Joop

Toscaanse burgemeester zet stop op buitenlandse invloeden

  •    •  
10-10-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
FortedeiMari_300.jpg
In Forte dei Marmi mogen geen nieuwe Chinese restaurants, kebab zaken, Engelse pubs of Amerikaanse fastfoodrestaurants geopend worden
De centrum-linkse burgemeester Umberto Buratti wil dat zijn stad de Italiaanse cultuur behoudt. Daarom voert hij een stop in voor winkels en horecagelegenheden die een andere cultuur vertegenwoordigen dan de Italiaanse. Daarmee wil het gemeentebestuur de buitenlandse invloed in de chique Toscaanse badplaats Forte dei Marmi beperken.
Buratti voerde al eerder een regel in die er voor zorgt dat de oorspronkelijke bewoners van de badplaats voorrang krijgen op Italianen uit andere regio’s bij het bemachtigen van een woning. De nieuwe maatregel moet er voor zorgen dat Forte dei Marmi ‘behouden wordt zoals iedereen het kent’, aldus de burgemeester.
We kunnen gewoon niet toestaan dat er steeds meer gelegenheden worden geopend die niets te maken hebben met de cultuur van deze plaats. 
Het is niet de eerste keer dat een Italiaanse burgemeester besluit om een dergelijke maatregel in te voeren. In Cittadella, gelegen tussen Verona en Venetië besloot de rechtse burgemeester Massimo Botocci dat kebab zaken zich niet langer mogen vestigen in het oude centrum van de stad. Kebab zou volgens hem stinken en het geroosterde vlees zou bovendien niet Italiaans zijn. Botocci is lid van de rechtse regeringspartij Lega Nord. Een partij die onder andere het rijke noorden wil afscheiden van de rest van Italië en ook de immigratie wil terugdringen.
De maatregel van Buratti herinnert aan de maatregel van Botocci. Daarom wordt de burgemeester van de badplaats beschuldigd van xenofobie, maar volgens hem is zijn maatregel geheel anders dan die van Botocci die gericht actie voerde tegen alleen kebab zaken.
Deze regeling geldt voor ieder bedrijf, of het nou Chinese restaurants zijn, Amerikaanse fastfoodketens, Duitse biercafés of Engelse pubs”, zei Buratti meldt de Volkskrant.
Meer nieuws uit Italie: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (17)

BakkerGerard
BakkerGerard10 okt. 2011 - 10:26

Inderdaad. Een McDonalds in Forte dei Marmi zie ik liever ook niet.

TheGreenMachine
TheGreenMachine10 okt. 2011 - 10:26

Niets mis mee. Mogen ze in de Nederlandse steden ook wel eens wat meer doen, met al die riekende kebabzaken en schimmige belwinkels die nooit klanten trekken maar wel al jaren een nering in hartje centrum betrekken. *kuchkuchcriminogeenkuchkuch*

JanB2
JanB210 okt. 2011 - 10:26

De man is in ieder geval consequent: geen chinees, geen kebab, geen Guiness en geen Big Mac.

Bagus
Bagus10 okt. 2011 - 10:26

Fort Europa !

hetgroteplaatje2500
hetgroteplaatje250010 okt. 2011 - 10:26

Buratti heeft gelijk!

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa10 okt. 2011 - 10:26

Forte dei Marmi is een luxe dorpje in de proventie Lucca, een klein luxe dorp bij Pietrasanta en Viareggio. Het is een marmer dorp en alle die rijke marmerboeren verdienen hun geld door hun dure marmer naar de Arabische rijken te verkopen. Het verbieden van halal hapjes laat de Arabieren ergens anders hun luxe dure marmer gaankopen. Pech voor Italie.

petralosser
petralosser10 okt. 2011 - 10:26

goed lezen svp: de chinees, pubs, mcdonalds etc zijn er al - hij wil alleen maar een STOP op nog meer van datzelfde! denk maar aan de spaanse kust waar bijv. nederlanders ordinaire restaurantjes runnen en je zult het met de burgemeester eens zijn!

Sternenstaub
Sternenstaub10 okt. 2011 - 10:26

In Italië ligt de enige echte, katholieke versie van het fascisme voortdurend op de loer om de tent over te nemen. Il Duce en Il Papa. Eén volk, één cultuur, twee dictators. Pastafascisten! Het neoliberalisme kan daar nog wel bij. Valt nauwelijks op in een land waar kerk, overheid en criminele organistaties nauwelijks te scheiden zijn. Terug naar vroeger, toen het allemaal veel minder was. Eens was er geen minirok! Echt waar! Men wil terug naar toen de toren van Pisa nog recht stond en de paus zijn eigen hoeren had.

Patrick Faas
Patrick Faas10 okt. 2011 - 10:26

Merkwaardig dat sommige vermeend linkse Jopers dit initiatief van Umberto Buratti verdedigen. Is het omdat Buratti centrum-links zou zijn? Ik ben een groot liefhebber van de Italiaanse keuken, maar een verbod op restaurants die buitenlandse gerechten serveren getuigt toch van een achterlijke dorpsheid waar de honden geen brood van lusten. Technologische vernieuwingen uit het buitenland, zoals het internet, accepteren de Italianen wel, maar die zijn toch net zo buitenlands? De Jopers die Buratti verdedigen zouden eens een tijdje in Italië moeten gaan wonen om erachter te komen hoe beklemmend intolerant het Italiaans provincialisme kan zijn. De keuken is een goed voorbeeld. Italianen hebben het idee dat over smaak wel te twisten valt en dat doen ze dan ook graag. Niet alleen bestrijden de verschillende regio's elkaar, ook binnen de regio's vinden de verschillende dorpen en steden dat alleen zij de juiste smaak te pakken hebben. En binnen die dorpen gaan individuen met elkaar de strijd aan over smaak. Als het puntje bij het paaltje komt, lusten veel Italianen alleen de gerechten van hun moeder. Zelfs de kookkunsten van hun echtgenotes voldoen daar niet aan. Moeder Maria, wat een intolerant gekanker! Een Nederlandse toerist die vol lof is over wat hem voorgeschoteld wordt, zal van het smaakchauvinisme weinig last hebben, maar ga er eens tussen wonen. Na een tijdje ga je je afvragen; "Mag ik zelf ook nog een mening hebben? Mag ik zelf bepalen wat ik lekker vind?" Aan een buitenlander in Italië is het antwoord daarop stellig: "Nee."

BasVV
BasVV10 okt. 2011 - 10:26

Een heel wijs besluit. Als je je stad als uniek wilt verkopen dan moet je ook uniek zijn. En niet zoals veel grote steden en badplaatsen die inmiddels verworden zijn tot eenheidsworst. Met dezelfde winkels, horeca en restaurants. Dit heeft niets te maken met xenofobie. Maar met het op een bepaalde manier willen profileren van je stad of dorp.

1 Reactie
JoopSchouten
JoopSchouten10 okt. 2011 - 10:26

Mee eens.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa10 okt. 2011 - 10:26

Weg met alle Italiaanse pizza's uit Nederland.

1 Reactie
boswachter2
boswachter210 okt. 2011 - 10:26

en met alle kebab zaken

[verwijderd]
[verwijderd]10 okt. 2011 - 10:26

Ik zie het al. Zodra links een xenofobe maatregel treft, noemen we dat zelfbescherming. Het beschermen van de eigen identiteit... Alle buitenlandse invloeden weren vind ik exponentiële xenofobie: "wij maken geen onderscheid als wij discrimineren". Wilders is er niets bij.

1 Reactie
Bagus
Bagus10 okt. 2011 - 10:26

"Wilders is er niets bij". Knieschoten, deportaties, kopvoddentax, kopvoddenvrije publieke ruimten vallen zeer zeker in het niet bij wat daar in die chique Italiaanse badplaats aan ruimtelijke uitsortering (sociaalgeografisch jargon) en ruimtelijke specialisatie (economichgeografisch jargon) plaatsvindt. Dat is toch wat u bedoelt met het door mij geciteerde ?? Maar het overkoepelende concept is -net als bij GW- Fort Europa. Dat hebben sommige "linksen" en vele "rechtsen" wel met elkaar gemeen in deze scharniertijd. Daarom Job Cohen niet meehuilen met de wolven in he bos, svp !

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen10 okt. 2011 - 10:26

Pizza komt uit Turkije, Pasta uit China. Dus effectief gaat die burgemeester Italie afschaffen.

1 Reactie
Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa10 okt. 2011 - 10:26

En prosciodo crudo ? Salami? carpaccio ? Lazania? Lambrusco?