Joop

Top politie negeert massale misstanden binnen korps: discriminatie, seksuele intimidatie

  •  
13-07-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
313 keer bekeken
  •  
45852515194_9255680c14_k

© cc-foto: Jelle Seubring https://flic.kr/p/2cRQ8hN

NRC tekent het relaas op van politieadviseur en lid van de diversiteitsraad van de Nationale Politie Carel Boers (55) die een boekje opendoet over op grote schaal voorkomende misstanden bij de politie. Boers stelt dat de korpsleiding niets tegen de discriminatie, seksuele intimidatie en moslimfobie onderneemt. Hij heeft ontslag genomen.
In app-groepen spreken agenten in uiterste denigrerende taal over burgers en wensen hen dood.
"Behalve de meldingen over de agenten die elkaar ongestraft appjes sturen over „pauper-allochtonen” heeft Boers het afgelopen half jaar naar eigen zeggen vergeefs „tientallen misstanden” gerapporteerd bij de korps- en eenheidsleidingen. Het gaat onder meer om seksuele intimidatie en aanranding van vrouwelijke collega’s, ernstige discriminatie en valsheid in geschrifte. Moslimagenten hebben het zwaar te verduren. „Het is heel gewoon om bij de politie te zeggen: ‘Jij bent een Marokkaan en dus ga ik jou nooit vertrouwen.’ De discriminatie is heel openlijk en onder de gordel en een gevolg van niet-corrigerend gedrag van chefs. De ultrarechtse geur die van dit soort uitingen afstraalt, past niet bij de neutrale houding die de politie moet hebben.”"
De leiding vertoont volgens Boers conflictmijdend gedrag en komt niet of amper in actie tegen de verziekte cultuur die slechts af en toe naar de oppervlakte komt. Zo werd deze week bekend dat in een Limburgse basiseenheid zeven agenten op non-actief gezet wegens ontoelaatbaar gedrag. Het team telt nog geen 80 medewerkers.
Vorige maand kwam naar buiten dat korpschef Akerboom op het intranet van de politie een vermaning had gepubliceerd ten aanzien van discriminatie binnen de politie nadat een leidinggevende op instagram misstanden aan de kaak had gesteld. De vrouw die de klacht uitte heeft een spreekverbod gekregen en mag niet meer op instagram publiceren.
Update 14:00
Korpschef Akerboom reageert met een blog op de site van de politie:
"Ik ben geschrokken van de persoonlijke verwijten aan mij en aan het hele korps. Dit soort berichtgeving raakt niet alleen mij maar iedereen binnen de politie. Het heeft effect op hoe men ons ziet en op hoe we bejegend worden. "
Cc-foto: Jelle Seubring
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (74)

Oranje2
Oranje216 jul. 2019 - 20:52

OH vergeet kennelijk dat het niet gaat om een signaal dat door een eenling is afgegeven maar dat nog geen twee maanden geleden de teamchefs van Rotterdam en Den Haag identieke kritiek geleverd hebben. Het is veelzeggend dat leidinggevenden binnen de politie met deze kritiek naar buiten komen. Akerboom reageert met politiek correcte teksten maar geeft niet aan dat hij actie gaat ondernemen.

Oranje2
Oranje216 jul. 2019 - 20:45

Reken er niet op dat meneer Akerboom de misstanden binnen de politie organisatie gaat aanpakken. Zolang er standaard geen exit gesprekken plaatsvinden met mensen die aangeven de politie te verlaten is dat slechts een van de vele gebreken in de organisatie. Akerboom staat te ver van het veld af of is te bang geconfronteerd te worden met structurele problemen. Wat ook de reden mag zijn hij is niet de juiste man als hoogste leidinggevende bij de politie. Dat hij medewerkers die hun beklag willen doen toedicht dat ze daarvoor moed nodig hebben zegt genoeg.

Thuiszitter
Thuiszitter15 jul. 2019 - 1:57

Paar maanden terug reünie gehad met mijn ex collega’s van de toenmalige rijkspolitie. Een ieder die ik sprak gaf toe dat sinds de komst vaneen nationale politie de organisatie er niet beter op was geworden en gewoonweg slecht was te noemen. Nu was het in mijn tijd al zo dat je regelmatig in een reorganisatie zat en dan weet je dikwijls niet waar je aan toe bent, sinds de nationale politie is het constant. Dat doet het functioneren van de dienders niet ten goede. De top van de politie moet men hiervoor aanspreken en verantwoordelijk voor stellen. Dat zij het niet zien zegt veel over de huidige organisatie.

Sanchez2
Sanchez214 jul. 2019 - 14:43

Ik heb ook vrienden de politie die altijd over niet-blanke mensen klagen en volgens mij een hekel hebben aan alles wat niet blond en blauwe ogen heeft.. Ach ja.. ik denk dat je er weinig tegen kan doen

1 Reactie
stokkickhuysen
stokkickhuysen15 jul. 2019 - 22:36

Ontslag is doeltreffend.

adriek
adriek14 jul. 2019 - 14:42

Het belangrijkste weerwoord in de blog? We hebben veel vrouwen in dienst. Klinkt leuk, maar als er volop discriminatie en seksuele intimidatie plaatsvindt komen die vrouwen bedrogen uit. Akerboom schrijft: "Zoals ik in mijn vorige blog schreef: voor ontoelaatbaar en grensoverschrijdend gedrag is binnen de politie geen plaats. Collega’s die daar het slachtoffer van worden en dat (durven te) melden verdienen de steun van iedereen in het korps. Leidinggevenden voorop." Hij zou moeten (kunnen) schrijven: "... Collega’s die daar het slachtoffer van worden moeten dat melden en krijgen de steun van iedereen in het korps. Leidinggevenden voorop." Maar blijkbaar moeten slachtoffers zich ergens 'durven' melden, en moeten dan maar hopen op de steun van iedereen in het korps. Een zorgelijke situatie, die we niet serieus genoeg kunnen nemen. Let wel: ik vrees dat de situatie binnen de politie een redelijk goede afspiegeling van de samenleving is, waarin nog heel veel (al dan niet latente) ongelijkheid leeft.

Alexandros des Burgus
Alexandros des Burgus13 jul. 2019 - 23:20

Ik denk dat discriminatie en seksuele intimidatie niet de meest serieuze problemen zijn van de politie. De politie is internationaal berucht voor het aantrekken van psychopaten. In internetlijstjes voor banen met psychopaten staat de politie altijd in de top 10. Misschien dat daarmee iets gedaan kan worden, want psychopaten zijn van nature gevoelloos op het gebied van empathie en schromen niet terug voor seksuele intimidatie, zeker niet binnen een functie die boven de wet gaat. Als daarop geprofileerd wordt, dan vallen vanzelf de rotste appels door de mand en is er een basis voor een inclusiever politiekorps gelegd op de langere termijn. Dat op kleurtjes sorteren en mensen van een ander kleurtje tot buitenstaander verklaren is namelijk niet alleen een wit probleem. Lichtgetinten en zwarten kennen hetzelfde probleem. Seksuele intimidatie kent ook geen kleur trouwens. De mens door het kleurtje heen zien kan zeker geen kwaad.

OlavM
OlavM13 jul. 2019 - 22:31

@ Ostara Hase: [Het is dan ook een misvatting te denken dat nog meer een voorkeursbehandeling in te voeren in het werven en aanstellen van agenten met een niet autochtone of niet mannelijke identiteit het stigmatiserende beeld van de minderheidsgroepen waaronder veel criminaliteit voorkomt bij de diverse burgers en agenten zal doen afnemen.] Het gaat bij versterking van de diversiteit helemaal niet in de eerste plaats om "het stigmatiserende beeld van de minderheidsgroepen waaronder veel criminaliteit voorkomt bij de diverse burgers en agenten (te) doen afnemen." Het gaat er meer om op basis van een minder eenzijdige samenstelling van het korps welke die van de samenleving beter weerspiegelt politiewerk van betere kwaliteit te kunnen leveren, doordat op die manier meer kennis over en ervaring binnen diverse maatschappelijke groepen binnen de politie bijeen wordt gebracht, zodat meer adequaat kan worden opgetreden.. En dat is bepaald wat anders dan jij hier zegt.

groentje7
groentje713 jul. 2019 - 21:57

Bagatelliseren, downplayen. Dat was wat ik uit de eerste alinea's van deze lap tekst meteen al opmaakte. Voldoende reden om niet verder te lezen. Een steekproef uit de laatste alinea's van deze lap tekst bewees dat mijn inschatting klopte, en dat het zelfs nog veel erger was. Ik hoef die hele lap tekst dus niet door te lezen.

OlavM
OlavM13 jul. 2019 - 21:30

["De discriminatie is heel openlijk en onder de gordel en een gevolg van niet-corrigerend gedrag van chefs. De ultrarechtse geur die van dit soort uitingen afstraalt, past niet bij de neutrale houding die de politie moet hebben."] Al eerder is gebleken hoe ernstig de situatie binnen de politie de laatste jaren is verslechterd en dat extreem-rechts zelfs een flink potentieel bij de politie en het leger heeft. Diverse incidenten hebben al daarop gewezen. Minstens zo erg is dus dat de korps leiding er weinig aan blijkt te doen en een dappere, volhardende klokkenleider links laat liggen. Korpschef Akerboom moet niet alleen maar schrikken en beseffen dat de berichtgeving de hele politie raakt, maar vooral schoon schip maken!

1 Reactie
Karingin
Karingin13 jul. 2019 - 23:23

Ja, dat zou moeten. Maar overheidsorganisatie zijn daar niet heel erg goed in. Nu ik erover nadenk, weinig grote organisaties zijn daar goed in. Had iemand nog wat over de efficiëntie van schaalvergroting en centralisaties? Korte termijn bezuinigingen, langetermijn-ellende.

ton14024
ton1402413 jul. 2019 - 20:28

Na Mitch Henriquez ben ik niet verbaasd.

ton14024
ton1402413 jul. 2019 - 20:21

Snap je ´intern´ niet of heb je iets te verbergen? Waarom zo´n lang off-topic verhaal?

Katootje2
Katootje213 jul. 2019 - 20:16

Soms twijfel je eraan of je het wel goed leest. M voert een onderzoek aan waaruit blijkt dat de bevolking zeer weinig vertrouwen heeft in halen doelstellingen CO2-reductie, dat grote bedrijven minder CO2 gaan uitstoten en in betaalbaarheid voor iedereen en dat slechts iets meer dan 1/3 van de werkenden er vertrouwen in heeft dat het pensioen toereikend zal zijn. Dat is toch geen verrassing zul je nu denken, maar dan heb je de conclusie van M nog niet gelezen: "volgens recent kiezersonderzoek van Bureau I & O Research is Kabinet Rutte populairder dan ooit." Dan zou natuurlijk wel waar kunnen zijn, maar dat lijkt me dan toch alles behalve een goed teken.

7 Reacties
Katootje2
Katootje213 jul. 2019 - 20:18

Dat krijg je er nu van als je teksten gewoon kopieert. En zo kom je ongewild tot de ontdekking hoe M zijn reacties samenstelt.

Karingin
Karingin13 jul. 2019 - 23:20

LOL

Satya
Satya13 jul. 2019 - 23:43

Scherp

M7
M714 jul. 2019 - 7:07

Beste Katootje Ik vind het prima wanneer je reageert op mijn post, maar richt die reaktie dan rechtstreeks aan mij . Ik zie dat je wat willekeurig hebt lopen grazen in mijn post en daarmee heb je de kwintessens gemsit: ik baseer me hierbij op een doorlopend kiezersonderzoek zoals uitgevoerd door het bureau I & O Research uit Enschede. In de Overheidssector waar zij onderzoek doen , is dit het grootste onderzoeksbureau van Nederland. En de conclusie dat " volgens recent kiezersonderzoek van Bureau I & O Research is Kabinet Rutte populairder dan ooit.”"is niet mijn conclusie , maar de conclusie van dit bureau. Bij een eerder onderzoek , oktober 2017 was die tevredenheid ( " Hoe tevreden of ontevreden bent u in het algemeen met het huidige kabinet-Rutte III," ) onder kiezers 38% en de ontevredenheid 48%. Bij de laatste meting, gepubliceerd 12 juli jl was die tevredenheid opgelopen tot 47% en de ontevredenheid tot 49%. De gemiddelde kiezer weet het nu dus blijkbaar beter en antwoordde minder vaak weet ik niet " Saillant detail is nog dat de grootste groep die ontevreden is over het beleid van het Kabinet Rutte III , de kiezers zijn van PVV en FvD ( samen veruit de grootste groep van die kiezers ). Bovendien, en dat is toch wel relevant in deze , is dat ik deze cijfers opvoerde inn reaktie op de post van Martinel , die stelde dat " Laten we gewoon eerlijk zijn, dit ‘ gave’ Rutteland is gewoon naar de klote Ik vond en vind dat enige relativering daarop wel aan de orde zou moeten zijn en als reaktie daarop heb ik deze cijfers genoemd. Dus graag iets zorgvuldiger formuleren, niet selectief winkelen in mijn post en vooral niet daar de verkeerde conclusie aan verbinden als zou ik hebben gezegd : " maar dan heb je de conclusie van M nog niet gelezen: “volgens recent kiezersonderzoek van Bureau I & O Research is Kabinet Rutte populairder dan ooit.” Ik stel mijn reaktie in deze zelfs heel zorgvuldig en op controleerbare feiten vast. Dank voor het compliment....

MG1968
MG196814 jul. 2019 - 11:36

"volgens recent kiezersonderzoek van Bureau I & O Research is Kabinet Rutte populairder dan ooit" Maar wat zegt dat jou? Of interessanter, wat wil je er mee zeggen? Je reacties hebben een hoog, 'doorlopen mensen, niets te zien' gehalte. Interessant, weet je echt niet beter? Als mensen zaken naar voren brengen die niet in je wereldbeeld passen M. Breng er dan wat tegen in. Percentages naar voren brengen van mensen die hetzelfde doen als jou is een zwaktebod.

Katootje2
Katootje214 jul. 2019 - 18:25

M - Dat doet me denken aan dat stokoude mopje over die wedstrijd tussen een Rus en een Amerikaan, die gewonnen wordt door die Amerikaan, waarop de volgende dag een juichend bericht in de Pravda verscheen, hoe die Rus tweede werd en die Amerikaan slechts op een na de laatste.

Katootje2
Katootje214 jul. 2019 - 18:27

M: Ik vind het prima wanneer je reageert op mijn post, maar richt die reaktie dan rechtstreeks aan mij ." Je krijgt niet voor niets een ereplaats....

Gerrit338
Gerrit33813 jul. 2019 - 20:10

Ik wou dat ik het zo mooi onder woorden kon brengen. Helemaal mee eens +1

Katootje2
Katootje213 jul. 2019 - 20:00

"Natuurlijk is het niet goed dat deze dienders zich zo laten gaan, MAAR..." Soms lijkt het net alsof er een handboek is uitgegeven door een van die rechtse partijen, met daarin een hoofdstuk: "Hoe pareer ik terechte linkse kritiek." Rutte heeft daar trouwens ook een handje van. Daar gaat dan min of meer zo: Ja, dat is natuurlijk een groot probleem, het is goed dat U daarover begint en we nemen het dan ook uiterst serieus en er wordt achter de schermen ook al hard aan gewerkt. Juist daarom kan ik daar nu niet meer over zeggen. Laten we eerst de resultaten daarvan maar eens afwachten. Het lijkt er op dat de meeste mensen daar in trappen, dus de paashaas kan het met veel minder woorden af, want dit veel te lange verhaal leest natuurlijk niemand. In ben ook niet verder gekomen dan MAAR en toen wist ik wel....

M7
M713 jul. 2019 - 18:19

Goed verhaal : helemaal mee eens !

Martinel
Martinel13 jul. 2019 - 14:23

Laten we gewoon eerlijk zijn, dit ' gave' Rutteland is gewoon naar de klote. Daar hebben die 3 kabinetten wel voor gezorgd. Iedere dag een nieuw schandaal, ik ben nergens meer verbaasd over, sterker nog, ik voorspelde het al in 2010. Weet u nog? Die gedoogconstructie. En over politie gesproken, wat je ook doet, wat je ook meldt, er wordt niets mee gedaan. Wijkagenten negeren hun taak, namelijk het bijstaan van bewoners in een wijk, die zie je sowieso nooit meer rondhangen in een wijk, nee die sjesen met een auto door straten zonder oog voor misstanden. Maar goed, dit is Rutteland. En blijkbaar is Rutteland voor de meerderheid acceptabel. Maar ik blijf goedgeluimd....eens komt de omslag. Dan komen al die zgn nog 'halfpublieke diensten' weer in handen van het volledig geindoctrineerde volk. Ik maak het waarschijnlijk niet meer mee, hopelijk mijn kinderen wel. OV, onderwijs, rechtspraak, woningbeleid, energie, NS, zorg, politie met haar etnisch profileren, thuiszorg, hulp, cultuur, rechtspraak, alles is in chaos beland. En niet te vergeten onze belastingdienst. Alles is een grote bureaucratie geworden met door de bomen het bos niet meer zien. Als mens ben je verworden tot een boom die gewoon kan worden omgekapt.

2 Reacties
M7
M713 jul. 2019 - 18:18

" ....dit ‘ gave’ Rutteland is gewoon naar de klote." Goh, volgens recent kiezersonderzoek van Bureau I & O Research is Kabinet Rutte populairder dan ooit . https://ioresearch.nl/Portals/0/I%26O%20Research%20%20juli%202019%2C%20Klimaat%2C%20Democratie%20en%20Pensioen.pdf Kernpunten uit dat ondersoek : -Tevredenheid kiezers over kabinet-Rutte III op hoogste niveau sinds aantreden -VVD en PvdA stijgen in peiling; PVV en SP leveren in -Zowel Klimaat- als Pensioenakkoord relatief goed gewaardeerd -Klimaatakkoord: zeer weinig vertrouwen in halen doelstellingen CO2-reductie, dat grote bedrijven minder CO2 gaan uitstoten en in betaalbaarheid voor iedereen -Pensioenakkoord: ruim derde (36%) van de werkenden heeft er vertrouwen in dat pensioen toereikend zal zijn, van de gepensioneerden noemt nu 53% het eigen (huidige) pensioen toereikend Voor een land dat " naar de kloten is " , zijn haar bewoners nog erg positief. Het zal toch niet zo zijn dat u enigzins overdrijft?

MG1968
MG196814 jul. 2019 - 11:40

MG1968 14 juli 2019 at 13:39 als reactie op M 13 juli 2019 at 20:18

Samuel Dormits
Samuel Dormits13 jul. 2019 - 9:59

Het is absoluut wel fair om de politie in zijn geheel af te schilderen als een extreem rechtse knokploeg. Als beveiliger heb ik er genoeg gehoord die lekker tegen me aan lulden omdat ze er door mijn uiterlijk vanuit gingen dat ik aan hun kant stond, en ik heb de misselijkste dingen gezien. Een Somaliër even met zijn hoofd tegen de rand van een politie auto slaan nadat 'ie al gearresteerd was, mannelijke agenten die uitgebreid en onnodig lichaamsopeningen van mooie meisjes "onderzochten" op het bureau, coke-snuivende ME-ers die duidelijk herkenbare beveiligers bij voetbalstadia in elkaar slaan, ME-ers die een kind van 6 op zijn hoofd slaan met een wapenstok, lachen omdat hun nieuwe ploertendoder "bij elke klap een bot breekt", diepr haat tegen alles wat links is en iedereen die een kleur heeft, een arrestatieteam dat zonder bevel of gerechtelijke procedures bij wijze van "training" krakers in elkaar komt slaan, het is niet om aan te zien. Ik heb ze drie keer in mijn leven gebeld, drie keer zijn ze niet gekomen. Maar als er een bedrijf belt en er geld in het geding komt, komen ze wel. De politie is een repressief staatsapparaat. H7n kerntaak is alles onderdrukken wat tegen de status quo is. Dus vrouwen een minderheden zijn inherent de Sjaak. Kom daar gewoon voor uit. Doe niet zo laf, Meinhart.

6 Reacties
Brenda T. Glooriks
Brenda T. Glooriks13 jul. 2019 - 11:19

"Het is absoluut wel fair om de politie in zijn geheel af te schilderen als een extreem rechtse knokploeg" Man, man, man, wat een kolder. Dat er het nodige mis is moge duidelijk zijn maar jij kan er ook wat van. De hokjesdenkers hier zullen smullen van de manier waarop jij de vooroordelen over beveiligers meer dan bevestigt.

Katootje2
Katootje213 jul. 2019 - 11:48

Arrestanten opsluiten in een hok zonder bed, met de verwarming op de hoogste stand en ze dan de hele nacht "vergeten".

Samuel Dormits
Samuel Dormits13 jul. 2019 - 17:27

Brenda T. Glooriks, kunt u dat uitleggen? Ik beloof u dat er geen enkele onwaarheid in zit. En welke vooroordelen over beveiligers zou ik bevestigen? Over kale koppen en steroiden heb ik het niet gehad.

Brenda T. Glooriks
Brenda T. Glooriks14 jul. 2019 - 7:57

@Samuel Dormits "Ik beloof u dat er geen enkele onwaarheid in zit" Dat je er zelf in gelooft en dat het daarmee jouw waarheid is dat wil ik best geloven Samuel maar mensen die leven met het wereldbeeld "Het is absoluut wel fair om de politie in zijn geheel af te schilderen als een extreem rechtse knokploeg" die zijn wat mij betreft los van de realiteit. Dat er het nodige mis is bij de politie moge duidelijk zijn, en dan in het bijzonder het gemak waarin te vaak - al dan niet bewust - wordt toegegeven aan vooroordelen en het over één kam scheren van groepen mensen in de samenleving. En feitelijk verschilt jouw stelling niet zo veel van datgene wat je de politie verwijt. En voor wat betreft je andere vraag; ik had begrepen dat het vaak mensen zijn die niet door de (psychologische) selectie van de politie heenkomen die dan beveiliger worden. Toch nog een uniform, toch nog een gevoel van macht en status. Zoals ik al zei, het zijn vooroordelen, ik ben me daarvan bewust dus vandaar ook mijn schroom om ze te melden. Voor alle duidelijkheid: ik heb vooralsnog geen enkele reden om aan te nemen dat dit op jou van toepassing is. Maar mijn excuses bij voorbaat, ook ik ontkom niet aan biasses, zo is ons brein nou éénmaal ingericht.

Samuel Dormits
Samuel Dormits14 jul. 2019 - 12:02

Brwnda T. Glooriks, ik zou het met u eens zijn als het ging om een etnische of culturele groep. Maar het gaat hier om mensen die uit vrije wil voor zo'n organisatie werken. Deze aantijgingen zijn niet nieuw, en iedereen aan de onderkant van de samenleving weet dat het hier wel degelijk om de dagelijkse praktijk gaat. Als het bedrijf waar ik werkte systematisch toegang zou weigeren aan Marokkanen zou ik opstappen (en heb ik gedaan). Als het bedrijf waarvoor u werkt zou weigeren te leveren aan Surinamers, neem ik aan dat u ook weg zou gaan. Iedereen met fatsoen doet dat. Deze mensen niet. Zelfs als ze idealistisch en onschuldig de academie in gaan word het toch snel duidelijk wat voor organisatie het is. En als je dan blijft draag je daar bewust aan bij. Je bent niet als agent geboren, je kunt het uniform af doen. Doe je dat niet, dan hoor je dus bij een groep die een eenheid is. Een eenheid die uitermate geweldadig, vrouwonvriendelijk en racistisch is. Ik ken uw achtergrond niet, dus ik ken uw realiteit niet. Maar als u het heeft over wereldbeelden en van de realiteit los zijn vraag ik u om u dan toch tenminste in te leven in diegenen die wèl te maken hebben met het verkeerde eind van een wapenstok. Onze realiteiten kunnen anders zijn als we in compleet andere werelden leven. Ik begrijp waar uw beeld vandaan komt. Maar dat is simpelweg niet de enige realiteit, als u begrijpt wat ik bedoel. Stel nou dat er een groep is die bij mij thuis komt helpen de boel op te knappen maar bij u de ruiten ingooit, moet ik dat dan een goede of een slechte groep vinden? En tot slot, die vooroordelen had ik nog niet gehoord. Verfrissend, maar beveiligers hebben over het algemeen weinig op met de politie, behalve diegenen die twee jaar beveiliging komen doen om hun kansen om bij de politie te gaan werken te verbeteren met werkervaring. Overigens zijn er in de beveiliging ook misstanden, maar dat verschilt per bedrijf en sector.

Brenda T. Glooriks
Brenda T. Glooriks14 jul. 2019 - 15:47

@Samuel Dormits Dank voor je uitgebreide antwoord maar je gaat aan mijn punt voorbij. Dat er van alles mis daar waren we het denk ik al van meet af aan over eens. Mijn punt is dat je uitspraak "Het is absoluut wel fair om de politie in zijn geheel af te schilderen als een extreem rechtse knokploeg." te kort door de bocht en ook niet hard te maken is. Het is uiteraard je goed recht om je groots en meeslepend uit te willen drukken maar ik hou niet zo van dit soort stoere praat die niets oplevert. We hebben in Den Haag al genoeg ongegeneerde populistische roeptoeters.

groentje7
groentje713 jul. 2019 - 9:55

Wie bepaalt eigenlijk of iemand als verdachte wordt aangemerkt? En zijn daar criteria voor die ook zorgvuldig door anderen worden gecontroleerd? Of hebben de hier beschreven agenten daarin vrij spel? Met alle consequenties van dien voor de criminaliteitsstatistieken als het om verdachten gaat.

6 Reacties
Katootje2
Katootje213 jul. 2019 - 11:39

Ze hebben gewoon vrij spel. Toen ik een keer weigerde om de kofferbak open te maken, werd ik gearresteerd op verdenking van diefstal, alhoewel daar niet de minste aanleiding toe bestond. In die kofferbak zat trouwens ook niets, dus toen hadden ze wel wat uit te leggen. Maar ze liegen gewoon de boel bij elkaar. Officieel moet er sprake zijn van een "redelijk vermoeden", maar dat is gewoon een wettelijke formulering om de illusie te wekken bij de burger dat hij in een rechtsstaat leeft. De werkelijkheid ziet er heel anders uit.

Thuiszitter
Thuiszitter13 jul. 2019 - 13:27

Er is een heel wetboek voor wat de politie mag doen, strafvordering !! Iemand is verdachte als er een redelijk vermoeden van schuld is .

M7
M713 jul. 2019 - 19:14

@ Katootje : Hoezo generaliseren : " Ze hebben gewoon vrij spel " " Maar ze liegen gewoon de boel bij elkaar."

Gerrit338
Gerrit33813 jul. 2019 - 20:15

@Katootje, en wat is er dan zo moeilijk om gewoon je kofferbak even open te doen en te laten zien dat er niets inzit ? Ze zullen best een verdenking hebben gehad, want anders vragen ze dat niet. En de weigering bevestigde alleen maar hun vermoeden.Dus alle redenen om het verder uit te zoeken op het bureau. Je hebt er zelf naar gemaakt. Je had ook de koffer kunnen open doen, dan was je met 5 seconden verder kunnen rijden. Nee, lekker moeilijk doen en katten op de politie.

Katootje2
Katootje214 jul. 2019 - 3:23

Gerrit338: "wat is er dan zo moeilijk om gewoon je kofferbak even open te doen en te laten zien dat er niets inzit?" De enige reden is, dat ik niet in een land wil leven waar iemand in uniform me zonder enige reden mijn "ausweiss" kan vragen en me tegen de muur kan zetten om me te fouilleren. De enige reden is dat ik in een vrij land wil wonen en me verzet tegen iedereen die daar inbreuk op maakt. Dat dat voor jou niet reden genoeg is, zegt genoeg.

stokkickhuysen
stokkickhuysen15 jul. 2019 - 22:50

Gerrit 338 Is het nou zo moeilijk om even verder te denken dan je neus lang is? Is het nou zo moeilijk te bedenken dat jouw manier van buigen-want-pet niet de juiste manier is om het gezag zijn gezaghebbende plek te laten behouden?

Meinhart1
Meinhart113 jul. 2019 - 9:33

Ik praat helemaal niets goed. Maar de maatschappij kan hard zijn. Wat denk je wat de Marokkaanse collega voor vuiligheid over zich heen krijgt als hij een verdachte van Marokkaanse origine aan houdt.

1 Reactie
Satya
Satya13 jul. 2019 - 13:21

Dat is zou ik denken voor collega's juist reden om de Marokkaanse agent te steunen. Ik heb niet het idee dat de politie een ultra rechts bolwerk is. Ik heb niet veel ervaring met de politie maar ben als zwarte vrouw altijd correct behandeld. Wat ik hier lees vanuit eigen korps vind ik wel zorgwekkend.

Katootje2
Katootje213 jul. 2019 - 9:13

Dat is al heel lang zo. Ik kan me herinneren dat ik in de jaren '90 bij het tuincentrum stond en een wat oudere man die op het punt stond om in de auto te stappen op verontschuldigende toon tegen me zei: "Ken je me nog? Ik ben daar al een tijdje weg hoor, want het was echt een zooitje daar, daar had je helemaal gelijk in." En opeens wist ik weer...

Meinhart1
Meinhart113 jul. 2019 - 8:56

Als ex diender voel ik me verplicht hierop te reageren. Het is absoluut niet fair om de politie af te schilderen als een of andere ultra rechtse knok ploeg. De doorsnee agent is eerlijk rechtvaardig en vooral hulpvaardig. Natuurlijk zijn er wat minder gekwalificeerde collega’s maa die zijn op 1 hand te tellen. En helaas maar waar 80 tot 90% van de geweldsdelicten waar onder huiselijk geweld heeft een Marokkaanse achtergrond dus als Marokkaan zul je het minder makkelijk in de organisatie.

7 Reacties
Satya
Satya13 jul. 2019 - 9:13

Dit vind ik dus schokkend dat je de discriminatie van Marokkaanse agenten goed praat. Juist die agenten verdienen lof en zou je met open armen moeten verwelkomen. Hoe zou het toch komen dat integratie zo moeilijk gaat? Dat verwijt is echt niet alleen naar migranten te maken.

Samuel Dormits
Samuel Dormits13 jul. 2019 - 9:52

Het is absoluut wel fair om de politie in zijn geheel af te schilderen als een extreem rechtse knokploeg. Als beveiliger heb ik er genoeg gehoord die lekker tegen me aan lulden omdat ze er door mijn uiterlijk vanuit gingen dat ik aam hun kant stond, en ik heb de misselijkste dingen gezien. Een Somaliër even met zijn hoofd tegen de rand van een politie auto slaan nadat 'ie al gearresteerd was, mannelijke agenten die uitgebreid en onnodig lichaamsopeningen van mooie meisjes "onderzochten" op het bureau, coke-snuivende ME-ers die duidelijl herkenbare beveiligers bij voetbalstadia in elkaar slaan, ME-ers die een kind van 6 op zijn hoofd slaan met een wapenstok, lachen omdat hun nieuwe ploertendoder "bij elke klap een bot breekt", diepr haat tegen alles wat links is en iedereen die een kleur heeft, een arrestatieteam dat zonder bevel of gerechtelijke procedures bij wikze van "training" krakers in elkaar komt slaan

poeslief
poeslief13 jul. 2019 - 9:57

@Meinhart1 Bij de politie werken idd ook voldoende personen met de beste intenties. De politie medewerkers doen veel nuttig werk en hebben geen makkelijke baan. Aan de andere kant is het wel zo dat er onder andere een ultra foute cultuur heerst die niet openstaat voor kritiek intern en extern, gebrekkige of totaal afwezige zelfreflectie, de rangen liever sluiten dan dat men zich kwetsbaar en schuldbewust durft te tonen (die moed ontbeert men), allerhande vormen van machtsmisbruik weg lacht want aangifte doen tegen de politie bij de politie dat vinden ook dienders humor, en nooit bereid zijn om de verantwoording te nemen voor de onverantwoordelijke situaties die men (opzettelijk) in stand houdt. Daarmee onderscheiden zij zich trouwens niet van de staande en zittende magistraten, en ook niet t.o.v. burgemeesters die korpsbeheerder zijn. Ik heb overigens voldoende officieel materiaal - dossiers van de hand van justitie en allerhande andere documenten - om mijn claims hard te maken ten opzichte van bovenstaande beweringen en genoemde justitie ambtenaren en politici.

MG1968
MG196813 jul. 2019 - 11:09

"De doorsnee agent is eerlijk rechtvaardig en vooral hulpvaardig." Dat geloof ik zeer zeker. Maar dat neemt niet weg dat dat geüniformeerde diensten een aantrekkingskracht hebben op het uiteinde van het spectrum. Zoals een pedofiel vlugger een aanstelling zoekt in een kinderdagverblijf (de doorsnee werknemer is er niet voor die reden), en het daarmee een aandachtsgebied en continue zorg is voor die verblijven is de aantrekkingskracht op foute personen ook voor politie een gegeven. En daarmee een verantwoordelijkheid. Met jou post wijs je de verantwoordelijkheid af want dat gedrag is -volgens jou- niet op 1 hand te tellen. En dan vraag ik me niet eens af of je wel kunt tellen. "En helaas maar waar 80 tot 90% van de geweldsdelicten waar onder huiselijk geweld heeft een Marokkaanse achtergrond dus als Marokkaan " Waar heb je die cijfers vandaan of zijn het jou ervaringscijfers vanuit die gesegregeerde wijk waarin je gewerkt hebt? En, anders verklaringsmodel, zie je niet dat juist voor deze minderheidsgroep de weg naar de politie voor dit delict eerder gevonden wordt dan dat voor die 'joods-christelijke (om maar eens een willekeurige typering te gebruiken) vrouwen mogelijk is? Ik wil maar zeggen, verkrachtingen van jonge meisjes vinden niet vooral plaats door mensen met een dubbel paspoort maar door familieleden in de directe kring. Huiselijk geweld vind niet vooral plaats door Marokkanen maar is een issue van mannen die zich meer voelen dan de vrouw (maar ook machteloos want daardoor het slaan). Dat is géén Marokkanen-dingetje... dat is een conservatief dingetje. Je zou hoogstens gelijk kunnen hebben met de stelling dat de Marokkanen hier overwegend conservatief zijn en daardoor.. maja.. dan zou je moeten erkennen dat ze in dit tijdsgewricht blijkbaar in Nederland goed integreren. Of juist niet, want als ik jou moet geloven wordt er juist meer aangifte gedaan door die gemeenschap. of althans, wordt het vlugger op tafel gelegd. En dat zie ik binnen die joods-christelijke gemeenschap (nogmaals, willekeurige term) niet zo vlug gebeuren. Vertel eens, ex -diender, als je je al verplicht voelt om te reageren, wie wil je dan beschermen? Die foute collega? Nee? Dan verwijs niet naar die doorsnee.

Katootje2
Katootje213 jul. 2019 - 11:45

Het verschilt van plaats tot plaats, maar de politiecultuur in Arnhem was bijvoorbeeld volledig verziekt. Ooit hadden ze daar een team dat "Groep Bijzondere Opdrachten" heette en eigenlijk gewoon een ordinaire knokploeg was. Die deden precies wat Samuel Dormits beschrijft, daar heb ik zelf naar staan te kijken.

M7
M713 jul. 2019 - 18:33

Prima reaktie en laat je niet gek maken door al deze reakties. Keep up the good work !

OlavM
OlavM13 jul. 2019 - 22:12

@ Samuel Dormits: Ik ben geneigd je op je woord te geloven, maar desondanks is mijn eigen evaring met politiemensen, zij het inmiddels jaren geleden, gedeeltelijk ook positief geweest. En in de loop der jaren ben ik heel wat keren aangehouden, en heb ik drie maal voor de strafrechter gestaan, al moet erbij worden gezegd dat het om politieke acties, en niet criminaliteit, ging. Daarom begrijp ik Meinhart1 ook wel, al vind ik zijn constatering "dus als Marokkaan zul je het minder makkelijk in de organisatie (sc.: hebben)" teleurstellend, want zonder aanvulling dat dat fout is. Ik herhaal wat ik hieronder in reactie op Satya schreef: "Zoals dit artikel ook al aangeeft: de omstandigheden oefenen een grote invloed uit. Zo is het ook voor mij duidelijk dat de geforceerde samenvoeging tot één politiekorps dat centralistisch en bureaucratisch wordt bestuurd de verslechteringen binnen de korpscultuur enorm hebben bevorderd."

Brenda T. Glooriks
Brenda T. Glooriks13 jul. 2019 - 8:13

Uiterst zorgwekkend verhaal uit een bron die vooralsnog onverdacht en betrouwbaar overkomt. Als dit beeld realistisch is en inderdaad meer structureel dan incidenteel dan is dat niet acceptabel. Dit oplossen gaat dan een taai probleem worden wat niet alleen bewustwording vereist (bias zit helaas nogal die in je onbewuste brein geprogrammeerd) maar vooral ook hele strakke werkafsrpaken en procedures die voor iedereen gelijk zijn en waar geen uiztonderinge op gemaakt worden; zowel in de ondeerlinge omgang als in het functioneren als organisatie naar de samenleving toe. En waar ik vandaan kom vegen we de trap van boven naar beneden dus eerst de hogere echelons maar eens de maat nemen op (het vergoelijken van) dit soort ingebakken onacceptabel gedrag.

4 Reacties
Gerrit338
Gerrit33813 jul. 2019 - 20:21

Blanke oude mannen worden tegenwoordig niet als onverdacht en betrouwbaar gezien. Blanke oude mannen worden tegenwoordig meestal direct als ouderwets, rechts en racistisch bestempeld. Behalve als hij zegt wat je zelf wilt horen, dan is een oude blanke man opeens betrouwbaar.

Karingin
Karingin13 jul. 2019 - 23:07

Gerrit: Nee hoor, dat is waarschijnlijk een perceptie die je hebt opgedaan in de media, maar die in het dagelijks leven best meevalt.

Brenda T. Glooriks
Brenda T. Glooriks14 jul. 2019 - 7:43

@Gerrit338 Sorry Gerrit maar ik kan er met de beste wil van de wereld geen chocolade van maken. Help me even op weg en leg me uit wat je nu eigenlijk bedoelt te zeggen en hoe zich dat verhoudt tot mijn reactie. Voor zover ik kan nagaan heb ik hier nergens over "blanke oude mannen" gesproken, laat staan dat ik ze een generieke kwalificatie heb toegekend.

stokkickhuysen
stokkickhuysen15 jul. 2019 - 22:57

Gerrit, Ik heb vooral problemen met jouw commentaren, met de rest van de witte mannen valt het nog wel mee.

D4
D413 jul. 2019 - 8:12

Onderwijs ultralinks, politie ultrarechts? Doe er wat aan! Stem je links, solliciteer dan bij de politie en help een cultuuromslag veroorzaken.

Toon262
Toon26213 jul. 2019 - 7:54

UWV, Belastingdienst en nu dit weer bij de Nationale Politie. Wat een puinhoop bij die overheid is het toch. En wij maar braaf belasting betalen. Je ergert je toch kapot aan de politiek en die bestuurders van die organisaties. De bezem door die Augius stal.

3 Reacties
M7
M713 jul. 2019 - 18:29

Lees dit onderzoek maar even en dan ben je weer op aarde https://ioresearch.nl/Portals/0/I%26O%20Research%20%20juli%202019%2C%20Klimaat%2C%20Democratie%20en%20Pensioen.pdf Kern van dit onderzoek onder de nederlandse bevolking : " kabinet Rutte populairder dan ooit " Blijkbaar wordt ondanks die " augius stal " van u , de verantwoordelijkeregering meer dan ooit gewaardeerd en vertrouwd. Natuurlijk volop ruimte voor verdere verbetering, maar voorshands zou ik als regeringsleider heeeel erg blij zijn met deze populariteitspoll en de uitkomst daarvan !

Karingin
Karingin13 jul. 2019 - 23:04

M: Pff. Het is maar wat je wil zien. De meerderheid is nog steeds ontevreden (49%). Ik ga het hele rapport nu niet doorlezen, maar een vluchtige scan geeft meteen al een genuanceerder beeld dan wat jij schetst. Het verschilt per onderwerp. Opvallend is de passage: "Politiek cynisme Ruim zes op de tien Nederlanders (63%) zijn van mening dat politieke partijen alleen geïnteresseerd zijn in hun stem en nietin hun mening, een aandeel van de bevolking dat hetzelfde is als in 2018. De helft van de Nederlanders is van mening dat politici niets begrijpen van wat er in de samenleving leeft en een even groot deel van de Nederlanders is van mening dat ‘mensen zoalsik geen enkele invloed hebben op de regeringspolitiek’." Dat jij niet ziet dat er inderdaad een enorm zootje is gemaakt van vele belangrijke publieke diensten, zegt mij dat je weliswaar op aarde zit, maar dan wel onder een grote steen.

M7
M714 jul. 2019 - 7:20

@ Karingin : lees mijn reaktie op de post van Katootje van 22.16 u. In essentie : de kiezers geven aan een toenemende tevredenheid voer het beleid van kabinet Rutte III te hebben. En degenen die ontevreden zijn , zijn in overgrote meerderheid de kiezers van PVV en FvD en ik neem toch aan dat ik u niet mag scharen onder die groep. Maar ik begrijp uw teleurstelling bij het lezen van deze tevredenheidscijfers : " It's hard to accept the truth when the lies were exactly what you wanted to hear "

de Boer2
de Boer213 jul. 2019 - 7:03

Kortom, politie en justitie zijn een nagenoeg perfect deel van de maatschappij. Nu nog enkel een nieuw iemand voor de Rechtsbescherming zoeken en Nederland heeft meteen een stuk minder te klagen!

Paul250371
Paul25037113 jul. 2019 - 6:41

Waarom verbaast mij dit niet. PVV xenofobe stoottroepen, uitzonderingen daargelaten, Serpico's zijn er altijd. Belasting, justitie, elk departement is door en door verziekt met xenofoob gif na alle Rutte bezuinigingen en het houdt maar niet op. De VVD is echt een doodsteek voor het fatsoen wat er ooit was.

3 Reacties
De overspelige hoofdcommissaris
De overspelige hoofdcommissaris13 jul. 2019 - 8:15

U vergeet de meest racistische en xenofobe partij, de FvD!

Satya
Satya13 jul. 2019 - 9:16

De overspelige hoofdcommissaris Bedoel jij steeds het tegenovergestelde van wat je schrijft? Ja fvd is een eng clubje en het is jammer dat er zoveel prima mensen op stemmen.

M7
M713 jul. 2019 - 18:32

En daarom is het Kabinet Rutte III zo populair , blijkt uit dit onderzoek: https://ioresearch.nl/Portals/0/I%26O%20Research%20%20juli%202019%2C%20Klimaat%2C%20Democratie%20en%20Pensioen.pdf Kern van dit onderzoek onder de nederlandse bevolking : ” kabinet Rutte populairder dan ooit ” En morgen gezond weer op....

Bert de Vries
Bert de Vries13 jul. 2019 - 6:08

De politie is per definitie vergiftigd met racistisch en sexistisch gedrag. Het is, nog altijd, een bolwerk van witte mannen met een sterke neiging om te imponeren. Het gesignaleerde gedrag is nu kenmerkend, was dat 20 jaar geleden ook, en was dat ook al in de jaren "60. Denk aan Koosje, het meisje dat in Amsterdam op het Spui krenten uitdeelde aan voorbijgangers, daarvoor op heel intimiderende wijze werd aangehouden en urenlang werd verhoord. Over het zomaar uitdelen van krenten! De politie is een organisatie van overwegend witte mannen met een sterke neiging om te imponeren. 'Ik ben mijn uniform, mijn knuppel, mijn pistool, mijn strepen. Ik heb het geweldsmandaat. Ik.' Met een overgrote meerderheid aan dit soort mannen in je organisatie zijn problemen als bovengenoemde gewoon systeemkenmerken. Minister Grapperhaus weet er alles van. Zie hoe ferm hij, zelfs zonder uniform, voor en achter zijn mannen!! staat.

6 Reacties
Satya
Satya13 jul. 2019 - 9:19

Weet je dat ik altijd een zeer positief beeld van de politie heb gehad. Misschien dat het met mijn woonplaats in het noorden te maken heeft, geen idee. Ik moet zeggen dat wat ik lees in het NRC artikel mij echt teleur stelt en boos maakt. Ik moet overduidelijk anders naar de politie gaan kijken wordt mij duidelijk.

4Vier!
4Vier!13 jul. 2019 - 9:50

Satya 13 juli 2019 at 11:19 “Weet je dat ik altijd een zeer positief beeld van de politie heb gehad. (...) Ik moet overduidelijk anders naar de politie gaan kijken wordt mij duidelijk“ Ik denk dat voor de politie hetzelfde geldt als voor andere groepen: niet iedereen is hetzelfde. Als de agenten jou netjes benaderd hebben; ga dan aub hen niet nu schofterig benaderen omdat een aantal agenten aan de andere kant van het land zich tegen anderen schofterig gedragen.

Bert de Vries
Bert de Vries13 jul. 2019 - 10:08

Satya, een familielid werkt bij de politie. Ik hoor al jaren over dit soort problemen. En de manier waarop met wangedrag wordt omgegaan, óók door slachtoffers, is alleszeggend. Het is een probleem dat bij dit beroep past, net als bij dat van militair. Meer zeg ik maar niet, want dat riekt naar een vorm van racisme. Ten onrechte. Elke samenleving heeft georganiseerd schorem nodig om de orde te handhaven.

Satya
Satya13 jul. 2019 - 13:14

4Vier! Ik blijf iedereen die mij normaal behandeld uiteraard ook normaal behandelen. Ik denk dat ik mijn algeheel beeld moet bijstellen, ik heb altijd gedacht dat wij een goede organisatie hadden met rotte appels en nu denk ik dat er meer mis is. Bert Die laatste zin is grappig en zolang het schorem dan maar niet teveel bijpassend gedrag gaat vertonen heb je misschien wel gelijk, mijn beeld stort wel een beetje in. Ik dacht oprecht dat de meeste politie mensen zeer fatsoenlijk waren.

OlavM
OlavM13 jul. 2019 - 21:56

@ Satya: Bij de politie hebben ook altijd prima mensen gewerkt. Ik zal hen dan ook nooit over een kam scheren. Misschien heb jij het toevallig goed getroffen. Toen ik rond 1970 eens met een flinke groep studenten was aangehouden en voor verhoor naar het politiebureau meegenomen -vanwege de bezetting van een universitair kantoor- , werden we met z'n allen in één zaal geplaatst! Er was gewoon te weinig individuele celruimte. Daar hebben we gesprekken gevoerd met de ons "bewakende" agenten over hun eigen arbeidsomstandigheden en problemen! Velen zeiden te begrijpen wat ons bewoog. Die herinnering koester ik, want ik denk niet dat zoiets tegenwoordig nog mogelijk is. Zoals dit artikel ook al aangeeft: de omstandigheden oefenen een grote invloed uit. Zo is het ook voor mij duidelijk dat de geforceerde samenvoeging tot één politiekorps dat centralistisch en bureaucratsich wordt bestuurd de verslechteringen binnen de korpscultuur enorm hebben bevorderd.

Karingin
Karingin13 jul. 2019 - 22:52

Olav: Zoiets is zeker nog mogelijk met individuele smerissen, als je de juiste treft. Ik heb nav wat akkefietjes een paar jaar geleden een aantal keer politie aan de deur gehad. In een geval had ik meteen door dat een van de dienders een eikel was, die ik me feilloos herinner terwijl ik de andere twee met geen mogelijkheid zou kunnen aanwijzen. Die hadden weinig in de melk te brokkelen, wat wel aangeeft hoe de verhoudingen in dat team waren. Maar andere keren ging het om goede, serieuze agenten die duidelijk begaan waren met het welzijn van mij en de andere betrokkenen. Hoewel het nooit leuk is om met de politie in aanraking te komen, ben ik wel blij met die ervaringen. Er zijn echt wel goedwillende agenten gelukkig.