Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Topschaatser Van der Poel schenkt gouden plak Winterspelen aan Chinese dissident

  •  
25-02-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
132 keer bekeken
  •  
OLY - DIPLOMACY - RIGHTS - SSKATE - SWEDEN - CHINA

© This handout photo taken on February 24, 2022 and released by NGO Amnesty International on February 25, 2022 shows Swedish speed skater Nils van der Poel posing with Angela Gui, daugther of C

De Zweedse topschaatser Nils van der Poel schenkt een van de gouden medailles die hij won op de Olympische Winterspelen aan de Zweedse schrijver en uitgever Gui Minhai. Deze zit sinds 2015 gevangen in China, nadat hij tijdens een bezoek aan een boekenbeurs werd ontvoerd door agenten in burger. Van der Poel protesteert op deze manier tegen de systematische mensenrechtenschendingen door de Chinese staat. De schrijver is veroordeeld tot 10 jaar gevangenisstraf, officieel wegens ‘illegale zakelijke praktijken’.
“Ik ben niet de stem van alle olympiërs, maar mijn vrienden en ik hebben ons leven gewijd aan het streven naar uitmuntendheid in de sport. Terwijl de Chinese regering ervoor heeft gekozen om onze dromen te gebruiken als politiek wapen om hun regime te legitimeren”, zegt Van der Poel in een verklaring. Hij heeft de medaille overhandigd aan Gui Angela, de dochter van Gui Minhai.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.