Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Top Rijkswaterstaat drukte afvaldump in natuurgebied door

  •  
06-02-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
90 keer bekeken
  •  
dreumel
De top van Rijkswaterstaat heeft ‘erdoorheen gedrukt’ dat een half miljoen ton afval kon worden gestort in natuurplas Over de Maas in Gelderland. Dit gebeurde tegen het uitdrukkelijke advies van de verantwoordelijke ambtenaren. Dat blijkt uit interne e-mails en documenten die Zembla in het bezit heeft en uit gesprekken die het programma heeft gevoerd met bronnen binnen en rondom Rijkswaterstaat. Uit de documenten blijkt ook dat de vergunningverlenende ambtenaren door de top van Rijkswaterstaat meerdere keren ‘onder druk’ zijn gezet om het afval dat eerder was afgekeurd, tegen de regels in toch goed te keuren.
Het afval waarom het gaat heet granuliet. Deze afvalstof is afkomstig van het bedrijf Graniet Import Benelux in Amsterdam, onderdeel van steenhandel Bontrup BV. Granuliet komt vrij bij het bewerken van graniet en zandsteen. De ambtenaren van Rijkswaterstaat Zuid-Nederland, waar de vergunning voor Over de Maas onder valt, hebben de partij granuliet uiteindelijk ‘onder protest’ goedgekeurd. ‘We zien het als een dienstbevel. Er is sprake van een illegale activiteit die mede mogelijk gemaakt is door onze hoogste ambtenaar’, aldus een van de bronnen tegenover Zembla.
Zembla ontdekt dat oud-minister Halbe Zijlstra het bedrijf Bontrup in contact heeft gebracht met de top van Rijkswaterstaat. Hij zegt in de uitzending dat hij dat heeft gedaan ‘omdat er op uitvoerend ambtelijk niveau sprake was van ambtelijke obstructie.’
Rijkswaterstaat heeft een verklaring uitgegeven naar aanleiding van de onthulling.
Donderdag 6 februari om 20.25 uur bij BNNVARA op NPO 2
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (24)

Anoniempje5
Anoniempje57 feb. 2020 - 8:01

Heeft me geïnspireerd om het energie probleem op te lossen. We gaan helemaal over op kernenergie. Het afval daarvan is geen enkel probleem meer en classificeer je gewoon als grond en kieper je ergens in de natuur. Uranium komt tenslotte ook gewoon uit de grond. Misschien bevat het ook nog eens geen PFAS en kan je de grond ook gebruiken om huizen op te bouwen o.i.d.. Ik verwacht een nobel prijs nominatie binnenkort.

mjansen2
mjansen27 feb. 2020 - 7:11

Gewoon een milieumisdaad, Verantwoordelijke ambtenaren bewindslieden laten vervolgen en mogelijk achter de tralies. Laat er nou eens eindelijk fatsoenlijk worden afgerekend met al die met belastinggeld bekostigde frauduleuze praktijken van overheidsinstanties. Niet dat slappe gedoe van kamervragen/parlementaire enquete en even later weer met z'n allen aan de borrel.

JanB2
JanB26 feb. 2020 - 23:35

Uitzending gezien. Goed verhaal. Schandalige feiten.

Audio
Audio6 feb. 2020 - 22:14

Granuliet volgens Rijkswaterstaat: https://www.bodemplus.nl/actueel/nieuwsberichten/2020/achtergrondinformatie-granuliet-reactie-zembla/?utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter Volgens RW is granuliet veilig te gebruiken voor "verondiepen" van plassen. Hoe gevaarlijk is deze stof nu echt?

2 Reacties
JanB2
JanB27 feb. 2020 - 17:56

Dat is nu juist de vraag.

DanielleDefoe
DanielleDefoe8 feb. 2020 - 13:50

In dubio abstine lijkt mij hier een uitstekend advies

Greendutch
Greendutch6 feb. 2020 - 21:18

ook het vervolg van het vehaal laat schandalig gedrag door sommige (ex)politici en ambtenaren zien. waarom dot men zo iets? en ook dat laatdunkende vanuit het westland naar de provincies toe vind ik erg banaal. alsof daar niet goede , intelligente en fatsoenlijke mensen wonen / werken. en het bleek in de uitzending juist dat die daar júist wél zijn!! ik verwacht dat die Zijlstra nóg een tweede keer door de molen gaat en vervolgens echt en definitief afgedankt gaat worden samen met die mevr. aan de top. het is beter als er wat vaker goede gesprekken plaats vinden op de ministeries om te zien of men wel deugt?! hier wordt je erg ziek van. goed van de mannen die zich ergens in vast hebben gebeten omdat zij zagen dat er in hun woongebied iets niet goed ging en ook goed van zembla 's journalisten.

Gandalf2
Gandalf26 feb. 2020 - 20:11

Corrupte top ambtenaren, mij verbaasd het niet.

Salama.
Salama.6 feb. 2020 - 18:49

Hm, dus deze keer was Halbe er wél bij...

vdbemt
vdbemt6 feb. 2020 - 16:44

@Max. Waar het om gaat is: "De top van Rijkswaterstaat heeft ‘erdoorheen gedrukt’ dat een half miljoen ton afval kon worden gestort in natuurplas Over de Maas in Gelderland. Dit gebeurde tegen het uitdrukkelijke advies van de verantwoordelijke ambtenaren." En " Uit de documenten blijkt ook dat de vergunningverlenende ambtenaren door de top van Rijkswaterstaat meerdere keren ‘onder druk’ zijn gezet om het afval dat eerder was afgekeurd, tegen de regels in toch goed te keuren." En: Halbe Zijlstra heeft het bedrijf Bontrup in contact gebracht met de top van Rijkswaterstaat. Zijlstra noemt nu dat tegengestelde uitdrukkelijke advies van de verantwoordelijke ambtenaren 'obstructie'. En gaat voorbij aan het feit dat de 'top' tegen de regels in gehandeld heeft, ten gunste van Bontrup. En daarvoor heeft hij het contact gelegd.

3 Reacties
vdbemt
vdbemt6 feb. 2020 - 16:47

Overigens, Max, maak(te) ik er geen rechts-links kwestie van. Ik maakte er een VVD-kwestie van. Dat die rechts is, is toevallig (of niet?)

Max6
Max67 feb. 2020 - 7:44

@vdbemt Ik ben niet verrast dat een VVD-er een ondernemer helpt door hem in contact te brengen met een ambtenaar die hem zou kunnen helpen (dat is z'n achterban). En vervolgens is het beleid dat door ambtenaren geïnterpreteerd/uitgevoerd moet worden. Dat is m.i. geen politiek (meer). Dat er binnen de ambtenarij soms dingen niet goed gaan is algemeen bekend.

LaBou
LaBou 7 feb. 2020 - 11:13

" @vdbemt Ik ben niet verrast dat een VVD-er een ondernemer helpt door hem in contact te brengen met een ambtenaar die hem zou kunnen helpen (dat is z’n achterban). En vervolgens is het beleid dat door ambtenaren geïnterpreteerd/uitgevoerd moet worden. Dat is m.i. geen politiek (meer). Dat er binnen de ambtenarij soms dingen niet goed gaan is algemeen bekend." En zo is corruptie ineens geen corruptie meer.

Bert de Vries
Bert de Vries6 feb. 2020 - 16:25

De bemoeienis van Halbe Zijlstra was beperkt tot het geven van een telefoonnummer, en verder niets. In oplichterskringen is het inderdaad niets bijzonders. Maar voor anderen is het net zo bijzonder als met Putin in diens dacha aan de borrel gaan. In de eerste plaats is het nummer van de betreffende topambtenaar geheim omdat hij, uiteraard, niet door Jan en Alleman wil worden gebeld voor flauwekulletjes. In de tweede plaats heeft de ondernemer gezegd dat hij het nummer van meneer Zijlstra had gekregen, met het advies om hier om hulp te vragen. Als je op je geheime nummer, slechts bekend bij een zeer kleine elite, wordt gebeld op advies van een voormalige en nog steeds zeer invloedrijke superieur, dan weet je wat je te doen staat. Het moet Rutte een goed gevoel geven, te zien dat hij niet alleen staat.

2 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin8 feb. 2020 - 11:16

Bert de Vries Had Zijlstra niet ooit een functie bij dat bedrijf?

DanielleDefoe
DanielleDefoe8 feb. 2020 - 13:48

Minoes zie ook voor zijn "jeugdjaren" https://web.archive.org/web/20100620063103/http://www.halbezijlstra.nl/halbe_zijlstra_7675/

Break on through
Break on through6 feb. 2020 - 15:50

En Halbe was er weer bij. Keer wat anders dan fantaseren over een datsja... :) Maar goed, ronduit absurd natuurlijk dat dit soort praktijken kunnen in Nederland. Alsof dat nodig is, doe even normaal!

1 Reactie
JanB2
JanB26 feb. 2020 - 23:45

Waarom denk je dat zo'n totale nitwit als Zijlstra een hoge functie krijgt bij Volker Wessels? Die vent weet immers helemaal niets........behalve een telefoonnummer. En dáár is het om te doen. Dit hele verhaal geeft daarmee een aardige inkijk in de manier waarop de BV Nederland werkt. En wat je dan ziet is op z'n zachtst gezegd onverkwikkelijk. Bedenk echter dat dit verhaal niet op zich staat. Verhalen zoals dit zijn er teveel om op te noemen. Dit is schering en inslag. Nederland is veel corrupter dan wat het beeld aan de oppervlakte laat zien.

Max6
Max66 feb. 2020 - 14:48

Voor iedereen weer helemaal losgaat op 'rechts' of 'links' (zoals vdbemt in de eerste reactie). Blijkbaar gaat het over de vraag of granuliet grond is of afval... je kunt het er niet mee eens zijn, maar dit lijkt me nou niet echt iets om weer een links-rechts discussie over te starten. "In 2018 ontstond discussie of granuliet valt binnen de definitie van grond of moet worden gezien als een bouwstof op basis van dit Bbk. Om deze discussie te beslechten is het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) gevraagd om een oordeel. IenW heeft in 2019 herbevestigd dat granuliet kan worden beschouwd als grond volgens de definitie van het Besluit bodemkwaliteit."

4 Reacties
O3
O36 feb. 2020 - 16:00

Ik maak mij eerder zorgen over de gevolgen voor de volksgezondheid. Niemand kan buiten schoon water. De waterkwaliteit is dus fundamenteel belangrijk voor de bevolking. Onze politici dienen daarover te waken. Kennelijk lag die verantwoordelijkheid niet bij betrouwbare partijen. Wie de schoen past trekke hem aan.

JanB2
JanB26 feb. 2020 - 23:50

Op het ministerie heerst een mengeling van onbenul en corruptie. Het zal me daarom ook volledig worst wezen hoe men daar granuliet kwalificeert. Die kwalificatie is van nul en generlei waarde, fact-free gelul in de ruimte los van de realiteit. Het gaat namelijk niet om zuiver granuliet maar om granuliet waar een anticoagulant aan toegevoegd is waarvan het effect op het milieu onduidelijk is. Daarmee is iedere uitspraak dat het hier om gewone grond gaat voorbarig, en mogelijk totaal onjuist.

JanB2
JanB27 feb. 2020 - 0:01

Correctie: het gaat uiteraard om een coagulant en niet om een anticoagulant. Het spul moet samenklonteren en een beetje consistentie krijgen.

Becausky
Becausky7 feb. 2020 - 1:52

@Max Linksom of rechtsom Het is wel weer het bekende verhaal : ondernemers ( bedrijven ) die met hulp van "de ondernemerspartij", die kennelijk ook goed vertegenwoordigd is de top van de ambtenarij op diverse ministeries, onderling de boel regelen Laten we het dan inderdaad geen links of rechts stempel geven , maar gewoon als verzamelnaam "Maffia"

vdbemt
vdbemt6 feb. 2020 - 14:22

Al lezende vroeg ik me al af: wat zou de partijkleur zijn van die mensen in die beslissing. Nietwetende dat een deel van het antwoord al zou komen. Verrassend (..) : VVD. Halbe Zijlstra.