Joop

Tom Waits protesteert met Bella Ciao

  •    •  
01-10-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
90 keer bekeken
  •  
waits
Bella Ciao werd de zomerhit van 2018 doordat het een belangrijke rol speelt in La Casa de Papel, de Spaanse hitserie van Antena 3 die werd gekocht door Netflix en Europa veroverde. In de tv-serie maakt het onderdeel uit van de plot rond een geniale bankroof. Maar het Italiaanse strijdlied van de Italiaanse antifascisten in de Tweede Wereldoorlog heeft vooral een politieke geschiedenis. In de jaren zestig groeide het in allerlei variaties uit tot een internationaal protestlied.
En nu is het opeens weer springlevend. Tal van artiesten maakten de voorbije maanden opnames van het nummer. Zo kwamen in Frankrijk vier grote sterren, Maître Gims, Vitaa, Dadju en Slimane, samen om het nummer te coveren.
In de nieuwe versies komt de geschiedenis vaak niet of nauwelijks tot uitdrukking. Zo maakte Pater Moeskroen een Nederlandstalige variant om de Rode Duivels te ondersteunen op het WK. De Europese zomerrage is inmiddels ook de oceaan overgestoken. Tom Waits en gitarist Marc Ribot plaatsen hun cover die pas verscheen wel duidelijk in de strijd tegen de fascismisering van de samenleving.
Bella Ciao is overigens veel ouder dan de Tweede Wereldoorlog. Oorspronkelijk is het vermoedelijk een lied uit de 19e eeuw van de mondine , de vrouwen die tegen een schrikbarend slechte betaling ongekend zwaar handwerk verrichtten in de Italiaanse rijstvelden. Ook Giovanna Daffini (1914-1969) deed dat werk en leerde het lied zo kennen. In 1962 nam ze de ‘originele’ versie op.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (5)

Minoes&tuin
Minoes&tuin3 okt. 2018 - 4:02

Ik had van Tom Waits niet anders verwacht!

Cliff Clavin
Cliff Clavin1 okt. 2018 - 14:50

Ah, Tom Waits - wat mij betreft één van de grootsten. Zijn loopbaan bestaat eigenlijk uit twee gedeelten, de romantische en de realistische (niet dat die tweede alleen maar uit klinische registraties van de werkelijkheid bestaat, hoor). In 1983 vond de grote verandering plaats, met "Swordfishtrombones", een klassieker en het eerste deel van een trilogie. Vanavind zal ik één van de CD's van zijn "Orphans"-box opzetten.

2 Reacties
Piet de Geus
Piet de Geus1 okt. 2018 - 15:54

"Vanavind zal ik één van de CD’s van zijn “Orphans”-box opzetten." Bij wijze van uitzondering doe ik een keertje met je mee.

Cliff Clavin
Cliff Clavin1 okt. 2018 - 17:16

@ Piet de Geus - ha, mooi! En ik waardeer dat oprecht.

Mark Huysman
Mark Huysman1 okt. 2018 - 12:51

Zelf vind ik dit de mooiste versie: https://www.youtube.com/watch?v=ePP9AHrncjQ