Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

FTM: Top van VWS favoriseerde deal met Sywert van Lienden, tegen wens experts in

  •  
04-06-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
338 keer bekeken
  •  
sywert
Het platform voor onderzoeksjournalistiek Follow The Money onthult dat Sywert van Lienden bevoordeeld is door de top van het ministerie van Volksgezondheid. Het Landelijk Consortium Hulpmiddelen, bij het begin van de coronacrisis opgericht om het schrijnend tekort aan medische hulp- en beschermingsmiddelen te bestrijden door uiteenlopende organisaties gezamenlijk te laten inkopen en zonder winstoogmerk te distribueren, adviseerde niet in zee te gaan met de talkshowgast die zich plots opwierp als mondkapjesimporteur. Het LCH achtte Van Lienden en zijn partners “geen betrouwbare partij”, schrijft FTM. Er waren niet alleen betere aanbiedingen, de mondkapjes waren eigenlijk ook helemaal niet meer nodig omdat de voorraden inmiddels weer op peil waren.
"Daarom adviseerde het LCH het ministerie juist nadrukkelijk om níet met Van Lienden in zee te gaan. Het ministerie drukte de deal toch door, waarna het consortium bij de top van VWS tot tweemaal toe formeel protest aantekende tegen dit besluit, bevestigen drie direct betrokken bronnen onafhankelijk van elkaar aan Follow the Money. VWS bevestigt na vragen dat het LCH een negatief advies gaf over de ‘aantallen’. ‘VWS wilde de deal wel door laten gaan gezien de omvang van deze order en de onzekerheid over voldoende leveringen aan persoonlijke beschermingsmiddelen.’"
Een andere reden niet met Van Lienden in zee te willen gaan is dat hij eist dat een deel van de voorraad via zijn eigen in allerijl opgezette webshop aangeboden moet worden. De experts vermoedden dan dat de talkshowgast er op uit was zelf geld te verdienen aan de handel. Dat was niet in overeenstemming met de missie van LCH. Daarop ontstond er een conflict met Van Lienden dat dermate hoog opliep dat beveiligingsmedewerkers werden opgeroepen om hem uit het pand te verwijderen.
Van Lienden benadert daarop de top van VWS en krijgt volgens de bronnen van FTM tot twee keer toe een gesprek met minister Van Rijn. Dat is bijzonder omdat LCH juist een speciaal VIP-loket had opgezet om aanbiedingen van BN’ers en andere belangrijke mensen te selecteren. Er waren 200 van dergelijke aanbiedingen op een totaal van 23.000. Van Lienden zegt tegen Follow the Money dat hij zelfs ‘veel vaker’ dan twee keer met Van Rijn aan tafel zat. De opvolger van Van Rijn, minister Tamara van Ark, vermeldt dat niet in haar antwoorden aan de Tweede Kamer.
De mediapersoonlijkheid, die op dat moment nog als ambtenaar bij de gemeente Amsterdam werkzaam is, weet uiteindelijk voor elkaar te krijgen dat VWS een order bij hem plaatst voor 40 miljoen mondkapjes.
"De omvang van de overeenkomst is uitzonderlijk. Er zijn slechts twee andere deals gesloten van 100 miljoen euro of meer voor persoonlijke beschermingsmiddelen, meldde Van Ark aan de Kamer. Maar slechts één van die twee – een deal van 131 miljoen – betrof mondkapjes, naast onderzoekshandschoenen. Deze deal liep van mei tot maart 2021. De andere megadeal draaide uitsluitend om isolatiejassen, meldt VWS aan Follow the Money. (…) De bezwaren binnen het LCH waren zo groot, dat het consortium tot tweemaal toe schriftelijk protest aantekende bij topambtenaar Mark Frequin, zeggen de betrokkenen. Het ministerie negeerde deze bezwaren en gaf zorgbedrijf Mediq – onderdeel van het LCH – opdracht de deal met Van Lienden uit te voeren."
FTM beschrijft in het gedetailleerde artikel dat minister Van Ark de Tweede Kamer een onvolledig en op sommige punten onjuist beeld van de deal heeft gegeven. VWS zegt in een reactie niet bekend te zijn met het scenario dat FTM schetst.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (51)

Maarten de Waaier
Maarten de Waaier6 jun. 2021 - 11:08

Geld afnemen, uitzetten die man. En iedereen in dit dossier van VWS ontslaan, vooral die onzin uitkramende mevrouw Van Ark

Déjà vu
Déjà vu5 jun. 2021 - 19:58

Na tien jaar rechts beleid is dit land al rijp voor de schroothoop. De komende 4 jaar kunnen ze gebruiken om de puntjes op de i te zetten.

2 Reacties
Maarten de Waaier
Maarten de Waaier6 jun. 2021 - 11:09

Ga je toch naar een land waar links het voor het zeggen heeft? Maar je mag niet terug hè

adriek
adriek7 jun. 2021 - 9:48

We hebben er zelf voor gekozen.

Greendutch
Greendutch5 jun. 2021 - 13:41

FTM moet ook documentaires maken, met beeld, en op NPO te zien zijn. het motto vanFTM klopt hier weer overduidelijk ;-) vraag me af hoe men -CDA'ers- zich zal gedragen wanneer geconfronteerd met de bewijzen. ik hoop dat, nog voor de formatie, de bewindspersonen enorm geconfronteerd worden met een onhoudbare situatie -dit weekend geen rust voor CDA prominenten i.v.m. overleg hoe gezamenlijk te liegen / verzwijgen- zodat we van die CDA-draaiers afkomen want Hoekstra doet wel heel erg arrogant t.o. een te vormen regering met 2 linkse partijen. de man respecteert andere meningen duidelijk niet en wenst ook geen goede ideeën te accepteren vanuit andere hoek dan zijn eigen achterban.

Rechtse Bal -
Rechtse Bal -5 jun. 2021 - 12:05

''preferred vendor'' heet dat in inkoperstaal. Leveranciers waar in lange tijd vertrouwen is opgebouwd qua levering kwaliteit en prijs. Dat gebeurt niet door 1 persoon maar door een inkopersteam. Professionals.

WeesGeenKees
WeesGeenKees5 jun. 2021 - 9:58

Maffia, maffia en nog eens maffia ten top. Gelooft er in dit land nou echt nog iemand serieus in een integere en betrouwbare overheid???

1 Reactie
Zandb
Zandb5 jun. 2021 - 16:47

Kees Natuurlijk is niets menselijks een overheid vreemd. Daarom maakt de controle zo'n groot deel uit, van onze democratie. Om mensen met hun menselijke tekortkomingen in het gareel te houden. Of denkt u dat u of ik het er beter af zouden brengen? Ik geloof er niet in, dat zonder een scheiden der machten, een gedegen vrije pers, een vrijheid van meningsuiting en een toegankelijke rechtspraak ook maar ergens een fatsoenlijke democratie van de grond komt. In Nederland moeten we oppassen. Maar nog steeds is niets verloren. U noemt dit een door en door rot systeem/land. Nou Kees, in een door en door rot systeem/land komen dit soort zaken niet eens aan het licht.

gimli55
gimli555 jun. 2021 - 9:30

Nu blijkt dat de stichting en hun medewerkers weinig tot niets wisten van het bestaan van het opgetuigde bedrijf van de 3 bazen. Randstad heeft zelfs gratis personeel geschonken om de goede doelen stichting met 15 personen te versterken gedurende enkele maanden. Elke dag komt er nog meer shit bovendrijven over de deal, het lijkt de toeslagaffaire wel. Het is geen incident, maar bewust beleid en de minister is hoofdzakelijk bezig om alles recht te praten, wat ontzettend krom is. https://www.nu.nl/economie/6137685/betrokkenen-stichting-van-lienden-dachten-dat-er-geen-winstoogmerk-was.html?redirect=1

2 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin5 jun. 2021 - 11:44

Aanvulling: Er zijn er meerdere die gratis voor hem hebben gewerkt in de veronderstelling dat.... https://www.nrc.nl/nieuws/2021/06/04/sywert-van-lienden-slim-belezen-aardig-en-nu-ook-een-man-van-9-miljoen-a4046197

Minoes&tuin
Minoes&tuin5 jun. 2021 - 11:52

In het bovengenoemde artikel van NRC; "Investeerder Allard Luchsinger zegt: „Als hij écht negen miljoen euro verdiend heeft, vind ik dat obsceen. Blijkbaar was het genoeg geld om te zeggen: fuck you, ik neem het risico dat mijn reputatie eraan gaat.” Van Liendens mentor Alex Klusman voelt zich „bekocht”, en het verbaast hem hoe Van Lienden reageerde toen het nieuws over de bv’s naar buiten kwam: zich beroepen op een zwijgplicht, totdat hij de verdiende miljoenen wel móést erkennen omdat de feiten onweerlegbaar bleken. Klusman: „Hij is een ontzettend goede campagneman, maar bij deze eigen campagne heeft hij een totale mispeer gemaakt. Bij de loodgieter thuis lekt het blijkbaar.” "

frankie48
frankie485 jun. 2021 - 9:15

Peter Kee zei het al, alle -Whatsapp- berichten tussen de betrokken in deze duistere zaak moeten openbaar gemaakt worden.

Mohawk2
Mohawk25 jun. 2021 - 9:10

Zo zeg, ik dacht dat die Sywert zijn miljoenen om niet gekregen had... maar hij heeft er écht keihard voor moeten werken, lees ik wel! Ga er maar aan staan, hoor... al die mensen die onraad roken en zijn deals niet vertrouwden moeten omzeilen en hun kritiek neutraliseren, de concurrentie met veel betere aanbiedingen dan die van zijn eigen filantropische stichting op een zijspoor moeten rangeren, ruziemaken en door de beveiliging uit een pand gezet worden, je partijconnecties inschakelen om via de achterdeur bij de topambtenaar van VWS binnen te komen en die bewerken - hoe lang zal Sywert wel niet op hem ingepraat hebben? Al dat gekonkel en gekuip, al dat manipuleren en veinzen, continu je ware intenties moeten verbergen en je anders voordoen dan je bent, dat wordt echt zwaar onderschat hoor. Je leest wel eens iets over dat zorgpersoneel op de IC's het zwaar hebben gehad het afgelopen coronajaar, maar denk je eens in hoe hard die Sywert wel niet op zijn tandvlees heeft moeten lopen om dit allemaal voor elkaar te boksen! Nee, dan is die negen miljoen die hij zichzelf als beloning heeft toebedeeld niet meer dan een fooitje geweest. En zeg nou zelf, hoe hadden we anders aan pakhuizen vol onbruikbare en overbodige mondkapjes tegen woekerprijzen moeten komen? Hulde en petje af voor de onderzoeksjournalistiek van Follow The Money! Ik hoop dat ze de alleronderste steen boven krijgen in deze kwestie. Want parels in de top van de kroon van ondernemend Nederland, zoals Sywert, wien Neêrlands bloed door d'aderen vloeit, de echte mannen van stavast en jongens van Jan de Witt, met hun V.O.C.-hart luid bonkend rechts in hun borst, die niet op hun handen zitten maar het gewoon voor God en Vaderland doen, die gun je niet anders dat de schijnwerpers volledig op hen gericht zijn. Aanwinsten voor de samenleving en de mensheid zoals Sywert kunnen door Follow The Money niet lang en uitgebreid genoeg in het zonnetje gezet worden. Opdat niets van hun uitzonderlijke talenten en bovenmenselijke prestaties voor ons gewone stervelingen onopgemerkt blijft. Dat hebben ze dubbel en dwars verdiend. Zelf lopen ze daar namelijk niet mee te koop, want daar zijn ze veel te bescheiden voor... en dat siert ze, onze onbaatzuchtige zichzelf wegcijferende weldoeners!

Zwerfstein
Zwerfstein5 jun. 2021 - 8:15

Zou wel eens willen weten hoe dat precies zit met dat hij het pand uit zou zijn gezet door beveiligers. Eerst iemand het pand uitzetten en daarna nog met hem in zee gaan komt niet erg logisch op me over. Maar aan de andere kant komt bijna niks in deze zaak logisch op mij over.

4 Reacties
Mohawk2
Mohawk25 jun. 2021 - 10:59

"Eerst iemand het pand uitzetten en daarna nog met hem in zee gaan komt niet erg logisch op me over" Het LHC (uit wiens pand hij gezet werd) is - ondanks dat men Sywert en zijn kornuiten niet vertrouwden en men daarvan meerdere malen gewag heeft gemaakt - door WVS gedwongen toch met de Sywert-groep zaken te doen.

Mohawk2
Mohawk25 jun. 2021 - 11:12

*WVS = VWS

Mohawk2
Mohawk25 jun. 2021 - 11:16

*LHC = LCH Stop de tijd, ik zet al mijn jokers in!

gimli55
gimli555 jun. 2021 - 11:52

@Zwerfstein Het LHC is volledig buiten de deal gehouden, de deal was tussen het ministerie en daar stond het LCH buiten. Ze hebben zelfs 2 x officieel protest aangetekend over het aangaan van de deal. Het ministerie heeft zijn eigen LCH gepasseerd en de minister heeft de waarheid ook geweld aangedaan. Dat is natuurlijk geen liegen, dat doet een minister van Rutte3 natuurlijk niet. (Sarcasme off)

Klein zonnetje
Klein zonnetje5 jun. 2021 - 8:02

Mensen die mondkapjes worden voor 25? cent per stuk geproduceerd in China (ik gok maar wat) x 40 miljoen = 10 miljoen kostprijs of zo. Voor die dingen in Nl waren, is er dus zo'n 90 miljoen 'winst' gemaakt. En dat niet alleen op de mondkapjes van Sywert, maar op alle medische hulpmiddelen. Over de hele linie zijn in deze crisis door allerlei partijen woekerwinsten gemaakt. Sywert is een makkelijk doelwit, en het is ook helemaal niet netjes wat hij heeft gedaan, maar echt... het zijn peanuts.

4 Reacties
LaBou
LaBou 5 jun. 2021 - 16:47

Die paar boodschappen van die bijstandsmoeder daarentegen waren voldoende om deze uitkeringstrekker financieel helemaal uit te kleden. En dáár was kz niet tegen want ja, dat was hoe dan ook misbruik. Daar was geen enkel excuus voor. Het kan dus verkeren.

Klein zonnetje
Klein zonnetje5 jun. 2021 - 21:09

@LaBou, jij zult het wel beter weten, maar ik kan me niet voorstellen dat ik een dergelijk comment heb geplaatst. Eigenlijk ben ik een voorstander van een veel overzichtelijker / simpeler bijstand/toeslagen systeem zonder al te veel controles.

LaBou
LaBou 6 jun. 2021 - 10:37

Reacties genoeg gezien in dat kader, ook van KZ. Maar het geheugen is vaak nogal selectief.

Poeha2
Poeha26 jun. 2021 - 13:51

Dan kan Labou vast de comment wel citeren van KZ. Kz heeft namelijk geen enkele comment geplaatst. https://joop.bnnvara.nl/nieuws/bijstand-gekort-omdat-moeder-boodschappen-schonk Labou: gaat het wel goed?

Phil2
Phil25 jun. 2021 - 6:40

Dit riekt sterk naar dat het kliekjes dealen & wheelen er intern door is gedrukt. 2de Kamer zou moeten nagaan via welke schijven en ambtenaren de Sywert deal is gelopen, compleet met correspondentie.

Zandb
Zandb5 jun. 2021 - 6:33

Het wordt al maar erger.........

Zakenpief
Zakenpief4 jun. 2021 - 23:17

Dan moet via de WOB het mailverkeer tussen VWS en LCH maar boven tafel gehaald worden. De systemen en procedures van de overheid zullen zoveel beter geregeld moeten worden. Inclusief accountability voor topambtenaren. En minister Van Rijn als die zich hier direct mee heeft bemoeid.

Exkraker
Exkraker4 jun. 2021 - 21:04

Wat opvallend is, is dat Bart Nijman van GeenStijl het fanatiek opneemt voor Sywert. Boze tongen beweren dat Van Lienden een flinke donatie heeft gedaan aan de noodlijdende website. Dat zou iemand toch eens goed moeten uitzoeken.

3 Reacties
Mokker
Mokker5 jun. 2021 - 8:57

Ik snap dat het niet je favoriete site is, maar zo te zien wordt Sywert ook op GS gewoon hard aangepakt, zoals het hoort met corrupte kliekjes.

WeesGeenKees
WeesGeenKees5 jun. 2021 - 10:00

Geenstijl is echt een totale maffiasite, koop je een kroontje voor 33,- euro p/jaar word je na één verkeerde post 'weggejorist en opgerot' terwijl je toch echt voor en jaar hebt betaald. GEENSTIJL = PURE MAFFIA!!!

Exkraker
Exkraker5 jun. 2021 - 15:52

@Mokker De meeste kritiek op Nijman wordt meteen verwijderd. Want Sywert is een persoonlijke vriend. En die moet natuurlijk beschermd worden.

sr626
sr6264 jun. 2021 - 20:53

Wedden dat dit alles onder het karpet geveegd wordt?

1 Reactie
Zandb
Zandb5 jun. 2021 - 16:50

sr Dit gaat niet onder het tapijt. Er zijn inmiddels volgens mij zo veel benadeelden, dat de eerste aangiftes binnenkort te verwachten zijn. Verder maak ik me sterk, dat er niet zal worden aangedrongen op een parlementaire enquête.

Jan Jansen2
Jan Jansen24 jun. 2021 - 20:25

Een vies, goor zooitje, dat is wat het is. Dit is de echte elite, geen babybloeddrinkende royals maar rechtse babbelshowhosts die racistische oplichters uitnodigen zodat die een dealtje met een ministerie kunnen maken om miljoenen gratis belastingeuros binnen te harken. Wel verdedigd door royals, ministers en proleten die zelf graag zo'n deal hadden gesloten. Echt om te kotsen is het.

EenMening
EenMening4 jun. 2021 - 19:38

"Van Lienden benadert daarop de top van VWS en krijgt volgens de bronnen van FTM tot twee keer toe een gesprek met minister Van Rijn. " Martin van Rijn zat tot en met 8 juli 2020 op persoonlijke titel in het kabinet.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland4 jun. 2021 - 19:16

10 jaar Rutte hebben een bananerepubliek van ons land gemaakt Dit is toch te krankjorum voor woorden ?

12 Reacties
Eric Minnens
Eric Minnens4 jun. 2021 - 20:47

@Griezel "bananenrepubliek" Dit keer volkomen met je eens. We vallen nu vrijwel maandelijks van het ene schandaal in het andere.

sr626
sr6264 jun. 2021 - 20:52

Niet altijd met je eens, maar nu van harte

Buitenstaander
Buitenstaander5 jun. 2021 - 6:09

@ Griezel Ach het valt nu meer op. Daarvoor konden ze er ook wat van, en het ligt er maar net aan waar je je pijlen op richt. Weet je nog in A'dam met al die gemeentelijke adviseurs integriteitsbeleid en inclusiviteit.. De vriendjes politiek etc. En onlangs het Berenschot rapport over erfpacht. Ben blij dat we nog goede onderzoeksjournalistiek hebben, maar ik ben bang dat nog niet de helft weten van wat er echt gebeurt...

Satya
Satya5 jun. 2021 - 7:02

Eric Ik vind Nederland niets met een banenrepubkiek te maken te hebben. Je maakt mij niet wijs dat dit vroeger niet gebeurde. Door de verrechtsing zal het iets zijn toegenomen. Dingen kunnen beter maar Nederland is één van de beste landen ter wereld. Jammer dat zoveel mensen het naar beneden willen halen door zaken als nationalisme en in hokjes denken.

EenMening
EenMening5 jun. 2021 - 8:44

@Satya "Ik vind Nederland niets met een banenrepubkiek te maken te hebben. Je maakt mij niet wijs dat dit vroeger niet gebeurde." Daar kan ik me volledig in vinden. In een bananenrepubliek zouden die mondkapjes nooit geleverd zijn en reden Van Rijn en de directeur-generaal van het ministerie nu in een Rolls met chauffeur rond. In een bananenrepubliek zaten de onderzoeksjournalisten van FTM vast of waren ze ondergedoken. Nederland is een prima land om te wonen, een land met problemen, maar dan wel van het niveau "first world problems": Prikken we alleen met Pfizer en Moderna of ook met AZ en Janssen? Gaan de middelbare scholen op 7 juni volledig open of wachten we tot na de vakantie? Hoe moet de 8,5 miljard coronasteun voor het onderwijs besteed worden? Op welke manier worden de slachtoffers van de toeslagenaffaire schadeleoos gesteld? Waar zetten we windmolens neer? Hoeveel huizen bouwen we de komende tien jaar? Moet de Noord-Zuid doorgetrokken worden naar Schiphol en Zaanstad? Hoeveel treinstations moeten erbij komen? Voeren we een basisinkomen in? Wordt de A27 wel of niet verbreed? Welke coalitie krijgen we? Op zich natuurlijk allemaal interessante vraagstukken...

EenMening
EenMening5 jun. 2021 - 8:45

Noord-Zuid lijn

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland5 jun. 2021 - 10:22

Satya dat heeft er niks mee te maken [Tegenwoordig gebruik Algemeen wordt tegenwoordig het begrip 'bananenrepubliek' ook gebruikt als kritiek tegen staten waarvan de politieke cultuur met corruptie en willekeur in verband gebracht wordt. Daarom wordt het begrip ook in politieke discussies en polemieken over industrielanden zoals Zwitserland, Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk en Italië gebruikt, wanneer men zulke praktijken veronderstelt of aan de kaak stelt. ] https://nl.wikipedia.org/wiki/Bananenrepubliek

Eric Minnens
Eric Minnens5 jun. 2021 - 11:04

@Satya We zijn de laatste tien, twintig jaar ontzettend achteruit gekacheld. Ik heb de tweede helft van de twintigste eeuw helemaal meegemaakt, waarin Nederland elk jaar een beetje beter werd gemaakt, sociaal, educatief, juridisch, qua individuele vrijheid, qua welvaart ook en gelijke verdeling, you name it. Han van der Horst heeft er een leuk boek over geschreven: De mooiste jaren van Nederland. Maar ja, we zitten in de 21e eeuw, en alles wat toen is opgebouwd lijkt nu stukje bij beetje te worden afgebroken. Plots wordt het elk jaar een beetje slechter! En die afbraak wordt dan ook nog eens begeleid door gluiperds als Sywert, halvezolen als Engel en Baudet, en een reeks van ministeriële en staatssecretariële leugenaars. Misschien zijn we nog net niet een echte bananenrepubliek, maar het moet niet veel gekker worden.

EenMening
EenMening5 jun. 2021 - 13:35

@Eric In de jaren zeventig werd mede met behulp van de aardgasmiljarden een verzorgingsstaat opgetuigd die op termijn onhoudbaar was. In 1991 zaten er 900.000 (!) mensen in de AOW en ook de WW werd zeer zwaar belast. Dat is een van de redenen dat de aardgasbaten verjubeld zijn en niet op zij gezet zijn, zoals in Noordwegen. Beleidsmakers realiseerden zich dat de aardgasbaten op een dag zouden opdrogen. Daarnaast zou door de vergrijzing het aantal65-plussers sterk toe nemen, dus ook het aantal AOW-uitkeringen en de zorgkosten. Het was dus onvermijdelijk dat daar iets aan gedaan moest worden. Maar nog steeds ontvangen 5,1 miljoen mensen een uitkering en gaat er 180 miljard naar sociale zekerheid en zorg. Je kunt je wel kwaad maken over deze versobering maar uIteindelijk bepalen de mensen die deze enorme bedragen op moeten opbrengen, waar de grens ligt. Als je dat niet wilt inzien, ben je rijkelijk naïef.

EenMening
EenMening5 jun. 2021 - 13:38

aantal 65-plussers

EenMening
EenMening5 jun. 2021 - 19:57

Noorwegen

Eric Minnens
Eric Minnens5 jun. 2021 - 21:10

@Een Mening Als ik naïef ben, verkeer ik in goed gezelschap. (HvdH). Maar ik wil me niet achter hem verschuilen, noch hem met mijn opvattingen belasten. Hoofdkenmerken van een bananenrepubliek zijn volgens mij 1) een buitengewoon oneerlijke inkomens- en vermogensverdeling, en 2) een zichzelf via fraude, corruptie, bonussen, fiscale en juridische systemen, etc., steeds meer van de gewone man vervreemdende bovenlaag. Dat staat allemaal los van de door jou genoemde aard van de staatsinkomsten (aardgas, belastingen) of de aard van de staatsuitgaven (AOW, zorg, onderwijs, uitkeringen). Er is een bepaalde hoeveelheid geld in het land aanwezig, en ieder jaar opnieuw zal moeten worden bekeken hoe we dat 'procentueel' op een eerlijke manier naar de staat kunnen doen toevloeien om daar zo eerlijk mogelijk al die zware uitgaven mee te kunnen bekostigen. Je kunt daarbij allelei principes of politieke invalshoeken bedenken, globaal gezegd sociale of neoliberale. De laatste twintig jaar hellen we sterk over naar het neoliberalisme. Terwijl we met diezelfde bakken met staatsgeld ook heel sociale dingen hadden kunnen doen. Maar dat doen we niet, want we leven steeds meer in een bananenrepubliek resp. -monarchie. Waarin niet de grote man, maar de kleine man wordt afgeknepen. Zie daartoe punten 1 en 2.

Doomsdayshaman
Doomsdayshaman4 jun. 2021 - 19:11

En het begon zo mooi, https://hulptroepen.nu/onze-missie/

3 Reacties
michellekepen
michellekepen4 jun. 2021 - 23:03

Ook een mening, Dank voor je linkje. Ik ben zo vrij er uit te citeren: "Update 20 mei 2021 n.a.v. berichtgeving in de media: Daarnaast zijn Bernd Damme (per 01-01-2021) en Sywert van Lienden (sinds de oprichting) als bestuurders verbonden aan Relief Goods Alliance B.V. Deze entiteit is in tegenstelling tot Hulptroepen Alliantie commercieel van aard en is bedoeld om grootzakelijke aanvragen te verwerken die niet binnen de missie of het risicoprofiel vallen van Stichting Hulptroepen Alliantie" Een beetje laat, deze update. Doet mij sterk denken aan 'busted': snel alsnog bekennen, wat intussen toch al algemeen bekend is....

Minoes&tuin
Minoes&tuin5 jun. 2021 - 6:36

'Niet binnen het risico-profiel, oplichters, ze liepen nl. geen enkel risico...integendeel.... En pas toen er wel hulpmiddelen op de markt kwamen en ze feitelijk niet meer nodig waren gingen ze aan het werk?

Minoes&tuin
Minoes&tuin5 jun. 2021 - 6:37

aan het werk met lobbyen dan!