Joop

Amerikaanse staatssecretaris Buitenlandse Zaken weet niet wat D-Day is

  •    •  
07-06-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
nauert
Heather Nauert, een voormalig presentator van Fox News die sinds maart Under Secretary of State for Public Diplomacy and Public Affairs en de officiële woordvoerder voor Buitenlandse Zaken is, heeft verklaard dat D-day een voorbeeld is van de langdurige en uitstekende relatie die de VS heeft met de regering van Duitsland. Het leek alsof ze denkt dat D-Day staat voor Deutschland-Day in plaats van Decision-Day, de dag dat het Amerikaanse leger op 6 juni 1944, samen met de strijdkrachten van twaalf andere geallieerden, landden op de kust van Normandië om de Duitse bezetter te verdrijven.
Nauert kwam tot haar opvallende uitspraak tijdens een persbijeenkomst waar vragen werden gesteld over de omstreden nieuwe Amerikaanse ambassadeur in Duitsland, Richard Grenell. Deze had in een interview met de extreemrechtse propagandasite Breitbart geopperd dat Merkel moet verdwijnen.
Nauert doet haar uitspraak op 3:55
Commentator Rachel Maddow is verbijsterd en gaat los op de woorden van Nauert:
"“D-Day was de dag dat wij Duitsland aanvielen. Als je als woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken op de herdenkingsdag van D-Day zoiets zegt… dit is, dit is hoe we nu leven onder regering Trump.”"
Op de eerste dag van de invasie in Normandië alleen al sneuvelden er 9000 geallieerde soldaten om Europa van de nazi’s te bevrijden.
Bekijk het commentaar van Maddow hieronder:
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (37)

quatsch
quatsch1 jul. 2018 - 0:39

https://youtu.be/-x4UZr3Ioo0

Meta  Foor
Meta Foor7 jun. 2018 - 18:00

opnieuw blijkt hoe cruciaal Hollywood is voor het intellect van USA

Goed Idee
Goed Idee7 jun. 2018 - 16:53

Verbaast me niets. Heb 9 jaar in de VS gewoond. Daar bestaat alleen Amerika. De rest van de wereld is totaal onbelangrijk, ver achter in ontwikkeling, en volkomen afhankelijk van de goodwill van the good old US of A. Op school als kind met het handje op het hartje trouw aan de Stars and Stripes zweren. De juf houdt de opgevouwen vlag eerbiedig tegen haar borst gedrukt: "K3 kids recites the Pledge Of Allegiance" https://www.youtube.com/watch?v=_kOEg55vewU Toen ik voor het eerst in de VS was en logeerde in het huis van een heel lieve Amerikaanse familie -die wisten dat ik uit Nederland- kwam zeiden ze heel blij voor me (vertaald): "Wat fijn voor dat je nu uit je onvrije land in het vrije Amerika bent!"

1 Reactie
Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin7 jun. 2018 - 17:38

Je kan aan heel veel merken dat ze totaal geïsoleerd van de bewoonde wereld iets hebben opgebouwd dat veel weg heeft van een andere planeet, hoewel ze inderdaad best aardig kunnen zijn.

DeRedeMist
DeRedeMist7 jun. 2018 - 16:31

Only the best!

Bernie2
Bernie27 jun. 2018 - 16:24

Ach, als haar chef Trump al niet weet waar sommige landen liggen, hoe staatshoofden heten en niet eens zijn eigen volkslied (zelfs niet op één knie) kent, waarom zou Nauwert dan wel de tafel van 2 moeten kunnen oplepelen. Beetje dom volk, niet gehinderd door de geringste kennis van zaken, om het maar eens maximáal te duiden.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin7 jun. 2018 - 11:51

Dumb as a pile of bricks, het is werkelijk tenenkrommend, ze zouden er goed aan doen totaal in isolatie te gaan, daarmee zouden ze de wereld een enorme dienst bewijzen, dit is politiek op het niveau van de Taliban.

Ver Bazing
Ver Bazing7 jun. 2018 - 10:46

Zoals de 'gewone' en 'minder-gewone' Amerikaan zo luidkeels kunnen uitroepem" Oooh myyy Godddd!", zo zou ik het nu ook willen! Alleen God en Franciscus kunnen het WH-schip nog voor ondergang behoeden. Maar ik vrees dat in dit unieke geval de Duivel toch sterker is. Ik kan zijn/haar zwavellucht tot in mijn slaapvertrek ruiken. "Ho spot jij maar elitair stuk vreten!", vooralsnog heeft het circus Trump de wereld danig op zijn kop kunnen zetttem!!!. Dat is jou nooit gelukt als oude, witte, verbijsterde man-mens.

1 Reactie
Ver Bazing
Ver Bazing7 jun. 2018 - 10:50

Ook een Amerikan KAN en niet kunnen uitroepen.

Tom Meijer
Tom Meijer7 jun. 2018 - 10:36

Ernstig.

Nick the Stripper
Nick the Stripper7 jun. 2018 - 9:44

Tuurlijk weet ze dat wel. Dit heeft Trump haar zelf verteld en dus is het zo. Amerika viel Frankrijk aan om, samen met de Duitsers Führer Hillary onschadelijk te maken. Het was het grootste succes is de geschiedenis van successen. Period. Nog vragen?

[verwijderd]
[verwijderd]7 jun. 2018 - 9:31

--- Dit bericht is verwijderd —

2 Reacties
HM van der Meulen
HM van der Meulen7 jun. 2018 - 14:03

Wil je daarmee nu zeggen dat Nauert niet refereert aan D-day 6-6-1944?

Geleen
Geleen7 jun. 2018 - 14:24

Beetje muggenziften, Jack? D-Day en H-Hour geven exact de datum en tijd van uitvoering aan.... D-Day was overigens 5 juni maar werd een dag uitgesteld vanwege het slechte weer. Maar dit terzijde.... Er is geen mens op aarde die aan de herdenkingsdag D-Day een andere betekenis zal geven als het gedenken van de slachtoffers op 6 juni 1944... Behalve dan Jack... en een of andere muts in de States.

LaBou
LaBou 7 jun. 2018 - 9:17

Er zijn ook Amerikanen die niet weten tussen welke landen de Amerikaanse revolutionaire oorlog uitgevochten werd. Er zijn ook Amerikanen die niet weten wie er betrokken waren bij de Amerikaanse secessie-oorlog. En er zullen inmiddels ook Europeanen zijn die niet geïnteresseerd zijn in feiten uit het verleden. De fout van mw. is dat ze het hardop zegt in haar functie als woordvoerster van buitenlandse zaken onder het motto: als je blond doet moet je het gelijk goed doen.

9 Reacties
Brenda T. Van der Velden-G.
Brenda T. Van der Velden-G.7 jun. 2018 - 16:48

Probleemtje met vrouwen Labou of alleen met blonde vrouwen? Opvallend dat juist jij die anderen hier graag de maat neemt op zuiver discussieren hier niet op de inhoud speelt maar op het feit dat ze vrouw (en blond) is.

LaBou
LaBou 8 jun. 2018 - 5:42

Brenda, tja, het is maar wat je wilt lezen. Aangezien jij alles beter denkt te weten kan ik het je ook niet verder uitleggen. Maar droom rustig verder.

Brenda T. Van der Velden-G.
Brenda T. Van der Velden-G.8 jun. 2018 - 8:29

@Labou Eerst een domme generaliserende opmerking over vrouwen en als je er op aangesproken wordt volgt uiteraard de jij-bak. Goed bezig LaBou, lekker inhoudelijk ook.

HM van der Meulen
HM van der Meulen8 jun. 2018 - 15:41

Brenda merkt natuurlijk heel terecht op dat zuiver discussiëren betekent, dat alle twijfel dat met D-Day 6 juni 1944 wordt bedoeld en of die dag een mijlpaal was in de goede relaties tussen Duitsland en de VS, moet worden weggenomen. Je mag tenslotte niet zomaar iemand die dat niet weet dom noemen. En je mag er natuurlijk bovendien helemaal niet op wijzen dat het gaat om de woordvoerster van buitenlandse zaken van de VS, bij wie je dat soort kennis mag veronderstellen, maar dat behoor je te doen op een manier die "genderneutraal" is. Dat is politiek correct en daarmee dus een wezenlijk element voor het voeren van een inhoudelijke discussie over de juiste datum. Stel je nou eens voor dat iemand Trump een "dom blondje" zou noemen... Zoiets die je gewoon niet.

Brenda T. Van der Velden-G.
Brenda T. Van der Velden-G.9 jun. 2018 - 12:17

@HM van der Meulen "Brenda merkt natuurlijk heel terecht op dat zuiver discussiëren betekent, dat alle twijfel dat met D-Day 6 juni 1944 wordt bedoeld en of die dag een mijlpaal was in de goede relaties tussen Duitsland en de VS, moet worden weggenomen." Flauwekul, je verzint de citaten weer eens aan de lopende band. Maar wijs me gerust aan waar ik dat gezegd zou hebben. Inderdaad, dat gaat je ook deze keer niet lukken. En voor de goede orde, wat mij betreft is deze dame geen knip voor de neus waard in haar functie als ze dit niet weet. Ongeschiktheid lijkt wat dat betreft eerder beleid dan incident te zijn bij lieden van de Trump administratie. Dat laat onverlet dat kritiek gieten in de vorm van sexistische opmerkingen wat mij betreft een zwaktebod is en een teken van gebrek aan fastoen.

LaBou
LaBou 9 jun. 2018 - 16:23

Ik weet het: ik moet het niet doen maar ik kan het niet laten. "Eerst een domme generaliserende opmerking over vrouwen en als je er op aangesproken wordt volgt uiteraard de jij-bak. Goed bezig LaBou, lekker inhoudelijk ook." --> Leg het dan eens goed uit. Ik zie namelijk niet waar ik die 'domme generaliserende' over vrouwen maak (het gaat toch over een vrouw of heb ik het mis?) en de jij-bak? Tja, als je niet weet (of niet wilt weten) wat er met de opmerking 'blond doen' bedoeld wordt in dit geval dan houdt het toch echt op. Dan wil je iets lezen dat er toch echt niet staat.

Brenda T. Van der Velden-G.
Brenda T. Van der Velden-G.9 jun. 2018 - 16:59

@LaBou "Ik weet het: ik moet het niet doen maar ik kan het niet laten" Ook nog een dingetje met zelfbeheersing dus blijkbaar.

LaBou
LaBou 9 jun. 2018 - 19:51

Waar is je uitleg?

LaBou
LaBou 9 jun. 2018 - 19:52

Trouwens, heb je wel eens gehoord van Pavlov?

Kruimeltjes2
Kruimeltjes27 jun. 2018 - 8:33

Wat een regering. Wat een treurigheid.

Daniel Dennett
Daniel Dennett7 jun. 2018 - 8:24

Dit is nu het niveau van populistisch/extreem rechts. Het maakt de aanhang alleen niets uit want die zien slim zijn niet als iet positiefs.

2 Reacties
Goed Idee
Goed Idee7 jun. 2018 - 17:26

Veel wat zichzelf progressief waant in de States zijn net zo onwetend over de rest van de wereld. Zo zag ik eens een video waar mensen op straat werden gevraagd wie Hitler was. Zelfs op de campus van een universiteit. Niemand wist het. Degene die er het dichtste bijkwam was iemand die vroeg "Die man met dat kleine snorretje en die bolhoed en wandelstok?" Hij bedoelde uiteraard Charly Chaplin. Die had de rol van Hitler gespeeld in een film waarin die moorddadige gek bespot werd. Ik weet niet waar dat clipje staat, maar hier staat een hele serie: https://tinyurl.com/y8elnp5j

Daniel Dennett
Daniel Dennett8 jun. 2018 - 8:11

@Goed idee Je hebt ongetwijfeld gelijk maar bij populistisch/extreem rechts zijn de leiders vaak net zo dom als de aanhang.

CM2
CM27 jun. 2018 - 8:21

Au fond heeft ze natuurlijk gelijk: D-day was bedoeld om de Duitse bezetter te verdrijven. Dat is gelukt, ten koste van miljoenen doden, waardoor er een uitstekende relatie met Duitsland is ontstaan. Dus vanwaar alle commotie?

2 Reacties
madbako
madbako7 jun. 2018 - 12:21

Ze hebben een relatie. Maar omdat nu meteen uitstekend te noemen is chargeren.

Joe Speedboot
Joe Speedboot7 jun. 2018 - 16:04

'Au fond heeft ze natuurlijk gelijk' Je blinde devotie naar de regering Trump is aandoenlijk.

msj_meijerink
msj_meijerink7 jun. 2018 - 8:12

Ach, Amsterdam ligt toch in Polen voor veel Yankees!

3 Reacties
DeRedeMist
DeRedeMist7 jun. 2018 - 16:37

Net zo goed als dat de Nederlander geen idee heeft wat de hoofdstad van Idaho, is en steevast de verkeerde hoofdstad van Florida benoemd.

Nick the Stripper
Nick the Stripper7 jun. 2018 - 22:54

DeRedeMist 7 juni 2018 at 18:37 [ Net zo goed als dat de Nederlander geen idee heeft wat de hoofdstad van Idaho, is en steevast de verkeerde hoofdstad van Florida benoemd. ] Alsof de meeste Amerikanen dat wel weten. En voor die enkele tank die zijn topografie wel kent: voor de stads-Amerikaan heeft Boise, Idaho dezelfde klank als Tietjerkstradeel voor de Randstedeling.

Nick the Stripper
Nick the Stripper7 jun. 2018 - 22:55

tank = yank

Joop Schouten
Joop Schouten7 jun. 2018 - 8:06

Iedere democratische politicus/politica zou, bij wet, onafhankelijke wetenschappers aan zijn/haar zijde. moeten hebben staan want dan drogen de blunders én leugens vanzelf op. (Zou je denken.)

Anoniempje5
Anoniempje57 jun. 2018 - 8:06

Dus nieuwslezer bij Fox (=voorlezer van propaganda op het kanaal van Rupert Murdoch en de republikeinse partij) is niet voldoende baggage om staatssecretaris te zijn van buitenlandse zaken, wie zou dat nou hebben zien aankomen. Maar dit is blijkbaar het beste wat ze tegenwoordig hebben, anders zou het namelijk betekenen dat Trump zich niet aan z'n beloftes heeft gehouden en heeft gelogen en dat is ondenkbaar natuurlijk. "I know the best people" "i am going to hire only the best people" Z'n keuzes blijven alleen maar ontslagen en vervangen worden.