Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Tomy Holten: man van minstens twee tragedies

  •  
16-06-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
133 keer bekeken
  •  
Tomy-Holten-e1591392591342

© Tomy Holten

Tomy Holten wordt ook wel ‘de Nederlandse George Floyd’ genoemd. De aanhouding en dood van de twee vertonen inderdaad gelijkenis. Er was daarom de afgelopen week veel belangstelling voor Tomy Holtens dood, waar die eerder veel minder aandacht trok.
Ik kende Tomy’s broer. Tomy’s dood in Zwolle was tragisch en vestigt de aandacht op een levensgroot probleem dat we ook in Nederland recht in de ogen moeten kijken. Maar Tomy’s leven – dat leidde tot zijn dood – is óók iets waar we van moeten leren als land. Tomy was een man van minstens twee tragedies.
Tomy, zijn broer en ik zijn op dezelfde manier in Nederland terechtgekomen: we zijn geadopteerd. Adoptie verloopt lang niet altijd zoals het zou horen, is de laatste jaren wel gebleken. Denk aan de babyfarms in Sri Lanka, waar de overheid van wist. Of aan instellingen die Nederlandse moeders dwongen hun kinderen af te staan – en die vandaag de dag subsidie krijgen om de slachtoffers te helpen. Maar ook als adopties procedureel netjes verlopen, zijn ze nog niet altijd goed. Dat adoptie altijd heilzaam is, berust op een fundamentele denkfout, een romantische arrogantie. Adoptie is niet per definitie beter dan moederliefde. Adoptie rukt je zonder wortel uit je geboortegrond en plant je in een nieuw gezin. Je mag nooit meer ophouden met dankbaar zijn, je vraagt je altijd af of je goed genoeg bent. De cijfers over geadopteerden die psychische hulp zoeken spreken boekdelen.
Geadopteerden kunnen er op een aantal momenten in hun leven rekenen dat ze even helemaal door elkaar geschud worden. Als je je biologische moeder ontmoet – al helemaal als die de adoptie helemaal niet wilde. En ook wanneer je als geadopteerde zelf ouder wordt. Dan realiseren ze zich ten diepste wat het voor een moeder moet hebben betekend om een kind af te staan. Dat waar je vandaan komt te maken heeft met wie je bent en wat je doorgeeft. En dat je dat allemaal moet snappen om jezelf te vinden. Toen ik mijn zoon voor het eerst zag, met zijn donkere haartjes en spleetoogjes, was mij in een keer duidelijk dat ik Koreaanse ben en dat dat deel is van mijn identiteit.
Tomy zou in augustus vader worden. En Tomy zou zijn biologische moeder dit najaar voor het eerst in veertig jaar ontmoeten. Net als in mijn geval, had ook Tomy’s moeder geen toestemming gegeven voor de adoptie. Hij had geen gelukkige jeugd in het adoptiegezin omdat hij moest zijn wie hij niet was en daardoor in de ogen van anderen tekortschoot. Maar er stond verandering te gebeuren. Hij zou zijn moeder zien en vader worden van een dochter. Wortels én vruchten aan zijn stamboom. Als je het mij vraagt: het zou hem eerst van zijn stuk hebben gebracht, en later zou hij rust hebben gevonden.
Maar bij de Jumbo was Tomy in de war. Natuurlijk was hij in de war. Hij riep ‘Ik weet niet wie ik ben!’. Wat is er dan misgegaan? Waarom heeft deze man geen hulp gekregen? Waarom moest hij mee naar een bureau, in plaats van een crisisopvang? En hoe is hij in godsnaam doodgegaan? De Rijksrecherche zoekt dit uit. Het ministerie van Justitie en Veiligheid is ons antwoorden verschuldigd. En niet alleen over dit incident. Maar ook over adoptie, waar het ministerie ook over gaat. Wat er is gebeurd, kan niet worden veranderd. Hoe we daar nu mee omgaan wel. Erkenning van fouten, respect voor de biologische ouders en goede begeleiding van geadopteerden is nodig, want adoptie duurt een leven lang. Tomy is er nooit achtergekomen wie hij was. Maar zijn diepzwarte tragedies helpen ons hopelijk een stapje verder.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (26)

OlavM
OlavM16 jun. 2020 - 22:41

[Tomy zou in augustus vader worden. En Tomy zou zijn biologische moeder dit najaar voor het eerst in veertig jaar ontmoeten.] Dit maakt het allemaal nog afschuwelijker en tragischer. [En hoe is hij in godsnaam doodgegaan? De Rijksrecherche zoekt dit uit.] Heel wrang dat na zo lange tijd (meer dan een jaar!) nog steeds geen enkele duidelijkheid hierover is gekomen. Het lijkt alsof men iets te verbergen heeft. Overigens gerechtvaardigde opmerkingen over internationale kinderadoptie. Daaraan zitten heel veel haken en ogen.

3 Reacties
Libertain
Libertain17 jun. 2020 - 8:28

@OlavM, bijvoorbeeld in de VS wordt een duidelijk scheiding tussen gerechtelijk (dus niet Rijksrecherche) onderzoek en de officiële medische bevindingen voor het doodsoorzaak. Dit impliceert dat de betrokken partijen kunnen het rapport van de medische sectio tijdig opvragen en hun eigen rechtstatelijk gegarandeerd juridiche weg gaan doorlopen, wat in het geval van Tomy Holten blijkbaar niet is gebeurd. https://www.petities.com/stop_het_legaliseren_van_politiegewel?uv=25032328

Zelf nadenken alstublieft
Zelf nadenken alstublieft17 jun. 2020 - 9:15

OlavM, Dit tragische voorval vond 14 Maart 2020 plaats. 3 maanden geleden. U legt ernstige beschuldigingen bij de politie neer die nergens op gebaseerd zijn. Zo krijg je polarisatie. Dat is toch niet uw bedoeling?

Thuiszitter
Thuiszitter26 jun. 2020 - 20:29

OlavM meer dan een jaar ? hoe kom je daar bij ?

Вильем Харлеман
Вильем Харлеман16 jun. 2020 - 21:50

Als voormalig collega van Tomy lof voor hem: Tomy was sociaal, goedlachs, zachtaardig en leergierig. Tomy Holten: een man van goud. Moge het recht zegevieren primair voor Tomy en zijn dierbaren en secundair voor de nederlandse "rechtstaat", een wassen neus.

Markzelluf
Markzelluf16 jun. 2020 - 15:05

Terecht dat aandacht gevraagd wordt voor de (psychische) gevolgen van adoptie, jammer dat de suggestie van (onnodig) politiegeweld wordt gewekt. Want sta ook eens stil bij de gevolgen van dit incident bij betrokken Jumbo- en politiemedewerkers. Mensen van vlees en bloed die ineens in een tragedie verzeild zijn geraakt. Niemand kan toch verwachten dat inlevingsvermogen alleen van anderen kan komen?

2 Reacties
Eva Yoo Ri
Eva Yoo Ri16 jun. 2020 - 17:56

Jumbo medewerkers? zij hebben alle Corona richtlijnen overschreden op het moment dat ze hem gingen knuffelen en tikkertje mee gingen spelen. Vervolgens de politie gebeld, terwijl ze wisten dat hij ziek was en voor agent gespeeld. Dit zijn feiten. Ook dat ze de begrafenis niet wilde betalen en tot de dag van vandaag de beelden niet willen delen. Jumbo + jumbomedewerkers zouden zich dood moeten schamen. Op het filmpje moeten ze ook erg lachen. Tomy is dood.

Вильем Харлеман
Вильем Харлеман16 jun. 2020 - 21:56

Familie van Eerd, misschien een idee om uw 7-zekerheden uit te bereiden met de zekerheid op naleving van de universele rechten van de mens i.s.m. de burgemeester van Zwolle, politie én het OM?

DanielleDefoe
DanielleDefoe16 jun. 2020 - 14:01

Gedwongen afstand is een verschijnsel dat we hier ook zagen. Dat had ook te maken met de romantisering van het hetero-twee-ouder-gezin, wat ook niet altijd een feest voor de kinderen is. Zelf zou ik nooit geadopteerd hebben, maar tegen het romantiseren van "biologisch ouderschap" maak ik ook bezwaar. Adoptie kan een manier zijn om "moederliefde" te krijgen die anders niet voor een kind is weggelegd.

4 Reacties
Nick the Stripper
Nick the Stripper16 jun. 2020 - 14:19

Ik heb wel geadopteerd. Niet omdat ik al dan niet biologische kinderen kan krijgen (dat heb ik nooit geprobeerd). Wel omdat er op het moment dat ik adopteerde in China een boel kinderen in weeshuizen zaten als gevolg van eenkindpolitiek en afwijzing van meisjesbaby's. Nooit spijt van gehad. Maar de problemen die er aan kleven - zowel aan de afstandzijde, de adopteerzijde en vooral de geadopteerde zijde - zal ik nooit ontkennen. Het is een te complexe kwestie om in voor - tegen-schema's te vatten.

DanielleDefoe
DanielleDefoe16 jun. 2020 - 17:48

Een mijner collegas heeft twee meiden geadopteerd. In China waren het wegwerpartikelen. Ik zou er niet over piekeren haar te bekritiseren.

GoudenBergen
GoudenBergen16 jun. 2020 - 20:12

@Nick Los van alle problemen die er zijn, heb ik zeer groot respect voor mensen die kinderen geadopteerd hebben!

GoudenBergen
GoudenBergen16 jun. 2020 - 20:28

@Danielle "Dat had ook te maken met de romantisering van het hetero-twee-ouder-gezin, wat ook niet altijd een feest voor de kinderen is" Vanuit mijn politiek-correcte overtuiging vind ik homo-twee-ouder-gezinnen ideaal voor kinderen en vier ouders is helemaal toppie.

RaymondenJoop
RaymondenJoop16 jun. 2020 - 11:47

Wat voorbarig om hem te vergelijken met Floyd terwijl er nog geen onderzoek is gedaan. Wel is duidelijk dat ie een moeilijke Jeugd heeft gehad blijkbaar en dat ie geadopteerd is. Gezien zijn reactie was ie dan een verward persoon. Hier speelt op dit moment meer het vraagstuk dat de politie meer en meer geconfronteerd wordt met verwarde personen die ook soms een gevaar voor de samenleving zijn.

5 Reacties
LaBou
LaBou 16 jun. 2020 - 17:01

En verwarde personen, die moet je kalmeren door met een paar man op hem te gaan zitten. Dat weet iedereen.

Eva Yoo Ri
Eva Yoo Ri16 jun. 2020 - 17:58

zoveel geweld bij een verward persoon is niet normaal. Tomy had idd iemand nodig die hem kalmeerde of moest naar het ziekenhuis niet dood.

tempest
tempest16 jun. 2020 - 18:17

@LaBou Als ik het goed begrijp is het onderzoek nog gaande. Als er fouten zijn gemaakt dan komt het heus wel naar buiten. Onze politie is niet met die uit de VS te vergelijken als het om geweld gaat, gaat er (meestal) totaal anders aan toe. En daarom snap ik de kritiek wel. Je wekt toch de indruk dat er sprake is van buitensporig geweld en racisme en met dat soort insinuaties mag je best een beetje voorzichtig zijn. Maar aan de andere kant kan ik het gebruik ook niemand echt kwalijk nemen, echt vreselijk tragisch wat deze man is overkomen.

Вильем Харлеман
Вильем Харлеман16 jun. 2020 - 22:04

Voorbarig Tomy Holten een "verward persoon" te noemen des te meer onderzoek daarna onmogelijk lijkt te zijn gemaakt. Daarnaast moet dit polariserende hokjes-denken eens afgelopen zijn: verward versus niet verward. Wat een kolder. De grondwet en het EVRM vormen de enige basis van de rechtstaat. Hokjesdenken ondermijnt deze fundamentele basis van de rechtstaat.

LaBou
LaBou 17 jun. 2020 - 6:13

Geen onzin vertellen tempest. Er zijn beelden van, dus "insinuatie van geweld" is het niet, integendeel. Het is helaas de realiteit. Het "onderzoek" duurt niet voor niets zo lang.

Greendutch
Greendutch16 jun. 2020 - 11:42

destijds heb ik gekozen om niet te adopteren omdat ik vond dat het *een kind uit eigen omgeving, cultuur, familie enz halen is zoals boven mooi geformuleerd wordt en * omdat ik het de bevrediging van een ontevreden westers mens vond. ik denk dat we met leed en pijn om moeten leren gaan en dat gaat niet lukken als alle wensen vervult worden. i.p.v. adoptiemoeder ben ik tevreden geworden, dat ik jaren later toch zwanger raakte is het volgende leerproces geworden.

1 Reactie
Eva Yoo Ri
Eva Yoo Ri16 jun. 2020 - 18:36

Bedankt voor je mooie reactie

Eva Yoo Ri
Eva Yoo Ri16 jun. 2020 - 11:36

@goudenbergen. Bedankt voor je reactie. Dat adoptie altijd heilzaam is, berust op een fundamentele, romantische denkfout. Denk maar aan de babyfarms in Sri Lanka, waarvan de overheid al jaren op de hoogte is. En de staatsinstellingen die Nederlandse moeders dwongen hun kinderen af te staan. Dat is niet alleen ethisch verwerpelijk, maar levert ook later in een mensenleven grote last op. Het gaf de biologische ouders ook veelal niet een goed gevoel. Aan de biologische ouders werd zelden gedacht en gedwongen afgestaan is ook iets waar je alle kanten mee kan.. heel vaak werd er gezegd dat de kinderen dood waren of tegen de kinderen gezegd dat de ouders dood waren. Adoptie legt een enorme druk op alles, ook de biologische ouders en de nieuwe kinderen en partners. Ik vind zelf dat er ook veel meer nadelen zijn en adviseer mensen die iets goed willen geven of doen te investeren in duurzame oplossingen tegen armoede of ouders te helpen zelf voor hun kinderen te zorgen.

2 Reacties
Ch0k3r
Ch0k3r16 jun. 2020 - 14:46

" Ik vind zelf dat er ook veel meer nadelen zijn en adviseer mensen die iets goed willen geven of doen te investeren in duurzame oplossingen tegen armoede of ouders te helpen zelf voor hun kinderen te zorgen." Nu ben ik in verschillende landen, waaronder Sri Lanka, geweest, en ik vind dit wel wat makkelijk gesteld. Mensen die in ermarmelijke omstandigheden in golfplaten huisjes leven, enorm veel kinderen want geen geld voor voorbehoedsmiddelen, verwaarloosde gezinnen, enfin stel je het erg voor en het bestaat. Die omstandigheden verbeter je niet zo maar ff. Ondertussen overlijden de ouders en staan ze als wezen op straat. Dan kun je het wel over de langetermijn hebben, maar daar is dat ene kind niets mee opgeschoten. Babyfarms etc zijn natuurlijk verschrikkelijk, maar vergeet niet dat de babies die daar geboren zijn, ook gewoon mensen zijn. Wat gebeurd er met die kinderen dan? En als je kijkt naar de prijzen voor een adoptiekind, dan mag je toch verwachten dat de organisaties die daarachter zitten goed werk leveren? Ik neem aan dat het OM strafrechtelijk onderzoek begint naar mensenhandel als blijkt dat kinderen van een babyfarm komen. We hebben het hier niet over een paar honderd, maar tienduizenden euro's. Verder kan ik me niet veel voorstellen bij het gevoel dat een adoptiekind kan hebben, want ik ben geen adoptiekind. Wel keek mijn moeder vroeger vaak naar 'Spoorloos', en altijd dacht ik bij mezelf; ben je niet blij dat je niet daar maar in NL bent opgegroeid?

GoudenBergen
GoudenBergen16 jun. 2020 - 21:03

@Eva Bedankt voor je reactie. Adoptie laat zien hoe moeilijk het is om een kind, dat uit een andere omgeving komt een goede plek te geven waar het zich senang voelt. Adoptie is goed te vergelijken met een interculturele relatie, die lopen ook vaker mis dan "gewone" relaties. Adoptie en interculturele relaties laten zien dat het met het veronderstelde racisme van velen wel meevalt. Mensen van allerlei politieke en religieuze overtuigingen en uit alle lagen van de bevolking adopteren kinderen en trouwen gemend. Kees van der Staaij van de SGP en zijn echtgenote Marlies hebben bijvoorbeeld twee kinderen uit Colombia geadopteerd. Juist in die kringen worden kinderen nog als een zegen gezien en i.g.v. kinderloosheid wordt er vaak geadopteerd. Tenslotte: het is een groot voorrecht om in een land als Nederland te mogen wonen. Daar mogen we God wel elke dag voor op onze blote knieën danken. Ons kikkerlandje is, met al zijn problemen en tekortkomingen, een van de beste plekken om te leven.

GoudenBergen
GoudenBergen16 jun. 2020 - 10:47

In de loop van de jaren zijn door Nederlander ouders tienduizenden kinderen geadopteerd. Uit allerlei delen van de wereld. Door kinderloze ouders maar ook door mensen met kinderen die een kansarm kind een goed leven wilden geven. Adoptie gaf adoptieouders een goed gevoel en vervulde meteen hun kinderwens. De bedoelingen waren vrijwel altijd goed maar adoptie bleek ook schaduwkanten te hebben. Veel van deze kinderen kwamen uit tehuizen, waar ze vaak (emotioneel) verwaarloosd werden of ze werden gedwongen afgestaan. Het feit dat hun biologische ouders hen niet wilden of konden houden, maakt deze kinderen onzeker. Daarom hebben veel adoptiekinderen problemen met hun zelfbeeld en met veilige binding. Dat legt een enorme druk op de relatie tussen adoptieouders en -kind. Ik vind zelf dat er meer nadelen dan voordelen aan adoptie zitten. Het levert vaak grote problemen op: voor het kind zelf, de biologische ouders, de adoptieouders en de maatschappij. Niemand wordt er echt gelukkig van, er zijn alleen maar verliezers.

1 Reactie
GoudenBergen
GoudenBergen16 jun. 2020 - 11:00

Een uitzondering is mogelijk "nabije adoptie". Als ouder verongelukken of door ziekte of psychische problemen niet meer voor hun kroost kunnen zorgen, kunnen naaste familieleden of goede vrienden de zorg voor deze kinderen op zich nemen. Uiteraard met zeer goede begeleiding. Maaike Ouboter heeft iets van het onpeilbare verdriet en gemis dat een kind zonder ouders voelt, proberen over te brengen in het schitterende "Dat ik je mis": Je kust me, je sust me, omhelst me, gerust me Je vangt me Verlangt me Oneindig ontvangt me Je roept me Je hoort me Je redt en verstoort me Gelooft me Berooft me Verstikt en verdooft me Je ademt en leeft me Siddert en beeft me Vertrouwt me Beschouwt me als mens En weerhoudt me Van bozige dromen Die op komen dagen De eenzame vragen van eindig geluk Met je krullen Als nacht Hoe je praat, hoe je lacht Hoe je stem zo dichtbij als een engel verzacht In mijn dromen doorstromen, Oneindige leegtes Je remt me Je temt me Je roert en beweegt me Ik mis je Ik mis je Ik grijp je, ik gris je Ik wil je Bespeel je, Ik roer en beveel je Om bij me te blijven In donkere nachten Niet meer te smachten naar jou Laat me los Ik moet nu alleen En houdt me vast als het nodig is In gedachten Ik zoek je in alles om me heen Maar al denk ik soms dat het zo beter is Kan ik het niet helpen dat ik je soms mis Ik smoor je Bevroor je Verlos, en verloor je Weg naar een andere plek maar ik hoor je Omarm je Verwarm je Ik zie je en voel je Ik aai je Ik streel je Ik knuffel en kroel je Je rijpt me Begrijpt me Verwart en misleidt me Het schrikt me soms af Hoeveel ik op je lijk nu Mijn glimlach Mijn tranen Mijn liefde voor leven Het spijt me van alles Kom help en bevrijd me Laat me los Ik kan het alleen Maar houd me vast als het nodig is In gedachten Ik vind je in alles om me heen Maar al denk ik soms dat het zo beter is Kan ik het niet helpen dat ik je mis Ik kus je Ik sus je Ik doof en ik blus je Je blijft heel dichtbij me Maar in mijn hoofd rust je https://www.youtube.com/watch?v=ObGlgJPCZj4 https://adoptie.nl/professionals/voor-hulpverleners/belangrijke-adoptiethemas/zelfbeeld-en-identiteit/