Topambtenaar gaat overleggen over handelsboycot na stickeractie Wilders
Zondag en maandag is een topambtenaar van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Saoedi-Arabië om daar te overleggen over een mogelijke handelsboycot van Nederlandse bedrijven. Saoedi-Arabië zou het Nederlandse bedrijfsleven willen boycotten vanwege een stickeractie van Geert Wilders. Hij verspreidde een half jaar geleden een sticker waarop de Saoedische vlag werd nagebootst. De geloofsbelijdenis die gewoonlijk op de vlag staat verving hij door de tekst: ‘De islam is een leugen. Mohammed is een boef. De koran is gif.’
Het is nu aan Wim Geerts, de directeur-generaal van minister Frans Timmermans om de Saoedisch te overtuigen van de goede wil van Nederland. De regering heeft direct na het verschijnen van de stickers al afstand genomen van de actie. Ook heeft de regering meerdere malen aangegeven níet achter het standpunt van Wilders te staan en de actie af te keuren. Bovendien geldt in Nederland de vrijheid van meningsuiting, waardoor Wilders gewoon zijn gang kan gaan.
Afhankelijk van de uitkomst van de gesprekken met Geerts, besluit minister Timmermans later of ook hij naar Riyad zal afreizen of niet. Hoewel Timmermans van steeds meer bedrijven te horen krijgt dat er sprake is van een boycot – ze krijgen geen contracten visa meer voor het land – heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken nog steeds geen bevestiging gekregen van de boycot.
Indien noodzakelijk dan is zelfs premier Rutte beschikbaar om Riyad tekst en uitleg te geven van het Nederlandse standpunt. Dat liet de premier vrijdag weten. Minister Timmermans wil duidelijk maken dat Saoedi-Arabië niet kan afrekenen met een heel land om het ‘puberaal gedrag van één parlementariër’. Timmermans vreest voor een verliest van banen en inkomsten door de boycot. In 2012 exporteerde Nederland nog voor 2,2 miljard euro aan goederen naar het land. We importeerden voor 4,7 miljard euro, voornamelijk olie.