Joop

Topman Triodos: laat bonus afhangen van duurzaamheid

  •    •  
25-01-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
merkel_300_06.jpg
Voor commissie-De Wit pleit ceo Peter Blom ook voor kleinere banken
Peter Blom, topman van de ‘groene’ bank Triodos, heeft voor de commissie-De Wit ervoor gepleit dat bonussen bij banken voor eenderde aan duurzaamheidsdoelstellingen worden gekoppeld. “Dan wordt er wat minder gekeken naar kortetermijndoelstellingen.”
Blom stelt dat Triodos zelf niet in de heel risicovolle producten is gestapt die andere banken in de problemen hebben gebracht. Tegelijk kan Triodos ook niet mee in de topsalarissen die dergelijke banken wel betalen. “Ik heb mijn eigen marktwaarde niet onderzocht, maar ik denk dat ik elders het dubbele kan verdienen.”
Overigens vindt Blom niet dat banken niet beursgenoteerd zouden moeten zijn. Wel gelooft hij in een constructie met gecertificeerde aandelen, waardoor aandeelhouders door in- en uitstappen de toekomst van zo’n bank kunnen bepalen. “Een maatschappelijk verantwoordelijke aandeelhouder zal altijd voor een langetermijnaanpak zijn.” Verder pleit hij voor kleinere banken, maar niet per se kleine banken. “De gedachte dat iets dat klein is niet functioneert, is iets van de twintigste eeuw.”

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (8)

blootje58
blootje5825 jan. 2010 - 13:16

Als alle banken nou eens zo gingen werken of hadden gedaan was iedereen daar beter van geworden en er was geen wereldwijde crises geweest !

Hjalmar Hoort
Hjalmar Hoort25 jan. 2010 - 13:16

Sorry, maar de laatste keer dat we dit soort zaken geregeld hebben was door accounting regels en compliancy toezicht aan te scherpen na Enron e.d. Heeft niet heel veel opgeleverd he? Alle enorm risicovolle producten stonden nog steeds voor 100% in de kapitaal positie voordat de crisis uitbarstte. Dus het effect van de maatregel was nihil: de balans moest aangehouden worden, dus bleef men veel te lang waarde rapporteren die er niet meer was, terwijl alle slechte leningen z.s.m. door verpatst werden aan andere banken, waardoor het leed uiteindelijk alleen maar groter werd. Als je nu dus bonussen aan duurzaamheid gaat relateren (een uiterst moeilijk te waarderen begrip, kijk maar naar de accu's van de Prius die VEEL schadelijker zijn op lange termijn dan een verbrandingsmotor) dan bereik je na het uitgeven van enorm veel geld enorm weinig. Ik vind het een mooi streven, maar voorspel een resultaat en toegvoegde waarde van nul met zo'n duurzaamheidsregel. Immers zal duurzaamheid dan zelf gedefineerd moeten worden door banken, en ik zie niet dat dat meer gaat opleveren dan Marketing Kudo's: "kijk ons eens maatschappelijk en duurzaam verantwoord bankieren zeg!" Triodos heeft het hart op de goede plek, maar ik zie het niet snel gebeuren.

PeerJawel
PeerJawel25 jan. 2010 - 13:16

Vind overigens dat Triodos het heel goed doet.

harmdevos
harmdevos25 jan. 2010 - 13:16

Geef een goed, maar wel gewoon salaris. Schaf dat hele bonusgedoe af!

harmdevos
harmdevos25 jan. 2010 - 13:16

Zalm?

opmerker
opmerker25 jan. 2010 - 13:16

Blom stelt dat hij zelf niet in heel risicovolle producten is gestapt. Wil dat zeggen dat zijn bank voor eigen rekening belegt ? Of alleen in opdracht van haar klanten? Duurzame energie klinkt mooi maar grootschalige projecten kunnen alleen gefinancieerd worden met een zekerheid voor investeerders. Als deze bank al terughoudend is dan kan duurzame enegie niet van de grond komen. Hoe ziet Peter Blom dat?

PeerJawel
PeerJawel25 jan. 2010 - 13:16

Of zoals islamitische banken: Geen rente maar een aandeel in het te financieren bedrijf of onderneming dat later kan worden uitgekocht. Werkt perfect.

1 Reactie
harmdevos
harmdevos25 jan. 2010 - 13:16

Blijft kapitalistisch denken!