Joop

Toezichthouder gaat onderzoek doen naar docu over Kaag

  •  
30-06-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
117 keer bekeken
  •  
33272364658_f3270595cf_z

© Minister Kaag op werkbezoek in Niger, cc-foto: Ministerie van Buitenlandse Zaken

Het Commissariaat voor de Media gaat waarschijnlijk onderzoek doen naar de VPRO-documentaire over Sigrid Kaag die begin dit jaar werd uitgezonden. Uit openbaar gemaakte stukken blijkt dat het ministerie van Buitenlandse Zaken en het campagneteam van D66 invloed hebben uitgeoefend op de inhoud van de film.
De VPRO schrapte bijvoorbeeld een uitspraak van Kaag waarin zij een Kamerlid “dat mens” noemt, en ook de opmerking “Jetten noemde mijn naam niet” verdween uit de uitzending. De medewerkers van Kaag maakten voorts bezwaar tegen beelden waarop te zien was dat de minister haar autogordel niet droeg.
Rechtse politici en media waren al voor de uitzending bijzonder kritisch op de documentaire. Volgens hen was er sprake van propaganda voor de D66-leider. Documentairemaker Shuchen Tan stelde echter met name door persoonlijke interesse te worden gedreven. “Ik ben geen politiek dier”, zei ze in een interview. “Ik ben ook geen D66’er, ik heb helemaal niets met die partij.”
Kaag zelf meent dat de documentaire “niet altijd een flatteus beeld” van haar schetste. Haar critici zagen in de film de bevestiging dat de D66-leider wereldvreemd is. Dat zou onder meer blijken uit de vraag die ze haar politiek assistent stelde over de Forum-stemmers: “Wie zijn die mensen?”
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (65)

Phil2
Phil21 jul. 2021 - 9:33

Legitieme vraag hoor over FvD stemmers: "wie zijn die mensen?" Ik zou eraan willen toevoegen: in godesnaam.

1 Reactie
Brenda T. Glooriks
Brenda T. Glooriks1 jul. 2021 - 9:43

"Ik zou eraan willen toevoegen: in godesnaam" Ik heb toch echt de indruk dat het bij de meeste van die lieden meer in een gebrek in de persoonlijkheidsstructuur gelegen is dan in een hogere macht, welke dan ook.

harmmeijer
harmmeijer1 jul. 2021 - 6:59

Ik heb nooit begrepen waarom er zo weinig ophef is geweest over het miljoen dat D66 op hun bankrekening bijgeschreven heeft gekregen. Dat is pas een kwalijke zaak.

3 Reacties
Mini2
Mini21 jul. 2021 - 9:32

Waarom? Omdat het D66 is.

harmmeijer
harmmeijer1 jul. 2021 - 9:52

Nee hoor. Geldt voor iedere partij. We hebben gezien bij het CDA waar het toe leidt. Praktijken zoals in de VS moeten we niet willen. De linkse partijen zijn sowieso in het nadeel, want onder hun leden en vrienden bevinden zich geen miljonairs van grote bedrijven.

EenMening
EenMening1 jul. 2021 - 11:33

"De linkse partijen zijn sowieso in het nadeel, want onder hun leden en vrienden bevinden zich geen miljonairs van grote bedrijven." De SP ontvangt wel miljoenen, via de afdrachtenregeling. De manier waarop linkse partijen de benodigde pecunia bij elkaar brengen is veel beter dan die enorme schenkingen. Als veel mensen kleine bedragen geven, blijf je onafhankelijk en heeft niemand vanwege een grote financiële bijdrage invloed op het partijbeleid en het verkiezingsprogramma. De PvdD had ook beter nee kunnen zeggen tegen die 350.000 euro. Het is een hellend vlak.

Rutger Groot
Rutger Groot1 jul. 2021 - 6:54

Deze hele zaak geeft een prima beeld hoe Kaag nu werkelijk in elkaar steekt, welke achterlijke 'communicatie adviseurs' bij D66 werken en hoe journalistiek bij de VPRO wordt bedreven. Wat een wereldvreemde, zelfingenomen en incompetent zooite. Tijd voor zelfreflectie en een flinke bezem, al ben ik bang dat er niet veel zal veranderen, want deze zaak in natuurlijk de schuld van die gemene rechtse media.

Zandb
Zandb1 jul. 2021 - 6:13

Laten we vooral onderzoek doen. Wanneer er echter conclusies worden getrokken, als dat je wereldvreemd bent, wanneer je verzucht: "wie zijn die mensen die op het FvD stemmen"........

4 Reacties
Nou ja, kijk...
Nou ja, kijk...1 jul. 2021 - 6:18

Misschien omdat zij daadwerkelijk géén flauw benul had dat er ook veel landgenoten zijn met een volslagen ander wereldbeeld.

michellekepen
michellekepen1 jul. 2021 - 10:59

Zandb, Kennelijk begrijp of weet je niet naar welke aspecten een Commissariaat voor de Media zoal onderzoek doet. Laat ik je daarom een klein beetje op weg helpen: dat heeft dus werkelijk helemaal niets van doen met jouw "Wanneer er echter conclusies worden getrokken, als dat je wereldvreemd bent, wanneer je verzucht: “wie zijn die mensen die op het FvD stemmen……" Mocht het je er niet (alleen) om te doen zijn een onjuist beeld voor te schotelen dan zou je jezelf kunnen informeren en bijspijkeren, door even een kijkje te nemen bij het Commissariaat. - zie https://www.cvdm.nl/ - en zoek op 'Programmatoezicht'

Zandb
Zandb1 jul. 2021 - 16:32

michel Waarom reageert u op iets, waar ik het helemaal niet over heb? In dit stukje trekken mensen de conclusie, dat je wereld vreemd bent waneer..... enz. Daar spreek ik mijn verbazing over uit. Kijk Ik spreek mijn verbazing uit over de conclusies die getrokken worden wanneer iemand zich verbaast over wat voor mensen nu toch op FvD of PVV stemmen (zie mijn reactie elders, voor de vreselijkheid er van!), aanslagen plegen, moord- en doodslag hanteren, hun kinderen misbruiken, andermans kinderen misbruiken..... Ja inderdaad, Kijk, dat komt allemaal voor: Landgenoten die er een totaal ander (in dit geval vreselijk) wereldbeeld op na houden. En die je met de mond vol tanden doen staan. (U hebt er natuurlijk geen moeite mee? U kunt zich blijkbaar in elk idioot wereldbeeld verplaatsen?)

michellekepen
michellekepen1 jul. 2021 - 21:11

Zandb, Titel van artikel: "Toezichthouder gaat onderzoek doen naar docu over Kaag" Jij: "Laten we vooral onderzoek doen. Wanneer er echter conclusies worden getrokken, als dat je wereldvreemd bent, wanneer je verzucht: “wie zijn die mensen die op het FvD stemmen”…….." Jouw onderzoek kan niet anders dan refereren aan dat Toezichthouder-onderzoek. Maar ik leg je uit dat dit mogelijke media-onderzoek helemaal niets van doen heeft met waar je het verder over hebt. Vervolgens weer een hoop wol, en er om heen praten. En niet ter zake doende en afleiden vragen. De ik daarom aan me voorbij laat gaan...

Nou ja, kijk...
Nou ja, kijk...1 jul. 2021 - 6:06

Alle commotie rond deze documentaire en het gedraai van la Kaag heeft ervoor gezorgd dat het beeld van haar fors dient te worden bijgesteld. Zij is niet de beoogde onomstreden modelkandidaat voor het premierschap. Dat "nieuwe leiderschap" is een lege huls, een pose. Zij bedient zich van exact dezelfde reflexen als MR. Opvallend vind ik dat óók hier veel forumgenoten een gezonde afkeer hebben van deze hooghartige en elitaire boven ons gestelde politica, haar kekke sneakers helpen daar géén moedertjelief aan. Het is voor mij een raadsel waarom zoveel linksmensen met haar weglopen. De ombudsman van de NPO zou IMO het onderzoek dienen te verbreden en tevens de totale disproportionele mediaexposure voor D66 en Volt in aanloop van de laatste TK verkiezingen te onderzoeken. Een vrij simpel rekensommetje kan dit in "no time" inzichtelijk maken.

Brenda T. Glooriks
Brenda T. Glooriks1 jul. 2021 - 4:04

Wilders zet een interview met Jinek naar zijn hand en iedereen valt over Jinek; Kaag zet een docu met de NPO naar haar hand en iedereen valt over Kaag. De diepgewortelde bias dat dominant gedrag van mannen positief beoordeeld wordt en bij vrouwen negatief wordt hier weer mooi geillustreerd.

7 Reacties
Piet Helmons
Piet Helmons1 jul. 2021 - 6:22

Brenda: zoek in google het verschil is op tussen een interview en een documentaire.

DanielleDefoe
DanielleDefoe1 jul. 2021 - 7:02

Een documentaire is een in meer of mindere mate subjectief/objectief product afhankelijk van de bedoelingen van de maker gebaseerd op een selectie van feiten.

Joe Speedboot
Joe Speedboot1 jul. 2021 - 8:07

'De diepgewortelde bias dat dominant gedrag van mannen positief beoordeeld wordt en bij vrouwen negatief wordt hier weer mooi geillustreerd.' Precies. Met uiteraard De Telegraaf, de krant voor en door boze blanke mannen op leeftijd, voorop. Zie ook de hetze tegen Halsema. De Groene heeft een tijdje terug becijferd dat De Telegraaf in 2019 maar liefst 300 negatieve artikelen aan Halsema heeft gewijd.

Brenda T. Glooriks
Brenda T. Glooriks1 jul. 2021 - 9:07

@Piet Helmons "Brenda: zoek in google het verschil ...." Je mist het punt Piet, of je wilt het gewoon niet zien. Dat kan natuurlijk ook.

nomen nescio
nomen nescio1 jul. 2021 - 9:22

@Brenda Volgens mij gaat het in deze zaak helemaal niet om de verpakking (interview, documentaire, nieuwsbericht) maar om enerzijds dat er belastinggeld werd gebruikt voor wat uiteindelijk een D66 verkiezingsfilm is geworden en anderzijds mevrouw Kaag in eerste instantie stond te (ik formuleer het maar vriendelijk) jokkebrokken. En als iemand staat te jokkebrokken dan doet het geslacht van de jokkebrokker er niet toe.

DanielleDefoe
DanielleDefoe1 jul. 2021 - 12:19

Goed gezien Brenda! Naar ik begreep kwamen de opvattingen van Kaag in deze docu ook nauwelijks aan de orde. Blij 'm niet gezien te hebben.

Brenda T. Glooriks
Brenda T. Glooriks1 jul. 2021 - 16:15

@nomen nescio "Volgens mij gaat het ....." Grappig, je illustreert precies mijn punt.

Mr Ed
Mr Ed30 jun. 2021 - 21:00

De journalistieke integriteit van de VPRO blijkt net zo sterk als die van Harry Mens, alleen worden de items van Harry Mens betaald door bedrijven en die van de VPRO uit belastinggeld.

1 Reactie
Zandb
Zandb1 jul. 2021 - 16:33

Abel Fijne mening. Nu nog de onderbouwing.

korheiden2
korheiden230 jun. 2021 - 20:11

Het blijft opmerkelijk dat D66, dat twee maanden voor de verkiezingen rond de 11 zetels in de peilingen had, zo enorm gewonnen heeft. De enorme media-aandacht zal daar zeker toe hebben bijgedragen. De VPRO wordt doorgaans alleen bekeken door de eigen aanhang. Wellicht dat die van GL naar D66 zijn gegaan. Maar het kan volgende keer weer anders zijn.

Greendutch
Greendutch30 jun. 2021 - 20:06

ook. hier blijkt het opportunisme door rechtse partijen: wilders drijft op agressie richting D66, zo ook 'geen stijl' en andere media die liefst alles onderut halen. opvallend wat men achter dingen zoekt, hoeveel vooroordelen en wantrouwen men heeft. het zegt allemaal meer over hen zelf dan over Kaag/VPRO. ik heb tijdens het kijken destijds niets vreemd gevonden. is het wereldvreemd als je je afvraagt 'wie die mensen zijn'? nee dan vandaag de PVV die het graag opneemt voor privé onderwijs?? en ' het linkse credo dat kinderen daardoor niet gelijkwaardig behandeld worden en gelijke kansen krijgen' uitsprak alsof men vuil in de mond had en onbegrijpelijk vond.

2 Reacties
Greendutch
Greendutch30 jun. 2021 - 20:07

PVV interrumpeerde in plenaire zaal tijdens debat over onderwijs

Zapata
Zapata30 jun. 2021 - 20:49

Dus u acht het juist dat een politieke partij invloed gaat uitoefenen wat betreft een documentaire over haar lijsttrekker? En dat die politieke partij dat gaat doen vlak voor verkiezingen? En dat die politieke partij bepaalt wanneer die documentaire uitgezonden gaat worden? En dat diezelfde politieke partij sleutelfuncties heeft binnen de publieke omroepen die de documentaire maken en uitzenden? U bent een fan van Berlusconi neem ik aan?

Ben Doderer
Ben Doderer30 jun. 2021 - 18:24

Er was van meet af aan al kritiek op het moment van deze flatteuze docu-serie zo tijdens de verkiezingscampagne. Nu, pas na een WOB-verzoek verkregen dus tegen wil en dank, blijkt dat het D66-campagneteam invloed op de inhoud en beeldvorming eiste en kreeg. Mooie scoop door volgehouden onderzoeksjournalistiek.

5 Reacties
Joe Speedboot
Joe Speedboot30 jun. 2021 - 20:00

'Mooie scoop door volgehouden onderzoeksjournalistiek.' Kom op zeg! Dit gaat helemaal nergens over. Nederland op zijn kneuterigst. Toeslagen affaires of 5 miljard zoek lijkt me wel wat belangrijker dan of mw Kaag al dan niet haar gordeltje omheeft of dat er champagne wordt geschonken bij een ontvangst. Politici oefenen voortdurend invloed uit op programma's. De Telegraaf doet daar met WNL zelf net zo hard aan mee.

Zapata
Zapata30 jun. 2021 - 20:44

Joe, in een echte volwaardige democratie gebruiken politieke partijen de publieke omroepen niet voor het eigen voordeel en al helemaal niet vlak voor verkiezingen. Het smaakje begint helemaal bitter te worden als je weet hoeveel D66 luitjes invloed hebben binnen de NPO. Dat moeten we echt niet willen. Dat is echt een heel groot risico voor de democratie.

DenFlexwerker
DenFlexwerker30 jun. 2021 - 21:18

@Joe: Vergeet niet dat de algemeen directeur van de de VPRO, een D'd66'er is. Partijbelang zorgt dat er zendtijd en belastinggeld misbruikt wordt voor propaganda. Dit wordt in de doofpot gehouden. Belangenverstrengeling, doofpotten, toch wel wat raakvlakken met die toeslagaffaire.

Piet Helmons
Piet Helmons1 jul. 2021 - 6:20

Speedboot: gordeltje om of een glas champagne drinken is inderdaad nonsens. Wat erg is dat men ook inhoudelijk eisen stelt en dat men bepaald wanneer deze docu wordt uitgezonden. Het begint dan toch wel op een uitzending in het kader van politieke partijen te worden. En daar is de NPO niet voor. Tevens lieten D66 kamerleden minister Slob beweren dat er geen inmenging is geweest terwijl sommigen van hen echt wel beter wisten (Tjoerdsma). De hele ophef die in de media over Kaaggate wordt gemaakt geeft het huidige politieke klimaat goed aan.

Joe Speedboot
Joe Speedboot1 jul. 2021 - 9:25

'in een echte volwaardige democratie gebruiken politieke partijen de publieke omroepen niet voor het eigen voordeel en al helemaal niet vlak voor verkiezingen.' Dat soort democratieën bestaan alleen in dromenland. Iedere politicus zal altijd proberen er zo gunstig mogelijk op te staan. Objectieve journalistiek heeft nog nooit bestaan en zal ook nooit bestaan. 'Vergeet niet dat de algemeen directeur van de de VPRO, een D’d66’er is' Neutrale omroepen bestaan niet, 'De hele ophef die in de media over Kaaggate wordt gemaakt geeft het huidige politieke klimaat goed aan.' Precies. Eindeloos lullen over bijzaken en het vooral niet hebben over hoofdzaken.

Joop den Uil
Joop den Uil30 jun. 2021 - 18:17

Frappant hoe de diverse media dit Kaagate proberen te duiden; is het links of rechts ? is het belangrijk of een hype ? Gaan we Kaag een pootje lichten of is het de sop de kool niet waard ? om half tien zal Marielle hier duidelijkheid over verschaffen. (D66 kan wat mij betreft doorgespoeld worden tot 0 zetels)

1 Reactie
Joop den Uil
Joop den Uil30 jun. 2021 - 18:33

Oh, en VPRO is dus D66 ; en ik maar denken dat het de linkse omroep naast de VARA was.

EenMening
EenMening30 jun. 2021 - 17:31

Elk journalistiek medium heeft een bepaald profiel, een visie op de maatschappij, een wereldbeschouwing. Dit gegeven heeft, meestal onbedoeld, invloed op journalistieke voortbrengselen zoals krantenartikelen, documentaires, interviews en informatieve programma's. Het principe van hoor en wederhoor wordt ook regelmatig asymmetrisch toegepast: de "eigen" kant krijgt dan de meeste aandacht, voor de vorm mag de andere kant ook iets inbrengen. Dat geldt in meer of mindere mate voor alle media. Media kunnen dus behoorlijk biased zijn. Dat hoeft niet altijd een slechte zaak te zijn, zolang het maar duidelijk is. Er werden vanaf het begin vraagtekens geplaatst bij de gewraakte documentaire. De indruk bestond dat het om verkiezingspropaganda ging, het tijdstip van uitzenden was ook nogal ongelukkig gekozen. Het is daarom goed dat het Commissariaat voor de Media en de NPO ombudsman onderzoek gaan doen naar de VPRO-documentaire over Sigrid Kaag. https://www.feeder.nl/bias-betekenis-en-voorbeelden-in-de-media Overigens ben ik van mening dat Mark Rutte en Sigrid Kaag prima samen een nieuwe coalitie in de steigers kunnen zetten. Sigrid kan Mark dan af en toe aanspreken als zijn actieve geheugen hem weer eens in de steek laat en hij kan haar erop attenderen wanneer ze zich iets te elitair presenteert. Dus win-win.

JohnVKR
JohnVKR30 jun. 2021 - 17:28

Ik begrijp weinig van deze controverse. Noem mij één politicus die met hem of haar gedane interviews niet probeert te beïnvloeden. Noem één tv-optreden van een politicus waar niet van tevoren afspraken over zijn gemaakt.

6 Reacties
Mini2
Mini230 jun. 2021 - 18:12

Denk dat Kaag weinig te verwijten valt, kan het wel begrijpen dat D66 een zo positief mogelijk beeld van haar wil laten zien. De VPRO daarentegen valt wel degelijk wat te verwijten..

Mini2
Mini230 jun. 2021 - 18:14

Overigens ben ik benieuwd of je een zelfde reactie geplaatst zou hebben als het om Baudet of Wilders ging in plaats van Kaag.

Zapata
Zapata30 jun. 2021 - 18:28

Is het zo moeilijk te begrijpen? Misbruik maken van de publieke omroepen vlak voor verkiezingen door een politieke partij kan niet door de beugel. En al helemaal niet als dat misbruik wordt gefaciliteerd door partij genoten die bij die publieke omroep zitten. Daar is een publieke omroep niet voor.

Starter2
Starter230 jun. 2021 - 19:28

Het gaat niet om de afspraken, die maakt wellicht iedereen. Het gaat om het liegen er over.

JohnVKR
JohnVKR30 jun. 2021 - 19:30

@Mini @Zapata Wat ik aangeef is dat ik de ophef niet begrijp. In het algemeen vind ik dat politici in Nederland weinig van de pers te duchten hebben. Wilders mag een door hemzelf geregisseerd propaganda interview doen met Rick Niemann en een eveneens door hem geregisseerd poezenfilmpje met Eva Jinek. Goedemorgen Nederland is het propagandaplatform van rechts Nederland. Wat D66 hier heeft gedaan is van hetzelfde niveau als kranteninterviews die voor publicatie worden gecontroleerd en gecorrigeerd. Overigens heb ik de Kaag-docu helemaal niet ervaren als een propagandafilm. Kaag werd gedurende langere tijd gevolgd en het resultaat was niet altijd positief. De vraag is of je dit als politicus moet willen, want het maakt je ook heel kwetsbaar En wat die autogordel betreft. Ik ken maar weinig mensen die achterin een gordel dragen. Als ik het bij D66 voor het zeggen had gehad, had ik daarom over dat beeld zonder autogordel niets gezegd. Het maakt haar juist wat 'gewoner'.

Zapata
Zapata30 jun. 2021 - 19:38

@VKR, Jijbakken bevestigd je ongelijk. Of anderen de publieke omroepen net zo misbruiken maakt het misbruik van D66 er niet beter om. En al helemaal niet omdat D66 ingevreten zit in de publieke omroep. We zouden nieuw transparant leiderschap krijgen toch? Zonder nare spelletjes. Gemiste kand. Dat hoeven we dus niet van D66 te verwachten.

Bouwman2
Bouwman230 jun. 2021 - 17:15

Het gaat over een documentaire van de VPRO, dacht ik. De V staat hier voor vrijzinnig. Dus ik begrijp niet waarom iemand vrijzinnigheid zou willen onderzoeken. Ik kan met wel voorstellen dat iemand een starre doctrine aanhangt. Dat zou je dan kunnen onderzoeken. Maar je kunt het ook laten, de meeste gaan immers vanzelf voorbij/ .

1 Reactie
DenFlexwerker
DenFlexwerker30 jun. 2021 - 21:11

https://nl.wikipedia.org/wiki/Lennart_van_der_Meulen Kortom de algemeen directeur van de VPRO blijkt een D'66er te zijn. Die V staat voor vriendjespolitiek en hoe je zendtijd en geld van de belastingbetaler voor politieke campagne kan misbruiken.

JoepJos
JoepJos30 jun. 2021 - 16:31

Ook de NPO ombudsman doet onderzoek. Dat zal met een reden zijn.

Rechtse Bal -
Rechtse Bal -30 jun. 2021 - 16:24

Een reclame van een uur vlak voor de verkiezingen .... zo heeft Trump indertijd ook gewonnen : geld en media. Een schamele regeerperiode, maar toch... Ik vond toch al dat Kaag wel erg veel zendtijd kreeg in de aanloop van maart. Wellicht kan dat ook eens onderzocht worden (de 2e Kamer zal dat wel niet vragen zo vlak voor hun reces .... wat een timing). Voorstel: plak alle weggevallen opnames aan elkaar en zendt dat uit ... conclusie zal zijn ''is that all there was ..?'' Dus maar niet uitzenden om nog even flink aan de poten te kunnen zagen.

1 Reactie
Privateer
Privateer30 jun. 2021 - 17:05

Trump kreeg vooral veel negatieve media aandacht. Breitbart was een uitzondering. Maar juist door die negatieve media aandacht heeft hij gewonnen omdat in de VS het vertrouwen in de media zo laag is dat Trump geloofwaardiger is dan bijvoorbeeld CNN. Zogenaamde Amerika deskundigen in Nederland hadden dat helemaal niet zien aankomen en ze snappen het nu nog steeds niet.

Harba Lorifa2
Harba Lorifa230 jun. 2021 - 16:22

Wat n ophef allemaal. Kaag die dr gordel niet om heeft. Poeh poeh. Kaag die graag zeggenschap heeft over n docu die over haar gaat. Tsjonge jonge nog an toe. Kijk, ik vind Kaag helemaal niks, hooguit n heks, maar dat schijnt ook nogal wat ophef te veroorzaken. Maar pak haar aan op haar politieke leugens (hier scheiden onze wegen) en niet op dezelfde foutjes die een ieder waarschijnlijk ook wel een maakt.

2 Reacties
Jozias2
Jozias230 jun. 2021 - 18:08

Helemaal eens, maar als de minister van j&v zijn schoonmoeder een knuffel geeft tijdens zijn bruiloft is het land te klein. Dit past in die trend.

Harba Lorifa2
Harba Lorifa230 jun. 2021 - 19:59

Hoi Jozias. Daar heb je jammer genoeg helemaal gelijk in. Nu ging het in het geval van Grapperhaus wel over een potentiele besmetting van n oude vrouw die Covid 19 waarschijnlijk niet had overleeft. In die zin natuurlijk wel iets ernstiger, maar de kleinburgerlijkheid komt idd wel overeen.

Rode druppel
Rode druppel30 jun. 2021 - 16:15

Media kunnen je maken of breken. Dit dient uitgezocht te worden. Gratis reclame in een verkiezingsstrijd mag niet. Beinvloeding van een docu ook niet, zeker niet in verkiezing tijd.

Grozny
Grozny30 jun. 2021 - 16:03

Dit is toch de standaard geworden bij ieder schandaal. Kei hard ontkennen en dan een paar maanden later komen de documenten naar boven die het tegendeel bewijzen. Ze doen het omdat iedereen er toch mee wegkomt.

Zwerfstein
Zwerfstein30 jun. 2021 - 16:03

Kan me nog een documentaire van Wouter Bos herinneren, volgens mij werd daar juist wel alles gefilmd. Ik neem aan dat je als documentairemaker van tevoren afspraken maakt of alles getoond mag worden of niet.

4 Reacties
JoepJos
JoepJos30 jun. 2021 - 16:32

Afspraken maken wat je wel en niet wil laten zien is niet zo vreemd. Achteraf willen aanpassen is een ander verhaal.

Joe Speedboot
Joe Speedboot30 jun. 2021 - 18:35

'Achteraf willen aanpassen is een ander verhaal.' Ook dat is de normaalste zaak van de wereld. Dat doen ze allemaal, ook De Telegraaf.

Autofiets
Autofiets1 jul. 2021 - 9:10

@Joe Speedboot: Het grote probleem is niet dat de telegraaf dat ook doet, de telegraaf is namelijk geen onderdeel van het publiek bestel en dus niet gebonden aan de code dat ze zich niet mogen laten lenen voor politieke inmenging. Dat er sprake was van invloed is niet goed, maar laten we niet naief zijn, dat is zoals je zegt de normaalste zaak van de wereld. Dat de VPRO en Arie Slob beide echter hebben gemeld dat er geen sprake was van invloed en dat de VPRO heeft geprobeerd het WOB verzoek tegen te houden, dat de VPRO Kaag heeft aangeraden te liegen over het hebben van invloed op de documentaire (en dat ze dit vervolgens ook lijkt te doen) zijn natuurlijk veel kwalijker.

Joe Speedboot
Joe Speedboot2 jul. 2021 - 6:42

'de telegraaf is namelijk geen onderdeel van het publiek bestel' Ik zal volgende keer WNL schrijven. Die komen voort uit de Telegraaf.

Joap oet Oskerd
Joap oet Oskerd30 jun. 2021 - 15:57

En wat doe je als je in een straatarm land als Niger aankomt? Je neemt een glaasje champagne…

2 Reacties
Mini2
Mini230 jun. 2021 - 18:13

Het is BuZa, die mensen zitten in een bubbeltje. (haha)

Joap oet Oskerd
Joap oet Oskerd30 jun. 2021 - 19:47

@Mimi Lol

Uw Psychiator
Uw Psychiator30 jun. 2021 - 15:46

Dat ik politiek weinig tot niets gemeen heb met Sigrid Kaag is genoegzaam bekend - maar dit onderwerp zo belangrijk? Mij lijkt dat de al dan niet vermeende ingrepen in de film niet van globaal belang zijn, en ook dat zulke interventies heel vaak verricht worden; ze zullen beslist niet ongewoon zijn in landen die democratisch genoemd willen worden. Sigrid staat in de schijnwerpers deze dagen, heel prominent. Te vrezen valt dat media van laag allooi binnenkort mensen gaan inzetten die zich haar volle huisvuilzakken zullen toeëigenen, in het holst van de nacht. Om de volgend avond met schokkende primeurs te kunnen komen.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin1 jul. 2021 - 6:57

Uw Psychiator Leuk, ik ben het eens een keer niet met je eens!

Joop den Uil
Joop den Uil30 jun. 2021 - 15:42

Weer eentje met een selectief geheugen; het aantal stiekemerds neemt toe. Nieuw management krijgt zo wel een duidelijke betekenis.

Gaitj
Gaitj30 jun. 2021 - 15:40

De VPRO overtreedt hiermee de journalistieke code van de NPO die voor alle publieke omroepen geldt. Citaat uit https://over.npo.nl/organisatie/openbare-documenten/journalistieke-code-npo : "Onafhankelijk, onpartijdig en onbevooroordeeld te zijn - druk van buiten en binnen de organisatie heeft geen invloed op de inhoud van onze producties."