Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

‘Topambtenaren Justitie hielden informatie weg voor Kamer’

  •  
28-01-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
justitie

© cc-foto: Edward Lich

De Inspectie voor Justitie en Veiligheid heeft jarenlang onderzoeksresultaten aangepast onder druk van topambtenaren van Justitie. Dat meldt het AD. Het ging onder meer om onderzoeken naar de IND en de toepassing van de nekklem na de dood van Mitch Henriquez.
"Maar liefst zeven medewerkers van de Inspectie J en V zijn in 2017 naar de coördinator Integriteit gestapt. Ze dienden klachten in over een cultuur van ‘oneigenlijke beïnvloeding’, waardoor politiek onwelgevallige conclusies uit hun onderzoeken werden geneutraliseerd of zelfs weggelaten voor partijen als de Tweede Kamer."
SP-Kamerlid Ronald van Raak reageert in het AD verontwaardigd op het mogelijk achterhouden van informatie voor de Tweede Kamer. “Het lijkt erop dat de Kamer bewust niet is geïnformeerd, met goedkeuring van de minister. Dat is een politieke doodzonde.”
cc-foto: Edward Lich
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (63)

Bert de Vries
Bert de Vries28 jan. 2020 - 15:21

Het is ongelooflijk, hoe gemakkelijk in de reacties wordt uitgehaald naar de ambtenarij. Terwijl toch glashelder is dat dit bedrog juist door politici wordt afgedwongen. Natuurlijk produceren ambtenaren misleidende documenten. Maar het is hier echt de politiek die dit afdwingt en dus verantwoordelijk is. De pest is niet dat zoveel burgers deze beoordelingsfout maken, maar dat politici dat massieve beeld van eigenzinnige ambtenaren gebruiken om zich achter te verschuilen. Mount Everest spant in deze de kroon. Zelfs gedocumenteerde ministeriële opdrachten tot bedrog worden genegeerd.

11 Reacties
FransAkkermans1947
FransAkkermans194728 jan. 2020 - 17:35

U gaat toch niet een light versie van 'Bevel is Bevel' van stal halen om ambtenaren met een gebrekkig functionerend moreel kompas vrij te pleiten van het overtreden van de wet of het anderszins negeren van hun ambtseed?

DeKleineSalamander
DeKleineSalamander28 jan. 2020 - 19:37

@Bert de Vries heeft hier wel een puntje. De aansturing op de ministeries gebeurd primair door de minister en de staatssecretarissen. Zij bepalen in hoofdzaak de cultuur en kunnen die met wat ruggenraat eventueel veranderen. En zoals we allen weten is die cultuur aardig afgegleden onder langdurig rechts gepruts. Met de VVD-politici en bestuurders op nummer 1(PVV goede tweede) wat betreft integriteitsschendingen. Maar ook de topambtenaren met een salaris hoger dan dat van een minister en vaak met te weinig inhoudelijke kennis in de materie (ABD,ABDTOPConsult) zijn debet aan de malaise. Die halen graag een groen voetje ten koste van ambtenaren die wel verstand van zaken hebben. Velen van de laatste groep verdwijnen, soms gefrustreerd door zoveel ABD gepruts vroegtijdig via de achterdeur. Althans dat is mijn ervaring in een vorig leven als kritische ambtenaar. Dus ja, ook Renske Leijten heeft een punt.

Karingin
Karingin28 jan. 2020 - 20:04

Hear hear.

Bert de Vries
Bert de Vries28 jan. 2020 - 20:53

Akkermans, natuurlijk geldt niet bevel is bevel. Iedereen is altijd zelf verantwoordelijk voor wat hij doet. Maar zelf verantwoordelijk betekent niet als enige verantwoordelijk. En het hoeft zelfs niet te betekenen hoofdverantwoordelijke.

Minoes&tuin
Minoes&tuin29 jan. 2020 - 8:41

Tja het zijn nu eenmaal ministers die het bepalen! In het korte verleden meestal van de VVD.

Karingin
Karingin30 jan. 2020 - 0:55

Een ambtenaar heeft uiteindelijk gewoon op te leveren wat de eindverantwoordelijke wenst. Je kan met je morele kompas wel een rapport maken op basis van onderzoeken en feiten, maar als die feiten de bestuurder niet uitkomen, komt dat rapport ofwel linea recta retour of verdwijnt het in het ronde archief. Het is in het algemeen zo, dat hoe hoger de ambtenaar, hoe slechter dat kompas werkt (ja dat mag ik zeggen als voormalig ambtenaar). De meeste lagere ambtenaren nemen hun plicht naar de burger nog wel serieus, maar hoe hoger je komt, hoe meer politiek gaat spelen. En dat heeft altijd ook zijn weerslag op die lagere ambtenaren, die immers moeten doen wat hen opgedragen wordt. Overigens heb ik óók hogere ambtenaren zien worstelen met dat politieke spel (natuurlijk!). Maar die nemen op een gegeven moment meestal een stapje terug, of kiezen een minder beladen domein.

Minoes&tuin
Minoes&tuin30 jan. 2020 - 7:20

Ambtenaar of niet politicus of niet, altijd heb je in alle gevallen een geheel eigen verantwoordelijkheid voor hetgeen je doet. En altijd t.o.v. de burger en de democratie, je integriteit als ambtenaar is daarvoor onontbeerlijk en een plicht. Dus doe jij bewust iets fout wat de democratie in zijn wezen raakt dan ben je fout, (opdracht of niet), dan spreek je maar tegen of weiger je, anders ga je maar een andere baan zoeken. Je schaadt de democratie, de burger, het vertrouwen van de burger, de politiek, de democratie. Zo niet, daar gaat een democratie aan ten onder, het is gewoon corrupt. Eenmaal daarmee gestart heeft dat de neiging steeds verder te gaan.

Purper Floyd
Purper Floyd30 jan. 2020 - 12:24

Hoe simpel, de ambtenaren hebben gewoon heel veel meer inhoudelijke kennis dan welke bestuurder dan ook. Een beetje top ambtenaar laat de bestuurder precies dat zeggen wat de ambtenaar wil en de bestuurder ontbeert het aan inhoudelijke kennis. Politici doen doorgaans aan weinig realistische vergezichten, maar verstand van zaken hebben ze zelden en dus worden ze gebruikt/misbruikt door de best wel slimme ambtenaren. Je kunt heel kort ook door de bocht stellen dat bestuurders de buikspreekpoppen zijn van de ambtenaren.

Purper Floyd
Purper Floyd30 jan. 2020 - 12:26

@Karingin Uit jouw commentaar blijkt overduidelijk dat je geen idee hebben hoe de hazen lopen in ambtenarenland. Er is geen één politicus die een topambtenaar iets kan laten doen wat tegen zijn zin is.

Karingin
Karingin30 jan. 2020 - 18:39

Minoes en Purper: Beetje simpel. Je krijgt heus niet rechtstreeks opdracht om iets onoirbaars te doen. Ik weet uit de 1e hand hoe de hazen lopen, en het is soms een smerig spelletje, dat zeker voor een lagere ambtenaar echt niet altijd duidelijk is. En zoals ik al zei, ambtenaren die zich daar niet prettig bij voelen, kiezen op den duur een ander hazenpad. Maar dat is behoorlijk ingrijpend, iedereen die hart voor zijn werk heeft zal dat niet met gemak achter zich laten.

Minoes&tuin
Minoes&tuin31 jan. 2020 - 1:07

Karingin Jij zal dat 'niet simpel' noemen ik niet. Ik heb zelf twee banen verloren door niet mijn mond te houden over wantoestanden. Ik moet zeggen dat het me veel gekost heeft maar dat ik er nog steeds achter sta. Ik kan met rechte rug door het leven gaan. Ook al ben ik zelf niet de klos van die misstanden, als anderen de klos worden van bepaald gedrag en ik zie dat gebeuren en doe er niets mee ben ik medeverantwoordelijk. Dat ik het risico liep mijn baan daardoor te verliezen en ook verloor doet daar niets aan af. Ik heb daar inderdaad een heel simpele gedachte over omdat het simpel is. In het tweede geval had ik wel het genoegen te horen dat de directeur alsnog jaren later gedaagd is voor het gerecht op precies dat punt. Een rechter in een democratische rechtsstaat vraagt je de waarheid te spreken, niets dan de waarheid en alleen de waarheid. En die rechtsstaat is er voor eenieder en is aanwezig in de hele samenleving vervat in wetten en gedragscodes, niets en niemand uitgezonderd. Bovendien leggen ambtenaren voor zover ik weet ook nog eens een eed af. Indien je mensen daarvan uitzondert, juist ambtenaren, draai je ook de rechtsstaat langzaam maar zeker de nek om en in dit geval de democratie. Iets doelbewust onthouden aan de TK en/of veranderen aan onafhankelijke rapporten en dus liegen en hen zo de waarheid onthouden, is de burgers (waardoor jij betaald wordt) bewust informatie onthouden waar ze recht op hebben en hun democratisch recht op controle ontnemen. In het andere geval kun je als burger evengoed niet meer naar de stembus gaan. Waarom denk je dat er zoveel fout gaat bij belastingen en zoveel op justitie? Als je iets kleins niet aanpakt wordt het zo groot dat uiteindelijk het almachtsdenken postvat en het erger en erger wordt, groter en groter. En eenieder weet waar dat toe leidt.

ton14024
ton1402428 jan. 2020 - 14:12

Grapperhaus is al zo vaak in de 2e kamer, waarom heeft hij dit nog nooit verteld? Waarom moeten dit soort zaken steeds door SP-ers aangedragen worden? De 2e kamer is er om de regering te controleren, niet om de regering te leiden.

2 Reacties
Klaas Punt
Klaas Punt29 jan. 2020 - 10:30

Waarom dit soort zaken door SP aangedragen moet worden? Dat lijkt mij wel duidelijk, de rest zit op z'n handen, probeert recht op te blijven ivm de smeltende berg boter op het hoofd.

Karingin
Karingin30 jan. 2020 - 0:30

LOL Klaas.

Audio
Audio28 jan. 2020 - 14:09

Ik heb niet de illusie dat het ooit beter wordt. De ambtenarij trekt nu eenmaal mensen aan met een bureaucratische instelling. Bureaucratie is nodig om zaken volgens bepaalde richtlijnen uit te voeren zodat burgers gelijk behandeld worden. Maar het gevolg is stroperigheid, traagheid, besluiteloosheid, vergaderziekte, starheid, politieke spelletjes en lijn trekken. Kennelijk is daar nu ook sabotage bij gekomen. Een normaal mens zal zich niet snel thuis voelen in zo'n ambtelijke omgeving en voor het bedrijfsleven kiezen of semiambtenaar worden. Bovengenoemde opmerkingen gelden uitdrukkelijk NIET voor leraren, politieagenten, brandweerlieden en andere nuttige ambtenaren.

Purper Floyd
Purper Floyd28 jan. 2020 - 14:07

De politieke bestuurder is doorgaans niet de baas, ook al denken zij van wel. De werkelijke macht licht bij de (top)ambtenaren. Daarvan zijn er genoeg die niet de politieke kleur van de bewindspersoon delen en dus alle belang hebben bij het frustreren van belangrijke beleidsonderwerpen. Een bestuurder zou pas verantwoordelijk gehouden mogen worden als hij of zij bij aantreden zelf de top ambtenaren mag uitzoeken.

Marin Cielo
Marin Cielo28 jan. 2020 - 13:47

Goh.... een onbetrouwbare overheid.... daar moeten we nog meer van hebben..... stem bijvoorbeeld D66. Jammer dat Van Raak van de SP is, net zoals Omtzigt van het CDA.... als ze al die mensen, die het wel snappen nu eens bij elkaar in 1 partij zouden zetten....

MountEverest
MountEverest28 jan. 2020 - 12:47

De linkse reaguurders hier stellen meestal politici, met name die van de VVD verantwoordelijk voor de problemen bij de ministeries en de belastingdienst. Maar politici komen en gaan. Het zijn met grote waarschijnlijkheid de ambtenaren die de boel saboteren om de regering in de problemen te brengen. Sommigen gaan kennelijk zelfs zover dat ze terroristen de hand boven het hoofdhouden. Ontslag is niet voldoende, ze moeten ook vervolgd worden wegens ambtsmisdrijf en daarvoor zwaar gestraft worden.

9 Reacties
MountEverest
MountEverest28 jan. 2020 - 12:48

Linkse ambtenaren

MountEverest
MountEverest28 jan. 2020 - 13:34

Je kunt eenvoudig afleiden dat het met name de linkse ambtenaren zijn die niet loyaal zijn maar de regering en met name de VVD ministers en staatssecretarissen tegen werken en de boel saboteren. Daarin past ook manier van omgaan met terroristen. Rechtse ambtenaren zijn tevreden met de bestaande orde, linkse ambtenaren willen die ingrijpend veranderen.

MountEverest
MountEverest28 jan. 2020 - 13:54

ook manier van omgaan = ook hun manier van omgaan

Katootje2
Katootje228 jan. 2020 - 14:06

Alsof alle klokkenluiders links zijn. Zijn er dan helemaal geen rechtse mensen meer die eerlijk zijn?

Audio
Audio28 jan. 2020 - 15:08

@Katootje Er zijn natuurlijk ook betrouwbare ambtenaren bij de IND, deze rechtse klokkenluiders zullen het beschermen van terroristen aan het licht hebben gebracht.

Bert de Vries
Bert de Vries28 jan. 2020 - 15:24

Ooit gehoord van bijvoorbeeld Ivo Opstelten? Of heb je altijd gedacht dat dat een linkse ambtenaar is?

Katootje2
Katootje228 jan. 2020 - 16:57

Audio - Rechtse klokkenluiders die rechtse ministers in de moeilijkheden brengen? Dat is anders niet wat de klokkenluiders beweren: "Maar als PSG Ronald Barendse aan het woord komt, zegt die iets opmerkelijks. Hij zegt dat hij niet de andere misstanden meer wil laten onderzoeken. ,,Het gaat me meer om de actie dan om de hoofdelijke aansprakelijkheid. Dat is de reden om juist niet nog andere dossiers te onderzoeken. Ik probeer, zeg maar, het rapport van de ADR ook niet naar de Tweede Kamer te sturen, dat heb ik met Grapperhaus afgesproken. Want alles wat je daar leest, geeft aanleiding tot nieuwe vragen. En dan loopt dit helemaal uit de bocht.” Laten we maar afwachten tot de bonnetjes, eeeeh...., het volledige ADR-rapport boven water is gekomen.

DeKleineSalamander
DeKleineSalamander29 jan. 2020 - 9:02

@MountEverest Daar gaat ie weer. Ongefundeerde beschuldigingen en verdachtmakingen. Hoogstwaarschijnlijk ben jij degene die hier de discussie saboteert. Dit is typisch FvD/PVV geleuter maar eigenlijk erger een leugen. Dit zijn de feiten."De VVD komt al zes jaar op rij, sinds de start van de PI-index, als ‘winnaar’ uit de bus met de meeste affaires.". Bron een linkse krant. Misschien ligt het daar dan weer aan. PS: Als dat zo is dan wel even feitelijk weerleggen graag. https://www.volkskrant.nl/kijkverder/v/2019/politieke-integriteits-index-vvd-partij-met-meeste-en-de-ernstigste-integriteitsaffaires/

Karingin
Karingin30 jan. 2020 - 0:28

Ja Sjoerd, ME radicaliseert behoorlijk de laatste tijd. Wat een jeuk moet ie de hele tijd krijgen van al die extreem linkse meningen hier. Suits him right. Ik krijg ook jeuk van hem en zijn slechtse vriendjes.

Bert de Vries
Bert de Vries28 jan. 2020 - 11:14

Justitie is lange tijd een VVD-bolwerk geweest. Bij de VVD is corruptie in allerlei vormen iets alledaags. Op J&V heeft de VVD-moraal de cultuur vergiftigd.

4 Reacties
FransAkkermans1947
FransAkkermans194728 jan. 2020 - 21:46

Allemaal VVD? "In de periode 2012 tot en met 2016 werden in de 25 gemeenten in totaal 1.902 mogelijke integriteitsschendingen onderzocht, variërend van onder meer fraude en belangenverstrengeling tot ongepast gedrag op de werkvloer. In 1.089 gevallen (57 procent) werd een overtreding geconstateerd, in 645 gevallen overtraden ambtenaren en bestuurders geen integriteitsregels en in 168 gevallen is de uitkomst onbekend: onderzoeken lopen nog of een dader is niet gevonden." (https://www.transparency.nl/nieuws/2018/03/integriteitsschendingen-gemeenten/).

DeKleineSalamander
DeKleineSalamander29 jan. 2020 - 9:05

@FA Dit zij de feiten.”De VVD komt al zes jaar op rij, sinds de start van de PI-index, als ‘winnaar’ uit de bus met de meeste affaires.”. https://www.volkskrant.nl/kijkverder/v/2019/politieke-integriteits-index-vvd-partij-met-meeste-en-de-ernstigste-integriteitsaffaires/

Karingin
Karingin30 jan. 2020 - 0:22

Frans: Een beetje lame om met cijfers over gemeenten te komen, als het over min. J&V gaat. Hoeveel bewindslieden zijn daar in de afgelopen kabinetsperiodes ook alweer opgestapt?

FransAkkermans1947
FransAkkermans194730 jan. 2020 - 18:42

@Karingin Ik reageer op Bert de Vries: Bij de VVD is corruptie in allelei vormen iets alledaags. En daarmee trekt hij het breder dan dat departement van justitie en veiligheid. @Bonnema Zijn politici in deze discussie op een lijn te stellen met ambtenaren? En is rekening gehouden met het aantal politici dat actief is? Ik stelde vraag aan BdV: allemaal VVD? Nee dus als ik uw verwijzing naar het Vkrt-artikel mag geloven.

TigressApril
TigressApril28 jan. 2020 - 11:07

Wisten we toch al lang? Alles wat niet leuk is gaat onder het kopje overig en wordt ontkent door de 'top' graaiende ambtenaren. Ambtenaren moeten gewoon vervolgbaar zijn voor hun misdaden en complotten waar het nu zo is dat eigenlijk niemand verantwoordelijk is en de minister dus maar keer op keer opstapt. De nieuwe minister begint dan met honderden lijken in de kast!

Rechtse Bal4
Rechtse Bal428 jan. 2020 - 11:07

wordt tijd dat er eens gestraft wordt voor besodemieteren van het volk ipv ''op non-aktief met behoud van salaris''. zelfde laken van pak bij Defensie neem ik aan … daar zit de berichtgeving ook dichtgetimmerd.

Deplorable Lefty
Deplorable Lefty28 jan. 2020 - 9:53

Ronduit schandalig dat het "WODC" nog steeds niet geheel onafhankelijk kan opereren, vorig jaar bracht een klokkenluidster ook al het e.e.a. naar buiten. Deze ministeriële "window dressing" geeft alleen maar voeding aan de opvatting dat onwelgevallige feiten vakkundig onder het tapijt worden geveegd. Dat bij de screening van asielzoekers zeer belastende informatie ter zijde werd geschoven, is zeer verontrustend. Hoeveel potentiële terroristen zijn de afgelopen jaren gewoon in procedure genomen? Ik ben er eerlijk gezegd niet bepaald gerust op, je krijgt toch het gevoel dat het hele asielsysteem zo lek als een mandje is.

Pater
Pater28 jan. 2020 - 9:22

Dit is zeer ernstig: systematische misleiding van de Kamer. Ambtelijk achterhouden van zaken is bij J&V een wanstaltige traditie geworden, die tenminste even lang duurt als het bestaan van dit monsterministerie (2010). Uit elkaar halen van justitie en politie lijkt me de hoogste prioriteit te hebben. Op geen ministerie zijn sindsdien zoveel bewindspersonen afgetreden. De omdraaiing van Veiligheid en Justitie en Justitie in Veiligheid in 2017, een concessie aan D66 en CU, heeft geen enkele betekenis. Daarnaast lijkt het onbestaanbaar dat geen enkele bewindspersoon (er lopen er drie rond) op J&V hiervan op de hoogte was. Onderste steen boven.

1 Reactie
Pater
Pater28 jan. 2020 - 12:23

"omdraaiing van Veiligheid en Justitie en Justitie in Veiligheid" moet zijn "omdraaiing van Veiligheid en Justitie in Justitie en Veiligheid"

Tuna Gretberg
Tuna Gretberg28 jan. 2020 - 8:05

Ik lees in het artikel in het AD: "In dat IND-onderzoek is er volgens de inspecteurs zeer gevoelige informatie buiten het rapport gehouden. Bekend was dat op telefoons van asielzoekers martelvideo’s en kinderporno is aangetroffen. Daar is niet in alle gevallen onderzoek naar gedaan. ,,Er zijn mogelijk terroristen doorgevoerd naar een AZC”, aldus een bron bij de Inspectie. ,,Dat mocht niet in het rapport verschijnen.” Mijn vraag is dan: met welk motief is deze informatie achtergehouden?

6 Reacties
MG1968
MG196828 jan. 2020 - 9:54

@Tuna Je hebt gezien dat het weggemoffelde niet één bepaalde kleur heeft. De gemiddelde mens is nou eenmaal geneigd om 'gedoe' te vermijden. Hartstikke fout. Maar het zal niet eens alleen een ambtenaren-trekje zijn.

TigressApril
TigressApril28 jan. 2020 - 11:14

Dat is niet zo erg die martelvideos kan je gewoon zo vinden (kartels in zuid amerika bijvoorbeeld) . En laten we eerlijk zijn die kinderporno ook als je er naar zoekt, er staat in veel islamitisch landen wel de doodstraf op maar ze houden daar een andere definitie aan wat betreft kinderen. Alles boven de 11 is dan geen kind meer dus dan krijg je niet de doodstraf maar waarschijnlijk moet je schadevergoeding betalen aan het slachtoffer. Mogelijk was deze kinderporno in hun ogen geen kinderporno. Eigenlijk is Islamtische wetgeving best fair als je buiten de westerse bubbel van lijfstraffen mogen nooit stapt. Wat verkrachting betreft zijn de straffen zeer streng mits er getuigen zijn.

Middenveld
Middenveld28 jan. 2020 - 13:32

@TigressApril "Eigenlijk is Islamtische wetgeving best fair als je buiten de westerse bubbel van lijfstraffen mogen nooit stapt. Wat verkrachting betreft zijn de straffen zeer streng mits er getuigen zijn." Best fair?? U bent op de hoogte van bijvoorbeeld het ontbreken van iets elementairs als absolute gelijkheid van mannen en vrouwen in sharia, ook als het gaat om getuigenissen? Nog niet te spreken over de ongelijkheid op basis van religie? En het feit dat alles 'boven de 11' schijnbaar niet als kind gezien wordt, dat is alleen een probleem voor mensen in een westere bubbel?? Mocht uw opmerking cynisch bedoeld zijn, dan excuses voor mijn reactie.

MountEverest
MountEverest28 jan. 2020 - 13:37

"Wat verkrachting betreft zijn de straffen zeer streng mits er getuigen zijn. " Het probleem zijn nu juist die getuigen. In de praktijk is zo'n vrouw altijd de klos. In het gunstigste geval wordt ze verstoten en in het slechtste geval omgebracht. Soms wordt ze uitgehuwelijkt aan de dader.

TigressApril
TigressApril28 jan. 2020 - 21:45

@Middenveld Nee ik bedoelde het serieus natuurlijk bekijk ik het vanuit het oogpunt van de Shia moslims niet vanuit whabieten/salafisten/sharia aanhangers. Tegenwoordig wordt die gelijkheid tussen man en vrouw ook steeds meer nagestreefd bij dood door schuld moet je tegenwoordig in Iran vrijwel altijd net zoveel betalen als het een vrouw betreft als bij een man (was eerst de helft). Ook voor de christenen wordt de wetgeving langzaam gelijk getrokken. Ze zijn er nog niet maar ze komen er wel. Best indrukwekkend dat ze ondanks de chaos (vaak door de regime change wars veroorzaakt) zo snel zo verlicht zijn geworden. Die leeftijd is een cultureel iets en buiten het westen niet echt raar. In Mexico bijvoorbeeld wat grenst aan Amerika de 'age of consent' 12. Bovendien geldt in de islamitische landen dat je moet trouwen, trouwen met een 11 jarige komt ook daar bijna niet voor. We praten dan over enkele honderden of duizenden op een bevolking van tientallen miljoenen. Ook hier zullen ze verwacht ik wel langzaam aanpassingen aan gaan maken maar dat zal moeizaam gaan vanwege de profeet en een van zijn concubines. @MountEverst Je hebt helemaal gelijk daarin. Aan de ene kant vind ik het heel integer dat er getuigen moeten zijn en je dus niet iemand valselijk kan veroordelen (er staat de doodstraf op!). Aan de andere kant zullen er vaak geen getuigen zijn. Voor de verkrachters is er wel een heel heldere risk rewards want als je wel gepakt wordt zul je het met je leven bekopen (tenzij het slachtoffer je vergeeft en je een schadevergoeding betaald). Er zijn inderdaad ok plekken waar je als vrouw dan ge-victim-shame/blamed wordt of moet trouwen met je verkrachter. Geen goed woord over voor dat soort praktijken (maar naar dat soort plekken ga ik dan ook niet).

Karingin
Karingin30 jan. 2020 - 0:18

Tigress: In de VS komen ook kindhuwelijken voor, het is wereldwijd een groot probleem. Maar juist in niet-westerse landen zie je dat er actie tegen wordt ondernomen, in bepaalde staten in de VS wordt dat nog altijd tegengehouden. Reli-gekte is echt niet alleen een islam-probleem. Wat betreft de verlichting in de islam, die lijkt inderdaad onderweg. Ik vond dit wel een aardig interview met een hoopvolle boodschap: https://www.trouw.nl/religie-filosofie/het-zogenaamde-complot-van-de-moslimbroeders-is-flauwekul~b9fa65e9/ Overigens wel een bizarre discrepantie, dat als het over sexueel geweld onder moslims gaat, het voor sommigen opeens een probleem is als er getuigen/bewijzen moeten zijn, terwijl als het om een westerse man gaat, dat een harde eis is voor er tot vervolging mag worden over gegaan. Je zou er haast iets van gaan denken.

Drunken Pumpkins3
Drunken Pumpkins328 jan. 2020 - 8:04

Tuurlijk. We moeten met zn alles toch geloven dat de agenten in kwestie volledig normaal reageerde en de nekklem absoluut geen racistishe uiting was. Zo zullen er nog tal van voorbeelden instaan die het rechtse kamp het beste uitkomt. Want tja, die haat naar Nieuwe Nederlanders moet immers blijven vloeien.

9 Reacties
Jerry Bidet
Jerry Bidet28 jan. 2020 - 8:59

U heeft het artikel duidelijk niet gelezen. Geeft niet.

Pensionada2
Pensionada228 jan. 2020 - 9:01

Drunken Pumpkin: mensen met martelvideo’s en kinderporno op hun telefoon noem ik geen nieuwe Nederlanders maar terroristen.

JanKlaasen
JanKlaasen28 jan. 2020 - 9:11

Informatie bewust weghouden van de Tweede Kamer moet elke partij afkeuren, ongeacht de inhoud.

Buitenstaander
Buitenstaander28 jan. 2020 - 9:15

Maar laten we dus niet alleen kijken naar de situatie van Mitch, hoe erg ook; voor hetzelfde geld kan je concluderen dat het ging om dingen die het linkse kamp niet goed uitkwamen: Zaken die asielzoekers zouden belasten (zie het uitgebreide bericht) , en daarom niet goed uitkwamen….

Semmel
Semmel28 jan. 2020 - 10:59

Zet je spellingschecker toch een keer aan man. tip : type de ctrl-alt-del toetsen tegelijkertijd in en iedereen kan je bijdragen zonder taalfouten lezen.

Bert de Vries
Bert de Vries28 jan. 2020 - 12:10

Aan de hypocrieten. Kinderporno en martelfilmpjes hebben geen barst te maken met terrorisme. Er zijn legio, wat zeg ik?, meer dan legio blond-blanke Nederlanders die voor de 'gezelligheid' dit soort totzooi op mobiel, tablet of pc hebben. Pumpkins heeft het bij het juiste eind. En commentaar op taalfouten is ongepast. Ik ken een hoogleraar die door een taalprobleem niet zonder spellingsfouten kan schrijven. Ik denk dat de criticus geen hoogleraar is. En ook niet als buurman heeft.

LaBou
LaBou 28 jan. 2020 - 12:25

" type de ctrl-alt-del toetsen tegelijkertijd in en iedereen kan je bijdragen zonder taalfouten lezen." Je bent duidelijk een digibeet.

DeDunneVanDam
DeDunneVanDam28 jan. 2020 - 13:34

@LaBou, ik denk eerder een van de oude stempel. Is het DOS tijdperk was CTRL+ALT+DELETE een reset van de computer (zonder enige tussenkomst). Dus ja dan gaat het schrijven wel moeilijk.(Maar dan hebben we in ieder geval geen spelfouten ;-)

Katootje2
Katootje229 jan. 2020 - 1:11

DeDunneVanDam zegt dus feitelijk dat Semmel op geniepige wijze Drunken Pumpkins zover probeert te krijgen om zijn eigen werk te vernietigen. Of hij een digibeet is, van de oude stempel of een virus in mensengedaante laat ik in het midden.

JanKlaasen
JanKlaasen28 jan. 2020 - 7:37

"In dat IND-onderzoek is er volgens de inspecteurs zeer gevoelige informatie buiten het rapport gehouden. Bekend was dat op telefoons van asielzoekers martelvideo’s en kinderporno is aangetroffen. Daar is niet in alle gevallen onderzoek naar gedaan. ,,Er zijn mogelijk terroristen doorgevoerd naar een AZC”, aldus een bron bij de Inspectie. ,,Dat mocht niet in het rapport verschijnen.” Dit lijkt me niet best voor Grapperhaus

msj_meijerink
msj_meijerink28 jan. 2020 - 7:29

Maar, de hamvraag, wat wisten de ministers en staatssecretarissen ervan?

6 Reacties
Libertain
Libertain28 jan. 2020 - 8:44

De Ministers en staatsectretarissen moeten toegeven dat er een traditionele doofpotcultuur onder de statsinstituties heerst. Sommige regeringen versterken juist dit verschijnsel terwijl andere doen het verzwakken.

Pensionada2
Pensionada228 jan. 2020 - 9:04

Neen de hamvraag is: wie waren die asielzoekers en hoe sturen we die zo snel mogelijk terug. Zij zijn een potentieel gevaar. Daarna onderzoeken wie in de bestuurlijke kring hier van af wist en die personen vervolgen.

MountEverest
MountEverest28 jan. 2020 - 10:31

@Libertain "Sommige regeringen versterken juist dit verschijnsel terwijl andere doen het verzwakken. " Rechtse regeringen worden tegengewerkt door linkse ambtenaren. Daardoor worden de maatschappelijke problemen alsmaar groter. Het wordt tijd dat de bezem door de ministeries, het onderwijs etc. gaat. Zoals bekend zitten vrijwel alle bekwame mensen in het bedrijfsleven, je kunt van hen niet verwachten dat zij een goede baan opgeven om ambtenaar te worden en puin te ruimen.

Katootje2
Katootje228 jan. 2020 - 12:02

MountEverest: "Rechtse regeringen worden tegengewerkt door linkse ambtenaren." Alsof alle klokkenluiders links zijn. Zijn er dan helemaal geen rechtse mensen meer die eerlijk zijn? -

Middenveld
Middenveld28 jan. 2020 - 12:54

@Mount Everest En hoe zou de bezem er dan doorheen moeten als we capabele mensen het niet kunnen aandoen puin te ruimen binnen de ambtelijke organisaties? Moeten die kennelijk minder capabele mensen dan zelf hun eigen cultuur veranderen? Hun eigen ideologische, linkse veren afschudden?

MountEverest
MountEverest28 jan. 2020 - 13:54

@Katootje De meeste ambtenaren zijn links(ig). Dat geldt overigens voor de hele publieke sector. En we weten inmiddels dat het overal een puinhoop is. Dat ligt niet aan de politici maar aan de ambtenaren. Daarom is het vreemd dat politici aftreden en de ambtenaren blijven zitten. Er zitten ambtenaren bij de IND die kennelijk terroristen de hand boven het hoofd houden. Deze mensen moeten vervolgd worden voor ambtsmisdrijf. In de private sector gaan bedrijven die slecht presteren failliet. Dat wordt wel de "tucht van de markt" genoemd. Managers die het slecht doen vliegen de laan uit. Managers en medewerkers in bedrijven moeten daarom flexibel zijn en op veranderingen inspelen. Een ambtenaar hoeft dat niet, het budget is er toch wel.