Top-econoom en oud-adviseur Hollande valt Krugman aan
• 16-11-2013
• leestijd 2 minuten
Wat werkt om de crisis te beëindigen: Bezuinigen of belastingen verhogen?
Paul Krugman, de spraakmakende Nobelprijswinnaar en columnist voor de New York Times die het opneemt tegen de Olli Rehn’s van deze wereld en besparingsverslaving, prees in een column de politiek van de Franse presidente Hollande. Een Franse top-econoom, Philippe Aghion, dient hem van repliek.
Het is een transatlantische discussie waarbij de argumenten over de continenten scheren. Op 10 november, net nadat het ratingsbureau Standard & Poor’s de waardering voor Frankijk had verlaagd van AA+ naar AA, schreef Krugman
een column met de titel ‘Het Complot tegen Frankrijk’ (een ironische verwijzing naar de beroemde roman The Plot Against America van Philip Roth over een fascistische coup in de VS). Volgens Krugman werd Frankrijk door S&P gestraft omdat het land weigert mee te gaan in de bezuinigingsdrift. De neerwaartse bijstelling is volgens hem een politieke keuze, geen economische, bedoeld om een iodelogische agenda uit te voeren. Het gaat helemaal niet om begrotingstekorten zegt Krugman maar om het afbreken van de vezrirgingsstaat. Hij wijst er op dat Frankrijk de afgelopen maanden beter presteerde dan Nederland en dat de prodcutiviteit bijna gelijk is aan die van Duitsland. Hollande verhoogde belastingen maar dat is geen probleem want een kleine lastenverzwring is minder schadelijk voor de groei dan een bezuiniging.
In de Franse krant Le Monde gaat de Franse top-econoom Philippe Aghion, verbonden aan de Amerikaanse Harvard University en oud-adviseur van Hollande, tegen Krugman in. Aghion zegt in zijn
column ‘Verlies van AA+: Waarom Krugman ongelijk heeft’ dat hij geen ultra-liberaal is en dat hij de verzorgingsstaat wil beschermen. Ervaringen in onder meer Zweden hebben volgens hem uitgewezen dat lastenverzwaring een recessie juist verlengen terwijl bezuinigingen leiden tot groei. Krugman zou die cijfers beter moeten bestuderen in plaats van beweren dat economen niet weten hoe je de crisis moet bestrijden, aldus Aghion.