stukje moest ik denken aan de uitspraken van Yernaz Ramautarsing. Ik ken de Surinaamse gemeenschap niet goed. Had vroeger meer contact. Mijn indruk is dat de creoolse gemeenschap een emancipatie heeft doorgemaakt en er meer creolen zichtbaar aanwezig zijn op het maatschappelijk middenveld. De werkloosheid onder de groep is afgenomen en het opleidingsniveau gestegen. Althans de gemiddelden. Ik zie ook de veranderingen in Suriname waar etniciteit niet zonder meer het belangrijkste is in de politiek dat wordt geïllustreerd door de benoeming van Santokhi. Maar Ramautarsing liet nadrukkelijk zien dat er ook nog de oude verdeeldheid is. Ook op deze website maakte iemand met een hindoestaanse achtergrond zijn afkeer voor creolen kenbaar. Ik vond De reis van de Indiërs mooi vanwege het persoonlijke accent. Juist het herkennen van een familie relatie over duizenden kilometers, meerdere landen en meerdere generaties was de kracht van het verhaal. Die docu verdient veel meer lof dan de schrijfster hier geeft. De andere docu heb ik niet gezien maar gezien het feit dat deze ook een nog steeds aanwezige werkelijkheid schetst vind ik dat haar kritiek weinig hout snijdt. Ik vind het bemoedigend dat de twee etnische groepen meer mixen en samenwerken zowel hier als in Suriname. Maar dat betekent nog niet dat de situatie uit het verleden nu achter ons ligt. Volgens mij moet de schrijfster naar de NPO om een docu te maken waarin de verbetering van de onderlinge verhoudingen in beeld wordt gebracht. Ik kan mij niet voorstellen dat ze dat geen goed idee vinden. En over extreem rechts zou ik mij geen enkele zorg maken. Op deze site leer je dat volgens de "rechtmensch" de zwarte altijd lui is, de Marokkaan altijd crimineel is, links altijd voor sinterklaas speelt en antisemitisch is en de moslims de sharia willen invoeren. Het doet er niet toe wat je op TV of via andere media laat zien. De vooroordelen van de "rechtsmensch" zijn en blijven er altijd.
@Daan 'De vooroordelen van de “rechtsmensch” zijn en blijven er altijd.' Ironie is je vreemd.
@ Hernandez Jij schrijft: Ironie is je vreemd. De zin van jou een voorbeeld van de vooroordelen van de "rechtsmensch".
Zelf ben ik, sinds kort dan, en alleen voor radio,museale wereld, TV en buitenwereld, een tot Brabander gemaakte (want niet als zodanig geboren), maar voor intimi nog gewoon een Brabnder, tout court. Voor de carnavallers een rogsteker.
dirk Ik vraag me af, wat uw reactie heeft dit te maken met het artikel. Ik heb wat meer toelichting nodig.