Dan krijg je een leuke woordenstrijd tussen wat Bezuinigingen zijn, lastenverwaringen of structurele hervormingen. Want een bezuiniging is uiteindelijk ook een lastenverzwaring.
Zweden opereerde in een heel andere internationale context. Krugman laat keer op keer het belang hiervan zien. Aghion negeert dit en bekijkt de ervaringen van landen geïsoleerd van die context.
Hij is, zo ver ik weet, een "volger" van Schumpeter (economische zelf destructie als heelmeester?) moeten we m.i. niet te veel (zo weinig mogelijk) aandacht aan schenken. We hebben sinds 2008 al te maken met de gevolgen van die chaos theorie. (Lehmann)
De ene recessie is de andere niet en valt dus niet in één bepaald model te vangen. De huidige recessie is duidelijk een probleem aan de vraagzijde. Door de maatregelen die nu worden genomen wordt de vraagzijde nog meer verzwakt, wat bij een langdurig aanhouden ook de produktiecapaciteit vermindert. Zie hier het bekrompen "huishoudboekjescomplex" van Rutmans cs. Ze bezuinigen zich een vierkant rondje edoch de staatsschuld blijft maar toenemen. De paniek van koekebakker Rutjens straalde van zijn blotebillenbekkie af bij zijn oproep om alsjeblieft auto's en huizen te gaan kopen. Het getuigt werkelijk van een beschamend en zielig visieloos niveau. Zijn/hun enige hoop is dat door externe factoren de consumptie (per abuis) weer wat zal toenemen. De schade die dit kabinet in krap 3 jaar tijd heeft aangericht zal echter de komende 10jaar niet herstellen.
..[ Ervaringen in onder meer Zweden hebben volgens hem uitgewezen dat lastenverzwaring een recessie juist verlengen terwijl bezuinigingen leiden tot groei. ].. En wat doen genieën als Rutte en Dijsselbloem? Die verzwaren de lasten en bezuinigen niet.
Je moet in tijden van geen of nauwelijks economische groei niet bezuinigen. Je moet bezuinigen op je overheidsuitgaven ten tijde van (sterke) economische groei. Dan bedoel ik werkelijke groei, geen rente (schulden) groei die als economische groei wordt verkocht...zoals dit vooral was tussen 2002 en 2008 en waar letterlijk hele landen uiteindelijk kapot aan gingen (banken = overheid = banken)
--- Dit bericht is verwijderd —
Erwin. Weet u hoe ons financieel systeem werkt ? Dat kan alleen werken met schulden. De Euro is een gedrocht wat we kunnen missen als kiespijn. Sterker nog, zonder de Euro stonden we er nu beter voor. Ik wacht op de dag dat er een grote en strenge bankentest komt. Dan mogen wij Nederlanders via het ESM Spaanse, Italiaanse, Ierse en Griekse banken redden. Er zijn schattingen die spreken over 1200 miljard die nodig is om Europese banken te herkapitaliseren. Ben benieuwd of de Nederlandse burger dat zal aanvaarden.
== Europese overheden, banken en consumenten jaren lang massaal boven hun stand geleefd hebben == Dat had niemand in de gaten. Totdat we honderden miljarden aan banken gingen uitgeven, toen kwamen we er ineens achter: we hebben boven onze stand geleefd, want we hebben ineens een schuld van honderden miljarden.
Wiens vertrouwen, Erwin? Mijn vertrouwen in de Nederlandse overheid is de laatste jaren acheruit gehold. De banken? Zolang Dijsselbloem met 1 pennestreek het eigendom naar zich toe kan trekken zijn het dus allemaal staatsbanken. Dus dat vertrouwen is even groot als in de overheid. Maar in de EU als oplossing heb ik geen enkel vertrouwen. We moeten het zelf doen.
Banken nationaliseren is dom. Want dan neem je alle risico s en betalingsverplichtingen over. Alleen failliet gaan helpt.
--- Dit bericht is verwijderd —
Toen in de periode 1996 -2007 de Hypotheekrenteaftrek verdrievoudigde terwijl het bbp maar met 95% steeg heb ik Balkenende niet gehoord. (o.a. effect 125% aflossingsvrije hypotheek) Het zelfde geldt voor de fors gestegen aftrek pensioenpremies (1997 0,9% bbp in 2012: 2,4% bbp) die met name een spaarpotje is voor de hoge inkomens in verband met de vrijstelling vermogensrendementsheffing. (studiecommissie belastingstelsel) De top 20% inkomens zijn goed voor 48% van de HRA en 62% aftrek van de aftrek pensioenpremie. http://tinyurl.com/d7xqqb7 Als de CDA'er Omzigt het heeft over de obesitas van de overheid, dan zou hij het eerder moeten hebben over de anorexia nervosa van de schatkist door deze regelingen die vooral de upper middle class bevoordelen. Alleen de omkeeregel pensioenen kost jaarlijks 20 miljard belastingen die pas in de verre toekomst wordt geëind, maar nu wel ons "EMU-tekort" vormt. De HRA kost nog eens zo'n 19 mld. Dat is pas geld over de balk gooien. Maar ja als je dat aanpakt, hoef je natuurlijk helemaal niet meer te bezuinigen en dat kan niet de bedoeling zijn als je neoliberale hervormingen wil doorvoeren.