Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Tomassen Duck-To uit Ermelo doet er alles aan een klotebedrijf te zijn'

  •  
14-12-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
20241 keer bekeken
  •  

In Koog aan de Staan staat een cacaofabriek die ammoniak aan Oreo-koekjes toevoegt om deze zwarter te maken. Druktemaker Pieter Derks wil daar niet al te veel woorden aan kwijt, behalve dan ‘chapeau’ voor het bedrijf dat een inventieve manier heeft gevonden om het teveel aan ammoniak in Nederland wat terug te dringen. Misschien kunnen andere bedrijven er een voorbeeld aan nemen: een beetje stikstof in de pastasaus, asbest in de pindakaas.

De ammoniak in de koekjes deden Derks denken aan een verhaal dat hij een paar weken terug las. Over een eendenslachterij uit Ermelo. Omwonenden hebben een contract moeten tekenen waarin ze geen commentaar mogen leveren over de overlast en stank van het bedrijf. Wie dat wel doet, riskeert een boete van 10.000 euro. In Ermelo mogen ze niet klagen, daarom doet Pieter Derks het voor ze. Het bedrijf - Tomassen Duck-To uit Ermelo dus - doet er namelijk “alles aan om een klotebedrijf te zijn. En dan heb ik het niet eens over hun core business, het dagelijks doden van 32.000 eenden."

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (7)

Jackpot18
Jackpot1818 dec. 2022 - 10:05

Wellicht wel goed om de nuance te maken. Mensen die er al woonden hebben helemaal niets ondertekend. Er is veel nieuwbouw gebouwd afgelopen jaren, die hebben die dit wellicht wel moeten doen. Maar ergens ook logisch toch?! Als je de stank niet wilt, moet je daar geen woning kopen... Lijkt me dat je onderzoek doet voordat je iets koopt en zeker in de prijsklasse waar deze woningen in gebouwd zijn. Stel ik heb een concurrent, die daar woont, ik koop een woning daar om vervolgens klachten in te gaan dienen om op die manier mijn concurrent of heel veel extra kosten op te leggen of zelfs te laten stoppen. Dat zou toch de omgekeerde wereld zijn?

Karingin
Karingin14 dec. 2022 - 16:24

Koog aan de Staan? Maaruhm, kan dat zomaar, dat soort dwangcontracten? Wat raar!

2 Reacties
Marinus C.
Marinus C.14 dec. 2022 - 18:46

Met Rutte aan het roer van de BV Nederland is dat te verwachten. Neoliberalisme is de burger ondergeschikt maken aan het bedrijfsleven. Nu ja, de burger die de neoliberaal als "van nature ondergeschikt" ziet. U en ik, bijvoorbeeld.

Lili2
Lili214 dec. 2022 - 20:55

nee, de polemiek klopt dan ook niet. Wat wel klopt is dat er nieuwbouw is gepleegd, in de koopcontracten van de koopwoningen zijn kettingbedingen opgenomen. een daarvan geeft aan dat nieuwe bewoners moeten weten dat dit bedrijf er zit, ze komen er dus zelf in te wonen, eventuele stankoverlast kan dan niet als nieuwe klacht worden opgevoerd. de constructie om mensen op die manier van klagen af te houden is juridisch bedenkelijk en waarschijnlijk niet houdbaar voor de rechter als het bedrijf er een beroep op doet. laat onverlet dat als je gewaarschuwd bent voor een geurtje, het inderdaad raar is als je daar(of ergens anders) gaat wonen en dan gaat klagen als de situatie niet is veranderd. maar nuance en feitelijkheid kost teveel tijd en is lastig ofzo

Gio Servas
Gio Servas14 dec. 2022 - 13:56

Ik ben het even kwijt, om welk bedrijf gaat dit ook alweer? ;-D

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe14 dec. 2022 - 15:24

Cacaofabriek Olam in Koog aan de Zaan maakt de zwarte cacao en is al vaker in opspraak geweest door zijn ammoniakuitstoot. De koekjes zijn wellicht niet extra giftig

DanielleDefoe
DanielleDefoe14 dec. 2022 - 13:03

De eendenfokkers en -slachters produceren pekingeendenvlees voor de export onder de gebruikelijk nare omstandigheden. Nederlanders eten nauwelijks eend.