Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Rutte tracht stikstofbom van Hoekstra onschadelijk te maken

Sigrid Kaag wil draaiend CDA aan afspraken houden
Joop

Tofik Dibi over de selectieve verontwaardiging rondom Orlando

  •  
19-06-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Precies een week geleden vond in Orlando de bloedige aanslag op homoclub Pulse plaats. De afgelopen dagen hoorden we schrijnende verhalen voorbij komen van mensen die ternauwernood de kogels van de schutter hadden overleefd. Maar ondanks de rouw, de shock en het verdriet, bleef er ook een bitter gevoel hangen over de reacties op de aanslag.
Chris Kijne gaat in gesprek met Dino Suhonic, voorzitter van stichting Maruf die zich inzet voor LHBTQI’ers met een islamitische achtergrond en Tofik Dibi, oud-Kamerlid en schrijver van het boek Djinn dat gaat over zijn leven en zijn homoseksualiteit. Beiden vinden ze dat activistische groepen en mensen die anderzijds staan te springen om zich achter slachtoffers te scharen akelig stil blijven.
Ook Botte Jellema kaart de selectiviteit aan in de collectieve verontwaardiging aan. Hij noemt als voorbeeld dat iedereen Charlie was na de aanslagen op Charlie Hebdo maar niemand #jesuisgay schijnt te willen zijn.

Meer over:

nieuws,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (21)

OlavM
OlavM21 jun. 2016 - 21:06

Het kernpunt van de moeizaamheid van mobilisatie in dit geval lijkt mij, zoals ook in de interviews aan de orde komt, te liggen in de tegenstrijdigheid van opvattingen en strevingen binnen groepen mensen die erbij betrokken zijn. Binnen de overigens heel gevarieerde populatie van moslims bestaat vrij algemeen afkeuring van homoseksualiteit. Althans officieel. Want het is natuurlijk de realiteit dat net zo goed in (voornamelijk) islamitische landen veel homo’s leven. En in landen als b.v. Marokko wordt vrij veel homoseksualiteit in praktijk gebracht. (Dit land heeft lange tijd bekend gestaan als "homoparadijs"). Voor mensen uit deze groep is het vaak niet zo eenvoudig om openlijk actie te voeren tegen homohaat, al betekent dat natuurlijk niet automatisch dat je zelf ook homo zou zijn. Maar deze laatste veronderstelling ligt dan wel steeds voor de hand met alle consequenties van dien. Aan de andere kant grijpen bepaalde rechtse politieke stromingen, die zich vaak zelf nauwelijks daadwerkelijk hebben ingezet voor de emancipatie van LGBT-ers, een gebeurtenis als in Orlando aan om haat tegen de islam en moslims aan te wakkeren. (De bewegingen voor emancipatie van homo’s en voor vrouwenrechten, die eind jaren zestig en de jaren zeventig opkwamen, hadden alle een linkse signatuur). Kortom, het is een kluwen van opvattingen en strevingen, die door elkaar heen lopen. Hopelijk komt er in de toekomst meer duidelijkheid in. Het is zaak dat de bestrijding van islamofobie en homofobie hand in hand gaan. Als ik het goed zie wordt homoseksualiteit onder moslims, in elk geval in westerse landen, geleidelijk steeds meer als realiteit aanvaard. (Zo was in 2014 voor het eerst een Marokkanenboot in de Gay Pride Parade in Amsterdam).

panterarosso65
panterarosso6519 jun. 2016 - 16:33

op de website van de guardian staat een tijdlijn van de gebeurtenissen moeilijk te lezen, niemand verdient dit, zo'n einde leven hoe de mensen in de toiletten toen hij zich daar in terugtrok tja ze noemen het"“temporarily alive murder victims” die woorden alleen al

Events, dear boy, events
Events, dear boy, events19 jun. 2016 - 15:02

''Ook Botte Jellema kaart de selectiviteit aan in de collectieve verontwaardiging aan.'' Nou, ik vind dat hier wel erg snel naar bepaalde conclusies wordt ''gejumpt''. Voor mijzelf sprekende - maar ik kan me goed voorstellen dat het voor meer mensen geldt - vind ik de gebeurtenissen in Orlando echt verschrikkelijk, maar bij mezelf bemerk ik ook een gevoel van: nou ja, dit soort shit gebeurt in de VS nou eenmaal vaker dan hier in Europa, want iedereen kan daar zo gemakkelijk aan (automatische) wapens komen. Ik weet niet of Columbine High (alweer in 1999) de eerste ''mass shooting'' was waarbij ''psychisch ontspoorden'' (laat ik ze zo maar noemen) ''wraak'' gingen nemen op hun oude school/medeleerlingen/docenten, maar zo herinner ik het me wel. Daarna las je met de regelmaat van de klok dat gefrustreerde ex-werknemers, militairen, scholieren, tot de tanden gewapend naar hun ''oude'', of niet eens oude, school, bedrijf, basis gingen om daar wild om zich heen te schieten. Daarvoor had je natuurlijk ook nog figuren als de Unabomber en Timothy McVeigh, die weliswaar niet schietend door gebouwen liepen, maar mensen en gebouwen opbliezen, waarbij tientallen doden vielen. En ook een psychisch ontspoorde als David Koresh koos er voor liever zijn tientallen sekteleden in een vlammenzee te laten omkomen in zijn vesting in Waco, dan zich over te geven aan de FBI. Dus in die zin is wat in de VS gebeurt, toch wat meer een ver-van-mijn-bed-show dan aanslagen in Parijs, Brussel, of zo'n laffe moord op Jo Cox.

Karel Karstens
Karel Karstens19 jun. 2016 - 11:39

Even Tofik uit de droom helpen: #JeNeSuisPasGay! #JeSuisGay kan letterlijk worden opgevat, dus dat werkt niet. #IamOrlando had wel gekund. Maar er is ook een ander verschil. We zijn weliswaar steeds mondialer, maar de afstand Orlando-Nederland is nogal fors. Was de aanslag in Parijs geweest, dan had het er mogelijk anders uit gezien. Ik soms echt kwaad worden als er scheve vergelijkingen worden getrokken om mensen onterecht in een kwaad daglicht te stellen.

2 Reacties
Diederick Laardeveen
Diederick Laardeveen19 jun. 2016 - 12:24

#JeSuisGay kan letterlijk worden opgevat? Elk weldenkend mens snapt toch wel dat dat gedaan wordt uit solidariteit t.o.v. de slachtoffers? En ook al wordt het letterlijk opgevat? Dat is dan toch het probleem van degene die het zo interpreteerd? Stel je voor zeg! Iemand denkt maar dat je homo bent!

Nailles
Nailles19 jun. 2016 - 14:13

@Diederik Tenzij je met dergelijk T-shirt de indruk op een terrasje krijgt de aandacht van een alleraardigste jonge dame te hebben verkregen, ze je uitnodigt even samen de stad in te gaan, en dan meegenomen naar een hippe modezaak niet meer dan de rol van kledingknaapje en beoordeelaar van oneindig veel jurkjes, topjes, en rokjes blijkt te hebben gekregen.

Nailles
Nailles19 jun. 2016 - 10:17

Het gaat er bij dergelijke aanslagen uit islamitische hoek bij velen inderdaad vaak meer om dat met daders gedeelde negatieve oordelen over homoseksualiteit, westerse vrouwen, of joden onder moslims, dit niet inhoudt dat men ze er allemaal om mag veroordelen, dan het lot van en negatieve oordeel over de slachtoffers zelf. Het gaat er bij het koloniale verleden en slavernij bij velen meer om dat onder toenmalige daders gedeelde negatieve oordelen over zwarte of gekleurde mensen uitsluitend beschouwd als slachtoffer van blanken, dit ook inhoudt dat men blanken er tegenwoordig collectief om moet veroordelen, dan het lot van de toenmalige slachtoffers zelf, laat staan dat men de huidige miljoenen slachtoffers van slavernij met niet-blanken als daders wenst te zien.

Muxje3
Muxje319 jun. 2016 - 10:01

het is nu eenmaal makkelijker om je te identificeren met een stel satirische tekenaars dan met homo's als je zelf niet homoseksueel bent. Hoeveel mensen zouden "Charlie zijn" als het geen satirisch blad was maar een partijorgaan van een extreem linkse dan wel rechtse club? Niet dat homo's in die categorie zouden vallen, maar veel doorsnee mensen die homo's sympathiek vinden dan wel tolereren maar er zelf niets mee hebben, begrijpen ze evengoed niet en kunnen zich maar lastig met ze identificeren. Daarnaast ging het in Orlando over een eenling. De spreekwoordelijke "verwarde man" die mensen aanvalt die hij niet kan velen. De aanslag op Charlie daarentegen was een georganiseerde groep, waarmee het gevoel dat er een sluipend gevaar in onze samenleving waart meteen veel groter is. Iemand noemde Utøya al: ook een eenling. En na die aanval waren er dan ook geen T-shirts met "Jeg er AP" erop. Misschien zijn de reacties anders als een groep verwarde mannen met automatische wapens huishoudt in het kantoor van COC... Laten we hopen dat we het antwoord daarop nooit te weten komen.

1 Reactie
panterarosso65
panterarosso6519 jun. 2016 - 16:29

maar ik teken niet hoe kan ik met dan met charlie verboden voelen anders dan dat het mensen zijn die vermoord zijn omdat ze vrij wilde zijn ik ben ook niet homo toch voel ik me verbonden met de mensen in orlando en hun familie waarom? homo of geen homo het waren mensen als jij en ik, die vrij wilde zijn, die wilde leven zonder dat ze gehaat werden, maar bovenal wilde ze leven, dat is ze afgenomen

remmerik2
remmerik219 jun. 2016 - 9:52

Er is geen sprake van 'selectieve verontwaardiging'. Zekers te weten van niet! Er is gewoonweg nog steeds een zeer grote groep die homo's niet accepteert. Dit laat zich verklaren door Nederland te vergelijken met Duitsland. In Nederland zijn de homorechten goed geregeld, in Duitsland niet. In Nederland hebben de christendemocraten hun dominantie verloren, in Duitsland zijn de christendemocraten nog steeds dominant. Het ondubbelzinnig afwijzen van homorechten door bijvoorbeeld de machtigste vrouw van Europa Merkel heeft niets te maken met selectieve verontwaardiging maar gewoon te maken met het afwijzen van homo's

Achterberghen2
Achterberghen219 jun. 2016 - 9:48

Ik denk dat de mate van verontwaardiging omgekeerd evenredig is met de afstand met die gebeurtenis.

2 Reacties
ton14024
ton1402419 jun. 2016 - 11:25

Ik denk dat jij je vergist. Pardon, ik vergis me, ik weet het wel zeker.

Achterberghen2
Achterberghen220 jun. 2016 - 13:48

U vergist zich. De verontwaardiging over een moord in de eigen straat is vele malen hoger dan die Timboektoe. Fijn dat u pok even uitlegt waarom ik ongelijk heb.

BassievonToor
BassievonToor19 jun. 2016 - 9:47

Arme Tofik, die jongen zit in een spagaat waar hij nooit meer uitkomt. Ik bewonder hem omdat hij uit de kast is gekomen, maar hij weet dat hij uit de gratie valt bij zijn Marokkaanse achterban; want die hebben gewoon een grote hekel aan mensen zoals Tofik. Het interview met Salaheddine was een goed voorbeeld: https://www.youtube.com/watch?v=WYCqtPl9MJQ

BasVV
BasVV19 jun. 2016 - 9:26

Lastig om te reageren omdat er verschillende onderwerpen in korte tijd werden besproken. Ik denk alleen niet dat er relatief zo weinig mensen op de Dam waren omdat het om homo's zou gaan. Integendeel. Dat maakt de aanslag alleen maar afschuwelijker omdat die gericht was op een doelbewuste groep mensen. Mijn gevoel zegt dat het ook te maken kan hebben met de snelheid waarmee de laatste tijd aanslagen worden gepleegd. Het is gewoon om moedeloos van te worden. Drie in één week. De verontwaardiging is groot. Maar de tendens is ook om gewoon maar door te gaan met leven. Het hoort er inmiddels bij.

[verwijderd]
[verwijderd]19 jun. 2016 - 9:12

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
Minoes2
Minoes220 jun. 2016 - 8:44

Inderdaad!

[verwijderd]
[verwijderd]19 jun. 2016 - 8:55

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
Grozny
Grozny19 jun. 2016 - 9:56

Maar clinton heeft nog meer problemen. Het is haar beleid dat gedeeltelijk verantwoordelijk is voor het groeien van isis. Daarnaast heeft de clinton foundation 100den miljoenen aangenomen van landen die enorm slecht omgaan met homorechten. Ze is pas in 2013 voor het homohuwelijk uitgekomen, daarvoor had ze er altijd al tegen gevochten. Je kan het bijna niet geloven maar trump zei dit in 2000 http://www.thegatewaypundit.com/2016/06/flashback-trump-defends-gays-clintons-2000/ "Why should gays and lesbians be interested in you as a presidential candidate? I grew up in New York City, a town with different races, religions, and peoples. It breeds tolerance. In all truth, I don’t care whether or not a person is gay. I judge people based on their capability, honesty, and merit. Being in the entertainment business — that is, owning casinos and … several large beauty pageants — I’ve worked with many gay people. I have met some tough, talented, capable, terrific people. Their lifestyle is of no interest to me."

Van der Wal
Van der Wal19 jun. 2016 - 8:54

Het is ver weg voor Europeanen, het gebeurd ondertussen te vaak. Er was verder ook niemand #politie-agent, of #vrouw-van-politie-agent, of #kind-van-politie-agent-die-alles-zag. Als je al wat langer meeloopt wéét je dat ook, want zo gaat het al millenia, en het verschijnsel is uitgebreid gedocumenteerd en becommentarieerd.

voxpopuli2
voxpopuli219 jun. 2016 - 8:25

Het is bonton om atheïst te zijn, maar gay nou nee. Of denkt tofik dat er, afgezien van de vrienden en tolerante familie er maar één traan gelaten is over de slachtoffers ? Homofilie zit nog steeds in de politieke correctheid van sommige landen, maar zelfs in Europa zijn er landen waar indirect vervolging of achterstelling plaatsvindt. Gewoon in Duitsland, en alle andere Europese landen waar een kerk flinke invloed heeft. Hoe minder gelovigen hoe toleranter een land