Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Top-econoom en oud-adviseur Hollande valt Krugman aan

  •  
16-11-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
krug_300_01.jpg
Wat werkt om de crisis te beëindigen: Bezuinigen of belastingen verhogen? 
Paul Krugman, de spraakmakende Nobelprijswinnaar en columnist voor de New York Times die het opneemt tegen de Olli Rehn’s van deze wereld en besparingsverslaving, prees in een column de politiek van de Franse presidente Hollande. Een Franse top-econoom, Philippe Aghion, dient hem van repliek.
Het is een transatlantische discussie waarbij de argumenten over de continenten scheren. Op 10 november, net nadat het ratingsbureau Standard & Poor’s de waardering voor Frankijk had verlaagd van AA+ naar AA, schreef Krugman een column met de titel ‘Het Complot tegen Frankrijk’ (een ironische verwijzing naar de beroemde roman The Plot Against America van Philip Roth over een fascistische coup in de VS). Volgens Krugman werd Frankrijk door S&P gestraft omdat het land weigert mee te gaan in de bezuinigingsdrift. De neerwaartse bijstelling is volgens hem een politieke keuze, geen economische, bedoeld om een iodelogische agenda uit te voeren. Het gaat helemaal niet om begrotingstekorten zegt Krugman maar om het afbreken van de vezrirgingsstaat. Hij wijst er op dat Frankrijk de afgelopen maanden beter presteerde dan Nederland en dat de prodcutiviteit bijna gelijk is aan die van Duitsland. Hollande verhoogde belastingen maar dat is geen probleem want een kleine lastenverzwring is minder schadelijk voor de groei dan een bezuiniging.
RTEmagicC_krugamn.jpg
In de Franse krant Le Monde gaat de Franse top-econoom Philippe Aghion, verbonden aan de Amerikaanse Harvard University en oud-adviseur van Hollande, tegen Krugman in. Aghion zegt in zijn column ‘Verlies van AA+: Waarom Krugman ongelijk heeft’  dat hij geen ultra-liberaal is en dat hij de verzorgingsstaat wil beschermen. Ervaringen in onder meer Zweden hebben volgens hem uitgewezen dat lastenverzwaring een recessie juist verlengen terwijl bezuinigingen leiden tot groei. Krugman zou die cijfers beter moeten bestuderen in plaats van beweren dat economen niet weten hoe je de crisis moet bestrijden, aldus Aghion.
RTEmagicC_monde.jpg

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (14)

toshiba
toshiba16 nov. 2013 - 12:50

Dan krijg je een leuke woordenstrijd tussen wat Bezuinigingen zijn, lastenverwaringen of structurele hervormingen. Want een bezuiniging is uiteindelijk ook een lastenverzwaring.

NicoSchouten
NicoSchouten16 nov. 2013 - 12:50

Zweden opereerde in een heel andere internationale context. Krugman laat keer op keer het belang hiervan zien. Aghion negeert dit en bekijkt de ervaringen van landen geïsoleerd van die context.

Jensbos
Jensbos16 nov. 2013 - 12:50

Hij is, zo ver ik weet, een "volger" van Schumpeter (economische zelf destructie als heelmeester?) moeten we m.i. niet te veel (zo weinig mogelijk) aandacht aan schenken. We hebben sinds 2008 al te maken met de gevolgen van die chaos theorie. (Lehmann)

bEngel2
bEngel216 nov. 2013 - 12:50

De ene recessie is de andere niet en valt dus niet in één bepaald model te vangen. De huidige recessie is duidelijk een probleem aan de vraagzijde. Door de maatregelen die nu worden genomen wordt de vraagzijde nog meer verzwakt, wat bij een langdurig aanhouden ook de produktiecapaciteit vermindert. Zie hier het bekrompen "huishoudboekjescomplex" van Rutmans cs. Ze bezuinigen zich een vierkant rondje edoch de staatsschuld blijft maar toenemen. De paniek van koekebakker Rutjens straalde van zijn blotebillenbekkie af bij zijn oproep om alsjeblieft auto's en huizen te gaan kopen. Het getuigt werkelijk van een beschamend en zielig visieloos niveau. Zijn/hun enige hoop is dat door externe factoren de consumptie (per abuis) weer wat zal toenemen. De schade die dit kabinet in krap 3 jaar tijd heeft aangericht zal echter de komende 10jaar niet herstellen.

[verwijderd]
[verwijderd]16 nov. 2013 - 12:50

..[ Ervaringen in onder meer Zweden hebben volgens hem uitgewezen dat lastenverzwaring een recessie juist verlengen terwijl bezuinigingen leiden tot groei. ].. En wat doen genieën als Rutte en Dijsselbloem? Die verzwaren de lasten en bezuinigen niet.

1 Reactie
MichelReiziger
MichelReiziger16 nov. 2013 - 12:50

Je moet in tijden van geen of nauwelijks economische groei niet bezuinigen. Je moet bezuinigen op je overheidsuitgaven ten tijde van (sterke) economische groei. Dan bedoel ik werkelijke groei, geen rente (schulden) groei die als economische groei wordt verkocht...zoals dit vooral was tussen 2002 en 2008 en waar letterlijk hele landen uiteindelijk kapot aan gingen (banken = overheid = banken)

[verwijderd]
[verwijderd]16 nov. 2013 - 12:50

--- Dit bericht is verwijderd —

3 Reacties
Rootman
Rootman16 nov. 2013 - 12:50

Honger en andere enstige tekorten = Revolutie!

Rode druppel
Rode druppel16 nov. 2013 - 12:50

Erwin. Weet u hoe ons financieel systeem werkt ? Dat kan alleen werken met schulden. De Euro is een gedrocht wat we kunnen missen als kiespijn. Sterker nog, zonder de Euro stonden we er nu beter voor. Ik wacht op de dag dat er een grote en strenge bankentest komt. Dan mogen wij Nederlanders via het ESM Spaanse, Italiaanse, Ierse en Griekse banken redden. Er zijn schattingen die spreken over 1200 miljard die nodig is om Europese banken te herkapitaliseren. Ben benieuwd of de Nederlandse burger dat zal aanvaarden.

SjoukeBoonstra
SjoukeBoonstra16 nov. 2013 - 12:50

== Europese overheden, banken en consumenten jaren lang massaal boven hun stand geleefd hebben == Dat had niemand in de gaten. Totdat we honderden miljarden aan banken gingen uitgeven, toen kwamen we er ineens achter: we hebben boven onze stand geleefd, want we hebben ineens een schuld van honderden miljarden.

insignia
insignia16 nov. 2013 - 12:50

Wiens vertrouwen, Erwin? Mijn vertrouwen in de Nederlandse overheid is de laatste jaren acheruit gehold. De banken? Zolang Dijsselbloem met 1 pennestreek het eigendom naar zich toe kan trekken zijn het dus allemaal staatsbanken. Dus dat vertrouwen is even groot als in de overheid. Maar in de EU als oplossing heb ik geen enkel vertrouwen. We moeten het zelf doen.

1 Reactie
Rode druppel
Rode druppel16 nov. 2013 - 12:50

Banken nationaliseren is dom. Want dan neem je alle risico s en betalingsverplichtingen over. Alleen failliet gaan helpt.

[verwijderd]
[verwijderd]16 nov. 2013 - 12:50

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
cormol
cormol16 nov. 2013 - 12:50

Toen in de periode 1996 -2007 de Hypotheekrenteaftrek verdrievoudigde terwijl het bbp maar met 95% steeg heb ik Balkenende niet gehoord. (o.a. effect 125% aflossingsvrije hypotheek) Het zelfde geldt voor de fors gestegen aftrek pensioenpremies (1997 0,9% bbp in 2012: 2,4% bbp) die met name een spaarpotje is voor de hoge inkomens in verband met de vrijstelling vermogensrendementsheffing. (studiecommissie belastingstelsel) De top 20% inkomens zijn goed voor 48% van de HRA en 62% aftrek van de aftrek pensioenpremie. http://tinyurl.com/d7xqqb7 Als de CDA'er Omzigt het heeft over de obesitas van de overheid, dan zou hij het eerder moeten hebben over de anorexia nervosa van de schatkist door deze regelingen die vooral de upper middle class bevoordelen. Alleen de omkeeregel pensioenen kost jaarlijks 20 miljard belastingen die pas in de verre toekomst wordt geëind, maar nu wel ons "EMU-tekort" vormt. De HRA kost nog eens zo'n 19 mld. Dat is pas geld over de balk gooien. Maar ja als je dat aanpakt, hoef je natuurlijk helemaal niet meer te bezuinigen en dat kan niet de bedoeling zijn als je neoliberale hervormingen wil doorvoeren.