Kamerleden: Zet bestuursvoorzitter op non-actief ... Theo Langejan maakt reizen betaald door bedrijven die onder zijn toezicht vallen
De onafhankelijkheid van Theo Langejan, de bestuursvoorzitter van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) is in het geding, zo blijkt uit onderzoek van NRC. De topman heeft een groot aantal buitenlandse dienstreizen gemaakt die betaald werden door bedrijven en organisaties die onder toezicht van de NZa staan of er opdrachten van krijgen.
Het reisgedrag staat volgens NRC “op gespannen voet met de eigen integriteitscode”. Zijn voorganger Frank de Grave verklaart tegenover de krant afstand te nemen van de declaratiepraktijken van zijn opvolger. Langejan liet bijvoorbeeld een tweedaagse reis naar een congres in Brussel betalen door KPMG. Dat bedrijf ontving voor bijna een half miljoen euro aan opdrachten van de NZa. Adviesbureau PwC, waar Langejan tot voor kort voor werkte, ontving opdrachten van NZa. Het bureau trakteerde Langejan op reizen naar Mexico, Zuid-Afrika, Singapore en Washington. Ook keurde de topman zijn eigen declaraties goed, waaronder een privé-aanschaf. Het bedrag voor die laatste declaratie stortte hij terug na ingrijpen door de finaniciële administratie.
Langejan moet als toezichthouder toezien op onder andere declaratiegedrag. De taken van de NZa zijn volgens de autoriteit zelf:
De Nederlandse Zorgautoriteit is marktmeester in de zorg. In haar rol als regelgever stelt de NZa tarieven, prestaties en budgetten vast waar dat moet. Waar het kan, laat ze deze regulering los en mogen verzekeraars en zorgaanbieders zelf onderhandelen over de inhoud, de prijs, de kwaliteit en doelmatigheid van de te leveren zorg. De NZa adviseert de minister over de spelregels die nodig zijn in de zorg en signaleert mogelijke inconsistenties en belemmeringen. De adviezen van de NZa zijn gebaseerd op feiten, op onderzoeksdata en analyse.
Kamerleden willen dat de in opspraak geraakte Langejan op non-actief wordt gezet, meldt de Volkskrant :
‘Je moet van alle smetten vrij zijn als toezichthouder. De geloofwaardigheid als ‘streng toezichthouder’ is weg’, vindt Renske Leijten (SP). ‘Kennelijk voelt de NZA-top zich boven haar eigen regels staan. Dit beschadigt de NZa’, aldus Linda Voortman (GroenLinks). Hanke Bruins Slot (CDA) wil weten waarom minister Edith Schippers (Volksgezondheid) vindt dat de NZa-topman in functie kan blijven.