Joop

Toezicht Justitie op bedrijven faalt

  •  
05-11-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Flickr_Opstelten_RoelWijnants_300
Notoire faillissementsfraudeurs kunnen ongehinderd hun gang gaan, concludeert FD na eigen onderzoek ... SP roept Opstelten naar de Kamer
De hardere aanpak van faillissementsfraude door het ministerie van Veiligheid en Justitie werkt niet. Het Financieele Dagblad concludeert dat op basis van eigen onderzoek.
Ondanks de invoering van een nieuwe wet op 1 juli vorig jaar en een nieuw controlesysteem konden notoire faillissementsfraudeurs de afgelopen 16 maanden ongehinderd hun gang gaan, schrijft het FD. De fraudeurs bedenken nieuwe rechtspersonen, die inmiddels betrokken zijn bij meer dan 20 faillissementen. 
Een bij het ministerie bekende faillissementsfraudeur, die meermalen is veroordeeld en recentelijk twee keer privé failliet is verklaard, slaagde er de afgelopen zestien maanden in om 26 rechtspersonen op te richten, voornamelijk stichtingen. Deze stichtingen fungeren als bestuurder van een bv. Drie van deze vennootschappen gingen recentelijk failliet.
Volgens de krant is het geautomatiseerd toezichtsysteem Radar, dat via het handelsregister toezicht moet houden op bv’s, nv’s, stichtingen, verenigingen en buitenlandse bedrijven, te laat in werking getreden. In plaats van halverwege vorig jaar gebeurde dat pas begin dit jaar. Radar is bovendien heel beperkt begonnen. Het controleert tot nu toe alleen de bv’s en nv’s. Aanvankelijk was begroot dat Radar € 3,5 mln zou kosten. Inmiddels zijn de kosten van het computersysteem opgelopen tot € 18,7 mln.
SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen roept minister Opstelten met spoed naar de Kamer omdat zijn beloofde aanpak van faillissementsfraude aantoonbaar faalt. Gesthuizen:
Dat is eigenlijk al erg genoeg. Maar hij heeft hierover ook nog eens de Kamer onjuist, en in ieder geval onvolledig geïnformeerd. Dat is onacceptabel en niet uit te leggen. Opstelten moet zich hier met spoed over verantwoorden. Maar ik wil ook weten wanneer de minister er voor gaat zorgen dat faillissementsfraudeurs eindelijk aangepakt worden. Fraude is een van de meest ondermijnende zaken voor onze rechtsstaat. Zeker deze vorm van misdaad mag niet lonen.
Foto-cc: Roel Wijnants

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (10)

denmol
denmol5 nov. 2012 - 13:31

"Toezicht Justitie op bedrijven faalt." Maar daar is deze minister toch niet voor want hij zit er om burgers te adviseren inbrekers uit hun huis te meppen, te zorgen dat automobilisten 130 mogen rijden, te zorgen dat de wietpas ingevoerd wordt en dat de burger straks overal gefouilleerd mag worden. We kunnen het deze man toch niet aandoen ook nog toezicht te houden op bedrijven?

WendyB2
WendyB25 nov. 2012 - 13:31

Een ICT-project wat binnen één jaar al 5x zo duur is geworden terwijl de functionaliteit sterk beperkt is?! Dat riekt naar fraude.

JanB2
JanB25 nov. 2012 - 13:31

Kan Opstelten (met de rest van het kabinet) per direct naar huis worden gestuurd.

adriek
adriek5 nov. 2012 - 13:31

De mannen die de regels maken blijken zelf beinvloedbaar (zo niet corrupt) en nemen het niet al te nauw met de regels als het zo uitkomt, dus wat verwacht je als ze frauderende 'soortgenoten' moeten aanpakken?

ElKlaasTasso
ElKlaasTasso5 nov. 2012 - 13:31

Uiteraard moet justitie eens gaan zorgen dat ze "bij" raken en zich zo organiseren dat er capciteit beschikbaar komt voor dit soort zaken (ik weet t, makkelijker gezegd dan gedaan). Maar... Langere en zwaardere straffen voor witteboordencriminaliteit! Ik heb zo het idee dat het mensen die veel te verliezen meer afschrikt dan mensen die stelen om (bv) boven het minimum uit te komen of voor drugs.

Mitosis
Mitosis5 nov. 2012 - 13:31

Toezicht justitie faalt... behalve op de gemiddelde "burger" natuurlijk.

Klungel2
Klungel25 nov. 2012 - 13:31

Tsja, de grootste criminelen dragen gewoon een krijtstreepje met een stropdas, maar ja...Ivo ziet alleen maar zijn eigen soort daarin...

vriest
vriest5 nov. 2012 - 13:31

Er is al jaren van alles mis bij justitie ,dat blijkt alleen al uit al die lijnen voor de burger om misdaad te melden .Men schijnt nog steeds niet zelf voldoende te kunnen oplossen .Heeft u wel eens aangifte gedaan ,hoe vaak kreeg u niet te horen komt u over twee dagen maar terug ,ook als u het digitaal doet duurt het dagen voor men er wat mee doet .En opstelten maar brallen ,men word een schijn veiligheid voorgehouden .Er blijkt al jaren van alles mis bij justitie .En wat deze fraude betreft ,ja daar zullen denk ik ook veel vvders zitten

vriest
vriest5 nov. 2012 - 13:31

Om maar niet te vergeten de overheids criminaliteit ,daar verdwijnt ook het nodige miljardje ,daar word ook niets aan gedaan .En zeker niet door opurtunist opstelten .

cormol
cormol5 nov. 2012 - 13:31

Een ieder die kranten de laatste tijd een beetje heeft bijgehouden kan alleen maar concluderen dan dat het cliëntelisme bij de VVD kennelijk hoogtij viert.