Joop

Top-10 liedjes om de kerst mee door te komen

  •    •  
16-12-2011
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
557 keer bekeken
  •  
BNNVARA fallback image
'Hoe overleef ik de kerst?' Deel II: Top-tien liedjes waar je kriebels van in je buik krijgt
Ieder jaar kan niemand om de kerstdagen heen. 25 en 26 december staan hoe dan ook voor de deur. Of je het nu wil of niet. De Joop redactie vroeg een aantal opiniemakers hoe zij de kerst doorkomen. Zet je schrap voor een uitzinnige kerst en volg de rubriek: ‘Hoe overleef ik de kerst’. Deel II: Top-tien liedjes waar je kriebels van in je buik krijgt.
Helaas vierden wij vroeger thuis geen kerst. Om het gebrek aan een kerstboom, lichtjes en nepsneeuw in huis te compenseren, luisterde ik overmatig veel naar kerstliedjes. Toegegeven: een mens kan naar mijn mening nooit te veel naar kerstliedjes luisteren, maar in mijn geval kan mijn voorliefde voor het genre zo nu en dan bestempeld worden als ‘problematisch’. Menigmaal ben ik in de zomer betrapt op het mee neuriën van één van mijn favoriete nummers.
Laat ik voorop stellen dat ik absoluut geen ‘kennis’ van muziek heb. Ik luister evenveel naar de Spice Girls als naar de Rolling Stones. Daarom vind ik het ook geoorloofd om hartje zomer nog steeds sleebellenmuziek uit mijn boxen te laten klinken.
In mijn top-tien van kerstnummers komen uiteraard een hoop klassiekers voor. De nummer één van ieder jaar (Wham met Last Christmas) heb ik echter buiten beschouwing gelaten, omdat ik het een gemeen nummer vind. Kerst gaat voor mij over liefde en hoop en niet over gebroken harten van vorig jaar. Bovendien zijn ideale kerstliedjes fluffy en dat is ‘Last Christmas’ niet. Daarom hier een lijst van nummers waar ik heerlijke kriebels van in mijn buik krijg:
In mijn iTunes heb ik meerdere versies van dit nummer staan. Ook Ella Fitzgerald weet Armstrong erg goed te begeleiden bij dit duet. Eén van mijn andere favoriete versies is die van actrice Zooey Deschanel in de film Elf. Stiekem ben ik gewoon verliefd op Deschanel. Maar wie niet? (Wie de serie ‘Who’s that girl’ waarin zij de hoofdrol vertolkt, nog niet gezien heeft, doen!).
The Jackson 5, ik kon er als kind geen genoeg van krijgen. De enthousiasme waarmee dit nummer wordt gezongen kan me elk jaar weer opzwepen. Ergens vond ik de tekst ‘hij weet of je stout of lief bent geweest, dus wees in go(e)dsnaam goed’ angstaanjagend, maar Zwarte Piet was enger en die was al lang het land uit. Nergens voor te vrezen dus.
Onlangs ben ik een week in New York geweest. Ik had geluk: op mijn allerlaatste dag in de Grote Appel werden de eerste kerstversieringen opgehangen. De lichtjes-gekte van de Verenigde Staten ken ik natuurlijk uit allerlei films en tv-series. Mijn oude buren probeerden elk jaar hun huis een Amerikaanse touch te geven, maar het moet gezegd: We bakken er hier niets van. Maar met dit nummer waan ik me dit jaar toch een beetje in Winter Wonder Land.
Het is niet helemaal eerlijk dat deze versie van dit nummer in de top-tien staat, maar de versie die ik hier eigenlijk wilde hebben, is nergens te vinden. Mijn oude basisschoolleraar was een net zo grote fan van kerstmuziek als ik (hij krijgt daarom ook de schuld van mijn obsessie). Meneer C. had bovendien ook nog een andere obsessie: Duitsers die Engelse liedjes zingen met een Duits accent. De half-Duitse versie van dit nummer stond drie winters achter elkaar op repeat met als gevolg dat ik elk jaar vol-automatisch ‘Rudolph ze rednooz raindear ♫’ zing. De versie van Jack Johnson is echter ook heerlijk om zondagmorgen warme chocolademelk bij te drinken, terwijl de verwarming aan staat, het buiten sneeuwt en je geliefde cupcakes staat te bakken.
Als je me hierna niet meer serieus wil nemen, dan mag dat, maar van dit nummer krijg ik de maximaal te behalen hoeveelheid kriebels in mijn buik. Als jong meisje droomde ik van een witte kerst met mijn Prins op het Witte Paard. Het samen maken van een sneeuwpop, rollen door de sneeuw en het houden van een sneeuwballengevecht leek mij één van de meest romantische dingen van het seizoen. Inmiddels weet ik beter. Sneeuw is koud. Maar het gevoel bij dit nummer blijft hetzelfde.
Wat is een top-tien lijst van kerstnummers zonder wat bezinning? Dit nummer, geschreven als protestlied tegen de oorlog in Vietnam, zet me elk jaar weer aan het denken: ‘Wat heb ik het afgelopen jaar gedaan?’ maar liever: ‘wat ga ik het komend jaar doen, om ervoor te zorgen dat anderen in de wereld het beter krijgen?’
Hoewel men vaak denkt dat Marilyn Monroe dit nummer heeft gezongen, was het eigenlijk Cynthia Basinet. Het nummer staat in mijn top-tien omdat het asociaal consumptief is, en zeg nu zelf: dat is kerst met alle cadeautjes natuurlijk ook. Desalniettemin gaat het nummer uit van liefde tussen Basinet en ‘haar’ Kerstman. Naast de waslijst aan peperdure cadeautjes wil ze niets liever dan het aller prijzigste: zijn hart.
Een klassieker, waar ik echt niets aan hoef toe te voegen.
Voor elk jong kind moet dit een verwarrend beeld zijn. De Kerstman zoenend met moederlief, terwijl pappa moest overwerken. Ik kan me echter goed inbeelden dat het voor desbetreffende ouders een opluchting is wanneer het kind eindelijk het bord heeft leeggegeten, alle cadeautjes heeft opengemaakt, de tanden heeft gepoetst en in bed ligt. Kleine tip voor de ouders: Speel deze kerst toch maar geen rollenspel.
Als je me me nog serieus nam na de bovenste negen nummers en tot hier hebt doorgelezen, dan kan dit nummer er ook nog wel bij. Jingle Bell Rock, gezongen door onder meer actrice Lindsay Lohan in de film Mean Girls, bezorgt de tiener in mij elke keer weer kippenvel. Het is geen uitstekende zangkwaliteit die de dame hier tentoonstelt, maar in de context van de film (die ik gemiddeld één keer per drie maanden bekijk) is het een echt ‘yes!-moment’.
Hier de playlist op Spotify (alleen de nummers 9 & 10 zijn alternatieve versies)
p.s. Voor wie echt geen genoeg kan krijgen van mijn muziek smaak, dit nummer wordt deze kerst gegarandeerd een wereldhit!

Meer over:

opinie, leven
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (23)

Waterbeer
Waterbeer16 dec. 2011 - 15:55

Het hele punt van de kerst doorkomen is juist zo min mogelijk herinnerd te worden aan dat kitscherige rotfeest. Dus ik liever geen kerstliedjes om de kerst door te komen en al helemaal niet van Bing Crosby en Mariah Cary !

Waterbeer
Waterbeer16 dec. 2011 - 15:55

En voor de mensen die wel aan kerst willen doen de beste 9 kerstliedjes staan allemaal op El Vez (the mexican Elvis) - Merry MeX-mas http://www.cduniverse.com/search/xx/music/pid/1139170/a/Merry+Mex-Mas.htm

eeweew
eeweew16 dec. 2011 - 15:55

50% http://www.xkcd.com/988/

TheRealHandyman
TheRealHandyman16 dec. 2011 - 15:55

Voor mij geen Kerstmis zonder http://www.youtube.com/watch?v=FJMGaEj9LAo

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa16 dec. 2011 - 15:55

Nou, geef mij dit keer een potje '' zweet, bloed en tranen'' bij mijn kale Kerstboom en lege oliebollen schalen! Het is crisis tijd waar crisis liedjes erbij horen.

Gelijkhebber
Gelijkhebber16 dec. 2011 - 15:55

Merk op dat alle kerstliedjes Engelstalig zijn. Kerst is in de 19e eeuw door de Amerikanen en Britten vercommercialiseerd. Van Sinterkaas werd een Coca Cola-figuur gemaakt met elfjes erbij. Allemaal in de geest van de geboorte van Christus.

frankie50
frankie5016 dec. 2011 - 15:55

Iedereen heeft toch zo zijn eigen redenen om een kerstliedje goed te vinden, maar in deze neoliberale egoïstische klote tijd verlang je als mens toch terug naar dat warme sociaal democratische arbeidersnest van vroeger waar we in de straat of buurt allemaal hetzelfde te verteren hadden. http://www.youtube.com/watch?v=1Q1tyQB5CPo

maclofty
maclofty16 dec. 2011 - 15:55

Wat heb ik het dan toch makkelijk, wij vierden en ik vier nu ik alleen ben ook geen kerst. Ik zou niet weten wat ik zou moeten vieren. Versier niets in huis, geen boom, of kerststukje dat komt er niet in. (je moet het allemaal weer opruimen) Zelfs kerstkaarten verstuur ik niet, wel nieuwjaarskaarten en daarin wens alleen een ieder een voorspoedig en gezond 2012 toe, daar moeten ze het mee doen. Het enige is dat die wens welgemeend is.

BasVV
BasVV16 dec. 2011 - 15:55

Je kunt gewoon de radio uitzetten. Wat een rust. En dat alles door slechts op één knopje te drukken.

Yggdrasil
Yggdrasil16 dec. 2011 - 15:55

Waarom zou ook ik niet mijn bijdrage leveren aan de voor mij meest donkere dagen van het jaar. Waar anderen zich te buiten gaan aan vreet- en zuippartijen doe ik zelf nog het meeste recht aan de Christelijke vorm van kerst, het doorbrengen in absolute soberheid. In die soberheid past geen boom in de kamer, een boom hoort in het bos. In die soberheid passen geen familiaire kulbezoeken die ik op andere dagen ook niet ontvang. Geen reerug of een hertenbiefstuk, geen konijn of fazant. Of om een bekende reclameslogan maar eens te parafraseren, geen kerst met kalkoen maar kerst met lauwe mihoen. Ook geen oergezellige deuntjes zoals een White Christmas of Jingle Bells, nee ik kies liedjes die voor mij passen bij de donkerte van die opgeklopte gezelligheid, fuck Xmas. http://www.youtube.com/watch?v=DCnrlshK5ws Tekst :http://www.sing365.com/music/lyric.nsf/Flower-lyrics-Eels/7F64D1EBF267565148256AB80005940E Quote uit de tekst: It's a pretty big world god And i am awful small Everyday they rain down on me Flower in a hailstorm Flower in a hailstorm I'm living for the drought I could throw it back at them But then i play their game Everyone is trying to bum me out Het lied van de gemiste kansen: http://www.youtube.com/watch?v=iMqXj-eVCjI Tekst: http://www.azlyrics.com/lyrics/radiohead/exitmusicforafilm.html Quote uit de tekst: You can laugh A spineless laugh We hope your rules and wisdom choke you Now we are one in everlasting peace En heb ik dan uiteindelijk de kerst uitgezeten dan is de volgende krachtproef weer op komst, oud en nieuw waarbij ik me iedere keer weer dezelfde vraag stel, Plak ik er nog een jaar aan vast of kap ik ermee.

hallohierharry
hallohierharry16 dec. 2011 - 15:55

Deze top 10 maakt dat kerst een goede tijd is voor winterslaap er zijn gekukkig kerstplaten waarvoor en waarbij je wakker kan blijven Slade - Merry Christmas everybody (1973) John Lennon - Happy Xmas (war is over) (1971) Chris Rea - Driving home for Christmas (1988) Fay Lovsky, Christmas was a friend of mine (1981) Queen - Thank God it's Christmas (1984) Frankie goes to Hollywood, The power of love (1984) The Beach Boys, Christmas Day (1964) Mud - Lonely this Christmas (1974) Band aid - Do they know it's christmas (1984) Jose Feliciano - Feliz Navidad (1970) Verdorie toch weer een top 10 gemaakt kerstplaten met ballen zijn dit goede feestdagen.

Bernie2
Bernie216 dec. 2011 - 15:55

De allerbeste: Fairytale in New York (Pogues en Kirsty McColl) "...happy Xmas, my ass, I pray God it's our last.." http://www.youtube.com/watch?v=HwHyuraau4Q

Yggdrasil
Yggdrasil16 dec. 2011 - 15:55

Voor iedereen die een vermoorde Nordman spar in de kamer heeft staan. http://www.youtube.com/watch?v=A52p9jc-gOo&feature=fvwrel Een spar hoort in het bos.

rgeurtsen
rgeurtsen16 dec. 2011 - 15:55

Ik mis het beste werk van Phil Spector uit 1963, "A Christmas Gift for You from Phil Spector".

1 Reactie
CliffClavin1993
CliffClavin199316 dec. 2011 - 15:55

Inderdaad. 1. 'A Christmas Gift For You', met de Ronettes, de Crystals, Bob B. Soxx And The Blue Jeans, Darlene Love, en Spector zelf met de kerstgroet. 2. 'Ultimate Christmas', van de Beach Boys, met prachtige bonusnummers ook nog. 3. (single) 'I Wish It Would Be Christmas Every Day', van Wizzard. 4. (single) 'Merry Christmas Everybody', van Slade. 5. De kerstalbums van de enigmatische gitarist John Fahey. Als ik het wel heb, dan zijn het er 3, mogelijk 4, afhankelijk van de discografie die je raadpleegt, en evt. heruitgaves. ___________________ Dit alles, en uiteraard het Weihnachtsoratorium van J.S. Bach. Bij voorkeur door Gardiner, maar Suzuki mag ook. ___________________ Dan kom je er wel.

eagleye2
eagleye216 dec. 2011 - 15:55

In de stad waar ik woon.....kerstfeest....de kerstman zit peentjes te zweten want het is 35 graden. In het winkelcentrum is kerstversiering aangebracht met als thema Sneeuwwitje en de 7 dwergen. Het gaat hier eigenlijk maar om een ding: commercie. Zoveel mogelijk dingen verkopen waar niemand na de jaarwisseling nog naar omkijkt. Ik kom niet in kerstsfeer. Ook niet door muziek.

2 Reacties
HanvanderHorst1
HanvanderHorst116 dec. 2011 - 15:55

Hm, het is al een jaar of vijftien geleden dat ik een keer kerstmis gevierd heb in Ubatuba aan de kust van Sao Paulo: op kerstdag naar het strand. En er waren ook kerstmodeshows: van badmode. Ik ging even googlen en vond dit videootje: http://www.youtube.com/watch?v=OlTKYZQ8MoI&feature=related Je kunt de hitte op straat bijna voelen!

maclofty
maclofty16 dec. 2011 - 15:55

Ik weet wat je voelt, ik heb 2 maal kerstmis gevierd in Nederlands Nieuw Guinea 1953-54 en daarna nog 3 maal op Curaçao 1960-61-62 en in 1963 weer in Nederland. Is erg ongezellig, maar je maakt er wat van, ja toch??

Joeri2
Joeri216 dec. 2011 - 15:55

Voordat de pedoclub er een christenfeest van maakte, was kerstmis het feest van de keer. Mooie groene kerstboom, de kortste dag achter ons laten en op weg naar het licht. De lente en de fijne zomer. Mooi feest dus. Tijd om weer vrolijk te worden. Tja, daar horen voor mij liedjes over de coca~cola sinterklaas niet echt bij.

2 Reacties
Reinaert de Vos
Reinaert de Vos16 dec. 2011 - 15:55

[Voordat de pedoclub er een christenfeest van maakte, was kerstmis het feest van de keer. ] Vereniging Martijn?

ElChe
ElChe16 dec. 2011 - 15:55

Ik voel die verandering van het jaar ook in mijn lichaam. Boudewijn de Groot heeft er in mijn ogen een mooi kort nummer over gemaakt, wat het uitdrukt. http://www.youtube.com/watch?v=jbDxS2ojT3Q

Nikos2
Nikos216 dec. 2011 - 15:55

Ik haat "kerst"liedjes. -_-

1 Reactie
Waterbeer
Waterbeer16 dec. 2011 - 15:55

natuurlijk !!! :-))))