Joop

Topambtenaren: nieuw kabinet moet drastisch bezuinigen óf de belastingen verhogen

  •  
13-09-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1057 keer bekeken
  •  
image1
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (10)

Inzicht
Inzicht13 sep. 2023 - 21:33

Afgelopen jaren heeft de VVD heel veel geld uit de staatskas gehaald en hebben grote bedrijven megawinsten gescoord. Zij zullen zelf het verband wel ontkennen.

MG1968-2
MG1968-213 sep. 2023 - 15:07

Boeren niet uitkopen en daarvoor in de plaats vergunningen niet verlengen. 17 miljard. Dit is door de boeren zelf afgeschoten en er is geen enkele reden om te smeken het geld toch maar aan te nemen. Zeker niet als er al tekorten zijn.

Mathijsco
Mathijsco13 sep. 2023 - 12:01

De pest met ‘topambtenaren’ is, dat ze worden voorgedragen en aangesteld door de zittende macht. Wie herinnerd zich niet de welbekende wijlen drs Arthur van Leeuwen? En wie kent niet- topambtenaar Tjibbe Joustra, die zo’n beetje alle departementen en bestuursorganen van binnen kent? Bezuinigen (en dan natuurlijk op de overheidsdienstverlening) is uiteraard VVD-beleid. ‘Belastingen verhogen’ het welbekende dreigement. Zo proberen ze op het nippertje nog even over hun politieke graf heen te regeren en het beleid te beïnvloeden. Met een nieuwe regering, komen er weer andere topambtenaren.

2 Reacties
BrotherV
BrotherV13 sep. 2023 - 15:06

Ik ben het zowaar met je eens.

Frits Jansen
Frits Jansen14 sep. 2023 - 6:26

Arthur Docters van Leeuwen was heen doctorandus maar meester inde rechten. Ik hoop dat het advies van deze "topambtenaren" onderbouwd is met feiten zodat gecontroleerd kan worden of ze zich toch laten misbruiken om een politieke opvatting te steunen. Ik denk trouwens dat het meer zin heeft te kijken hoe het beleid kan worden aangepast dan om de integriteit van die topambtenaren te betwisten. Ik denk dat ze nog wel mogelijkheden hebben de belastinginkomsten te verhogen. Niet door met "box 3" te rommelen maar de "rulings" ter discussie te stellen waardoor sommige bedrijven nauwelijks meer belasting betalen.

Adrienne van Diepen
Adrienne van Diepen13 sep. 2023 - 9:16

Dit fantastische kabinet dat er nooit had mogen zitten heeft geld uitgegeven dat ze niet hadden. Het enige goede nieuws is dat de VVD met hun eeuwige frame dat Den Uyl voor sinterklaas speelde, de Wiegeleriaanse opmerkingen over "potverteren" door links nu vakkundig geëlimineerd kunnen worden. Den Uyl deed in elk geval nog iets zinnigs met dat geld. "Nieuwe bestuurscultuur" hebben ze een heel verrassende lading gegeven, dat dan weer wel. Evenzogoed ben ik benieuwd of er bezuinigd gaat worden op de Tesla subsidies of op het OV. Of men gaat bezuinigen op de zorg en het onderwijs of dat de winst op aandelen extra belast gaat worden. En over die kosten van de zorg gesproken.... Vanwege personeelstekort wordt de zorg door minder mensen verleend en wordt er dus op personeelskosten bespaard of krijgen de handen aan het bed die anderhalf keer zo hard moeten lopen ook anderhalf keer betaald? Voorts moet mij toch van het hart dat ik het eigenlijk vreemd vind dat bedrijven die de omgeving vergiftigen beloond worden als ze daarmee stoppen in plaats van bestraft te worden als ze daarmee doorgaan.

1 Reactie
Frits Jansen
Frits Jansen14 sep. 2023 - 6:28

Er worden miljoenen uitgetrokken om wegen te verbreden, want verwacht wordt dat door de oplopende kosten van het OV steeds meer mensen de auto zullen pakken.

vdbemt
vdbemt13 sep. 2023 - 8:26

Ben je wel een topambtenaar als je niet ook het alternatief ziet van én gericht (selectief) bezuinigen én selectief belastingverhogen?

Berend22
Berend2213 sep. 2023 - 7:41

Wel ja de VVD (en aanhang) smijten jarenlang met geld en als het geld op is geven ze, heel slim, het stokje door zodat de concurrentie met de gebakken peren zit. De VVD weet het ondertussen wel zo te verkopen dat juist de VVD zuinig met geld omgaat en dat het de concurrentie is dier niet met geld om kan gaan. Het plan om vermogen meer te belasten, wat onlangs weer in het nieuws kwam, is ook weer zo'n geniepige strategie. Natuurlijk "lekken" deze plannen precies op het moment dat de VVD stemmen nodig heeft.

1 Reactie
Frits Jansen
Frits Jansen14 sep. 2023 - 6:35

Het plan om vermogenswinst te belasten gaat zover dat het nooit gepikt wordt. Door zulke winst te belasten ook zonder dat die gerealiseerd wordt door verkoop van aandelen krijg je een heel scheve situatie. De waarde van vermogens fluctueert. dan zouden ze verliezen aftrekbaar moeten maken. Is de staatssecretaris niet van huis uit belastingadviseur? Die gaan veel geld verdienen aan het uitwerken van strategieën om belasting te "ontwijken".