Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Toen was het eten van andere dieren heel gewoon

  •  
12-03-2019
  •  
leestijd 7 minuten
  •  
501 keer bekeken
  •  
7237268246_8ddaefcae0_o

© cc-foto: S Kaya

We werden ons hele opgroeiende leven doodgegooid met propaganda in de vorm van reclamespotjes en adviezen van het Voedingscentrum
12 maart 2055
Oma, is het waar dat mensen vroeger andere dieren aten? Ja schat, dat klopt. Vroeger aten we andere dieren, maar niet alle dieren. We aten bijvoorbeeld kippen, varkens en koeien. En niet onbelangrijk, we dronken de melk van koeien en schapen en aten de eieren van kippen.
Gatver! Ja kind, dat kun jij je nu niet voorstellen, maar dat was vroeger heel normaal. Iedereen deed het.
En waar haalde je die dieren dan vandaan? Nou, die kocht je gewoon in de supermarkt.
Kocht je een koe in de supermarkt? Nee, geen hele koe. De dieren werden gefokt op boerderijen en in slachthuizen vermoord. Dan werden de dieren in kleine stukjes gehakt die je dan in een mooie verpakking in de winkel kocht.
En aten jullie dan ook honden en katten? Nee, dat was ondenkbaar! Mensen hielden honden en katten als huisdieren en het eten van deze dieren werd als barbaars gezien. In bijvoorbeeld China werden ze wel gegeten, maar dat werd in Nederland zwaar bekritiseerd.
Maar wat is het verschil tussen een varken en een hond? Goeie vraag. Kijk, dieren die we thuis hielden gaven we zelfs namen en behandelden we goed, in sommige huishoudens werden huisdieren als volwaardige gezinsleden beschouwd. Dieren die we opaten noemden we ‘vlees’ en behandelden we op een manier waarop we onze huisdieren nooit zouden behandelen. Vlees had voor ons weinig te maken met de dieren die daar ooit voor gebruikt werden.
En vond je het dan niet zielig voor de dieren? Toen ik opgroeide niet, omdat er toen weinig bekend was over de manier waarop de dieren werden gefokt en vermoord. Het was gewoon eten dat op je bord lag, daar dacht je niet over na. Pas toen ik ouder werd, kwam ik meer te weten over de omstandigheden waarin de dieren moesten leven.
Wat voor omstandigheden bedoel je precies? Nou, daar wil ik liever niet meer aan denken.
Maar oma, het is toch belangrijk om te weten? Zodat het nooit meer kan gebeuren, dat zeg jij toch zelf altijd? Dat klopt kind, maar ik schaam mij er voor dit met je te moeten delen. Maar vooruit. Deze dieren werden als producten beschouwd: er moest zo veel mogelijk ‘vlees’ tegen zo laag mogelijke kosten geproduceerd worden. Dit zorgde voor dieronterende toestanden: ze werden in kleine hokjes zonder bewegingsruimte vetgemest om zo snel mogelijk geslacht te kunnen worden. Jongen werden direct na de geboorte bij de moeder weggehaald zodat machines de koeien konden melken voor menselijke consumptie. Eieren werden weggehaald bij kippen en de mannetjes werden als oud vuil door de versnipperaar gehaald omdat ze geen functie hadden in het proces. Als je zelf wilt zien hoe het eraan toe ging in die tijd, er zijn nog filmpjes op WeTube te vinden waar ik liever niet naar kijk.
Maar oma, ik werd toch ook niet bij mama weggehaald na de geboorte zodat mijn melk verkocht kon worden? Nee kind, dat zou toen al misdadig zijn bevonden. Maar in die tijd golden er voor andere dieren andere regels. We wisten wel dat de dieren van streek waren als dit gebeurde, maar we hechten er weinig waarde aan. “Het zijn maar dieren”, zeiden mensen dan. Bovendien vonden mensen het smerig om melk van mensen te drinken, het drinken van melk van dieren was heel gewoon.
Maar wij zijn toch ook dieren? Jazeker, maar in die tijd werden mensen als superieure dieren gezien. Die met onderdanige dieren konden doen wat ze wilden als dat geld opleverde.
En werden de dieren dan niet ziek, als ze allemaal op een kluitje moesten leven? Ja, soms braken dierziekte-epidemieën uit zoals de gekkekoeienziekte, vogelpest en Q-koorts. Maar ook ‘gezonde’ dieren die volgespoten werden met antibiotica, pijn moesten lijden en op dieronterende wijze werden vermoord, bleken later niet zo gezond waren voor onze consumptie als ons werd voorgehouden.
Wat gebeurde er dan? Mensen werden ziek. Maar omdat ze er naast het eten van deze mishandelde dieren er nog veel meer ongezonde gewoonten op nahielden zoals roken, drugs, alcohol en stress, was het niet meteen duidelijk wat het aandeel van het eten van deze dieren was.
Ben jij ook ziek geworden oma? Ja, ik werd gediagnostiseerd met Colitis Ulcerosa, een chronische darmontsteking. De dokter schreef medicatie voor om de ontstekingen te remmen, maar daar werd de oorzaak niet mee aangepakt. Ik ben zelf onderzoek gaan doen en ontdekte dat plantaardig eten een oplossing kan zijn voor allerlei ‘auto-immuun’ ziekten. Ik ben rond 2013 gestopt met het eten van alle dierlijke producten. Niet in een keer natuurlijk, maar stapje voor stapje. Toen werd ik langzaam maar zeker weer beter.
Wanneer stopten de overige mensen met het eten van dieren? Helaas duurde dat nog wel even, maar rond 2020 brak een revolutionaire tijd aan waarin mensen massaal wakker werden. Je bewust zijn van impact op mens en milieu werd ‘woke’ genoemd, een status die in korte tijd heel populair werd. Niet woke was niet meer cool.
Het eten van dieren werd dus steeds minder populair? Ja, maar eerst binnen een kleine groep. Voor het merendeel van de Nederlanders was het eten van dieren een belangrijk onderdeel van hun cultuur die ze niet wilden opgeven. Ik herinner mij krantenkoppen zoals “Blijf van onze gehaktbal af”. De discussies over vleesconsumptie zorgde voor een enorme verdeeldheid in het land en de emoties konden behoorlijk oplopen. Sommige mensen schuwden niet anderen met de dood te bedreigen, zo bang waren ze voor verandering.
Zijn dat de mensen die nog steeds illegaal dieren vermoorden en opeten? Ja, waarschijnlijk wel. Hoewel niemand dit nog hardop zou toegeven, is een leven zonder het eten van dieren voor sommigen ondenkbaar. Nadat mijn generatie er niet meer is, zal het waarschijnlijk niet meer voorkomen. Mensen die nooit dieren hebben gegeten, zullen dat niet in hun hoofd halen. Ga maar bij jezelf te rade, zou jij het willen proberen?
Nee nooit! Maar oma, hoe smaakte dat eigenlijk, zo’n dier? Het smaakte niet anders dan wat we nu eten. De technologie was toen nog niet in staat dit voedsel te produceren. Maar de smaak en structuur was niet anders dan wat we nu eten, we hoeven er alleen niemand meer voor te vermoorden.
Echt heftig hoor oma, dat je dit hebt meegemaakt. Moet niet gemakkelijk zijn geweest om die dieren zo te zien lijden. Nee kind, dat was het zeker niet. Daarom ging ik ook bij het verzet. Want toen ik zelf stopte met het eten van dierlijk voedsel, ging het geweld tegen dieren natuurlijk gewoon door. Ik wilde alles doen wat ik kon om het geweld te stoppen.
Wat deden jullie dan bij het verzet? Demonstreren, opinie stukken schrijven, lezingen geven, documentaires delen op het internet: alles wat we konden bedenken om ervoor te zorgen dat mensen in ieder geval voldoende kennis hadden om keuzes te maken.
Waarom hadden ze die kennis niet? De bio-industrie was een miljardenindustrie en werd jarenlang gesteund door de overheid. We werden ons hele opgroeiende leven doodgegooid met propaganda in de vorm van reclamespotjes en adviezen van het Voedingscentrum. Zo is een bekende uitspraak waar ik mee ben opgevoed ‘melk is goed voor elk’, wat later een grote leugen bleek te zijn. Het was lastig mensen te laten inzien dat de vleesconsumptie vooral financieel gewin opleverde voor de industrie en dat we daar als consumenten handig voor werden ingezet, omdat er een sterke PR-machine aan het werk was.
Hoe keken mensen aan tegen het verzet? In eerste instantie werden we weggezet als hypocriete en ongeloofwaardige moraalridders. Klimaatdrammers. Maar toen rond 2020 steeds meer mensen wakker begonnen te worden, werd het steeds normaler plantaardig te eten en lastiger voor de industrie invloed te blijven uitoefenen. Wij werden ook steeds serieuzer genomen.
En wat deden bedrijven toen? Zij zagen met lede ogen aan dat steeds meer mensen kozen voor vegetarische en biologische opties en hadden geen andere keuze dan de trend te volgen. Dat grote bedrijven zoals McDonalds en IKEA alternatieven voor vlees introduceerden en deze met succes konden gingen verkopen, was een belangrijk keerpunt. Toen wist ik: verandering is mogelijk en het is aan het gebeuren!
Wat gebeurde er met de boeren? Omdat mensen veel meer groenten gingen eten, richten veel boeren zich op het verbouwen van gewassen. Maar er waren ook boeren die totaal iets andere gingen doen, met financiële ondersteuning van de overheid lieten zij zich omscholen. Maar het waren niet alleen de boeren die dat deden. In die tijd verdwenen veel banen door de snelle ontwikkeling van technologie. Zo verdwenen in korte tijd postbezorgers, caissières en callcenter-medewerkers. Gelukkig kwamen er ook veel banen bij, die mensen vaak veel leuker vonden.
Ik weet dat jij er niets aan kunt doen, maar ik vind het toch gek dat je ooit andere dieren hebt gegeten. Eigenlijk ben je een kannibaal! Ja kind, dat kun je wel zo stellen. Vergeet niet dat mensen anders zijn dan andere dieren. Het gevaar dat ze andere dieren benadelen uit eigenbelang ligt altijd op de loer. Gelukkig hebben we nu slimme systemen die dat in de gaten houden. Maar laten we het verleden nooit vergeten. Dat we andere dieren op zo’n grote schaal hebben mishandeld en misbruikt is helemaal niet lang geleden. Dat mag nooit meer gebeuren.

Meer over:

opinie, dieren, veganisme
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.