Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Tom Cruise in Edge of Tomorrow

  •  
30-05-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Slimme popcornfilm met een aardige feministische twist
De aarde wordt weer eens aangevallen door onoverwinnelijke aliens. De mensheid bereidt een wanhopig laatste tegenoffensief voor. Cruise is een propagandist die mensen het leger moet inlokken. Na een conflict met zijn superieuren wordt hij overgeplaatst naar de infanterie. Tussen de bikkelharde soldaten is deze verwende reclamejongen als een vis op het droge en al tijdens zijn eerste gevechtsactie legt hij het loodje.
Tom Cruise als gladjakker en stuntelende actieheld
Tom Cruise is op zijn best als opportunistische gladjakker die ontdekt dat er meer is in het leven dan geld. Zogauw hij de actieheld wil uithangen, wordt hij ongeloofwaardig. In Edge of Tomorrow worden deze twee rollen gecombineerd, met verrassend aardig resultaat. Dan komt het: Cruise wordt 24 uur eerder wakker en beleeft de voorgaande dag opnieuw. En dit gebeurt iedere keer als hij sneuvelt.
Wanneer hij de ware toedracht hierachter ontdekt, probeert hij deze gave te benutten om de oorlog te winnen. Dit Groundhog Day-gegeven levert natuurlijk een hoop stof op voor komedie, waar Cruise wel raad mee weet, evenals de fantastische Britse actrice Emily Blunt als de überkrijger die Cruise moet omtrainen tot vechtersbaas en hem hierbij regelmatig doodschiet. Deze humor valt soms een beetje uit de toon met de ernstige sfeer van de rest van de film, maar in een tijdperk waarin duister modieus is in blockbusters, is het verfrissend als er eens wat te lachen valt.
Ook houdt film de kijker bij de les. Het script is mede geschreven door Christopher McQuarrie, die ook met The Usual Suspects de kijker betrok bij een intelligent spel. In Edge of Tomorrow is het steeds weer een verrassing hoe vaak Cruise een situatie eerder heeft meegemaakt, welke voorkennis hij heeft en hoe hij dit zal gebruiken. Dit krijgt een extra dimensie, omdat je bij Tom Cruise nooit zeker weet hoe oprecht hij is.
Regisseur Doug Liman houdt lekker de vaart erin, waardoor de emotie soms wat verloren gaat. De actiescènes zijn echter opwindend en de vormgeving is origineel. Hij combineert inventieve science fiction snufjes met elementen die juist weer heel hedendaags aanvoelen en met verwijzingen naar klassiekers uit het genre. Alleen de aliens zijn zo interessant. Edge of Tomorrow is een originele, slimme popcornfilm met een aardige feministische twist: de vrouw is het stoerst, terwijl de man zich door de actie heen stuntelt. Dit is de actieheld die het beste past bij Tom Cruise.

Meer over:

opinie, lekker
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.