Joop

Toppunt van overlast

  •    •  
15-02-2012
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Het gevoel van onbehagen knaagt soms aan me, hoe goed ik ook mijn best doe om erbij te horen en mee te doen in de samenleving
De staatssecretaris van Volksgezondheid, Marlies Veldhuijzen van Zanten, heeft naast de Nederlandse ook de Zweedse nationaliteit. Bij het aantreden van dit kabinet eiste Wilders dat de staatssecretaris haar tweede nationaliteit moest opgeven. Zij weigerde dat. De PVV-leider blafte toen een paar keer in de Tweede Kamer en ging vervolgens gewoon zitten en deed verder niks. Het blaffen heeft hij niet afgeleerd.
Als het om bijten gaat, zoekt hij zijn slachtoffers selectief uit, zoals de Poolse arbeiders die soms worden uitgebuit door de Nederlandse malafide uitzendbureaus. Dat de Poolse arbeiders tegen lage lonen het vuile werk doen, waarvoor veel Nederlanders niet te porren zijn, en dat zij soms worden uitgebuit, boeit hem niet. Het boeit hem evenmin dat er een probleem is op de arbeidsmarkt. Hij komt immers niet met oplossingen. Dit past ook in zijn strategie, want Wilders pakt niet de problemen aan, maar mensen.
Meer overlast In dit artikel ga ik niet dieper in op het PVV-meldpunt. Daarover is in de afgelopen dagen veel gezegd en geschreven. Het is te hopen dat de schade van dat meldpunt voor Nederland beperkt blijft; de economische schade en imagoschade. Premier Rutte heeft Wilders nu hard nodig bij de onderhandelingen voor de nieuwe bezuinigingen en houdt dus wezenlijk zijn mond. Vraag blijft of onze premier deze handelwijze van de PVV toelaatbaar vindt of niet.
Het is overigens opvallend dat zelfs de rechtse krant van Nederland, de Telegraaf, afgelopen donderdag schreef dat het PVV-meldpunt als enig doel dient de vreemdelingenhaat en de onverdraagzaamheid. Dit keer komt de kritiek toch echt van rechts.
In ruil voor zijn gedoogsteun heeft de PVV-leider van dit minderheidskabinet geëist te komen met maatregelen tegen allochtonen en moslims. Eén van die maatregelen betreft het opgeven van de tweede nationaliteit. Voordat hij naar de Raad van State vertrok, maakte Donner een regeling, waardoor allochtonen hun oorspronkelijke nationaliteit moeten opgeven voordat zij de Nederlandse nationaliteit mogen verkrijgen.
Wilders wil namelijk niet dat mensen van buitenlandse afkomst hun oorspronkelijke nationaliteit behouden. Dit is ook de reden van zijn oproep aan de staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten om haar Zweedse nationaliteit op te geven. Maar daar bleef het dus bij blaffen, omdat Wilders te laf was om een motie van wantrouwen tegen de staatssecretaris in te dienen. Reeds eerder diende hij wel een motie van wantrouwen tegen de voormalige staatssecretarissen Albayrak en Abu Talib over dezelfde kwestie. Hij is erg selectief.
Nog meer overlast Het opheffen van de oorspronkelijke nationaliteit, zoals Wilders het wil, heeft tot gevolg dat de tweede en derde generatie allochtonen die in Nederland geboren zijn automatisch hun oorspronkelijke nationaliteit verliezen en dus worden geregistreerd als Nederlander. Zij zijn immers bij geboorte Nederlander. Maar dat vindt de PVV-leider niet goed. Hij wil dat deze mensen geregistreerd worden met vermelding van hun afkomst.
Reden voor registratie van de afkomst van die mensen is, zo zegt Wilders, om ze te kunnen traceren als het nodig mocht zijn. Ik zal die afgrijselijke geschiedenis met rust laten. Ik vrees echter dat de VVD en het CDA Wilders, vanwege de macht en gedoogsteun, steeds minder zullen tegenhouden in zijn plannen. Hij wil af van allochtonen en moslims. Door in het paspoort van bepaalde mensen de letter A, M of P te laten zetten, zijn die mensen goed traceerbaar, als het nodig mocht zijn. 
Persoonlijk Hoewel mijn naam (Sander Terphuis) oer-Hollands klinkt, kom ik oorspronkelijk uit Iran. Ik ben op mijn 18de alleen naar Nederland gevlucht voor de vrijheid. Ik heb een hoge prijs betaald voor mijn vrijheid. Zelfs mijn naam heb ik veranderd om mij nog meer thuis te voelen in mijn vrije Nederland. Ik ben wat je noemt een nuchtere Hollander die de schouders eronder zet en volop meedoet in de samenleving. Ik ben dol op erwtensoep en Hollandse stamppot. Maar de Perzische keuken is ook niet verkeerd.
Hoe nuchter en optimistisch ik ook ben, raakt het mij toch persoonlijk wat Wilders soms roept. Ik heb geleerd dat je het kaf van koren moet scheiden en dat je niet iedereen over één kam moet scheren. Maar Wilders praat steeds over de allochtonen, de moslims en de Poolse arbeiders. Alsof die allemaal slechte mensen en criminelen zijn. Iedere keer komt hij weer aanzetten met problemen. Maar ons land heeft oplossingen nodig zodat we verder komen.
Dat gevoel van onbehagen knaagt soms aan je, hoe goed je ook je best doet om erbij te horen en mee te doen in de samenleving. Ik hoop dat mijn premier mij begrijpt. Hij zei immers dat hij de premier van alle Nederlanders wil zijn. Denk aan deze woorden Mark, als je straks met Geert aan de onderhandelingstafel zit over extra bezuinigen.

Meer over:

politiek, opinie
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (20)

lebansje
lebansje15 feb. 2012 - 19:51

Het is goedkoop scoren van Wilders. En zijn vaste achterban slikt het als zoete koek en luistert niet naar argumenten. Ach, het is de afgelopen dagen al vaak gezegd maar het gaat niet eens zozeer om het meldpunt, alswel om het feit dat een partij die openlijk xenofoob is weer een bevolkingsgroep gek wil wegzetten, zonder enige oplossingsrichting. Ik schaam mij diep dat Nederland nu de gekke henkie van Europa is door de GBL en zijn discipelen. Waar is mijn ontspannen Holland gebleven? Gekaapt door een stel bange fascistische lafbekken.

kees1311
kees131115 feb. 2012 - 19:51

Waarom benoemt niemand in de politiek de problemen die mensen ervaren en als wilders het doet hebben alle tegenstanders wel een mening hierover en spreekt men schande,waarom kunnen we niet die energie richten om een oplossing te vinden en gewoon onder ogen zien.Het is een schande dat bedrijven in nederland de Turkse en marokaanse arbeids krachten gedumpt hebben omdat polen goedkoper waren en meegaander als u begrijpt wat ik bedoel heel veel mensen vergissen zich in het verhaal dat er geen gemotiveerde hollanders waren om in te kassen te werken als je turken en marokkanen onder nederlanders verstaat.Het is gewoon een grote schijnvertoning van alle partijen.

rgeurtsen
rgeurtsen15 feb. 2012 - 19:51

Beste meneer Terphuis Uiteindelijk is het niet de regering maar het Nederlandse volk die bepaald hoe welkom u bent in Nederland en hoeveel onbehagen u voelt... hoeveel domheid en geschuur tegen de rechtstaat er ook komt van het CDA en de VVD, en niet de PVV, want CDA en VVD zijn volledig verantwoordelijk voor het gedogen van het PVV-gedrag, het is het gedrag van ons, medebewoners die uw onbehagen wel of niet voedt. Of u daarin vertrouwen hebt of niet weet ik niet, ik in ieder geval niet. Veel nederlanders vinden met Wilders dat de ander (de immigrant, Europa, de moslim ergens anders, etc) zich moet realiseren dat wij het recht hebben op ons gedrag en vrije mening... ze vergeten dat het een kwestie is van wangedrag. Vergelijkbaar met de steun aan de deportatie van joden in de 2e wereldoorlog, de politionele acties in indië, de infantiele marine acties in de 2e wereldoorlog, de fatalistische steun aan een illegale oorlog in Irak, en de welbewuste ondermijning van het vrije woord in dit land, notabene door het parlement, dat zich hiermee niet heeft te bemoeien. Ik ben somber... ik hoop dat u zich gesteund en beschermd weet door de mensen en nederlanders om u heen.

JanB2
JanB215 feb. 2012 - 19:51

Dit past ook in zijn strategie, want Wilders pakt niet de problemen aan, maar mensen. Rake opmerking.

Hjalmar Hoort
Hjalmar Hoort15 feb. 2012 - 19:51

http://www.sp.nl/enquetes/concurrentievervalsing/ Meldpunt light.....

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin15 feb. 2012 - 19:51

Geachte heer Terphuis, ik weet precies wat u zegt, ik heb het elders gezegd, het gevoel van een ongewenst kind, je mag er niet zijn, je hebt hier geen bestaansrecht, de vijandige ouders onzichtbaar.

Kamie
Kamie15 feb. 2012 - 19:51

Dank voor alle reacties. Ik denk dat het goed is om zo de discussie met elkaar te voeren. Het gaat per slot van rekening om belangrijke onderwerpen als respect en begrip voor elkaar, maar ook om verwachtingen van elkaar in onze samenleving. Natuurlijk moeten degenen die problemen veroorzaken keihard aangepakt worden. Of het nou gaat om Marokkaanse jongetjes in Gouda, of om voetbalvandalen in Amsterdam, of Molukse jongens in Culemborg of de hooligans. Mensen moeten zich veilig voelen in hun wijk of elders in het land. Dat is gewoon zo. Maar waar het om gaat, is dat de discussie op een eerlijke en zuivere manier wordt gevoerd. Haal die paar rotte appels uit de maand. Pak dus die foute mensen keihard aan ongeacht hun afkomst, of geloof of wat dan ook. Maar scheer niet iedereen over één kam.

kees1311
kees131115 feb. 2012 - 19:51

Ik vind het erg jammer dat er BVB niet meer reacties zijn bij het onderwerp van Lea bouwmeester het gaat over kinderen alle kinderen in nederland.We klagen allemaal tegen elkaar hoe we wel en niet met elkaar zouden moeten omgaan maar uiteindelijk word al dit gedrag opgepikt door de jeugd.Echt een voorbeeldfunctie zijn veel ouders en hun omgeving ook niet echt voor hun opgroeiende kinderen..........wat ik dus wil zeggen is dat er maar eens meer aandacht moet besteed worden aan onderwerpen die heel veel problemen kunnen voorkomen anders krijg je nog meer van die zeur konijnen van rechts en van links die alleen maar met wilders bezig zijn.

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman15 feb. 2012 - 19:51

Ik kan iedereen aanraden deze even te bekijken: http://www.luckymedia.nl/luckytv/2012/02/niet-van-de-regering/

Bluerock
Bluerock15 feb. 2012 - 19:51

Rutte wilde vanaf het begin niet de premier van alle Nederlanders zijn. Hij riep vanaf het begin dat hij met een pakket maatregelen zou komen waar 'rechts Nederland' zijn vingers bij zou aflikken. Wijlen Anil Ramdas sprak over een regime dat Nederland regeerde. Nou, groot gelijk.

msj_meijerink
msj_meijerink15 feb. 2012 - 19:51

Sander, de spijker op zijn kop! Maar de lafheid van Rutte en Verhagen zijn soms nog erger te verdragen dan de rabiate haat van de GBL!

1 Reactie
CliffClavin1993
CliffClavin199315 feb. 2012 - 19:51

Volkomen mee eens. Ik kan Rutte eerlijk gezegd niet meer zien of aanhoren. Zelfde geldt voor Verhagen. Maar wij moeten doorgaan met het uitoefenen van kritiek, en stukken als dat van Sander Terphuis geven daartoe een uitstekende aansporing. Mini-gedicht: __________________ Nederland Van Tolerant Tot Hoogst Gênant

HenkDeBree
HenkDeBree15 feb. 2012 - 19:51

Wat of wie is GBL?

1 Reactie
msj_meijerink
msj_meijerink15 feb. 2012 - 19:51

GBL = 'Grote Blonde Leider' ofwel Het Orakel uit Venlo

BasVV
BasVV15 feb. 2012 - 19:51

Als u telkens blijft benadrukken dat u uit Iran komt zullen mensen u(onbewust) ook als zodanig blijven behandelen. Ik heb dit nu al meerdere keren meegemaakt. Hoogopgeleide mensen in prima banen. Maar door te vaak opmerkingen te maken over hun oorspronkelijke nationaliteit plaatsen ze zich op een subtiele manier in een andere positie dan de autochtonen. In de onderlinge communicatie zie je dan fragiele verschillen ontstaan. Trouwens bij allochtonen van diverse afkomst onderling ook. De spontaniteit ebt weg. U wordt dan misschien wel uitgenodigd op feestjes. Maar u hoort er net niet bij. Dat kan heel frustrerend zijn. Mijn advies. We weten nu wel dat u uit Iran komt. Doe wat minder uw best om nederlander te zijn. Ben gewoon uzelf en ben spontaan. Ik zie juist de allochtonen die dit doen succes hebben. De wederzijdse (onbewuste) reserve valt namelijk weg.

2 Reacties
JanB2
JanB215 feb. 2012 - 19:51

Als u telkens blijft benadrukken dat u uit Iran komt zullen mensen u(onbewust) ook als zodanig blijven behandelen. Dat zegt meer over "de mensen" dan over de persoon in kwestie.

JanB2
JanB215 feb. 2012 - 19:51

U wordt dan misschien wel uitgenodigd op feestjes. Maar u hoort er net niet bij. Lijken me echt te gekke feestjes waar u het over heeft. Quod non. Waarschijnlijk heeft u het over het soort partijtjes waar iemand met een beetje bredere interesse zich een stuk in zijn kraag zuipt om aan de verveling en de smalltalk te ontkomen, met als hoogtepunt van de avond een gang naar de plee om het overtollige vocht kwijt te raken.

Plupie
Plupie15 feb. 2012 - 19:51

[Maar Wilders praat steeds over de allochtonen, de moslims en de Poolse arbeiders. Alsof die allemaal slechte mensen en criminelen zijn. Iedere keer komt hij weer aanzetten met problemen. Maar ons land heeft oplossingen nodig zodat we verder komen.] Laat de heer Terphuis nu eens eerst een feestje bijwonen, van een aantal Polen en allochtonen in zo'n Vogelaarwijk waar ze vaak gehuisvest zijn. U kan ook beginnen met een wandelingetje door een van die prachtwijken rond een uur of 11 s-avonds wat geld pinnen, tussen beiden komen van een paar gasten die ruzie met elkaar hebben. U bent toch goed opgevangen, een redelijke goede baan, mooi huis ik weet bijna zeker die staat niet in een van die prachtige Vogelwijken. En ik meen het echt in misgun u dat dan ook Hoe kan het dan dat Landgenoten van U zou ik maar zeggen, reizen met een dubbel paspoort om daar op vakantie te gaan naar U oorspronkelijke geboorte land. Vorig jaar zat bij Pauw & Witteman kort na de revolutie in Egypte, een vluchteling met natuurlijk een dubbel paspoort. Meneer vertelde in het programma dat zijn broer in militaire dienst zat onder het bewind van Mubarak. Hij de vluchteling ging wel elk jaar op vakantie naar die zelfde broer in Egypte. Met een dubbel paspoort natuurlijk, ik ga as maandag eindelijk emigreren heb hemel en aarde bewogen om mijn Nederlandse paspoort te behouden dat is me gedeeltelijk gelukt. Als oorspronkelijke Nederlander voel in me een tweedehands burger. Alsof al de Nederlandse slechte mensen en criminelen zijn. Iedere keer komen ze weer met problemen aan zetten. Maar ons land heeft oplossingen nodig, ja al jaren wij moeten ons na hun maatstaven laten beïnvloeden. In boven genoemde wijken durven de Politie niet eens de surveilleren. Negen jaar geleden kocht me dochter in zo’n nieuwbouwwijk een mooi huis, overwegend koophuizen. Een prachtige wijk met parkjes veel groen waterpartijen, ook ontbrak er geen winkelcentrum. Vier jaar later werden aan de kopzijde van de al bestaande woningen grote huur woningen neer gezet, duidelijk bedoelt voor de grotere gezinnen. Binnen een jaar was het winkelcentrum gesloten, mensen durfden er niet meer naar binnen, meisjes werden onzedelijk betast, berovingen, wat eens een mooi gesitueerden woonwijk was is nu weinig van over. Echt niet alle Nederlandse arbeiders zijn slechte mensen, kijk eens verder dan U neus lang is meneer Terphuis dan gaat u van zelf heel anders denken. Maar ons land heeft oplossingen nodig zodat we verder komen, ja meneer Terphuis maar tot op heden worden die alleen maar aangedragen door de Nederlanders zelf.

2 Reacties
Plupie
Plupie15 feb. 2012 - 19:51

Ik misgun u dat huis niet, niet was weggevallen.

JanB2
JanB215 feb. 2012 - 19:51

Laat de heer Terphuis nu eens eerst een feestje bijwonen, van een aantal Polen en allochtonen in zo'n Vogelaarwijk waar ze vaak gehuisvest zijn. Mag ik ook mee? Lijkt me te gek.