Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Apenpokken nu ook in Nederland opgedoken

RIVM verwacht snel meer gevallen van mysterieuze ziekte
Joop

Top in Rio loopt nu al vast

  •  
19-06-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Waar velen zo bang voor waren wordt werkelijkheid: Brazilië gaat vol voor eigenbelang
De echte Rio+20 conferentie is nog niet eens begonnen (woensdag komen de regeringsleiders), maar toch wordt vandaag een van de spannendste en meest beslissende dagen. Zaterdag nam Brazilië het voorzitterschap van de voorbereidende onderhandelingen over van de VN. ’s Avonds leverde dat een nieuwe onderhandelingstekst op. En waar velen al bang voor waren werd werkelijkheid: Brazilië zou vol voor het korte termijn eigenbelang gaan.
Het gevolg is dat er een tekst ligt die armoedebestrijding tot grootste uitdaging van de planeet bestempelt. Het initiatief van secretaris-generaal van de VN Ban Ki Moon, ‘sustainable energy for all’, wordt niet omarmd, maar slechts ‘ter kennisgeving aangenomen’. Over een van de twee hoofddoelen van Rio+20, het creëren van een groene economie, wordt vooral benadrukt wat het níet moet zijn. De huidige exploitatie van mineralen en natuurlijke hulpbronnen mag onverminderd doorgaan.
Gisteren werd de tekst voor het eerst besproken en heeft de EU, die ook namens Nederland onderhandelt, getracht met constructieve voorstellen te redden wat er te redden valt. Daarbij is nog heel weinig progressie geboekt. Door het onderhandelingsspel zelf: niet te snel compromissen! Maar ook doordat veel delegaties nog zonder ministers zaten. En dan kan er nauwelijks bewogen worden door landen. Dat is vandaag anders. Veel ministers zijn intussen gearriveerd en nu moeten de duimschroeven links en rechts worden aangedraaid. Dat moet vandaag, en deels morgen, want woensdag arriveren de regeringsleiders en die kunnen dan nog maar over een paar punten besluiten nemen.
Aan alle kanten wordt nu dus de druk opgevoerd. Door Nobelprijswinnaars en de Spaanse koning, via academici, NGO’s, tot en met het bedrijfsleven. Een combinatie hiervan heeft zich zelfs vereningd en noemt zich de Friends of Rio. Vanmorgen kwam deze groep, waartoe ook Unilever-topman Paul Polman en oud-TNT baas Peter Bakker behoren, met een dringende oproep ambitieus te zijn en de urgentie van Rio+20 te doorzien.
Ikzelf probeer met verschillende parlementariërs uit de wereld Brazilië ervan te overtuigen dat op deze manier Rio+20 een grote mislukking wordt. En daar zijn ze doodsbang voor. Hopelijk werkt het en heb ik morgen beter nieuws.
Intussen draait de miljoenenstad Rio de Janeiro gewoon door. Files zijn oneindig lang als altijd, sirenes houden niet op met gillen, en de stranden van Ipanema en Copacabana stromen vol. Het zou mooi zijn als dat dankzij de vergroening van de economie over 20 jaar nog zo is. Maar dan moeten we deze week met z’n allen wel de juiste weg inslaan.
Gerben Jan Gerbrandy, Europarlementariër voor D66. Volg Gerben ook op Twitter

Meer over:

opinie, groen

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (13)

eagleye2
eagleye219 jun. 2012 - 16:00

[Er is in Brazilië een grote strijd gaande tussen om zo te zeggen de oude half feodale structuren en een soort moderniteit die oog heeft voor milieuproblemen en streeft naar een menswaardig bestaan door iedereen. In die strijd is de moderniteit aan de winnende hand.] Op zich heb je hier gelijk in Han maar het probleem is dat die veranderingen zo ontzettend langzaam gaan dat sommigen vrezen dat het al te laat is. Gisteren las ik in de krant dat de Mata Atlantica al voor 88% is verdwenen. De behoudende machten bedienen zich nog heel erg graag van omkoping en corruptie en zolang daar niets aan wordt gedaan zal het moeilijk zijn om in dit land iets wezenlijks te veranderen. Onder de huidige president groeien al die kwalijke praktijken alleen maar. En dat kan omdat het niet wordt bestraft. Er zit niet één corrupte politicus in de cel en dat zie ik voorlopig ook niet veranderen. Armoedebestrijding gebeurt hier door mensen geld te geven (Bolsa familia). Beter zou zijn om ze werk te geven maar dat gebeurt niet. Is ook lastig want met de Braziliaanse economie gaat het niet echt goed.

JoopSchouten
JoopSchouten19 jun. 2012 - 16:00

Ik was aanwezig op Rio aan de Maas 'beurs'. Iedereen prbeert een plna te verkopen. Bakker deed dat ook. Onder andere in een 'Master Class'. Zijn praatjes waren goed, de realiteit anders (...). Geen indringend beeld van armoede en verwoesting te zien. Veel gelikte folders. De sprinkhanen waren lekker. (Hun vleugeltjes moeilijk verwijderbaar. Ik kreeg een religieuze flashback met ouwel herinneringen.) De dure 'biologisch ecologisch' verantwoorde wijn stroomde gestaag langs de Maas. Iedereen leek met zichzelf bezig. Verder geen nieuws. Bedankt weer Han. Je krijgt gelijk.

JoopSchouten
JoopSchouten19 jun. 2012 - 16:00

Bananenoorlog. Telegrof, di 19 jun 2012, 18:13 'Knapen breekt lans voor 'eerlijke' banaan'. Die liep als Jezus over een watermatje op Rio aan de Maas jl.. Dat wat cashen voor de armen zeg ! 'De consument in Nederland moet ervan worden overtuigd dat hij de fair trade banaan uit Colombia moet kopen. Want op die manier draagt hij bij aan de demobilisatie van guerrillero's in Colombia. Dat zei staatssecretaris Ben Knapen van Buitenlandse Zaken dinsdag bij een bezoek aan een bananenbedrijf in het dorpje Orihueca in Noord-Colombia.' Dus geen armoedebestrijding maar landjepikoorlog via de banaan. ... Jippiejaheeeee, jippiejahoeeee Ruim baan voor de fair trade banaan uit Colombia. ... Koop een kogel. Koop een banaan.

JoopSchouten
JoopSchouten19 jun. 2012 - 16:00

Staatssecretaris Ben Knapen is politionele bananenacties aan voorbereiden (...). Eerlijk waar. http://www.telegraaf.nl/binnenland/12386790/__Pleidooi_voor__eerlijke__banaan__.html

Klapschaats2
Klapschaats219 jun. 2012 - 16:00

Welke parlementariers zijn bang dat het een mislukking wordt? Doodsbang zelfs? Tien tegen één wordt deze conferentie er een als de vorige: niet de kerosine waard die alle vertegenwoordigers verstookten. Het veiligstellen van eerlijke handelsvoorwaarden voor de armste landen heeft mi prio 1. De deelnam van de VS en China is daarvoor noodzakelijk. Dan weet je het wel.

Wouter3
Wouter319 jun. 2012 - 16:00

Door armoedebestrijding tot grootste uitdaging van de planeet te bestempelen wordt voorbijgegaan aan het cruciale doel van de duurzaamheidstop, het zetten van de wereld op een duurzame koers. Wat de creatie van die duurzame wereldkoers betreft, denk ik aan een mondiale koers onder VN-vlag. De enige koers die wij allen voorstaan, omdat hij leidt naar de alom beoogde toekomst waar de VN symbool voor staan. Om die symboolfunctie handen voeten te geven zullen de VN omgebouwd moeten worden tot een mondiaal beleidsorgaan met bovennationale bevoegdheden. Geen onmogelijke opgave, omdat daarvoor de dictatoriale (vetorecht) Veiligheidsraad opgeheven moet worden, met het gelijktijdig overhevelen van zijn primaire verantwoordelijkheid – de handhaving van de internationale vrede en veiligheid – naar de Algemene Vergadering (AG). Door die opheffing en overheveling kan de AG, waarin alle lidstaten zitting hebben, uitgroeien tot een gezaghebbend wereldforum, dat op basis van de alom onderschreven mensenrechten en onze fenomenale know how op elk terrein een duurzaam wereldbeleid weet te realiseren, waarmee de wereldproblemen (zoals het armoedeprobleem) en het daarmee gepaard gaande onrecht adequaat kunnen worden aangepakt. De realisatie van dit ultieme politieke doel correspondeert feilloos met het doel van de VN-duurzaamheidstop in Rio; het uitstippelen van een duurzame wereldkoers ter beteugeling van de wereldproblemen. Dit impliceert dat de VN-milieutop alleen kans van slagen heeft, indien de in Rio aanwezige staatshoofden en regeringsleiders de grootheid zouden kunnen opbrengen om zich gezamenlijk sterk te maken voor een fundamentele reorganisatie van de VN, waar artikel 109 van het VN-Handvest uitdrukkelijk de mogelijkheid toe biedt.

HanvanderHorst1
HanvanderHorst119 jun. 2012 - 16:00

Je kunt zeggen wat je wilt maar armoedebestrijding Is de grootste uitdaging van de planeet. Het is ook de grootste uitdaging van Brazilië dat tot voor kort bekend stond als het land met de grootste inkomensongelijkheid ter wereld. Door het verstandige beleid van de laatste presidenten, Fernando Henrique Cardoso, Lula en nu Dilma Rousseff is het aantal armen sterk teruggelopen maar er moet nog heel veel gebeuren. Armoede en uiterst ongelijk verdeelde nationale rijkdom zijn in de meeste ontwikkelingslanden een zeer wezenlijk probleem dat al het andere overstijgt. Het is vanzelfsprekend dat regeringen in ontwikkelingslanden armoedebestrijding tot hun hoogste prioriteit bestempelen (wat hun feitelijk beleid ook moge wezen). Noordelijke volksvertegenwoordigers (en zeker die uit het Europa van de grote financiële kink in de kabel) zullen dan ook voornamelijk hoon oogsten als zij andere prioriteiten voorstellen. Dat hoeft ook helemaal niet. Er valt een overtuigend verhaal te houden over de stelling dat armoedebestrijding en een vergroening van de economie niet alleen hand in hand kunnen gaan maar ook hand in hand moeten gaan. Wie wijs is en de bevolkingen in de ontwikkelingslanden achter zich wil hebben, werkt mee aan groene armoedebestrijding. Anders word je irrelevant verklaard. Ook zul je dan te horen krijgen dat men de laatste anderhalve eeuw weinig groenheid in Europa heeft opgemerkt. Ook zullen ze vragen wie ook al weer al dat hardhout heeft gekocht en al die mineralen waar hele gebieden voor verwoest zijn.

2 Reacties
Joaquim
Joaquim19 jun. 2012 - 16:00

Helemaal eens Han. Echter alle armoede bestrijding heeft geen zin als we klimaatverandering in dit tempo laten voortschrijden. De veroorzakers daarvan moeten meer betalen (common but differentiated responsibilities volgens rio 92) maar we moeten wel ongelooflijk hard aan het milieu gaan trekken met z'n alle. Helaas wordt dat in Rio ook om zeep gebracht. Niet door de Brazilianen maar door Obama. Wat Bush sr. in '92 wel ondertekende wordt door Obama in '12 uit de teksten geschrapt. Armoede bestrijding gaat niet over dat de armen een beetje hulp krijgen. Dat gaat om het stoppen van de roof die op hun wordt gepleegd door de rijken. Obama laat hier zien in wiens zakken hij zit.

keck66
keck6619 jun. 2012 - 16:00

Ik ken Brazílië alleen van tv en zojuist van een kleine reportage in het nos-journaal (waarom de presentatrice tegenwoordig rondloopt is me een raadsel, maar het zal wel hip wezen), maar daaruit kwam naar voren dat het regenwoud goedkoop hout (lees houtskool) levert voor het aanjagen van de ijzerertsindustrie. Zolang dat niet wordt beteugeld, als dat al kan in een land zo groot als Europa, kunnen we de groene economie op onze volgevreten buik schrijven...

Tascam
Tascam19 jun. 2012 - 16:00

En weer een top gestoeld op onbewezen aannames en tegenstrijdigheden. Daarnaast zijn armoedebestrijding en 'vergroening' tegenstrijdig aan elkaar. Een kind kan zien dat minder armoede leidt tot meer consumptie en dus een groter verbruik van schaarse middelen. Daar helpen een paar windmolens niet tegen.

1 Reactie
keck66
keck6619 jun. 2012 - 16:00

Jaja... en 'consumeren is nooit duurzaam' is geen aanname? Je kunt groen consumeren en produceren. De térm 'herwinbaar' heeft in zich dat het niet schaars kan zijn. Begin een moestuintje en zie wat u kunt doen! Roepen dat het nooit wat wordt helpt in elk geval niet. De pest is dat er nu nog te veel goedkoop (arbeid, kolen, olie) kan worden geproduceerd. Er komt een dag dat dat feestje over is. Hier liggen dus enorme kansen!

lancelot2
lancelot219 jun. 2012 - 16:00

Nou zolang de wereldleiders en de gelovigen niet aan geboorte beperking willen doen, is deze bijeenkomst overbodig. Wel hallo, het geweten kon wel eens gelijk hebben........

1 Reactie
HanvanderHorst1
HanvanderHorst119 jun. 2012 - 16:00

Nee, je komt met een simplistische oplossing omdat je te weinig van de wereld weet.