Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Ton Heerts nieuwe voorzitter FNV

  •  
15-05-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
68 keer bekeken
  •  
anpheerts300.jpg
Heerts kreeg 62 procent van de stemmen ... Nieuw salaris: 100.000 euro
Ton Heerts is woensdagochtend gekozen tot de nieuwe voorzitter van de FNV. Dat heeft de FNV bekend gemaakt tijdens een congres in Rotterdam. Hij kreeg maar liefst 62 procent van de stemmen. De voorzitter van AbvaKabo FNV, Corrie van Brenk, was de andere kandidaat.
Heerts volgde Agnes Jongerius op als interimvoorzitter van de FNV. Hij leidde onder meer de onderhandelingen met werkgevers en kabinet bij het opstellen van het sociaal akkoord. Dat resultaat werd gezien als een grote prestatie van Heerts en een overwinning voor de vakbonden. Eerder was Heerts Kamerlid voor de PvdA en voorzitter van de FNV-bond voor militairen (AFMP).
De opkomst bij de verkiezingen was extreem laag. Slechts 6,5 procent van de leden van de drie grootste FNV-bonden bracht een stem uit.
De voorzitter van de FNV gaat 100.000 euro per jaar verdienen, inclusief bonussen en pensioenregeling.
N.B. Dit artikel bevat een rectificatie van NRC. Die meldde eerder per abuis dat redacteur Jos Verlaan de lage opkomst bij de verkiezingen ziet als een teken dat de geloofwaardigheid van Heerts twijfelachtig is. Dat blijkt geen citaat van Verlaan maar hoofdredactioneel commentaar.

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (9)

bruces
bruces15 mei 2013 - 9:20

62% van 6,5% = net 4% van 900.000 leden = 36.000 leden op ca. 7.000.000 werknemers. Dat is 0,5% van de werknemers. Dat is bijna NUL. ZEER TELEURSTELLEND.

Rode druppel
Rode druppel15 mei 2013 - 9:20

Een vakbondsleider die aan de hand loopt van een regeringspartij. Proficiat FNV. Zolang vakbondsleiders lid zijn van een politieke partij, geef ik de hoop op. De vakbonden worden als alibi gebruikt bij neo liberale maatregelen. Stop met polderen, en kom eens op voor uw leden.

Cernunnos2
Cernunnos215 mei 2013 - 9:20

Morgen gelijk mijn lidmaatschap opzeggen. Dit is het einde van een vakbond die opkomt voor haar leden, de harde werkers van dit land. Nu verwordt het tot een club die achter de politiek aanloopt, rechtop zit en pootjes geeft. Waarom kunnen ze in landen om ons heen wel actie voeren op een stevige manier en hier niet meer?

JoopSchouten
JoopSchouten15 mei 2013 - 9:20

lekker dan, alweer een neoliberaal op een belangrijke post. Hij ging akkoord gegaan met de verkorting van de WW en de versoepeling van het ontslagrecht. Werkgevers kunnen werknemers makkelijker ontslaan. V Voor 'onrendabelen' in loondienst zal het ertoe leiden dat ze ontslagen worden! De vakbonden tekenen 'rust' tot 2016. De FNV geloofd in neoliberale sprookjes. 100.000 worden ontslagen in de thuiszorg. Een verhoging van de huren wordt niet gecompenseerd. De herkapitalisatie van de banken met pensioenen (achterstallig loon) werd niet besproken. VVD en PvdA, blijven keiharde aanvallen uitvoeren om kapitalisten van dienst te zijn. O.a. GroenLinks is blij met dit 'ascoiaal akkoord, omdat 'beslissingen uitgesteld worden. De aanvallen van Rutmans en werkgevers gaan door. De FNV is door dit akkoord tandenloos gemaakt en tot 2016 niet in staat mensen te beschermen tegen de uitbuiting. Bah. Kutland.

1 Reactie
bruces
bruces15 mei 2013 - 9:20

Joop. Je betaalt niemand omdat hij mooie ogen heeft of leuk kan lachen. Voor 'onrendabelen' in loondienst zal het ertoe leiden dat ze ontslagen worden ! Ga ook eens op de stoel zitten van de werkgever. 'onrendabelen' komen ook niet tegen een vrijwilligers-vergoeding.

[verwijderd]
[verwijderd]15 mei 2013 - 9:20

Omdat een structureel deel van de FNV-achterban PVV stemt, heeft Jongerius destijds geopperd dat samenwerking met deze partij zinvol zou kunnen zijn. Na een stevige uitbrander van de PVDA-bonzen namens de grachtengordel, heeft ze toen ijllings bakzijl gehaald. Hopelijk heeft Heerts meer ruggegraat.

1 Reactie
Lucifer2
Lucifer215 mei 2013 - 9:20

Samenwerken met de PVV-proleten getuigt juist van een ernstig gebrek aan ruggegraat.

[verwijderd]
[verwijderd]15 mei 2013 - 9:20

Een betere reden om mijn lidmaatschap van de FNV op te zeggen is er niet.

1 Reactie
hannogroen
hannogroen15 mei 2013 - 9:20

Hoor jij bij de 6,5% die wel heeft gestemd of bij de 93,5% die dat niet heeft gedaan?