Joop

Topman De Nederlandsche Bank wil groot deel van de burgers in de kou zetten

  •  
17-08-2022
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
25277 keer bekeken
  •  
32677463127_c910feaa5a_k

© cc-foto: Marco Verch

Olaf Sleijpen, directeur monetaire zaken en financiële stabiliteit bij De Nederlandsche Bank, vreest dat de regering zwicht voor een gruwelijke verleiding: compensatie van het zware koopkrachtverlies bij de gewone Nederlanders. Daar komt maar extra inflatie van! Dat is hartstikke gevaarlijk! Dat moet je nóóit doen! Sleijpen schrijft daarover een groot stuk in de NRC. Op een fotootje grijnst hij zelfgenoegzaam naar zijn lezers: hem zal het allemaal niet raken.

Je wordt tegenwoordig bijna terechtgesteld als je het durft te vragen. Toch : hoeveel zou deze kerel verdienen en in welke wijk zou hij wonen? Je kunt er donder op zeggen dat hij zijn levensstijl niet zal hoeven aanpassen. Dan kun je de inflatie lekker uitzingen en toch in een sterrenrestaurant dineren als je gevoel dat ingeeft.

De argumentatie van Sleijpen is zo oud als de weg naar Kralingen. Prijscompensatie betekent meer geld in de economie pompen en dan jaag je de inflatie aan. Het is zuur voor de mensen die nu de eindjes niet meer aan elkaar kunnen knopen en bezoek krijgen van de deurwaarder, maar het is niet anders. Die verlaging van de lasten op energie van een aantal maanden terug, was eigenlijk al verkeerd. Daardoor wordt de prikkel minder om áán de isolatie en ván het gas áf te gaan. Mensen in geldnood – zo valt uit de woorden van Sleijpen af te leiden – gaan op zoek naar extra inkomsten. Dan zullen ze wellicht besluiten meer uren te werken. Zo komt er meteen een eind aan het personeelstekort.

Tenslotte vreest Sleijpen met grote vreze dat de regering de rekening zal doorschuiven naar onze kinderen en kleinkinderen. Dat laat hij blijkbaar liever aan de gemiddelde Nederlander over die bij voortgezet beleid zijn armoe naar de eigen kinderen en kleinkinderen doorschuift zodat zij minder kansen krijgen, aanzienlijk minder in ieder geval dan Sleijpen, zoals blijkt uit zijn curriculum vitae. Dat doorschuiven van de rekening gebeurt immers altijd. Het is óf de staat,  óf het zijn de gesjochten burgers zelf. Sleijpen zat op het gymnasium in armoedzaaiersstad Heerlen. Op zijn dagelijkse gang naar school had hij kunnen zien hoe zulke dingen werken. Als je durft observeren natuurlijk. 

De coronasteun juicht Sleijpen toe. Deze subsidies aan het bedrijfsleven waren volgens hem heel goed. De problemen ontstonden immers omdat de overheid de economie bevroor. Dat is nu juist niet het geval. De inflatie vindt zijn oorzaak in schaarste aan goederen wat tot een golf aan prijsstijgingen heeft geleid. Je zou daarom hoogstens kunnen denken aan matige loonsverhogingen – niet te royaal, anders voed je het inflatiemonster – maar dat is dan ook alles. En misschien toch een beetje compensatie voor de allerlaagste inkomens. Zo zet Olaf Sleijpen een groot deel van Nederland in de kou maar zichzelf en zijn standgenoten niet. Daar komt het wel op neer.

Stel nu dat hij gelijk heeft en de maatschappij door schaarste aan essentiële goederen ontregeld raakt, moet je dan maar afwachten? Marktfundamentalisten denken van wel. Als je maar geduld hebt komt er wel weer een evenwicht. De schaarste aan goederen brengt ondernemers er immers toe  méér te produceren. Zo verdwijnt het tekort. De prijzen van schaarse goederen zakken tot een normaal peil. De inflatie neemt daardoor ook af. 

In de woorden van het kabinet: je moet geduld hebben. Verlies je ondertussen huis en haard? Life sucks

Je kunt ook iets anders doen: als de prijzen van essentiële goederen de pan uit rijzen en daarmee het leven van miljoenen wordt ontwricht, dan is dat juist een reden tot ingrijpen. Dan voer je voor die schaarse goederen distributie in. Je kent alle Nederlanders het aankooprecht toe van een afgepaste hoeveelheid goederen die vanwege hun beperkte beschikbaarheid op een strategische lijst zijn geplaatst. Zij krijgen daarvoor bonnen die zij bij aankoop moeten inleveren bij de leverancier. Deze geeft ze weer doorgeeft aan het distributiebureau. Op grond daarvan mogen nieuwe bestellingen worden gedaan bij de groothandel of de producenten. Zo werkt dat. Vroeger kwam daar heel wat papierwerk aan te pas, nu gaat het vast met een app of een kaart.

Uiteraard blijft de distributie beperkt tot producten, goederen en grondstoffen die essentieel zijn voor het bestaan. Momenteel is dat vooral energie maar het kan zijn dat er zaken bij komen. Dit is een onzekere tijd. Zo verdeel je schaarste eerlijk tot de leveringscrisis voorbij is. In Nederland was koffie ooit twaalf jaar lang op de bon.

Grote delen van de bevolking laten verkommeren, dat doe je dus niet in een beschaafd land. Je zit het met zijn allen uit.  Onbedoeld heeft Sleijpen een pleidooi gevoerd voor distributie. Daar komt het vast niet van. Het gaat het voorstellingsvermogen in de apenrots (bijnaam, oude Buza-gebouw, nu de tijdelijk Tweede Kamer) te boven.

PS. Als ik in de stemming ben, schrijf ik nog wel eens een stukje over 5 oktober 1789. Binnen acht weken is dat precies 233 jaar geleden, niet direct een jubileum maar toch. Op die dag trokken de arme Parijzenaars met tienduizenden naar Versailles waar ze het paleis binnen drongen. Ze dwongen koning Lodewijk XVI, zijn vrouw Marie Antoinette, en de kroonprins in hun statiekoets te stappen en mee te komen naar Parijs. Ze werden op weg uit hun sprookje naar de werkelijkheid aangeduid als de bakker, de bakkersvrouw en het  bakkersknechtje, le boulanger, la boulangère et le petit mitron. 

Vrouwen versailles

Voor het overige ben ik van mening dat het toeslagenschandaal niet uit de publieke opinie mag verdwijnen en de affaire rond het Groninger aardgas evenmin.

Beluister Het Geheugenpaleis, de podcast van Han van der Horst en John Knieriem over politiek en geschiedenis.

cc-foto: Marco Verch 

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (91)

Jansen7
Jansen719 aug. 2022 - 15:57

Een andere oplossing is om niet op partijen te stemmen die perse een economische oorlog met Rusland willen uitvechten en bij de ondersteuning van het thuisfront (de huishoudens die op omvallen staan) niet verder komen dan "moeilijk, moeilijk, moeilijk". En straks in verkiezingstijd voor de sier met een tegemoetkoming aan komen zetten. Hoe meer dorst je iemand laat krijgen, hoe meer die persoon zijn glaasje water gaat waarderen!

Nicotientje
Nicotientje19 aug. 2022 - 4:32

Als historicus bent u wel banaal in woordgebruik door Heerlen in het betoog een armoedzaaiers stad te noemen. Verder niets als complimenten voor het geschrevene.

RaymondenJoop
RaymondenJoop18 aug. 2022 - 19:21

Wanneer wordt DNB is onder de loep genomen tav het ECB beleid en het gratis geld beleid de afgelopen jaren? De oorlog wordt erbij gesleept, maar dat was een trigger en aanjager, niet de oorzaak van de inflatie. Voor de gevolgen van een politieke unie zoals we die nu eigenlijk stiekem hebben ingevoerd werd al in de jaren 90 gewaarschuwd door economen. Nu de rekening van falend beleid neerleggen bij armlastig NL is wel erg kort door de bocht.

Paul250371
Paul25037118 aug. 2022 - 9:20

Een gedeelte uit de column van I.L. Pfeijffer "Gisteren leverde de directie van De Nederlandse Bank haar bijdrage aan het debat. Bij monde van Olaf Sleijpen, directeur monetaire zaken en financiële stabiliteit, waarschuwt De Nederlandse Bank ervoor dat economische steun aan huishoudens die het nu moeilijk hebben onwenselijk is, omdat economische wetten voorspellen dat de inflatie daardoor alleen maar nog verder oploopt. Economisch is er geen speld tussen te krijgen, maar het toont aan hoe pervers de wereld wordt als zij door economen wordt bestierd. Armoede en toenemende ongelijkheid zijn natuurlijke effecten van economische bedrijvigheid en ingrijpen om deze effecten te verzachten is onwenselijk, want dat verstoort de economie. De economie van een vrije markt is een spel waarbij steeds minder winnaars steeds grotere winsten maken ten koste van steeds meer verliezers. Als we denken als een econoom, is dit nu eenmaal het spel en het spel is per definitie een goed spel, dus we hebben de gevolgen als wenselijke gevolgen te accepteren. Als we daarentegen weldenkend zijn, houden we op met dat perverse spel. Alle werkloze economen zouden we kunnen omscholen tot mensen die zich nuttig maken. Er is personeelsgebrek in alle sectoren.'

4 Reacties
Gimli1955
Gimli195518 aug. 2022 - 9:53

Het is maar hoe je de economie omschrijft of wat je mee laat tellen. Dat blijkt wel uit de economische denkbeelden van Kate Raworth, die verbind alle kosten en baten in haar model. Economie is geen exacte wetenschap, maar is sterk afhankelijk van de psychologische gesteldheid van de "wetenschapper". Het is maar van welke kant je het probleem benaderd. Als je winsten wil maximaliseren en privatiseren, terwijl je de kosten wil socialiseren en minimaliseren, dan ontstaat vanzelf het huidige neoliberale economische systeem en volgens die economische standpunten, kun je alles goedpraten. Je kunt het zelfs in wetmatigheid gieten en regels opstellen om dat uit te voeren. Dat heet dan beleid en een economische systeem, genaamd neoliberalisme. Gun je de burger dan geen alternatief en is er maar 1 narratief zichtbaar bij de media, dan biedt je de burger ook geen perspectief en maar 1 mantra. Dan is de democratie afgebroken en maakt het systeem misbruik om het behoud van macht te continueren, en de status quo in stand te houden. De machthebbers volgen het voorspelbare systeem en de media ontnemen de mogelijkheid om andere politieke keuzes te maken. Afwijkende meningen en standpunten zijn populistisch, fascistisch en fout en zo blijft het systeem in stand. Los het iets op? Neen, natuurlijk niet, maar dat is ook niet de bedoeling. De bedoeling is behoud van macht en de status quo, ongeacht de schade die de samenleving ondervind, en zie : De huidige situatie.

Jozias2
Jozias218 aug. 2022 - 10:42

@Paul ILP geeft een vals frame. DNB zegt helemaal nergens dat er geen steun moet komen en ILP gaat voorbij aan twee dingen: 1. Een oplossing die het probleem verergert kan wel voelen als een oplossing maar is dat niet. Maw extra loon klinkt leuk en sympathiek maar als dat zal leiden tot een hogere inflatie is men daar niet mee geholpen. 2. DNB zegt helemaal niet dat er geen maatregelen genomen moeten worden. DNB waarschuwt alleen om 'terughoudend' te zijn en DNB zegt ook : "Voor huishoudens met lage inkomens dreigen betalingsproblemen. "Het ligt voor de hand dat de overheid in ieder geval de ergste noden aanpakt, en zich ook echt richt op de hardst getroffen huishoudens." Generieke maatregelen, zoals lagere energiebelasting en brandstofaccijnzen, komen echter vooral ten goede aan de hogere inkomens die het niet nodig hebben."

PversusNP
PversusNP18 aug. 2022 - 14:15

@jozias. Ze zeggen niet dat de nood bij lage inkomens het hoogst is. Dat maakt de energiecrisis van nu zo complex. Veel lage inkomens hebben nog langlopende contracten en zijn niet per se de grootse slachtoffer. Gewoon lage inkomens spekken zal inflatie alleen aanjagen. Je moet de groep identificeren die plotseling veel meer moet betalen en aan de afgrond komen. Dit is erg moeilijk en niet de doen.

Panthera
Panthera18 aug. 2022 - 15:57

Beste P, Waar haal je in godsnaam de wijsheid vandaan dat de "Veel lage inkomens hebben nog langlopende contracten en zijn niet per se de grootse slachtoffer."? Waar haal je in godsnaam de wijsheid vandaan dat de "Gewoon lage inkomens spekken zal inflatie alleen aanjagen."? En in godsnaam wat bedoel je hier nou mee te zeggen, "Je moet de groep identificeren die plotseling veel meer moet betalen en aan de afgrond komen. Dit is erg moeilijk en niet de doen."? En over welk bedragen praat je in godsnaam, en hoe moet je de kerninflatie dan aanpakken?

Paul250371
Paul25037118 aug. 2022 - 8:07

De geldpers van de E U die miljarden heeft gedrukt en opgekocht tbv de financiële wereld heeft niets met de inflatie van doen?

Gio Servas
Gio Servas18 aug. 2022 - 4:11

Mensen moeten ook niet meer loon krijgen, dat frustreerd de concurentie positie van Nederland. Het verschil tussen netto en bruto moet kleiner en de maffia euh... staatsdruk moet minder. De overheid doet steeds minder voor de burger en dat mag de burger ook wel een keer voelen in de portomonee.

2 Reacties
Gimli1955
Gimli195518 aug. 2022 - 9:55

Zeg maar rustig honderden of misschien wel duizenden miljarden €'s.

Jozias2
Jozias218 aug. 2022 - 14:17

@Gio Volgens jouw redenatie is de overheid minder geld kwijt omdat ze minder doet voor de burger en kan daarom de belastingen omlaag. Dan zou de overheid nu dus heel veel geld over hebben?

PversusNP
PversusNP17 aug. 2022 - 23:35

De meeste pijn komt door gestegen energieprijzen en daar hebben niet per se lage inkomens last van. Er zijn middenstandsgezinnen met 2 x modaal die aan de afgrond staan omdat hun energierekening nu 700 per maand is en bijstandsgezinnen met uitkeringen die er beter voor staan omdat ze een 5-jarigcontract hebben afgesloten in goede tijden en nog geen 50 euro per maand kwijt zijn. Geld uitdelen aan lage inkomens is niks anders dan hulpbehoevenden nog steeds laten wegkwijnen en inflatie aanjagen. Hoe zou je het wel moeten doen ? Je zou het per geval moeten bekijken maar daar hebben we geen ambtenaren genoeg voor. Je kan het personeelsbestand ook niet uitbreiden wegens krapte arbeidsmarkt. Wat ze zeker niet moeten gaan doen is inflatie harder aanjagen met helikopter geld. Er zijn tevens genoeg waarschuwingen hierover geweest ten tijde van de coronacrisis toen de overheid zombiebedrijven in het leven hield met steunpakketten en toen Rusland werd "aangepakt" met sancties wetende dat Europa zeer afhankelijk is van Russisch gas en Rusland logischerwijs terug zou slaan door andere afnemers te zoeken voor hun gas. Met die waarschuwingen is niks gedaan en het ergste is nog niet voorbij....Winter is coming en er is helemaal geen oplossing voor de Duitse industrie die Russisch gas hard nodig heeft en dan zal moeten concurreren met huishoudens in Duitsland...kans is groot dat de Duitse industrie stilvalt en is tenminste ons inflatieprobleem voorbij...hello major reccession :)

Frans Akkermans3
Frans Akkermans317 aug. 2022 - 19:37

Jammer dat hier zo op de man wordt gespeeld. Meer agitatie dan analyse, laat staan weerlegging.

Doomsdayshaman
Doomsdayshaman17 aug. 2022 - 18:25

De arbeider krijgt al vanaf de uitvinding van de huursubsidie niet het loon waar hij recht op heeft, zolang de lonen kunstmatig laag gehouden worden, ten gunste van de bedrijven, groeit de inkomenskloof al jaren. Eerst kwam huursubsidie, toen zorgtoeslag, daarna kinderopvangtoeslag etc.etc. repareer eerst de loonachterstanden eens kijken of we nog veel tekorten hebben. Minder winst voor de bedrijven en de rijke bovenlaag, nou en??

1 Reactie
Willem_Oltmans
Willem_Oltmans18 aug. 2022 - 0:23

Interessante optie die opnieuw afgestoft moet worden denk ik.

HijWeer777
HijWeer77717 aug. 2022 - 18:17

Al met al geeft de waarde bestuurder toch even aan vanuit zijn expertise dat de hypothese v een 'trickle-down' mechanisme in beperkte mate bestaat, zolang het bestuur solidaire is met de rest en anders niet!

HijWeer777
HijWeer77717 aug. 2022 - 17:51

Loonsverhogingen op de arbeidsmarkt en prijsverhogingen goederen+diensten aan banden leggen, in retail. Kon in Belgie ook met invoering vd Euro. Dat is in Nl nooit gedaan en na een kortstondige periode v omrekenen, met losse centen. Werd alles wat 1 gulden was 1 euro. Punt is kan dus gewoon, het vervaardigt geen extra rendement uit de lucht qua giraal geld. Maar het stopt wel het doorberekenen vd ondernemers v diens producten. Zie de dit pakket als wederkerige solidariteit vd werkgevers/ondernemersgroep na 20 jaar uit de wind gehouden te zijn en getoonde solidariteit met gemeenschapsgeld ten tijde vd crisis. Met of zonder aanpassingen btw en/of 'caps' op prijs eerste levensbehoeften.

Panthera
Panthera17 aug. 2022 - 17:46

https://www.dnb.nl/algemeen-nieuws/2022/zes-vragen-over-het-bestrijden-van-inflatie/ Als dit niet in het artikel van het NRC zou hebben gestaan, dan zou ik mij daar erg over kunnen gaan verbazen! Het is de bedoeling dat de publieke belangen door overheidsbeleid worden gewaarborgd, en dan zou het vreemd zijn dat de belangen van het bedrijfsleven via overheidsbeleid tijdens de afgelopen crisissen wel goed gewaarborgd konden worden, en het toch heel vreemd zijn als dat niet zou gaan gebeuren bij de inkomensgroepen die nu in dezelfde nood zouden verkeren. En daar wordt door de DNB ook op gewezen.

Wie o Wie
Wie o Wie17 aug. 2022 - 17:44

Koopkracht verlies? De Nederlander heeft juist meer uit. De economie viert hoogtij dagen. https://www.ad.nl/economie/nederlandse-economie-flink-gegroeid-ondanks-gascrisis-en-inflatie~ac075b80/ Baantjes genoeg. De economie kan het geld dat de consument wil uitgeven bijna niet meer aan. Gas is duurder, dus daar geven we het minder aan uit valt te lezen. Prima toch. Economisch doet Nederland het prima. De armoede is ook enorm laag vergelijkbaar bij ander eu landen.

7 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst17 aug. 2022 - 19:42

Dit gaat over het tweede kwartaal. We lopen inmiddels naar het eind van het derde kwartaal. Onmiskenbaar is de groeiende vraag bij de voedselbanken en niet te negeren zijn de waarschuwingen tegen energiefaillisementen op grote schaal. Duidelijk is dat de kloof tussen arm en rijk snel groeit. En het is afwachten tot de cijfers over het derde kwartaal binnen komen. Het is een wilde tijd.

Volrin
Volrin17 aug. 2022 - 19:44

@Hanvander Horst Wie o wie heeft er een handje van alles te proberen kapot te relativeren, desnoods met het kersenplukken van feiten, zoals in dit geval.

HijWeer777
HijWeer77717 aug. 2022 - 22:56

Ik las net ergens feedback over een valse vergelijking. Hierboven: 1 'if I ever saw' 1. Wat doet de vergelijking met het buitenland er toe, binnen de huidige context op microniveau, voor vele burgers, alhier, irt diens: levensstandaard, keuzevrijheid, autonomie en waardig leven? Daar, waar het een sport geworden is om te streven naar een zo enge mogelijke (ja expres dubbele bodem) invulling van dien. Het is een race naar de bodem in een 'zero-sum game' niet een voorbeeld om trots op te zijn; deze terugval zoals die zich voltrekt..Verloren Glorie!! Kijk, als je je wil meten aan bijv. een Afghanistan, of de V.S. qua diens ondermaat vd pragmatische invulling v. die begrippen (Ik zou niet weten waarom, als voormalig trendsettende natie-staat, gezien we niet in competitie met hun zijn, maar uit op verbetering, van zulks concepten en dan niet voor enkel een selecte groep); 'be my guest' maar het blijft een zwaktebod en irrationeel argument: Een poging tot Godwin/onverschilligheid verpakt als (buoyant: als in oppervlakkig en niet geaard/gegrond) constructief optimisme. Hetgeen pragmatisch constructivisme mist bij weg van de struisvogel tactiek. Of wellicht snorkel techniek, in deze. (gezien de buoyantie ;)). Als je je nou wil meten aan de overige top 10, incluis geheel Scandinavie inzake levensstandaard, dan zie je dat we het gewoon steeds slechter doen, waar we leidend waren, mondiaal; in het streven tot een humanitaire standaard qua levenskwaliteit.

Wie o Wie
Wie o Wie18 aug. 2022 - 6:23

Ook in het tweede kwartaal was er al een energie crisis. Mensen gaven echter minder uit. Het aantal faillissementen blijft maar dalen. https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2022/32/minder-faillissementen-in-juli Mooi toch. Het aantal mensen in armoede daalt al 7 jaar op rij. https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2021/49/opnieuw-minder-werkenden-met-armoederisico Mooi toch. Daarom willen zo veel mensen graag in Nederland wonen.

Hanvander Horst
Hanvander Horst18 aug. 2022 - 8:03

Je toont consequent één kant van de medaille. Je negeert gegevens die tot andere conclusies leiden. https://www.nrc.nl/nieuws/2022/08/17/inflatie-gaat-straks-economie-raken-maar-nu-nog-niet-a4139204

Gimli1955
Gimli195518 aug. 2022 - 10:16

@Han Dat is het eenzijdige beeld wat contant geschapen wordt, er is maar 1 narratief mogelijk, 1 oplossing die geen oplossing is. Het is vaak de cirkelredenatie. Als je sec kijkt naar de uitingen van deze topman van de DNB, klopt alles. Hij liegt zelfs niet, echter hij vertelt niet het gehele verhaal. Hij neemt andere argumenten en uitkomsten niet mee in zijn betoog. Hij sluit zijn ogen voor andere gevolgen, die voorspelbaar buiten schot blijven bij het neoliberalisme. Als je de kosten wil socialiseren en minimaliseren, terwijl je de baten wil maximaliseren en privatiseren, dan ontwikkel je een economisch model, en dan is er geen speld tussen te krijgen. Voert de politiek dat dan ook nog in, dan schakel je door bijvoorbeeld de marktwerking en de decentralisaties, de controle en toezicht uit door alles buiten de overheid te plaatsen, waar de politiek niets over te zeggen heeft. Gooi er dan nog een fikse bezuiniging op, dan wordt het natuurlijk ellende.

Wie o Wie
Wie o Wie18 aug. 2022 - 17:11

Al zo lang hoor ik berichten met nu komt de tegenwind. Ten eerste is het steeds achteraf beter gegaan. Alle jaren daalt de werkloosheid en stijgt de economie. Daarnaast is een paar maanden mindere mate economie niet gelijk een rampscenario. Zeker niet na die enorme stijging van de welvaart en daling van de werkloosheid afgelopen jaren.

Ivan61
Ivan6117 aug. 2022 - 17:11

DNB is toezicht houder Han. Dat geeft niet zo veel nut om deze man te filleren. Onze regering moet stappen ondernemen samen met EU maar dat gaat niet gebeuren. Net als in 2008 en banken. Groot kapitaal beschermen en volk uithongeren, Niks nieuws onder de zon.

1 Reactie
HijWeer777
HijWeer77717 aug. 2022 - 17:59

Deze man zijn mening is gewoon niet interessant in dit geval. Waar we nu zitten was al reeds lange tijd te anticiperen. v Groningen qua gaswinning, als ook Putin diens invloed op aanlevering (negatief advies beheer+aanleg gazprom ipv eigen, als ook, oefen rondje Oekraine Vladimir en niet tijdig zoals normaal genoeg inkopen op gezet moment) , in diens verlengde en het effect het giraal geld uit de lucht grissen, door de ECB, omdat men splitsing munteenheid vd zuiderlijke landen als oplossing 'non grata' heeft verklaard. Die inflatie werd daardoor sws aangewakkerd en als het bestuur te druk om verder internationaal gedegen te anticiperen op veranderingen die er dik bovenop liggen, dan heb je dit. Anders, gezegd opmerking v deze meneer is idd niks waard in het algemeen belang, zoals Han aan duidt.

Jansen7
Jansen717 aug. 2022 - 16:41

Valse tegenstelling inderdaad. Er worden twee kwaden naast elkaar gezet en eindeloos vergeleken. Deze discussie zal ook een van de tijdrekmethoden zijn. Te verwachten valt dat het kabinet in de aanloop voor de provinciale statenverkiezingen wil gaan scoren met wat maatregelen. In elk geval de VVD zal dan als "Staatsman" op dat moment weer de premiersbonus willen incasseren. Wellicht zal dan ook Kaag naast hem staan als hij het goede nieuws brengt omdat D'66 wel goed maar niet gek is.

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout17 aug. 2022 - 16:11

2/2 Natuurlijk werd dit ‘’socialisme van de rijken’’ op geen enkele manier bestraft en hun advocaten zoals ‘’sociaal-democraat’’ Jeroen Dijsselbloem zorgden er neoliberaal voor dat noodlijdende socialisten (banken dus; vertrouw het socialisme nooit, dat zijn criminelen) uit de brand werden geholpen door argeloze kiezers: ‘’socialisering van schulden;’’ de burger als lender of last resort. Democratisch gezien een hachelijke onderneming. Nu heb ik mijn hond nog nooit een schop gegeven. Ik ken er die dat wel doen; hun beest blijft hun kennelijk trouw. Een alerte kiezer als prof. Willem Schinkel stelde bij het begin van de corona-pandemie: ''DIT KEER BETALEN WE NIET.'' Zelfs als zou deze stellingname meer verbreid zijn, dan kan men zich afvragen wat het vermag zonder regulering van de financiële sector. Uiteindelijk bepalen ‘’position limits’’ van futures en wat andere maatregels grotendeels de risicoverdeling tussen het socialisme van de rijken en de tucht van het neoliberalisme voor de rest.

1 Reactie
Paul250371
Paul25037118 aug. 2022 - 7:54

Fijne bijdrage

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout17 aug. 2022 - 16:10

1/2 Olaf Sleijpen is een de fundamentalisten die uiteindelijk voor de terugkeer van fascisme in Europa zullen zorgen. Bolkestein had gelijk toen hij stelde dat er geen verschil is tussen liberalisme en neoliberalisme. Althans in die zin dat het naar dezelfde catastrofe leidt. Bij Sleijpen is de mystieke ‘wereldhandelsprijs’ van olie en gas een soort heilige graal die schaarste verklaart en DUS legitimeert dat de hoge energieprijzen. Verder kijkt deze fundamentalist niet. Wijsheid van de markt, immers? Er is geen schaarste. Dat blijkt uit vraag en aanbod. De energieprijs wordt bepaald door derivaten (futures). Vooral na de financiële crisis is handelstechnologie door algoritmes en elektronisch bepaalde beslissingsmomenten verfijnd wat risicobeheersing betreft gebaseerd op TE VERWACHTEN crises. De financiële elite laat zich niet nog een keer verrassen. De financiële crisis kwam voort uit ronduit criminele uitbuiting van Amerikaanse huiseigenaren, ondernemers met een vaag idee, mensen met een creditcard etc, etc. die zonder kredietwaardigheid toch een lening kregen. Het criminele idee dat bij ''groei in de toekomst'' gebrek aan kredietwaardigheid geen probleem was werd akkoord bevonden door scrupuleuze beleggers waaruit de financiële markten uit bestaan en dito politieke leiders van de kernlanden van de EU die landen in de periferie – prima afzetgebied – in hetzelfde pak naaiden zoals huiseigenaren in de VS.

EUpiet
EUpiet17 aug. 2022 - 16:02

Prachtig stuk om te lezen. Dank heer van der Horst. Ik heb natuurlijk ook de boeken over de Franse revolutie verslonden en de tocht naar Versailles in de regen van de vrouwen van Parijs was een gebeurtenis van jewelste. Dus ik wacht vol ongeduld op uw stuk over 5 oktober 1789. Alhoewel ik gemengde gevoelens heb bij de Franse revolutie begrijp ik de oorzaak wel overigens.

1 Reactie
Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa17 aug. 2022 - 18:10

Pas als mensen echt honger krijgen, dan zijn ze bereid tot revolutie. Als de NL overheid het zover laat komen, spelen ze met vuur.

Duralex
Duralex17 aug. 2022 - 15:59

Loonprijsspiraal is een overleden monster van Lochness. Zo het al heeft bestaan dan toch veel meer in de hoofden van de banggemaakte arbeiders dan in de realiteit. Niet dat er theoretisch niets van klopt, maar praktisch is het van nul waarde. Onze economie is zo extreem open dat onze prijzen niet worden bepaald door binnenlandse productiefactor arbeid. Ga maar voor jezelf na welk deel van je uitgaven made in Holland is en van dat stuk, moet arbeid ook nog eens het hoofdbestanddeel in het ‘productieproces’ zijn. Om te helpen: - de schoonmaak en de horeca die zullen meteen duurder worden. Maar daar buitenom ? In de super worden de appeltjes duurder, maar dan koop je toch de belgische?etc. Tweede optie is belastingverlaging, en dat leidt tot een tekort dat dan weer wel inflatie verhoogt. 3 Belastingverlagen en bezuinigen, dat is inflatie bestrijden over rechts, dan betaalt alles en iedereen onder modaal de rekening. We hebben niets te verliezen, de lonen moeten zo’n 10% omhoog en dan volgend jaar nogmaals omhoog. Pas als dat onvoldoende werkt komt de staatsgeleide oplossing in beeld. Vooral ook omdat de staat onder Rutte extreem weinig kan in simpele uitvoering, is dit echt de last resort. Bedrijven die omdonderen vanwege de hoge lonen. Lullig voor betreffenden maar geen issue voir de maatschappij gezien de arbeidsmarkt, het tekort is zo groot dat stijgende werkloosheid niet aan de orde is

Jozias2
Jozias217 aug. 2022 - 15:47

Artikel in het nrc heb ik niet gelezen. Bij de nos.nl lees ik een prima verhaal. Waarom zou je maatregelen nemen die het probleem verergeren. https://nos.nl/artikel/2440967-dnb-waarschuwt-kabinet-wees-terughoudend-met-koopkrachtreparaties Hij stelt ook dat je alleen de mensen moet helpen die het echt nodig hebben en niet met generieke maatregelen. Je ziet ook dat de consumenten flink aan het uitgeven zijn dus voorlopig valt het allemaal nog wel mee met die “grote delen van de bevolking” er zijn in ieder geval ook andere grote delen van de bevolking. https://nos.nl/artikel/2440935-economie-groeit-sterk-ondanks-inflatie-en-energiecrisis

5 Reacties
Piet Helmons
Piet Helmons17 aug. 2022 - 16:27

Helemaal mee eens dat je alleen de mensen moet helpen die het echt nodig hebben. Maar dat soort maatregelen vergt altijd veel controle om misbruik tegen te gaan. Want wat doe je met mensen die weinig verdienen maar waarvan het energiecontract voor vele jaren is afgesloten toen de prijzen nog relatief laag waren? Ook niet iedereen betaald hoge brandstofprijzen. Ik begrijp dus ook dat het voor de regering niet eenvoudig is om met een goed steunpakket te komen.

Jansen7
Jansen717 aug. 2022 - 16:37

1) nogal logisch dat consumenten flink aan het uitgeven zijn: want alles wordt duurder. Maar het past bij de beeldvorming dat er niks aan de hand is, en het versterkt het gevoel bij de bovenste helft van de bevolking dat het onderin tot nu toe wel meevalt. Dat de economie groeit ten opzichte van een Coronajaar zou voor de meesten een open deur moeten zijn. Maar ook dit is beeldvorming, de juiste fragmentjes waarheid zodat de o.a. VVD, CDA en D66 stemmer tevreden blijven over het beleid.

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa17 aug. 2022 - 17:05

De economie groeit. Ja, maar wat zegt dat nou ? Als 20 procent van de bevolking er enorm op vooruit gaat, financieel gezien en 80 procent er op achteruit gaat, dan kan de economie nog steeds groeien. Dit zegt niets over de verdeling. Ja, de energieleveranciers draaien omzetten. Ja, de verhuurders van vastgoed maken winsten. Vast nog meer dan vroeger. Wiens economie groeit? Wiens welvaart groeit? Wat betekend het BNP in de realiteit? Wiens BNP?

EUpiet
EUpiet17 aug. 2022 - 18:27

@Baloemparoempaloempa Juist, niets aan toe te voegen. Het is maar hoe de taart verdeeld wordt. Dus cijfertjes over BBP of economische groei zijn nietszeggend zonder exact te zien waar het geld terecht komt.

Jozias2
Jozias217 aug. 2022 - 20:56

@eu Piet Dat is toch precies mijn punt: kijken waar het geld is en terecht komt en dan weet je ook wie het echt nodig heeft. Dan kun je voor die doelgroep maatwerk maatregelen nemen. Dus geen generieke, dat is exact de strekking van het artikel.

Ewout Pool
Ewout Pool17 aug. 2022 - 15:24

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

Woeki Hypo
Woeki Hypo17 aug. 2022 - 15:18

Topman De Nederlandsche Bank wil groot deel van de burgers in de kou zetten A De vraag is, welk deel van de schaarste natuurlijk is en welk deel kunstmatig of politiek. Ik zie bijvoorbeeld de schaarste i.v.m. de Ukraine oorlog (economische sancties) als politiek en kunstmatig. Deze oorlog had voorkomen moeten worden en dat heeft men nagelaten, terwijl men voldoende tijd had. B Wat ik in dit verband niet zie zitten: 1 Globaal neoliberale politiek (“hun sprookje”). 2 De roekeloosheid van (globaal) neoliberale politiek. 3 De bepaling van Europese (binnen- en buitenlandse) politiek door een macht / imperium buiten Europa. 4 De “Goede” censuur met negatieve retoriek en repressie binnen Europa. 5 De meekoppeling van globaal neoliberale politiek en buitenlandse imperiale politiek. 6 De meekoppeling van groene politiek en globaal neoliberale politiek. 7 De meekoppeling van groene politiek en buitenlandse imperiale politiek. 8 De roekeloze tot (mogelijk / cumulerende) catastrofes leidende beslissingen van Europese leidende (globaal neoliberale) politici. O.a.: een catastrofe voor de onder- en middenklasse, een catastrofe voor het bedrijfsleven, een catastrofe van (atoom / militaire / economische) oorlog, een catastrofe voor de natuur. Woeki Hypo is gematigd liberaal.

9 Reacties
Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa17 aug. 2022 - 17:07

Bij de coronacrisis zeiden ze : eigen risico, eigen schuld In deze situatie zeggen ze: eigen risico, eigen schuld Maar in beide gevallen, kwamen de problemen door de overheid. De overheid had niet alles in lockdown hoeven leggen, als ze de zorg eerder hadden opgeschaald. De overheid hoeft Russisch gas niet te boycotten. Ze doen net alsof dit onze keuze is en dus onze verantwoordelijkheid Het is alsof ik je huis in de fik steek en dan achteraf zeg: ja, je had toch een rookmelder kunnen ophangen ! Dat is toch wel echt je eigen schuld hoor.

Piet Helmons
Piet Helmons17 aug. 2022 - 17:18

Woeki Hypo: leg me eens uit hoe Nederland de Oekraïne oorlog had moeten voorkomen en men daar voldoende tijd voor heeft gehad?

HijWeer777
HijWeer77717 aug. 2022 - 18:01

@ Woeki welcome back

HijWeer777
HijWeer77717 aug. 2022 - 18:15

@Piet voorkomen is wellicht hyperbool in een dergelijke situatie: wensdenken. Maar wees eerlijk er is niets geanticipeerd op Europees niveau irt de politieke bewegingen v Rusland, economisch bezien. Dit ondanks bekendheid met pogingen electiontampering: verkenning apparatuur VS,informatiecampagne op het internet vanuit Oost-Oekraine; rebellengebied waarbij 1 isp voor een periode +/- 40-60% v de alternatieve zienswijze verspreidde, kortstondig daarna gevolgd door een oefenrondje annexatie voor het echte werk begon. Dit allemaal na jarenlang de heer P genegeerd te hebben in diens wensen. Als ook een tijdsperiode v (kunstmatige? rust) ter voorbereiding van de heer P zijn ondernemingen op het mondiale speelveld, waarbij verscheidene pogingen tot monitoring van bestuur en beinvloeding van democratieen een rol speelden. Verder, was daar nog een mogelijke 'primer' in de gedeelde en onbevoegd vervreemde blauwdrukken qua wapentuig welk, vanuit het Pentagon, toegeigend werden door de volksrepubliek China, welk door Rusland en China aangepast en wel, in productie zijn genomen de afgelopen 7 jaar of zo. 'Just saying' voorkomen was een sterk woord, maar doen alsof geen v dit te anticiperen was, is toch wel te veel v het goede v ieder rationeel mens welk begaan is met de 'human condition', alhier en elders.

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa17 aug. 2022 - 18:33

Helmons Het gaat er meer om, dat een boycot van Russisch gas, misschien wel leid tot een enorme ramp, in Europa, door stijgende gasprijzen. Dus, ze kunnen de boel gewoon niet boycotten. En Rusland voert ondertussen gewoon handel met andere landen, voor hen maakt het niet zoveel uit.

Piet Helmons
Piet Helmons17 aug. 2022 - 20:36

Baloemparoempaloempa, De boycot van Russisch gas was inderdaad een zeer domme aktie want de meeste landen zijn erg afhankelijk van dit gas. Maar Woeki Hypo had het niet over het gas maar dat we de oorlog hadden moeten voorkomen. Vandaar mijn vragen aan hem.

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa18 aug. 2022 - 10:43

Oekraïne is de plek, waar de grootmachten botsen. En het haantjesvlecht vangt aan. Amerika/NAVO tegen Rusland. Een strijd om invloedssfeer. Ze hadden met diplomatiek de boel wel kunnen sussen, denk ik

Woeki Hypo
Woeki Hypo18 aug. 2022 - 12:07

@ Piet Helmons, 17 aug. 2022 - 19:18, @ Piet Helmons, 17 aug. 2022 - 22:36, “Maar Woeki Hypo had het niet over het gas maar dat we de oorlog hadden moeten voorkomen. Vandaar mijn vragen aan hem.” 1 Gas Een kwestie van tekstinterpretatie, ik heb het impliciet over gas. Ik reageer op de opinie van Han. Han heeft het o.a. over energie, gas, en schaarste. En economische gevolgen. Ik heb het o.a. over (politieke) schaarste, een macht of imperium buiten Europa welke Europese politiek (mede) bepaalt, en economische oorlog. 2 Voorkomen. Waarom is er met “Rusland” geen veiligheidsstructuur opgebouwd binnen Europa na de val van de muur? Deskundigen en wetenschappers hebben al jaren geleden gewaarschuwd voor een mogelijk conflict. Wie heeft / hebben bezwaar tegen zo’n veiligheidsstructuur? Woeki Hypo.

Woeki Hypo
Woeki Hypo18 aug. 2022 - 12:33

@Baloemparoempaloempa, 17 aug. 2022 - 19:07, - 20:33, 18 aug. 2022 - 12:43, Ik ben het eens met (de strekking van) je opmerkingen hier. Woeki Hypo.

Kipzonderkop1
Kipzonderkop117 aug. 2022 - 15:08

''Grote delen van de bevolking laten verkommeren, dat doe je dus niet in een beschaafd land.'' En dus niet wegkijken van het feit dat de kloof tussen arm en rijk steeds groter wordt in Nederland. Er mogen dus best wat maatregels genomen worden om die aldoor groeiende kloof te stoppen. Of beter nog te keren. Voor de superrijken maakt inflatie niet uit, die hoeven echt helemaal niks van hun mega uitgavenpatroon in te leveren. Hoogstens wat minder oppotten. Het houdt natuurlijk ook een keer op als je al diverse villa's bezit, Tesla's, warmtepompen etc. alles met subsidie. Het probleem zit bij de middengroepen. De rijke doelgroep van de PvdA/GL zeg maar. De gezinnen die tot de rijke helft van Nederland behoren met hun bovenmodaal inkomen met tweeverdienerssubsidie. Wie kent ze niet, de onderwijzer e.d. (m/v) die het zich kan permitteren om parttime te werken omdat de partner (m/v) ook een goed betaalde baan heeft. Die consumeert maximaal en denkt dat aflossen op de hypotheek van de villa (vrij van vermogensbelasting sparen) woonlasten zijn. Die groep is snel ontevreden als ze ook maar een klein beetje luxe moeten inleveren en vormt een gevaar voor de rechtse regering bij verkiezingen. De Nederlandsche Bank heeft natuurlijk gelijk. Alleen de paupers die zich al helemaal geen luxe konden veroorloven moeten worden geholpen door de rechtse regering als ze willen voorkomen dat er straks nog meer kinderen met een lege maag naar school moeten. Ook al kost dat rechtse stemmen.

6 Reacties
Hoofdschuddend
Hoofdschuddend17 aug. 2022 - 17:11

Hoeveel leraren wonen in een villa? Ik neem het niet vaak voor leraren op maar je wereldbeeld is echt behoorlijk verwrongen.

Jozias2
Jozias217 aug. 2022 - 18:36

@kip Het voortdurend herhalen van populistisch geneuzel over subsidies maakt het niet waar.

Jozias2
Jozias217 aug. 2022 - 18:38

@hoofdschuddend Ik ken veel leraren die in een villa (in ieder geval een koopwoning in het duurdere segment) wonen. Vaak op de manier die kip beschrijft. Vanwege een goedverdienende partner, of omdat het best goed betaald icm het profiteren van een verleden op de huizenmarkt.

Volrin
Volrin17 aug. 2022 - 19:46

"Wie kent ze niet, de onderwijzer e.d. (m/v) die het zich kan permitteren om parttime te werken omdat de partner (m/v) ook een goed betaalde baan heeft. Die consumeert maximaal en denkt dat aflossen op de hypotheek van de villa (vrij van vermogensbelasting sparen) woonlasten zijn." Ik zie dat je een nieuw sprookje verzonnen hebt om ten treure te herhalen....

HijWeer777
HijWeer77717 aug. 2022 - 23:28

Beste kip, ook al mis je je kop..hoop ik wel dat je beseft dat de enige echte paupers welk dit land kent de moreel lakende en ethiek beperkte groep omvat welk een decennium of 2, in dit welvarende land, gepoogd heeft de financieel gedepriveerden (zij: die jij paupers noemt) in deze toestand te brengen en houden. En dit, dan wel, bij wijze van rechtsradicalisme tot rechtsextremisme en het hervinden van diens basale fascistoïde neigingen (hetgeen men in gemeen heeft met een welbekende groep, uit onze gedeelde geschiedenis, deze was zeer actief van 1939-1945), welk men een halve eeuw ontkent heeft, bekend mee te zijn. In de jaren '90, was er bijna geen 1 idioot welk op Janmaat stemde, welk altijd al trachtte zielen te winnen met zijn verdeel en heers tactiek, bij wijze v 'scapegoating' vd vreemdeling cq het onbekende: inherent de ander. Nu hebben we een half land vol der mee. Marginalisering, legt altijd de schuld bij de slachoffers.

Gimli1955
Gimli195518 aug. 2022 - 10:20

Het is voorspelbaar, je neemt incidentele waarheden en dat extrapoleer en generaliseer je om allerlei asociale maatregelen goed te praten. De vermogende leraren is er zo een. Er zullen er zijn en er zullen er ook niet zijn. Blijf delibereren over de gevolgen en voorbeelden, en vergeet en negeer de oorzaak. Dan kun je je altijd verschuilen achter de verdeel en heers tactiek, want voor beide uitgangspunten zijn voorbeelden te geven.

Break on through
Break on through17 aug. 2022 - 14:50

Ja Kralingen dat was een goed concert man! :) Maar goed. Het tijdperk van marktwerking is nu wel voorbij. Anders hadden we als land het bedrijfsleven ook gewoon om moeten laten flikkeren tijdens de coronacrisis. Natuurlijk moet je mensen die het nu nodig hebben weldegelijk helpen. En natuurlijk moet je tegelijkertijd op letten dat je voorkomt dat je een loon prijsspiraal te weeg brengt. Vooralsnog hebben we overigens nog steeds een winst-prijsspiraal maar dit terzijde.... "Dat doorschuiven van de rekening gebeurt immers altijd. Het is óf de staat, óf het zijn de gesjochten burgers zelf." Goed dat je dat even zegt. Wat mensen er nooit bij vertellen is dat door de inflatie de hoogte van die "rekening" enorm meevalt. Het inflateerd er namelijk altijd uit. Financieel gezien. Zeker nu.... "Grote delen van de bevolking laten verkommeren, dat doe je dus niet in een beschaafd land." En daar zit 'm de crux. Zo'n enorm beschaafd land zijn we niet meer. Dat was vroeger. Toen iedereen voor Sinterklaas nog een C64 wilde of een Atari.

Noordermeer2
Noordermeer217 aug. 2022 - 14:19

Het verhaal van Olaf Sleijpen slaat alleen in dit geval nergens op. Er is helemaal geen tekort aan energie. Het is een keuze geweest van Brussel om die energie niet meer te willen kopen van haar grootste leverancier, omdat ze die daarmee willen dwingen ander beleid te voeren. Door dit besluit komt nu alleen een groot deel van haar eigen burgers in de financiële problemen. Het zou dus niet meer dan logisch en terecht zijn als de overheid de getroffen burgers hiervoor zou compenseren. Ik vraag me zelfs af of dat niet via een rechter af te dwingen zou zijn. Het is immers in de regel zo, dat als mensen grote financiële verliezen leiden door een bestuurlijke maatregel de overheid schadeplichtig is.

2 Reacties
Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa17 aug. 2022 - 16:59

Het is immers in de regel zo, dat als mensen grote financiële verliezen leiden door een bestuurlijke maatregel de overheid schadeplichtig is. Dat zou dan ook gelden voor de corona periode. Denk aan de vele mensen die failliet zijn gegaan toen

Jozias2
Jozias217 aug. 2022 - 18:32

@noordermeer De gasprijzen zijn sinds juni 2021 gaan stijgen. Ruim voor de inval in Oekraïne dus. Dat en de stijging van andere grondstoffen kwam door een mondiale vraag om na Corona in te kunnen halen waardoor schaarste ontstond. Extra geld doet niets aan de schaarste.

RMHeijmans
RMHeijmans17 aug. 2022 - 14:11

Beste Han, Hartelijk dank voor dit mooie stuk. Het is inderdaad verschrikkelijk dat een groot deel van de Nederlandse bevolking in de problemen is gekomen door de hoge inflatie. Echter boos worden op de DNB dat ze de inflatie proberen te controleren is hetzelfde als boosworden op een groenteboer dat hij je courgette probeert te verkopen. De DNB heeft een duidelijke missie en daarbij behorende taken. Het toezeggen van extra financiele steun gaat rechtstreek in tegen een van hun taken, het zorgen voor prijsstabiliteit. Dus is het niet gek dat ze hier een negatief advies over geven. Nogmaals, ik deel je bezorgheid en boosheid, maar ik ben bang dat je boos bent op de verkeerde instantie.

1 Reactie
Noordermeer2
Noordermeer217 aug. 2022 - 21:16

Maar het valt toch niet te ontkennen, dat de ECB (en daarmee indirect de DNB) eigenlijk al 20 jaar bijzonder zwak presteert. De euro is ten opzichte van de Zwitserse Frank bv. in waarde gehalveerd in die periode. Het massaal opkopen van obligaties van de zwakste broeders en recent nog de trukendoos met Italië kan ook alleen maar als een zwaktebod worden gezien. Commentaar van één van de medewerkers daar is dan ook op z’n minst ongepast.

Rode druppel
Rode druppel17 aug. 2022 - 13:54

Ik neem zijn mening ter kennis aan, maar ben het totaal oneens met die man. Ik denk aan een Franse oplossing met een maximale hoogte van prijzen voor energie. Of men moet een revolutie willen. Niks zegt deze topman over de geldcreatie van de ECB om de zuidelijke landen te redden van een bankroet. Geldcreatie werkt ook inflatie verhogend. Is er nu niemand in de EU die durft de wezenlijke vraag te stellen ? Is de Euro in huidige vorm houdbaar ? Dat is hij niet naar mijn mening, stop ermee anders valt de EU zelfs.

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa17 aug. 2022 - 13:43

Ok, geen steun voor de burgers? Zullen we dan doen, dat als zijn achterlijke bank omvalt, dat we deze dan niet gaan redden, dit keer? Eigen verantwoordelijkheid, toch? Als zij weer gaan stunten met rare financiële constructies en daarmee een recessie veroorzaken, zullen we ze dan dit keer laten zitten? Zullen we dit keer wél reageren op hun waanzin? We do not forget, we do not forgive Ja, marktfundamentalisten een term door Van Rossem geïntroduceerd, toch? Punt is, de bankier heeft gelijk dat steunpakketten gaan leiden tot inflatie. Wat wel een probleem is. Maar wat is het alternatief? De totale verpaupering, van miljoenen mensen. En dat komt dan vanzelf weer goed, denkt Rutte. Is dat zo? In de corona lockdown situatie, zagen we al dat honderdduizenden bereid zijn om de straat op te gaan. En toen zaten mensen in een nog minder slechte positie Ze hadden Rusland niet moeten boycotten. Nee, ze kunnen Rusland niet boycotten, dat is het meer. Ze hadden dat alleen gekund, als alles hier op orde is. Grote delen van de bevolking laten verkommeren, dat doe je dus niet in een beschaafd land Is Nederland een beschaafd land, of was het ooit een beschaafd land? Bestaat Nederland uberhaupt nog wel, of zijn we gewoon een radertje in de EU machinerie? Mogen mensen vragen stellen?

1 Reactie
Jozias2
Jozias217 aug. 2022 - 18:33

De nederlandsche bank die omvalt?

RaymondenJoop
RaymondenJoop17 aug. 2022 - 13:34

De overheid stuurt aan op een tweedeling. Niet zo zeer arm of rijk, maar eerder op hoog opgeleid (HBO/Uni) of niet/minder (LBO/MBO). Voor die tweede groep wordt het onbetaalbaar, niet te begrijpen en uitzichtloos. Tegen elkaar uitgespeeld door enorme integratie, problemen agv zelf opgelegde normen of bijv een falend monetair beleid. Vooral de tweede groep heeft te maken met de nadelen van het huidige politieke beleid. Vluchtelingen welkom heten omdat de betere klasse bang is een paar tientjes te moeten betalen voor de stucadoor per m2, hoge inflatie billijken vanwege je carrièrekansen binnen de globaliserende wereld omdat je werkt bij een groot bedrijf, etc

1 Reactie
Piet Helmons
Piet Helmons17 aug. 2022 - 17:51

Met een MBO opleiding kan je tegenwoordig een uitstekend salaris verdienen. Probleem is alleen dat er te weinig MBO’ers zijn. Probeer maar eens een elektricien of stukadoor te pakken te krijgen. De eerste maanden hebben die echt geen tijd. De betere(?) klasse is echt wel bereid om een paar tientjes te betalen per m2.

Gimli1955
Gimli195517 aug. 2022 - 12:55

Het is wel voorspelbaar dat de beter gesitueerden altijd de oplossingen hebben voor de minder gesitueerden, die met die oplossingen het bokje zijn. Het getuigt van een eenzijdige blik op de werkelijkheid en een tunnelvisie. Er was weer een groei te meten in de economie, maar is dat niet gewoon de extra inkomsten door de inflatie geweest? Net als de exorbitante winsten van de oliemaatschappijen en grootgrutters die de economie positief hebben beïnvloed.

agnar123
agnar12317 aug. 2022 - 12:54

Citaat: "Dat doorschuiven van de rekening gebeurt immers altijd. Het is óf de staat, óf het zijn de gesjochten burgers zelf. " Dat is niet helemaal waar Han. Men kan ook de belasting verhogen voor de rijken. In plaats van geld lenen van de rijken en daar rente over te betalen, kun je ze ook gewoon meer belasting laten betalen. Je suggereerde een artikel over de Franse revolutie. In dat kader zou men de extra belasting voor de rijken 'guillotine-belasting' kunnen noemen. Een belasting die de rijken graag betalen om erger te voorkomen. Een groep miljardairs (waaronder Bill Gates en Warren Buffet) vraagt dringend om meer belasting voor de rijken. Onder meer omdat ze bang zijn voor revolutie. Zie: These Billionaires Want The Ultra-Wealthy To Pay More In Taxes https://www.forbes.com/sites/cartercoudriet/2019/10/15/billionaires-more-taxes-gates-buffett-bloomberg/?sh=5b3aa3627792 En Han, een artikel over 1789 juig ik zeer toe. Ik denk er al heel lang over om een nieuwe partij te beginnen met de naam Monsigneur de Guillotine, kortweg MG. Niet omdat ik er veel succes van verwacht. Wel om de Haagse Hooligans wakker te schudden. Als dat ten minste mogelijk is. Ik wil de gezichten van de kiescommissie wel eens zien als we met zo'n partijnaam aan komen zetten. LOL.

Berend22
Berend2217 aug. 2022 - 12:32

Uiteindelijke oplossing zal toch zijn het minder belasten van arbeid en het meer belasten van vermogen. Kunnen er meteen een hoop subsidies en toeslagen de deur uit. Probleem blijft alleen dat de bezittende klasse die eveneens de touwtjes in handen heeft zich hier tegen zal verzetten.

1 Reactie
Pindaklaas
Pindaklaas17 aug. 2022 - 13:51

Maar die rijden doorgaans niet op trekkers.

Bouwman2
Bouwman217 aug. 2022 - 12:32

De redenering van DNB is goed begrepen door vdHorst. Compensatie betekent geldontwaarding. En inflatie leidt niet tot het gewenste doel. Integendeel het maakt iedereen armer, omdat de prijzen stijgen. Wat hyperinflatie betekent verwijs ik naar Weimarrepubliek. Louis XVI en Marie Antoinette horen eveneens thuis in de geschiedenisboeken, die tijd is onvergelijkbaar met vandaag. Uit die tijd lezen we ook over Maximilien de Robespierre. ook een zeer erudiet en diep bewogen mens. Hij roerde met goede bedoelingen de trom en wilde onrecht uitbannen. Hij eindigde zijn leven op de Place Concorde. De juiste weg is derhalve: blijf weg van compensatie. De goede weg is het verlagen van de belasting op arbeid ten koste van die op vermogen. En verhoging van de lonen en daaraan gekoppeld de uitkeringen, dat houdt de belastingbetaler gelijke tred mat de inflatie die er onvermijdelijk altijd is .

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe17 aug. 2022 - 13:07

Ook in Noorwegen zijn de stroomtarieven torenhoog

Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen17 aug. 2022 - 11:49

"Die verlaging van de lasten op energie van een aantal maanden terug, was eigenlijk al verkeerd. Daardoor wordt de prikkel minder om áán de isolatie en ván het gas áf te gaan." Ik las dat er in Zweden in de aanloop naar de verkiezingen een soortgelijke discussie speelt. De energieprijzen blijven maar stijgen en men is kennelijk bezorgd dat het elektriciteitsnetwerk het deze winter wel eens zou kunnen begeven. De Volkskrant (https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/zweden-maken-zich-op-voor-een-donkere-en-koude-winter~b1b8903b/): "Ook Dagens Nyheter vindt dat Zweden meer continu leverende energiebronnen nodig heeft, maar roept in haar commentaar op nu eerst de elektriciteitsconsumptie omlaag te brengen. ‘De grimmige waarheid is dat Zweedse consumenten zich moeten aanpassen.’ Met de verkiezingen op komst (11 september) is dat geen populair geluid. Verschillende politieke partijen lanceerden de afgelopen weken juist voorstellen om consumenten te compenseren voor de stijgende prijzen. Dagens Nyheter heeft daar geen goed woord voor over. ‘Om de Zweden op deze manier te stimuleren om dezelfde hoeveelheid stroom te gebruiken als voorheen, wanneer er naar verwachting minder wordt geleverd, is ronduit onverantwoord.’" Misschien hebben de Dagens Nyheter en Sleijpen gelijk, de compensatie zal de prikkel om minder te verbruiken wellicht verminderen. Aan de andere kant zou ik in Zweden in de winter niet graag zonder stroom zitten.

3 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe17 aug. 2022 - 13:08

Op het Zweedse platteland zullen ook wel houtkachels staan.

Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen17 aug. 2022 - 13:26

DanielleDefoe, Ze zullen daar in het algemeen wel wat meer zelfredzaam zijn.

Minoes&tuin
Minoes&tuin18 aug. 2022 - 14:47

Goed voor het milieu die houtkachels!

Jopie666
Jopie66617 aug. 2022 - 11:43

Wapens zat in Nederland en na de oorlog in Oekraïne komt er nog veel meer. Ik zie de drones die wat laten vallen op overheidsinstanties al helemaal voor me. Wie plunderingen moeten gaan tegenhouden de politie zeker niet want die worden nu al in de steek gelaten. Kortom er komen goede jaren aan. Groeten van een oud militair die nog uit een tijd komt dat er nog wel kogels waren. Ik heb waarschijnlijk 5 keer zoveel geschoten dan een huidige militair. Het worden gouden jaren voor de misdaad, extreem rechts en extreem links. Laat de wapenwedloop maar beginnen.

3 Reacties
Pietje Puk139
Pietje Puk13917 aug. 2022 - 15:05

Extreem links = communisme. De enige communistische partij die we nog hebben in Nederland, NCPN, heeft nog nooit met de verkiezingen meegedaan. Het worden dus gouden tijden voor de misdaad en extreem rechts. CDA en VVD dus? Want die zijn extreem rechts. Rechts is een ander woord voor LIBERAAL. Wat met extreem rechts wordt bedoeld, is nationalisme.

HijWeer777
HijWeer77717 aug. 2022 - 23:55

Hoezo extreem-links..?Dat bestaat hier niet eens (uitgezonderd enkele communistische clubs), waarsch enkel voor bijv. ingezetenen vd V.S.; van buiten naar binnen kijken, vanuit een ander rechtssysteem. Maar niet cf. de normen zoals we die geratificeerd/gecodificeerd hebben. Daar ik aanneem, dat u doelt op partijen binnen het politieke systeem opererend zoals bij1. Vreemd genoeg, zal ik een publiek geheimpje verklappen. Een vereniging zoals bij1 is volgens diezelfde normen juridisch (qua de humanistische ondermaat en de universele rechten etc.) vertaald, niet extreem links, maar centraal links wijkend. Ze komen op voor mensenrechten, het zit zelfs in de naam bij 1, het komt v artikel 1 de partij en het wetsartikel 1 GW, doelend op de grondwet cq het fundament vd overige waarborgen en systemiek, irt de beoogde en overeengekomen standaard. Streven naar een compleet zuivere markt met exponentiele groei (neoliberalisme, gevolg: schaarste, v schaarste naar radicalisme en extremisme), als ook een compleet gereguleerd egalitaire systeem (zuiver communisme) als utopie en bij wijze van oppertunisme, hebben beide dezelfde uitkomst: fascisme/repressie. Verder nog toename in criminaliteit. Van kruimel tot fraude, en niet alleen aan de kant vd financieel gedepriveerden. Het algemeen belang ligt in het midden bij een socialere insteek dan de huidige, welk de waarborgen en ondermaat respecteert en oplossingen zoekt met inachtneming van dien.

HijWeer777
HijWeer77718 aug. 2022 - 0:41

Ooststellingwerf?

Pindaklaas
Pindaklaas17 aug. 2022 - 11:38

Volgens mij is het eindeloos bijdrukken van Eurobiljetten veel schadelijker, en dat hebben ze de afgelopen jaren rijkelijk gedaan. De arme Nederlanders moeten hoe dan ook geholpen worden. Volgens mij is dat ook waarom we een sociaal vangnet in het leven hebben geroepen. Genoeg voor iedereen, al is dat 'genoeg' sinds de eeuw van Rutte alleen maar genoeg om net niet fysiek dood te gaan. Over het mentale zullen we het maar niet hebben.

2 Reacties
RaymondenJoop
RaymondenJoop17 aug. 2022 - 13:37

Dat draghi beleid komt nu als een boomerang terug en zijn veel kwalijker dan de gevolgen van de (overigens voorspelbare) oorlog.

wittecisnoot
wittecisnoot17 aug. 2022 - 16:40

@Pindaklaas: klopt en dat hoor ik weinig mensen zeggen. De zuinige gulden en zuinige euro zijn weg. We hebben inflatie-zwabbergeld nu.

EenMening3
EenMening317 aug. 2022 - 11:27

"De coronasteun juicht Sleijpen toe. Deze subsidies aan het bedrijfsleven waren volgens hem heel goed. De problemen ontstonden immers omdat de overheid de economie bevroor. " Dat geldt is goed besteed. Daarom draait de economie nu als een tierelier en zijn er meer banen dan werklozen. Om iets aan de energiekosten te doen, moet de productie van aardgas zo snel mogelijk naar het maximale niveau. Een deel van de opbrengsten moet gereserveerd te worden voor compensatie van de Groningers. Maar er is meer nodig: - afschaffen energiebelasting - sterk verlagen brandstofaccijns - BTW op essentiële producten naar 0 % - verlagen percentage 1e en 2e schijf

2 Reacties
Pietje Puk139
Pietje Puk13917 aug. 2022 - 15:09

Om iets aan de energiekosten te doen (van gas), moeten we zo snel mogelijk overstappen op groene waterstof, dat al gemaakt wordt van zeewater, met behulp van zonnepanelen of windturbines. Om te beginnen kunnen we de ondernemingen ombouwen die hoge temperaturen nodig hebben, zoals staalfabricage en elektriciteitsproductie. Als die ondernemingen geen gas meer nodig hebben, hoeven we Groningen ook niet lastig te vallen. Vervolgens wordt er bij wet besloten dat er volgens jaar alleen nog waterstof auto's mogen worden geproduceerd. Toyota Mirai en Hyundai nexus. Hebben we nog net genoeg tijd om voldoende tankmogelijkheden voor waterstof te realiseren.

wittecisnoot
wittecisnoot17 aug. 2022 - 16:38

@Pietje Puk: die waterstof moet geproduceerd worden door electroden in een bak water te steken in daar elektriciteit door te jagen.. Dat is een zeer inefficiënt proces. Daarvoor heb je een enorme overcapaciteit nodig.

wittecisnoot
wittecisnoot17 aug. 2022 - 11:25

De man heeft gelijk. De regering wil dit alles met geleend geld doen en schept zo geld. Dat leidt tot nieuwe inflatie, koopkrachtdaling en het cirkeltje is rond. Han kan foei roepen maar dat doet aan zijn gelijk niet af. Als je koopkracht wil compenseren, moet je iets anders in je budget, schrappen.

2 Reacties
Pietje Puk139
Pietje Puk13917 aug. 2022 - 15:10

Als je geld leent dat al bestaat, schep je geen geld. Als je geld leent bij de bank, DAN schep je geld.

wittecisnoot
wittecisnoot17 aug. 2022 - 16:34

@Pietje Puk: de overheid leent geld bij OA banken en maakt waardepapier: staatsobligaties.