Joop

'Top verrijkte zich terwijl scholenreus ten onder ging'

  •  
01-12-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
71 keer bekeken
  •  
ANP-legeklas300.jpg
Update Kamer schrikt van rapport ... Onderzoekscommissie vindt signalen van zelfverrijking en vriendjespolitiek bij onderwijskoepel Amarantis 
Bij het onderzoek naar de ondergang van onderwijskoepel Amarantis zijn aanwijzingen gevonden voor zelfverrijking, belangenverstrengeling en financiële onregelmatigheden. Dat schrijft de Volkskrant zaterdag op basis van het nog vertrouwelijke conceptrapport van de onderzoekscommissie.
Update 14.15 Een meerderheid in de Tweede Kamer van in elk geval SP, PVV, PvdA en D66 is geschrokken van de uitgelekte conceptversie van het rapport over de Amarantis-scholengemeenschap. Dat meldt onder andere de Volkskrant zaterdagmiddag. 
“Dit is het failliet van de grote schoolbesturen”, zegt SP-Kamerlid Jasper van Dijk. “Het is beschamend dat bestuurders zo weinig oog hadden voor leerlingen en zo bezig waren met zichzelf en hun eigen prestigeprojecten”.
Volgens PVV’er Harm Beertema zitten er in het rapport zaken die voor het Openbaar Ministerie aanleiding moeten zijn om tot vervolging over te gaan.
Paul van Meenen (D66) pleit verder voor beter toezicht en medezeggenschap in de scholengemeenschappen, om de misstanden die er zijn op te sporen.
PvdA-Kamerlid Tanja Jadnanansing noemt het ‘schokkend en schrijnend’ als het inderdaad klopt dat bestuurders zich met geld dat bedoeld was voor onderwijs hebben verrijkt. Ook de inspectie heeft volgens de PvdA dan gefaald en dat moet onderzocht worden. De VVD wil pas maandag reageren als het rapport officieel gepresenteerd is.
Eerder De ‘Commissie onderzoek financiële problematiek Amarantis’ presenteert maandag haar rapport over de ondergang van een van de grootste onderwijsorganisaties van Nederland. Het inmiddels opgesplitste Amarantis had 30 duizend leerlingen, drieduizend medewerkers en verzorgde mbo-studies en voortgezet onderwijs in onder meer Amsterdam, Amersfoort, Almere en Utrecht.
De Volkskrant schrijft dat bij de onderzoekers ‘signalen’ zijn binnengekomen dat de directieleden en adviseurs van Amarantis zichzelf extra voordeeltjes gaven, zoals lease-auto’s, naast hun gewone beloningen.
In het rapport wordt gesproken van twijfelachtige vastgoeddeals, oud-bestuurders die in dienst werden gehouden terwijl ze eigenlijk niets meer deden en opdrachten die werden gegund aan zakenpartner. Tussen de top van Amarantis, een Amsterdams adviesbureau en woningcorporatie De Key zou een opvallend nauwe band zijn, aldus de Volkskrant.
Opvallen zijn volgens de krant ook de passages in het rapport over de bestuurscultuur bij de onderwijsorganisatie. Naar buiten toe had de koepel ‘een warme, zorgzame cultuur’, waarin het primair ging om ‘idealen en geld een minder belangrijke rol speelde’. In werkelijkheid werd de school ‘autocratisch’ bestuurd en heerste er ‘een angstcultuur’, waardoor signalen van misstanden niet naar boven kwamen.
Video: NOS
Zembla maakte over Amarantis de aflevering: Ondergang van een onderwijsgigant

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (79)

Meta Foor
Meta Foor1 dec. 2012 - 10:38

we hebben in de loop der tijd stanaard zinnen ontwikkeld die alom (lees: kiezers) geaccepteerd zijn: voor milieudelicten: '' geen direct gevaar voor de volksgezondheid"" voor bankfraudes: ""het betreft een incident, dat tot de bodem onderzocht zal worden door een speciale commissie"" voor zelfverrijking: ''het is een beperkte groep; we zullen onze maatregelen treffen, maar helaas zijn we contractueel gebonden om gewoon door te betalen"" voor uitgeprocedeerde asielzoekers: "" wij zullen deze kwestie zo humaan mogelijk oplossen'' voor de slechte TV programma's: ''het betreft een nieuw medium dus zijn we nog aan het experimenteren''

CliffClavin1993
CliffClavin19931 dec. 2012 - 10:38

Tja. Je kijkt tegenwoordig nergens meer van op. Mega-instellingen, belachelijke fantasienamen, en corrupt tot op het bot. Het gif van de neoliberale 'levensbeschouwing' (als men morele criminaliteit al zo noemen mag, het woord is te mooi) is in alle geledingen van bestuurlijk Nederland doorgedrongen, en de tumor is maligne. Altijd hetzelfde verhaal: nepotisme, zelfverrijking, hubris, en in feite gaat het altijd om zielige karakters aan de top en net daaronder. 'Warme, zorgzame cultuur.' Cynischer kan het niet. Lijkt op leuzen als: 'de mens centraal' en 'zorg met passie'. Wanneer dit een adagium is, moet je erg op je achterzak letten, en heel hard wegrennen. En een rapport is mooi, maar heeft het consequenties? Als dat niet het geval is, dan is zo een rapport weggegooid geld.

cormol
cormol1 dec. 2012 - 10:38

Bijlage 2 pagina´s 89-91 laat zien waarom er zo weinig tijd overbleef om te besturen en echt toezicht te houden.Wat een kneuzen! http://www.amarantis.nl/files/cvb_u120196cvb-fin.2.2011_jaarstukken_ao.pdf

Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods
Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods1 dec. 2012 - 10:38

@#$%^&! Strafrechtelijk vervolgen die lui!!

Jan Jansen2
Jan Jansen21 dec. 2012 - 10:38

Flink aanpakken en alles laten terugbetalen die calculerende, luie uitkeringstrek....owww wacht.

CorvusCorone
CorvusCorone1 dec. 2012 - 10:38

Als dit de 'vruchten' van de privatisering in het onderwijs zijn, dan huiver ik om na te denken over hoe het nu in de zorg gaat. Hoe ver staan we af van falende zorginstellingen om bonussen van bestuurders te financieren? Hoeveel van de stijgende zorgkosten is te wijten aan het privatiseren van de zorg?

meijerlahn
meijerlahn1 dec. 2012 - 10:38

De SP en de PVV vinden dat de verantwoordelijken strafrechtelijk moeten worden vervolgd. Daar ben ik het helemaal mee eens. En dan ook echt hoge straffen. Een geldboetetje zoals Van der Hoeven van Ahold die ooit gekregen heeft, volstaat niet. Daar lachen ze om. Het wordt tijd dat er eens een daad wordt gesteld tegen het ongebreideld stelen uit de kas van ondernemingen en instellingen.

vriest
vriest1 dec. 2012 - 10:38

Hoe lang word dit door ons nog getolerreerd .Hoeveel geld is op deze wijze al niet verdwenen in handen van de graaiers ,die er altijd mee wegkomen ,indien wij dat proberen gaan we geheid verschud .Maar zij niet waarom ,omdat zij zogenaamd tot de elite behoren ,zich onschendbaar achten en boven ons verheven .Wij moeten onze mond houden en slikken ,ja tot het momment dat de pleuris uitbreekt ,wat ze vergeten dat dat moment niet ver weg meer is .Dekruik enz enz .

denmol
denmol1 dec. 2012 - 10:38

Het heeft te maken met de menselijke aard en de schaalvergroting heeft dit specifieke gedrag alleen maar nog meer aangewakkerd. Waar er grote sommen geld te verdelen zijn krijg je het probleem dat er lieden op afkomen die een slaatje willen slaan en als er ook nog macht en prestige in het spel zijn zonder dat het toezicht goed geregeld is vormt een ideale situatie voor het ontstaan van dit soort wantoestanden. Ik pleit voor schaalverkleining en het stoppen met die idiote marktwerking in het onderwijs die er uiteindelijk toe leidt dat al onze opleidingsinstituten uiteindelijk in handen komen van het bedrijfsleven zoals in Amerika het geval is waar nauwelijks sprake meer schijnt te zijn van het doen van onderzoek zonder dat deze gesponsord is door bijvoorbeeld een groot farmaceutisch bedrijf.

hphilippens
hphilippens1 dec. 2012 - 10:38

Een analyse van het patroon dat hier achter zit, heb ik gegeven in mijn lezing voor de Skepsis-conferentie. Binnenkort op "kloptdatwel.nl" te lezen. Nu te lezen via mijn website: http://philippens1.wordpress.com

JoopSchouten
JoopSchouten1 dec. 2012 - 10:38

Tja ... Ego, geldgeilheid en neoliberalisme. Een pot nat.

BioMike
BioMike1 dec. 2012 - 10:38

Ben benieuwd hoe lang het duurt voordat er een of andere liberale pief gaat schreeuwen dat dit het gevolg van onvoldoende marktwerking is.

Backtobasics
Backtobasics1 dec. 2012 - 10:38

Ik begreep vroeger als kind werkelijk nooit waarom in sommige meestal intellectuele kringen veel "geld verdienen" toch als iets verdacht werd gezien. Wat is daar nou mis mee? Daar doe je toch niemand kwaad mee? Ik vond het toendertijd maar zure, saaie en bekrompen mensen die er zo over dachten. Maar tegenwoordig ..........

sjaakie2
sjaakie21 dec. 2012 - 10:38

Die hele graaicultuur slaat blijkbaar ook al over op het onderwijs.

JoopSchouten
JoopSchouten1 dec. 2012 - 10:38

De VVD wil pas maandag reageren als het rapport officieel gepresenteerd is.

Rabbit2
Rabbit21 dec. 2012 - 10:38

Pecunia non olet is het devies. Geld stinkt niet. Geld misschien niet, maar hebzucht wel. Het verspreidt een afschuwwekkende stank. (강남 스타일)

MG1968-2
MG1968-21 dec. 2012 - 10:38

Duidelijk. Conclusie? We gaan door op de ingeslagen weg.

adriek
adriek1 dec. 2012 - 10:38

Ze helpen elkaar aan baantjes, goedbetaalde baantjes. "Meerdere auto's van de zaak en daarbovenop nog OV en taxivergoedingen." Dus de hele familie reist op kosten van Pa. En dan gaat er nergens een klein alarmbelletje? Hoe ziek kan zo'n organisatie zijn? Waar gebeurt dit nog meer? En in Den Haag? We dronken een glas, we deden een plas, en alles blijft zoals het was... En ondergetekende moet door tot zijn 67ste... met een lager pensioen in het vooruitzicht... allemaal om deze verrotting in stand te houden... en dan klagen we over de Grieken... of is dat een rookgordijn om te voorkomen dat we de ernst van onze eigen problemen onder ogen zien?

nachtwacht2
nachtwacht21 dec. 2012 - 10:38

Een absurditeit dat ondanks of danks de controle instituties zulks mogelijk zou zijn?! Blijkens dat het systeem nalatig danwel laakbaar en meer oog heeft voor voetvolk dan op de zo geachte werkelijk schadelijke sujeten die zich als parasieten mogen benoemen. Wel Meesters in oplichting.(toepasselijk voor hun CV) jk

JoeChip
JoeChip1 dec. 2012 - 10:38

Amarantis is niet de enige. Ik heb bij twee vergelijkbare onderwijs giganten gewerkt waar ik ongeveer het zelfde patroon zag. Een wildgroei van ongecontroleerd management, kapitaal vernietiging, geen heldere strategie, oorlogen tussen management Napoleonnetjes en geen oog voor de kwaliteit van het onderwijs. Vaak waren de verschillende managementtakken totaal het overzicht kwijt.

leeuwenvanj
leeuwenvanj1 dec. 2012 - 10:38

Bert Molenkamp heeft flink wat geld verdient,oud-collegevoorzitter van de in financiële problemen geraakte Amarantis Onderwijsgroep, vertrok met een riante ontslagvergoeding en staat met bijna 400.000 euro bovenaan de lijst. Bert Molenkamp, de omstreden ex-bestuursvoorzitter die de Amarantis Onderwijsgroep in de financiële afgrond heeft getrokken, kreeg naast zijn riante vertrekpremie van een kwart miljoen euro, ook nog eens 150.000 euro mee om zijn pensioengat te dichten. Mail dit artikel.Mail Print dit artikel.Print Reageer op dit artikel.Reageer Foto: TLG Weekendabonnement Sportabonnement, 10 weken € 30,-! Ads door Google AOV Interpolis ZZP verzekeringspakket. In één gesprek al uw risico's afgedekt. www.rabobank.nl/Arbeidsongeschikt Stop je geld in Grond Waardevast en Onbelast, lees de voordelen van investeren in Grond www.Vastgoedinvesteringen.nl Straks werken in de zorg? In de zorg word je pas echt met open armen ontvangen. Kijk op www.openarmen.nl Dat stelt de Algemene Onderwijsbond (AOb) die de jaarrekening over 2011 van Amarantis heeft geanalyseerd. Ook andere bestuurders werden rijkelijk beloond, zo blijkt uit onderzoek van de bond. Phillippe Raets, die na Molenkamp tijdelijk werd ingehuurd, kreeg voor een half jaar werken bijna een kwart miljoen euro. Daarnaast werden volgens de AOb toezichthouders rijkelijk beloond met vergoedingen van tienduizenden euro’s.

Jonas DeRidder
Jonas DeRidder1 dec. 2012 - 10:38

De minister spreekt al weer van 'er is iets misgegaan'. Denk dus niet dat er wat zal veranderen. De graaicultuur zal blijven. Want zo heeft de politiek dat nu eenmaal bedacht.

JoopSchouten
JoopSchouten1 dec. 2012 - 10:38

Het Openbaar Ministerie moet bekijken of Amarantisbestuurders strafrechtelijk vervolgd kunnen worden voor de zelfverrijking en belangenverstrengeling tijdens hun werk voor Amarantis. SP-leider Emile Roemer pleitte daarvoor zondag in het televisieprogramma Eva Jinek op Zondag. Zaterdagavond had ook minister Jet Bussemaker (Onderwijs) de mogelijkheid geopperd van aangifte door haar ministerie tegen de voormalige bestuurders en vervolging door het OM. Roemer pleit ook voor een systeem waarin bestuurders in de publieke sector aansprakelijk gesteld kunnen worden voor hun handelen. Wat tot nog toe uitgelekt is in het Amarantisrapport noemde hij 'te schandalig voor woorden'. http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2686/Binnenland/article/detail/3356946/2012/12/02/Roemer-OM-moet-vervolging-Amarantis-bekijken.dhtml ... Vind ik ook.

peterh2
peterh21 dec. 2012 - 10:38

Je verwacht het niet he.... Ondertussen staat deze regering nu op 46 zetels: mogen we alstublieft naar de stembus en eindelijk een einde maken aan dit neoliberale gegraai?

ElChe
ElChe1 dec. 2012 - 10:38

"Volgens Roemer is Amarantis een voorbeeld van alles wat er de afgelopen 20 jaar mis is gegaan in de publieke sector met het op afstand zetten van instellingen en de steeds grotere schaalvergroting." AD

bruces
bruces1 dec. 2012 - 10:38

Het Pikmeerarrest per direct gaan wijzigen, zodat de overheid en de ambtenaren weer verantwoordelijk worden voor hun daden c.q. falen. Nu kunnen ze zich verstoppen voor hun daden. Voor de inhoud pikmeerarrest zie : http://nl.wikipedia.org/wiki/Pikmeerarrest

bruces
bruces1 dec. 2012 - 10:38

Hebben wij hier niet ons voorbeeld ? Wat doen de Duitsers beter dan de Nederlanders ? Met een begrotingsevenwicht kun je wat reserves in gaan bouwen voor slechtere tijden. Met een begrotingsevenwicht hoef je niet al te fors te snijden in welzijn. Duitsland heeft waarschijnlijk al dit jaar geen begrotingstekort meer. Dat is eerder dan verwacht en komt doordat de belastinginkomsten hoger uitvallen dan geschat. Nederland moet miljarden bezuinigen om in 2013 onder het Europese tekort van 3 procent van het bbp te komen. Wat hebben wij verkeerd gedaan ? Wat doen wij nog steeds verkeerd ? Duitsers hebben de DDR moeten opbouwen, hebben geen aardgas, geen Rotterdam en doen het aanzienlijk beter dan ons polderland. Laten wij dat eens uitzoeken. Daar kunnen wij van leren. Dom gezwets geeft geen oplossingen.

hundun
hundun1 dec. 2012 - 10:38

Laat ik het nog eens zeggen. Centralisatie van macht leidt altijd tot corruptie.

JanB2
JanB21 dec. 2012 - 10:38

Vooral de angstcultuur is een zorgwekkend element in het geheel. Deze laat zich direct vertalen naar een disfunctioneren van de rechtstaat. Als zelfs de rechtelijke macht vieze spelletjes niet als zodanig kan of (erger nog) wil dwarsbomen dan moeten we concluderen dat die rechtelijke macht een onderdeel van "het probleem" aan het worden is. Het weglaten van de meest harde conclusies in de eindversie zijn verder ook een teken aan de wand: hier is opnieuw een ons-kent-ons netwerk actief. Ten koste van 30.000 leerlingen die niet het onderwijs hebben gekregen wat mogelijk was. Misselijkmakend!

kaat9
kaat91 dec. 2012 - 10:38

Meerdere auto's 'van de zaak'? Hoe komen mensen die bij 'n instelling werken er toch bij, dat ze bij 'n zaak werken. Bij mij op de zaak? Nee, bij bij op school, in 't ziekenuis, etc.!

ElChe
ElChe1 dec. 2012 - 10:38

Gevolg van het neo liberalisme in het onderwijs. Dit leidt tot machtsmisbruik en corruptie. Bewijs dat het kapitalisme niet werkt in geprivatiseerde semi overheidsbedrijven. Graaiers misbruiken hierdoor gemeenschapsgeld. Stop met deze walgelijke onzin wat ten koste gaat van het onderwijs, de docenten en leerlingen.

2 Reacties
MichelReiziger
MichelReiziger1 dec. 2012 - 10:38

Je moet geen marktwerking toepassen in openbare voorzieningen. Elke boerelul met het verstand van een leerplichtige kleuter begrijpt dat.

bruces
bruces1 dec. 2012 - 10:38

Mijn studietijd zat tussen 1954 en 1975. Kleine organisaties in onderwijsland. Toen was het ook al een puinhoop. Mijn kinderen tussen 1980 en 2005. Toen was het nog steeds dezelfde puinhoop. Een opmerking uit onderwijsland : Nee bij ons speelt dat probleem niet. Elk onderwijsgebouw verklaart zichzelf heilig en de schuld ligt elders.

CliffClavin1993
CliffClavin19931 dec. 2012 - 10:38

Zo presenteert Amarantis zichzelf op zijn website: ______________________________________________ "Amarantis Onderwijsgroep verzorgt voortgezet onderwijs (vo) en middelbaar beroepsonderwijs (mbo) voor ruim 30.000 jonge mensen. Onze schoolorganisatie vertegenwoordigt meer dan 60 scholen en opleidingen in Noord-Holland, Flevoland en Utrecht. Onze scholen zijn kleinschalige, herkenbare leslocaties in de directe omgeving. In totaal werken zo'n 3300 medewerkers bij Amarantis Onderwijsgroep. Met de komst van Amarantis Onderwijsgroep worden krachten gebundeld. Amarantis Onderwijsgroep wil doorlopende leerlijnen vo-mbo meer en actief in praktijk brengen, voortijdige schooluitvalreductie stimuleren en efficientie in de eigen organisatie bevorderen. Daarmee wil Amarantis Onderwijsgroep antwoord geven op maatschappelijke ontwikkelingen. En in het onderwijs in Nederland voorop lopen. Amarantis Onderwijsgroep en de scholen hebben een eigen identiteit. Een identiteit die voortkomt en gebaseerd is op een christelijke grondslag. Iedereen is en blijft op de scholen welkom, ongeacht geloof of achtergrond. De leerlingen krijgen op de scholen meer mee dan alleen kennis of een vak. Hen vormen voor de samenleving en daarin hen bewust hun plek in laten vinden, is minstens zo belangrijk. Amarantis is een afgeleide van het woord Amarant, dat synoniem staat voor eeuwige groei en bloei. Groei past bij onderwijs, omdat leerlingen kennis en (beroeps)ervaring opdoen en ons onderwijs hen voorbereidt op de maatschappelijke toekomst en hun loopbaan." _______________________________________________ Lachen? Nee. Huilen.

1 Reactie
bruces
bruces1 dec. 2012 - 10:38

Frank. Overal gebeurt wel iets. Maar de grotere zaken zitten toch in de randstad. De prutsers komen zowel uit de linkse hoek als uit de rechtse hoek. Dat kun je opzoeken via je pc. Als ik kijk naar misdaad anoniem, dan is het ook bijna altijd de randstad. Dat alles begint op te vallen. In de provincie zijn ook grotere steden en organisaties, als scholen, wooncorporaties, thuiszorg, etc.. Daar lees ik zelden iets over. Heeft dit niet te maken met het feit dat je je in de randstad beter kunt verstoppen, een ander sociaal gedrag en niemand kent iemand ?

trujac
trujac1 dec. 2012 - 10:38

Geen jammer klachten! Dit hoort bij de privatiseringsgolf van de afgelopen dertig jaar. Voeg daarbij de neoliberale tijdgeest en je weet dat zulke dingen gebeuren. VVD, D66 en PvdA vinden toch dat mensen zichzelf moeten verheffen en niet te veel op de overheid moeten leunen. Wat zeuren we dan als enkele slimmerikken het onderste uit de kan halen?

1 Reactie
wvdstraat
wvdstraat1 dec. 2012 - 10:38

Van de partijen die u noemt, heeft de vvd als enige geen ongenoegen geuit; dat zegt toch wel iets. Het cda evenmin, maar ook dat was te verwachten. Die partijen zijn ongetwijfeld het hele weekeinde telefonisch aan 'damage-control' bezig....

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman1 dec. 2012 - 10:38

Zou het nou langzamerhand eindelijk duidelijk worden dat ondernemertje spelen met publiek geld voor publieke belangen (lees: marktwerking in het onderwijs) desastreus is?

2 Reacties
drsAndus
drsAndus1 dec. 2012 - 10:38

Dit is schering en inslag bij alle private ondernemingen die op overheidgeld draaien. Niet alleen het onderwijs.

Voice
Voice1 dec. 2012 - 10:38

Politici en CEO's of andere mensen, zijn geen ondernemers!!! Ik voel mij ontzettend geriefd, als mensen zoals, bijv. Wouter Bos, Hommen (ING) gezien worden als ondernemers. Dit zijn geen ondernemers, dit zijn werknemers, die een salaris krijgen. Deze mensen staan nooit prive verantwoordelijk voor de fouten die ze maken. Daarom kunnen ze ook zo'n stoere praatjes verkopen en gekke dingen doen. De enige ECHTE ondernemers zijn MKB-ers, de rest zijn 'stoere' mannen en vrouwen in mooie pakkies, die menen dat ze ondernemer zijn, maar te laf en te slap zijn om een eigen toko op te bouwen, waarbij ze dan ZELF verantwoordelijk voor de miskleunen die ze begaan. Dat kunnen deze mensen niet confronteren en dus gaan ze in loondienst, waar ze wel hetzelfde beslissen als een ondernemer, maar niet de lasten en zorgen dragen en daarom zijn deze mensen geen ondernemers, maar zetbazen.

eeweew
eeweew1 dec. 2012 - 10:38

Hoe moeilijk is het nou die lui te controleren? Misschien moet er eens wetgeving gemaakt worden om dit soort mensen persoonlijk aansprakelijk te kunnen stellen als ze een organisatie zo ten gronde werken. Ze kunnen het geld waarschijnlijk zo terugbetalen.

3 Reacties
denmol
denmol1 dec. 2012 - 10:38

"Misschien moet er eens wetgeving gemaakt worden om dit soort mensen persoonlijk aansprakelijk te kunnen stellen als ze een organisatie zo ten gronde werken." Je kunt het ze niet kwalijk nemen want ze waren te druk met het opstellen van sancties die mensen in de bijstand opgelegd moeten krijgen bij fraude dat in hun ogen een grotere misdaad is en daarom moet er stevig op dat dossier ingezet worden waardoor er weinig tijd over blijft voor dit soort zaken want je moet nu eenmaal je prioriteiten stellen.

Candide2
Candide21 dec. 2012 - 10:38

Je wordt op je wenken bediend. Het is een kwestie van tijd dat bestuurders en leden van Raden van Toezicht zich persoonlijk zullen moeten verantwoorden voor de rechter, als het mis gaat. Tot dan kunnen de verzamelaars van commissariaten, de namen zijn bekend, nog hun gang gaan. Een overzicht http://www.nrc.nl/nieuws/2011/10/01/vvd-leest-partijprominent-loek-hermans-de-les-over-coa/ http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2680/Economie/article/detail/3046621/2011/11/23/Wet-die-bijbanen-moet-beperken-is-zo-lek-als-een-mandje.dhtml http://www.volkskrant.nl/vk/nl/5066/Statenverkiezingen/article/detail/1850292/2011/02/22/Senatoren-barsten-van-de-bijbaantjes.dhtml http://www.elsevier.nl/web/Nieuws/Politiek/329371/Positie-gouverneur-ZuidHolland-Jan-Franssen-onder-druk.htm

trujac
trujac1 dec. 2012 - 10:38

"" Misschien moet er eens wetgeving gemaakt worden om dit soort mensen persoonlijk aansprakelijk te kunnen stellen als ze een organisatie zo ten gronde werken. "" Hoe kom je daar nu bij? Wetgeving past toch helemaal niet in onze neoliberale wereld. Als individu moeten we van de politiek ons zelf verheffen. Wel nu deze lui hebben dus de daad bij hun beurs gevoegd. Het zijn dus modelburgers, zij doen precies wat onze politici ook doen, graaien.

Joop den Uil
Joop den Uil1 dec. 2012 - 10:38

Zolang Opstelten en Teeven hun beleid van achter de feiten aan wandelen nog in volle breedte kunnen uitvoeren hebben de a-sociale praktijken vrij spel ; nu kan het nog denken de wethouders, corporatiechefs, Raad van besturen , directie leden enz van VVD snit ... PvdA geeft nog steeds geen tegengas; open doel voor SP en GL , maar die zijn al met kerstreces vrees ik.

1 Reactie
GingerTed
GingerTed1 dec. 2012 - 10:38

Uhhmm.. Ome Joop? De besturen van de publieke en semi-publieke sector zijn nu juist vergeven van de elkaar baantjes toespelende politici uit de hoek van PvdA en CDA, de partijen die hun machtsbasis het meest ontlenen aan deze gremia.

[verwijderd]
[verwijderd]1 dec. 2012 - 10:38

wel grappig dat iedereen het over marktwerking heeft, wie goed kijkt ziet dat de oorzaak (en het niet aanpakken ervan) terug te vinden is in het feit dat deze bestuurders heel veel politieke connecties hebben. Als je naar de schandalen bv in rotterdam kijkt (boor) dan zie je dat de politieke vrienden van de bestuurders eerst roepen dat er niets aan de hand is en de klokkenluiders beschuldigen van allerlei motieven. Toen dat niet werkte begon het bagatelliseren. Vanzelfsprekend is het eindspel dat berichten in de kranten het laatste zijn wat je hoort want zijn vrienden doen geen aangifte (er zou eens wat fallout kunnen zijn) en een onderzoek door de raad komt er niet want tja dan moet je wat doen

1 Reactie
trujac
trujac1 dec. 2012 - 10:38

Goed gezien, dit soort oplichters kunnen alleen maar hun slag slaan met rugdekking van politieke en bestuurlijke vrienden. Daarom maken politici ook nooit waterdichte wetgeving, altijd zitten er ontsnappingsclausules waar slimmeriken gebruik van kunnen maken.

[verwijderd]
[verwijderd]1 dec. 2012 - 10:38

Zei Wouter Bos dat niet dat we hoge salarissen moeten bieden anders gaan dergelijke talenten naar t buitenland en gaan ze verloren voor de NL economie ???

2 Reacties
Candide2
Candide21 dec. 2012 - 10:38

Ik dacht dat het Wim Kok was of anders Joop den Uyl. Misschien was het Troelstra wel.

bruces
bruces1 dec. 2012 - 10:38

"gaan dergelijke talenten naar t buitenland" Waren deze talenten dan in de afgelopen jaren succesvol ?

Le Chat Botté
Le Chat Botté1 dec. 2012 - 10:38

De 'vrije markt' heeft volgelingen die vurig in haar geloven en haar koste wat kost verdedigen. De 'vrije markt' is alomtegenwoordig en regelt alles, van de wieg tot het graf. De 'vrije markt' bedient zich overvloedig en intensief van missionarissen en indoctrinatie. De 'vrije markt' is gebaseerd op niet bewezen stellingen die door haar volgelingen nochtans als waarheid wordt geëvangeliseerd. De 'vrije markt' is de sluier, de boerka, de mystificatie van een neo-aristocratie. De 'vrije markt' is een destructieve illusie. De 'vrije markt' is kortom een godsdienst. De tijd voor een nieuwe Verlichting is aangebroken.

1 Reactie
Backtobasics
Backtobasics1 dec. 2012 - 10:38

Heel juist: En deze keer niet zoals in 1687 de: "Scheiding tussen kerk en staat", Maar,...... de scheiding van onze "nieuwe religie" die tegenwoordig is samengeklontert met de staat. De afwijzing van het corrupte gezag van de zogenaamde "markt" is nodig, en het wordt hoog tijd voor de nieuwe verlichting om burgers weer echt vrij te maken : "Scheiding tussen markt en staat" Zegt het voort.

[verwijderd]
[verwijderd]1 dec. 2012 - 10:38

"'Top verrijkte zich terwijl scholenreus ten onder ging'" Is maar een topje van de ijsberg. De gehele economie is aan het bezwijken onder de ondraaglijke last van de steeds grotere wordende en zichzelf schaamteloos verrijkende ambtenarij. Ik pleit voor 90% minder ambtenaren. Dan hebben we er meer dan genoeg. Weg kunnen o.a. : Historicie, politicologen, sociologen, hoogleraren, en de meeste andere logen en sofen die die op kosten van de samenleving hun onzin staan te verkondigen. Diederik Stapel is ook maar het topje van de ijsberg van onzinnige beroepen op kosten van de samenleving. Aan het werk met die mensen.

3 Reacties
Candide2
Candide21 dec. 2012 - 10:38

'Weg kunnen o.a. : Historicie, politicologen, sociologen, hoogleraren, en de meeste andere logen en sofen die die op kosten van de samenleving hun onzin staan te verkondigen.' Maar uzelf mag blijven? Dank u dat wij ons mogen laven aan u wijsheid.

hminkema
hminkema1 dec. 2012 - 10:38

Informeer jezelf eens goed. Noch schoolbestuurders, noch wetenschappers zijn ambtenaren. Sinds de scholen zijn overgedragen van 'ambtenaren' naar geprivatiseerde schoolbesturen die een 'corporate model' uit het bedrijfsleven op zichzelf toepassen en die 'lumpsumfinanciering' ontvangen - een schep geld van de belastingbetaler waar ze naar eigen inzicht mee mogen doen wat ze willen - zijn de OCW-uitgaven meer dan verdubbeld. Bij gelijkblijven van het totaal aantal leerlingen, van de klassengrootte, en van de koopkracht van leraren. Die 17 miljard extra uit 's lands schatkist wordt dus in private handen gestopt - niks ambtenaren - en nogal ondoorzichttig uitgegeven. Kortom, vroeger deden 'ambtenaren' dat besturen voor minder dan de helft. Een stuk efficiënter, en heel wat minder schadelijk voor de onderwijskwaliteit dan de private 'bestuurders' van Amarantis.

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman1 dec. 2012 - 10:38

[De gehele economie is aan het bezwijken onder de ondraaglijke last van de steeds grotere wordende en zichzelf schaamteloos verrijkende ambtenarij.] Het probleem is nou juist dat het *geen* ambtenaren zijn. Dat was je kennelijk ontgaan, dat schoolbesturen verzelfstandigd zijn?

ElChe
ElChe1 dec. 2012 - 10:38

Gevolg van wanbeleid: 250 docenten de laan uit. Iedere docent kan je dit soort verhalen vertellen. Helaas wordt er nooit naar hen geluisterd.

1 Reactie
JongLinks
JongLinks1 dec. 2012 - 10:38

dit kan niet zo scherp gesteld worden. Bij amarantis was er namelijk een enorm personeelsoverschot, waarbij er te veel kantoor personeel was maar ook te veel lesgevend personeel omdat men een enorme groei in leerling aantallen voorspelde.

Thom Holterman
Thom Holterman1 dec. 2012 - 10:38

Kennisindustrie Bij scholen denk je… Ja, wat denk je eigenlijk? Niet dat het om kennisindustrie gaat. Dat is echter wel zo. Kennis verwerven is industrie, is handel geworden. Die kennisindustrie heeft zich naadloos aangepast aan wat er in het bedrijfsleven omgaat. In een neoliberaal regime tot uitdrukking komend, betekent dit per definitie zelfverrijking van de top en maskeren dat het onder die top, als dan, fout gaat. Heel normaal, weten we, want waarom zouden we anders in een financiële chaos leven, zoals in deze periode. Kennis is handel geworden; scholen horen er dus uit te zien zoals moderne banken, bijvoorbeeld, of hoofdkantoren van multinationals. Anders tel je als ‘school’ niet mee. Dat daarbij van alles misgaat, weten we. Maar is dat alleen in Nederland zo? Neen het is wijd verspreid, zo is te ontlenen aan het Franse tijdschrift Vacarme, waarin een aantal artikelen gepubliceerd is over die kennisindustrie in relatie tot het destructieve neoliberale regime. Van Frankrijk, over Chili tot Canada. Ik vatte een aantal van die artikelen samen; zie: http://libertaireorde.wordpress.com/2012/11/14/kennisindustrie-en-destructief-neoliberaal-regime/

3 Reacties
JoopSchouten
JoopSchouten1 dec. 2012 - 10:38

'Neoliberalisme weet zich inderdaad alleen te handhaven bij de gratie van geweld.' Dwang en armoede vallen daar uiteraard ook onder. ... 'Begrippen als excellentie en professionalisering zijn dus valstrikwoorden. Zo betekent professionalisering formattering van studenten met het oog op de vereisten van de wereld van de commercie, de ondernemingen, het bedrijfsleven.' De dictatuur van valse woorden. ... Dat rode vierkant als symbool tegen neoliberalisme is een goed visueel idee om uit te dragen. Wederom bedankt Thom.

JoopSchouten
JoopSchouten1 dec. 2012 - 10:38

Als aanvulling op jouw schrijven vond dit artikel nog Thom. 'Een pleidooi voor Slow Science' van filosofe Isabelle Stengers.: ' Ik ben sinds vele jaren bezorgd over wat men de kenniseconomie noemt en over de nieuwe politiek van publiek onderzoek. Sinds kort geven zelfs franstalige Belgische universiteiten zich over aan de algemene noodzaak van benchmarkevaluatie in de competitieve academische markt.' http://www.dewereldmorgen.be/artikels/2012/03/27/een-andere-wetenschap-mogelijk-een-pleidooi-voor-slow-science

bruces
bruces1 dec. 2012 - 10:38

Thom, Jij hebt het over kennisindustrie. Ik heb het over de maak- en ontwikkelindustrie en daar zit volgens mij een groot verschil. Kennis vergaren over een onderwerp dat niet gepraktiseerd wordt en verdwijnt in een archief of via een pdf in een computersysteem is leuk, maar daar zitten wij in deze tijd met hoge werkeloosheid niet direct op te wachten. Ooit kwam kennis via 6 Nederlandse bronnen op ons af. Dankzij nieuwe technieken, o.a. internet, zijn dat nu 600 kennisbronnen of meer. Dus denk ik dat wij het begrip, c.q. het woord kennisindustrie meer in details moeten definiëren en beter moeten beoordelen op bruikbaar. In Nederland wordt nog steeds gekozen voor een leuke studie, zodat ze zich drs. mogen noemen, als een vorm van status, die niet meer bestaat. Gevolg dat er een verzadiging is gekomen binnen bepaalde beroepsgroepen, een gevaarlijk te kort ontstaat bij andere beroepsgroepen, waarop nu de economie vast loopt. Een groot voorbeeld hoe het anders kan/moet is Duitsland. Wij kunnen hier wel foeteren en toeteren, over het Rijnland model, neoliberalisme, etc., maar willen wij uit de crisis komen, dan is daar werk, inkomen en belastingontvangsten voor nodig.

JoopSchouten
JoopSchouten1 dec. 2012 - 10:38

Over een (regerings)leider die zichzelf niet verrijkt.: 'Voorbij de hebzucht, hoe het ook kan: de president van Uruguay' Bron.: http://www.dewereldmorgen.be/artikels/2012/12/01/voorbij-de-hebzucht-hoe-het-ook-kan-de-president-van-uruguay Net een SP-er. ; )

1 Reactie
meijerlahn
meijerlahn1 dec. 2012 - 10:38

Een paar citaten van president Mujica die me ongelooflijk aanspreken: De sobere levensstijl van president Mujica heeft hem het etiket ‘armste president ter wereld’ opgeleverd. Maar Mujica voelt zich niet arm, integendeel, “een arm persoon is niet iemand die weinig bezit, maar iemand die steeds maar meer en meer wil, en nooit tevreden is met wat hij al heeft”. “We zijn niet op deze planeet om ons oneindig te blijven ontwikkelen. We zijn op deze planeet om gelukkig te zijn, omdat het leven kort is en ons ontglipt. Geen enkel materieel bezit is zo waardevol als het leven zelf: dat is fundamenteel". "Want het leven ontglipt je als je maar werkt en werkt om te kunnen consumeren, uit angst dat de consumptie verlamd raakt, de economie stopt en stagnatie zijn intrede doet. Maar het is juist deze hyperconsumptie die de planeet kwaad doet”.

TheBigLebowski
TheBigLebowski1 dec. 2012 - 10:38

Dit soort VVD-schorem hoort in de nor. Gelukkig wil een kamermeerderheid straffen, behalve natuurlijk de VVD. Niet verwonderlijk, daar hun vrindjes vandaan komen. Walgelijk tuig.

2 Reacties
bruces
bruces1 dec. 2012 - 10:38

Jan Staal, betaalt mogelijk nog steeds zijn contributie voor de PVDA. Doe je oogkleppen eens af. Het zit bij links en bij rechts.

boswachter2
boswachter21 dec. 2012 - 10:38

Graag enig bewijs dat deze leidinggevende van de VVD zijn. Dit noem ik roep-toeteren zonder enige onderbouwing.

trujac
trujac1 dec. 2012 - 10:38

Dit is een natuurlijk gevolg van de verzelfstandiging van de nutsvoorzieningen. Zodra je als overheid de regels versoepelt en je verantwoording afschuift, zullen allerlei lieden hun slag slaan. Helaas, volgens amerikaans onderzoek (volkskrant 1 dec.) is het gemiddelde menselijk geheugen niet instaat om langer dan ongeveer 8 weken dergelijk nieuws vast te houden. Hier is een taak voor de journalistiek om dergelijke zaken zoals Amarantis steeds weer opnieuw in het historisch perspectief te plaatsen. Je kunt uit het verleden talloze van dergelijke zaken opdiepen en ze in de toekomst voorspellen.

1 Reactie
Candide2
Candide21 dec. 2012 - 10:38

'Dit is een natuurlijk gevolg van de verzelfstandiging van de nutsvoorzieningen.' Er is iemand die beweert dat dit komt omdat in deze clubs randstedelingen het voor het zeggen hebben ;-)

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman1 dec. 2012 - 10:38

Ach, diezelfde onderwijsinspectie heeft Amarantis al die jaren goedgekeurd. Wat zegt zo'n af- of goedkeuring dan?

2 Reacties
JongLinks
JongLinks1 dec. 2012 - 10:38

De onderwijs inspectie had omdat de scholen vrij moesten worden gelaten (marktwerking) de taak alleen te kijken naar de uitkomsten, dus de resultaten en niet naar de totstandkoming te kijken. De amarantis scholen deden het namelijk helemaal niet slecht alleen leefde ze op geleend geld.

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman1 dec. 2012 - 10:38

Dit had ik geschreven onder het artikel over de slecht presterende kleine scholen. Geen flauw idee hoe het hier terecht is gekomen!

Backtobasics
Backtobasics1 dec. 2012 - 10:38

Om even terug te komen op Thom holterman. Het valt mij inderdaad op dat veel zogenaamd "linkse' politici vaak termen gebruiken die voortkomen uit het "neoliberlale gedachtengoed". Het woord "excelleren" is naast "kennisindustie" en " investeren" enz enz woorden die meer in een multinational thuishoren als in het onderwijs. Des te opvallender dat Jet Bussemaker (PVDA) gisteren in nieuwsuur dit soort termen steeds weer in de mond neemt. Dit laat weer eens goed zien hoe ver men al gehersenspoeld zijn door dit gedachtengoed.

1 Reactie
Thom Holterman
Thom Holterman1 dec. 2012 - 10:38

Precies. Dat is ook de reden dat ik ben gaan spreken over de ‘groef’ waarin zij zitten, zoals u ook terecht opmerkt wat Jet Bussemaker (PvdA) aangaat. Zij hebben niet door hoezeer zij het neoliberale gedachtegoed hebben geïnternaliseerd. Zie voor de ‘groef’: http://libertaireorde.wordpress.com/2012/11/21/de-groeven-van-het-neoliberale-regime/

[verwijderd]
[verwijderd]1 dec. 2012 - 10:38

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
JanB2
JanB21 dec. 2012 - 10:38

Wanneer gaat het volk dat Tabaksblad zo bewonderd eens tot inkeer komen en erkennen dat zerfregulering een brug te ver is voor deze kinderen die lekker en lekker stiekum bij de snoeppot kunnen? Volstrekt mee eens. Gedragscodes zijn gewoon gelul. We hebben het hier over enorme ego's, zwakke ruggengraten en een gemankeerd normbesef. Zelfregulering is derhalve niet aan de huidige generatie topbestuurders besteed: dat kunnen ze mentaal niet aan.

[verwijderd]
[verwijderd]1 dec. 2012 - 10:38

Ik hoop dat deze domme zelfverrijking aantoonbaar crimineel gedrag zal aantonen en dat ze stuk voor stuk vervolgd gaan worden. Helaas lopen er meer van dit soort rond ( Staal van Vestia is er ook zo een maar schijnt niet te kunnen worden vervolgd en ook zijn gouden(criminele )handdruk kan niet afgepakt worden. Er zijn te veel van dit soor mannetjes en vrouwtjes die denken dat ze in zorg( oa.PGB's zoals ook vandaag weer naar boven komt) onderwijs en woning verhuur kunnen acteren als groot ondernemers maar niet de risico's willen dragen die een echte ondernemer wel draagt. We lachen en schudden ons hoofd om de toestanden ( zelfverrijking en nepotispe) in Griekeland maar in afgelopen 15 jaar is het hier ook van kwaad tot erger geworden.

1 Reactie
ElKlaasTasso
ElKlaasTasso1 dec. 2012 - 10:38

Helemaal mee eens. Het enige dat het om kan draaien is een wet die bij dergelijke verrijking gewoon 50% van al het inkomen terugeist. Ik weet het, het kan juridisch nooit. Maar dan zouden de heren het misschien wel laten, en als ze betrapt worden is het een zeer dure grap. Overigens ben ik er sowieso voor dat boetes naar draagkracht zijn. Boetes zijn er om gedrag te corrigeren, correctie van gedrag vindt nooit plaats als het je slechts 0,002% van je fortuin kost.