Joop

Toen was het eten van andere dieren heel gewoon

  •  
12-03-2019
  •  
leestijd 7 minuten
  •  
388 keer bekeken
  •  
7237268246_8ddaefcae0_o

© cc-foto: S Kaya

We werden ons hele opgroeiende leven doodgegooid met propaganda in de vorm van reclamespotjes en adviezen van het Voedingscentrum
12 maart 2055
Oma, is het waar dat mensen vroeger andere dieren aten? Ja schat, dat klopt. Vroeger aten we andere dieren, maar niet alle dieren. We aten bijvoorbeeld kippen, varkens en koeien. En niet onbelangrijk, we dronken de melk van koeien en schapen en aten de eieren van kippen.
Gatver! Ja kind, dat kun jij je nu niet voorstellen, maar dat was vroeger heel normaal. Iedereen deed het.
En waar haalde je die dieren dan vandaan? Nou, die kocht je gewoon in de supermarkt.
Kocht je een koe in de supermarkt? Nee, geen hele koe. De dieren werden gefokt op boerderijen en in slachthuizen vermoord. Dan werden de dieren in kleine stukjes gehakt die je dan in een mooie verpakking in de winkel kocht.
En aten jullie dan ook honden en katten? Nee, dat was ondenkbaar! Mensen hielden honden en katten als huisdieren en het eten van deze dieren werd als barbaars gezien. In bijvoorbeeld China werden ze wel gegeten, maar dat werd in Nederland zwaar bekritiseerd.
Maar wat is het verschil tussen een varken en een hond? Goeie vraag. Kijk, dieren die we thuis hielden gaven we zelfs namen en behandelden we goed, in sommige huishoudens werden huisdieren als volwaardige gezinsleden beschouwd. Dieren die we opaten noemden we ‘vlees’ en behandelden we op een manier waarop we onze huisdieren nooit zouden behandelen. Vlees had voor ons weinig te maken met de dieren die daar ooit voor gebruikt werden.
En vond je het dan niet zielig voor de dieren? Toen ik opgroeide niet, omdat er toen weinig bekend was over de manier waarop de dieren werden gefokt en vermoord. Het was gewoon eten dat op je bord lag, daar dacht je niet over na. Pas toen ik ouder werd, kwam ik meer te weten over de omstandigheden waarin de dieren moesten leven.
Wat voor omstandigheden bedoel je precies? Nou, daar wil ik liever niet meer aan denken.
Maar oma, het is toch belangrijk om te weten? Zodat het nooit meer kan gebeuren, dat zeg jij toch zelf altijd? Dat klopt kind, maar ik schaam mij er voor dit met je te moeten delen. Maar vooruit. Deze dieren werden als producten beschouwd: er moest zo veel mogelijk ‘vlees’ tegen zo laag mogelijke kosten geproduceerd worden. Dit zorgde voor dieronterende toestanden: ze werden in kleine hokjes zonder bewegingsruimte vetgemest om zo snel mogelijk geslacht te kunnen worden. Jongen werden direct na de geboorte bij de moeder weggehaald zodat machines de koeien konden melken voor menselijke consumptie. Eieren werden weggehaald bij kippen en de mannetjes werden als oud vuil door de versnipperaar gehaald omdat ze geen functie hadden in het proces. Als je zelf wilt zien hoe het eraan toe ging in die tijd, er zijn nog filmpjes op WeTube te vinden waar ik liever niet naar kijk.
Maar oma, ik werd toch ook niet bij mama weggehaald na de geboorte zodat mijn melk verkocht kon worden? Nee kind, dat zou toen al misdadig zijn bevonden. Maar in die tijd golden er voor andere dieren andere regels. We wisten wel dat de dieren van streek waren als dit gebeurde, maar we hechten er weinig waarde aan. “Het zijn maar dieren”, zeiden mensen dan. Bovendien vonden mensen het smerig om melk van mensen te drinken, het drinken van melk van dieren was heel gewoon.
Maar wij zijn toch ook dieren? Jazeker, maar in die tijd werden mensen als superieure dieren gezien. Die met onderdanige dieren konden doen wat ze wilden als dat geld opleverde.
En werden de dieren dan niet ziek, als ze allemaal op een kluitje moesten leven? Ja, soms braken dierziekte-epidemieën uit zoals de gekkekoeienziekte, vogelpest en Q-koorts. Maar ook ‘gezonde’ dieren die volgespoten werden met antibiotica, pijn moesten lijden en op dieronterende wijze werden vermoord, bleken later niet zo gezond waren voor onze consumptie als ons werd voorgehouden.
Wat gebeurde er dan? Mensen werden ziek. Maar omdat ze er naast het eten van deze mishandelde dieren er nog veel meer ongezonde gewoonten op nahielden zoals roken, drugs, alcohol en stress, was het niet meteen duidelijk wat het aandeel van het eten van deze dieren was.
Ben jij ook ziek geworden oma? Ja, ik werd gediagnostiseerd met Colitis Ulcerosa, een chronische darmontsteking. De dokter schreef medicatie voor om de ontstekingen te remmen, maar daar werd de oorzaak niet mee aangepakt. Ik ben zelf onderzoek gaan doen en ontdekte dat plantaardig eten een oplossing kan zijn voor allerlei ‘auto-immuun’ ziekten. Ik ben rond 2013 gestopt met het eten van alle dierlijke producten. Niet in een keer natuurlijk, maar stapje voor stapje. Toen werd ik langzaam maar zeker weer beter.
Wanneer stopten de overige mensen met het eten van dieren? Helaas duurde dat nog wel even, maar rond 2020 brak een revolutionaire tijd aan waarin mensen massaal wakker werden. Je bewust zijn van impact op mens en milieu werd ‘woke’ genoemd, een status die in korte tijd heel populair werd. Niet woke was niet meer cool.
Het eten van dieren werd dus steeds minder populair? Ja, maar eerst binnen een kleine groep. Voor het merendeel van de Nederlanders was het eten van dieren een belangrijk onderdeel van hun cultuur die ze niet wilden opgeven. Ik herinner mij krantenkoppen zoals “Blijf van onze gehaktbal af”. De discussies over vleesconsumptie zorgde voor een enorme verdeeldheid in het land en de emoties konden behoorlijk oplopen. Sommige mensen schuwden niet anderen met de dood te bedreigen, zo bang waren ze voor verandering.
Zijn dat de mensen die nog steeds illegaal dieren vermoorden en opeten? Ja, waarschijnlijk wel. Hoewel niemand dit nog hardop zou toegeven, is een leven zonder het eten van dieren voor sommigen ondenkbaar. Nadat mijn generatie er niet meer is, zal het waarschijnlijk niet meer voorkomen. Mensen die nooit dieren hebben gegeten, zullen dat niet in hun hoofd halen. Ga maar bij jezelf te rade, zou jij het willen proberen?
Nee nooit! Maar oma, hoe smaakte dat eigenlijk, zo’n dier? Het smaakte niet anders dan wat we nu eten. De technologie was toen nog niet in staat dit voedsel te produceren. Maar de smaak en structuur was niet anders dan wat we nu eten, we hoeven er alleen niemand meer voor te vermoorden.
Echt heftig hoor oma, dat je dit hebt meegemaakt. Moet niet gemakkelijk zijn geweest om die dieren zo te zien lijden. Nee kind, dat was het zeker niet. Daarom ging ik ook bij het verzet. Want toen ik zelf stopte met het eten van dierlijk voedsel, ging het geweld tegen dieren natuurlijk gewoon door. Ik wilde alles doen wat ik kon om het geweld te stoppen.
Wat deden jullie dan bij het verzet? Demonstreren, opinie stukken schrijven, lezingen geven, documentaires delen op het internet: alles wat we konden bedenken om ervoor te zorgen dat mensen in ieder geval voldoende kennis hadden om keuzes te maken.
Waarom hadden ze die kennis niet? De bio-industrie was een miljardenindustrie en werd jarenlang gesteund door de overheid. We werden ons hele opgroeiende leven doodgegooid met propaganda in de vorm van reclamespotjes en adviezen van het Voedingscentrum. Zo is een bekende uitspraak waar ik mee ben opgevoed ‘melk is goed voor elk’, wat later een grote leugen bleek te zijn. Het was lastig mensen te laten inzien dat de vleesconsumptie vooral financieel gewin opleverde voor de industrie en dat we daar als consumenten handig voor werden ingezet, omdat er een sterke PR-machine aan het werk was.
Hoe keken mensen aan tegen het verzet? In eerste instantie werden we weggezet als hypocriete en ongeloofwaardige moraalridders. Klimaatdrammers. Maar toen rond 2020 steeds meer mensen wakker begonnen te worden, werd het steeds normaler plantaardig te eten en lastiger voor de industrie invloed te blijven uitoefenen. Wij werden ook steeds serieuzer genomen.
En wat deden bedrijven toen? Zij zagen met lede ogen aan dat steeds meer mensen kozen voor vegetarische en biologische opties en hadden geen andere keuze dan de trend te volgen. Dat grote bedrijven zoals McDonalds en IKEA alternatieven voor vlees introduceerden en deze met succes konden gingen verkopen, was een belangrijk keerpunt. Toen wist ik: verandering is mogelijk en het is aan het gebeuren!
Wat gebeurde er met de boeren? Omdat mensen veel meer groenten gingen eten, richten veel boeren zich op het verbouwen van gewassen. Maar er waren ook boeren die totaal iets andere gingen doen, met financiële ondersteuning van de overheid lieten zij zich omscholen. Maar het waren niet alleen de boeren die dat deden. In die tijd verdwenen veel banen door de snelle ontwikkeling van technologie. Zo verdwenen in korte tijd postbezorgers, caissières en callcenter-medewerkers. Gelukkig kwamen er ook veel banen bij, die mensen vaak veel leuker vonden.
Ik weet dat jij er niets aan kunt doen, maar ik vind het toch gek dat je ooit andere dieren hebt gegeten. Eigenlijk ben je een kannibaal! Ja kind, dat kun je wel zo stellen. Vergeet niet dat mensen anders zijn dan andere dieren. Het gevaar dat ze andere dieren benadelen uit eigenbelang ligt altijd op de loer. Gelukkig hebben we nu slimme systemen die dat in de gaten houden. Maar laten we het verleden nooit vergeten. Dat we andere dieren op zo’n grote schaal hebben mishandeld en misbruikt is helemaal niet lang geleden. Dat mag nooit meer gebeuren.

Meer over:

opinie, dieren, veganisme
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (34)

Frits Jansen
Frits Jansen18 apr. 2019 - 6:28

Ah, ik verwachtte een verhaal over vleesetende dieren. Gaan carnivoren nu ook in de ban? In de dierenwereld geldt de regel: eten of gegeten worden.

Minoes&tuin
Minoes&tuin14 mrt. 2019 - 10:30

Strategen zijn meestal creatief, maar dan op een bepaalde manier. Het heeft ook niets met kunst te maken. Je moet ook wel heel creatief zijn wil je de meest onzinnige gedachte erdoor krijgen, het meest onzinnige product verkocht krijgen. En dat is toch het belang van een strateeg. Dat is zoiets als een verkoper die aan de deur komt.

FransAkkermans1947
FransAkkermans194713 mrt. 2019 - 18:36

Een mooi voorbeeld van de sentimenatlisering van de (westerse)samenleving. De functionalistische en afstandelijke houding tegenover (landbouw)huisdieren is hier vervangen door de antropologisering van de dierenwereld. Ik denk dat de urbanisering, de ont-boering van de maatschappij daar mede debet aan is. Steeds meer mensen groeien op grote afstand op van plekken waar dieren worden gehouden als middel van bestaan. Dat levert een vervreemding op van landbouw en voedselproductie die een politieke uitweg zoekt en dit soort lachwekkende teksten oplevert.

WatVroegerLinksWas
WatVroegerLinksWas13 mrt. 2019 - 13:47

Vroeger hoorde je nog regelmatig van "vegetariers". Mijn halve middelbare school had vroeg of laat wel een fase dat ze voor 'n maandje of twee "vegetarier" waren vanwege nieuw ontdekte overtuigingen. Dan aten ze kaas op het brood maar geen ham meer. Was best hip. Ik hoor echter vrijwel nooit meer over vegetariers. Ze lijken, in ieder geval in de media, te zijn verdrongen door de aanzienlijk meer hardline Veganisten. De alles-of-niets cultuur, extremisten in hun eigen recht die ook het eten van een eitje of het drinken van een glas melk als misdadig zien. Rare ontwikkeling die eerder mensen afschrikt dan overtuigt.

1 Reactie
adriek
adriek13 mrt. 2019 - 19:29

Vooral als je je realiseert dan veganisten allerlei supplementen moeten slikken om gezond te blijven.

Bernie2
Bernie213 mrt. 2019 - 11:28

Als mens, dus omnivoor en soms onverbeterlijke carnivoor, een interessant stuk om te lezen. Dat de vleesverwerkende industrie (toeleverende veehouders incluis) verworden zijn tot industriëlen is een kwalijke zaak. Zeker nu dat gebeurt op mega-schaal met alle schadelijke effecten. Ik ben net als iedereen eter. Vooral groenten en regelmatig een stuk vlees, maar dat laatste niet noodzakelijkerwijs. Met de beste wil kan ik hier geen kannibalisme in zien. Mensen en andere dieren eten elkaar. Da's natuur zoals die al honderdduizenden jaren bestaat. Nix mis mee lijkt me. Zeker niet in vergelijking met een fundamentalistische veganist die met enige trots de honden vlees onthoudt en veganistisch materiaal door de strot jast. Natuurlijk staat de mens als dier bovenaan de voedselketen en geeft zij door evolutionair verkregen vaardigheden richting aan eetpatronen. Waar wat mij betreft én door deskundigen verklaard het eten van vlees gewoon gezond deel van uitmaakt. Maar waar door wereldwijd toenemende vleesconsumptie nieuwe visies ontwikkeld moeten worden. Om bijvoorbeeld te voorkomen dat wij vlees eten dat bol staat van ingespoten hormonen en antibiotica's. En waar ook groentes en fruit ontdaan kunnen worden van pesticiden.

pastafari
pastafari13 mrt. 2019 - 8:06

nee, het is niet gek om dieren te eten en dat maakt ons geen kannibaal. zie definitie van Dale nee, een chronische darmontsteking gaat niet over als je plantaardig gaat eten, en wordt niet veroorzaakt door vlees eten. Oma at waarschijnlijk teveel junk food en dronk wat veel. nee, dieren eten is niet slecht voor het milieu. veel dieren eten is slecht voor het milieu. Plantaardig voedsel produceert veel afval. Dit afval kan men beter dieren te eten geven dan te vernietigen. Die dieren kan men eten en dat resulteert bij een 30/70 verhouding in optimale voedselproductie. Dus 1 -2 in de week vlees eten is optimaal. Maar deze zelf-benoemde creative strateeg laat zich leiden door emotie, ipv feiten

1 Reactie
korheiden2
korheiden213 mrt. 2019 - 10:28

@pastafari en @Jay K : Geweldige reactie. Af en toe vlees is prima.

Jay K
Jay K13 mrt. 2019 - 6:46

Goed, nog maar een keertje uitleggen.... Wie weet helpt het dit keer. Vitamine B12. Komt idd voor in planten echter de werkbare stof die geabsorbeerd kan worden door ons lichaam is cobalamine. Deze stof komt alleen maar voor in Methylcobalamine (moedermelk, vlees en vis), Hydroxycobalamine (in vlees, vis, injecties), Dibencozide, (in koemelk, vlees en vis) en in Cyanocobalamine (komt niet in voedsel voor). De eerste 3 zijn geen probleem. De laatste wordt door de mens zelf gemaakt uit mineralen en kan de volgende bijwerkingen hebben: Diaree, misselijkheid, maagkrampen, jeuk, uitslag, hoofdpijn, duizeligheid, slap wordende spieren, verdoofd gevoel en tintelingen, koorts, gewrichtspijn en zwellingen. De overige vitamine B12 die we uit plantaardige voeding halen daar doen we helemaal niets mee en zorgen eigenlijk alleen maar voor een dure ontlasting. Dan zitten we nog met eiwitten. Natuurlijk hebben we veel veganistische voedingsstoffen waar eiwitten in zitten echter moeten we er vele malen meer van eten om ook daadwerkelijk genoeg binnen te krijgen, vooral als we gezond willen blijven en sporten. Dat heeft ook nog eens te maken met hoe functioneel gaat ons lichaam om met eiwitten. Zo is een eitje met 12,3 gr eiwitten veel functioneler voor ons dan b.v. Quinoa waar zelfs 14 gr eiwitten zitten, Dan valt de gemiddelde veganist al vrij snel terug op sojabonen met alle gezondheidsrisico's van dien. Welke dan? Verstoring van de hormoonhuishouding? Overdaad aan Omega 6 vetzuren waardoor het lichaam vaak ontstekingen gaan krijgen. Dit alles is op te lossen door het nuttigen van een klein beetje vis, vlees, ei of melkproducten per week. Niet meer dan 75 gr of 100 gr en dan zijn alle nadelen die in het bovenstaande stukje staan ook meteen niet meer van toepassing, Want alle gezondheidsrisico's die genoemd worden hebben met overdaad te maken en net zoals je kan komen te overlijden als je 10 liter water drinkt achter elkaar, is ook bij het nuttigen van dierlijke producten het niet gezond als je teveel eet.

5 Reacties
pastafari
pastafari13 mrt. 2019 - 7:58

Correctie B12 komt niet voor in planten, ook niet in een andere vorm, gewoon helemaal niet. De cyanovorm wordt niet door mensen gemaakt maar is de gezuiverde vorm die uit een fermentatie met de bacterie Pseudomonas denitrificans (precipitatie met cyaankali, heel milieubewust). De cyanovorm wordt door de darmflora van vele dieren (runderen, schapen) omgezet in active vormen. De meeste mensen kunnen dit niet. Dus, veganers, houdt een kip diervriendelijk en eet het eitje dat ze af en toe sowieso leggen

Jay K
Jay K13 mrt. 2019 - 10:48

@Pastafari, correctie op uw correctie. Vitamine B12 komt voor in o.a. zeewier, algen en Siitake en Cyanocobalamine wordt wel zeker door mensen gemaakt. Tenminste de vorm die wij kennen als B12. Verder ben ik het met de laatste zin zeker wel eens.

pastafari
pastafari13 mrt. 2019 - 15:50

@Jay K mea culpa Cyanocobalamine wordt wel zeker door mensen gemaakt, chemisch. Ik interpreteerde echter dat de mens zelf een biosynthese pathway heeft. Cyanocobalamine synthese, doet niemand dat meer geloof ik, te duur. Bruin- en blauwalgen maken B12, blauwalgen zijn geen planten, bruinalgen wel, ligt aan de definitie. De zeewier productie is eigenlijk ook een blauwalg als ik me goed herinner, taxonomische zwakte by de auteurs. Hoger planten maken iig geen B12 Off topic: zo'n 10 jaar geleden is de nagenoeg gehele productie van B12 in chinese handen gekomen. Binnen 2 jaar tijd waren de oude producenten (RHONE-POULENC BIOCHIMIE, en DSM) weggeconcurreerd. Hetzelfde gebeurde met antibiotica productie. Bij de laatste zijn er nu tekorten door strenge regelgeving, ben benieuwd wat met B12 gaat gebeuren.

pastafari
pastafari13 mrt. 2019 - 15:52

@Jay K B12 is een wonderschoon en fascinerend molecuul

Jay K
Jay K13 mrt. 2019 - 16:58

@Pastafari, Geen probleem, daar is het een discussie site voor. Belangrijkste is dat we begrijpen dat het menselijk lichaam een wonderlijk iets is en zich niet zomaar alles laat aansmeren. :-)

Hanneke Kouwenberg
Hanneke Kouwenberg13 mrt. 2019 - 6:09

Het eten van andere dieren is onder dieren vrij gangbaar. Ook mensen zijn omnivoren. En dat strikt veganisme niet gezond is, heeft een ander hieronder ook al aangestipt. Het probleem zit hem vooral in een dat andere aspect: de wijze waarop wij, als mens, en zeker als westers mens, met de natuur (en dus ook: dieren) omgaan. Sinds de agrarische revolutie (of: domesticatie van homo sapiens door tarwe, zoals Yuval Noah Harari in zijn boek Sapiens prikkelend stelt), zijn wij als soort in aantal geëxplodeerd, verworden tot een invasieve soort die overal waar hij neerstrijkt de ecologie volkomen ontregelt, (hooguit de extreme klimatologische typen als poolgebied, toendra, en woestijn zijn hiervan uitgezonderd). Agent Smith, die uit de Matrix, heeft volstrekt gelijk. Er wordt over "wereldvoedselprobleem" gesproken, en welke aanpassingen ons dieet zou moeten ondergaan om alle monden te kunnen voeden. We wíllen ons niet afragen hoeveel van onze soort de planeet in een ecologisch evenwicht kan herbergen. Daarom accepteren we de misstanden in de intensieve vee-industrie, maar ook de landbouw maar als betreurenswaardig, maar onvermijdelijk gegeven. We weten niet hoe het anders aan te pakken. Tot zover "sapiens" na "homo". De verhoudingen in ons zonnestelsel en de daaruit volgende Milankovich-cycli, maken dat er onvermijdelijk nieuwe IJstijden zullen komen. Dat kan over duizenden jaren zijn, als we zo lekker CO2 de lucht in blijven pompen. Maar wie beseft dat de interglacialen uit het pleistoceen zo'n tienduizend jaar bedroegen en het holoceen (de tijd sinds de laatste IJstijd) nu zo'n elfduizend jaar bedraagt, zou zich achter zijn oren moeten krabben. Nu al zijn er forse conflicten vanwege begeerde grondstoffen, honger en ruimte, die we niet weten te beslechten. Bij oprukkend landijs wordt het leefgebied van de mens alleen maar kleiner, met alle gevolgen van dien. De mens denkt economisch (want één procent minder is voor velen onverdraaglijk bij Prinsjesdag), heeft een korte horizon voor wat betreft de toekomst (we spreken over een leefbare planeet voor onze kleinkinderen, verder in de toekomst is te ver weg). Onze frontaalkwab heeft ons enerzijds intelligent en zelfbewust gemaakt, maar tegelijkertijd staat ons individualisme en onze hang aan vrije wil en keuzevrijheid in samenspel met overlevingsdrang werkelijk soortoverstijgend samenwerken in de weg. Het stemt mij somber, en een verhaal over hoe veganisme ons tot morelere, ecologischer mensen zou maken, vind ik in die context geneuzel in de marge. Niet ons omnivoor-zijn is ons probleem (al vind ik de wijze waarop met dieren wordt omgegaan niet minder gruwelijk!), ons aantal, ons ontbrekende soortoverstijgend denken en onvermogen tot werkelijk samenwerken is ons probleem.

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe14 mrt. 2019 - 0:23

Momenteel is men ook al bezig de arctische gebieden te verpesten. De hoop op soortoverstijgende denken heb ik opgegeven. Mensen hebben al moeite met elkaar te delen laat staan dat ze andere dieren ruimte gunnen. Hoeveel van onze soort de planeet in een ecologisch evenwicht kan herbergen gaat blijken als dat evenwicht catastrofaal is verstoord.

ton14024
ton1402412 mrt. 2019 - 22:35

Sprinkhanen, meelwormen, plankton of kril, laat je verleiden, of ga minder van bil.

Quibus2
Quibus212 mrt. 2019 - 22:31

"Dieren die we opaten noemden we ‘vlees’ en behandelden we op een manier waarop we onze huisdieren nooit zouden behandelen. " Ah, in 2055 zijn honden als huisdier ook afgeschaft? Dat zou pas een grote stap voorwaarts zijn. Menig vleeskoetje wordt zeer veel beter behandeld dan menige hond...

Ozon
Ozon12 mrt. 2019 - 21:28

Op de één of andere manier moet ik toch altijd denken aan dit stukje: https://m.youtube.com/watch?v=FpekkNyDPcc

Eric Minnens
Eric Minnens12 mrt. 2019 - 21:04

Dankzij het Voedingscentrum ben ik 10 kilo = 12.5% afgevallen. Gewoon door calorieën te tellen. Niet door minder vlees, maar vooral door minder koolhydraten en minder sausjes te eten. Prima hulp-app'je, bedankt. Het Voedingscentrum heeft geen veganistische doelstelling, dat kun je voor hetzelfde geld ook bijvoorbeeld de FNV, de NOS of de ANWB verwijten. Waarom dan toch zo neerbuigend? (Rancune?) Je 'pleidooi' (om het zo maar te noemen) is daarzonder immers al sterk genoeg... ;)

Erik20
Erik2012 mrt. 2019 - 19:49

Dit stukje geeft mooi weer waarom mensen een hekel aan vegans kunnen hebben... hier overtuig je niemand mee

Keilstra
Keilstra12 mrt. 2019 - 18:24

In de natuur eten dieren andere dieren. En dat moeten mensen nou eenmaal ook een beetje doen anders worden ze ziek, Mensen zijn als diersoort namelijk omnivoren. Maar veganisten willen liever onnatuurlijk doen met ijzerpillen en pillen met vitamine B12. Ik neem aan dat ze fel tegen chemicaliën in voedsel zijn maar ze veroordelen er zichzelf toe. Ik respecteer alle veganisten, en zal er in real life nooit één aanspreken op hun gedrag. maar ik word doodmoe van al hun online oproepen en moreel superioriteitsgedoe.

Satya
Satya12 mrt. 2019 - 18:14

Ik vind een stukje vlees heerlijk. Ik ga naar een keurslager omdat het vlees daarvandaan beter smaakt wat mij op een beter leven lijkt te wijzen. Ik vind het mooi dat je je hart volgt en gelooft dat je het goede doet, ik geloof niet dat wat ik doe slecht is. ----------------------- Het is mij opgevallen dat ik geen reacties meer van Piet de geus lees. Jammer de man schreef vaak mooie stukjes ook al was het af en toe kijk mij slim zijn. Ik mis zijn reacties en hoop dat het hem goed gaat. Dit naar aanleiding van een reactie die hij plaatste over ziekenhuis bezoek. Miss you Piet. ???? Je vindt dit vast sentimenteel maar ik meen het dus schrijf ik het. Nu nog hopen dat het geplaatst wordt.

3 Reacties
Ozon
Ozon12 mrt. 2019 - 22:31

Satya, Je maakt me weer blij: je toont het weer: je goed ❤️. ???? En inderdaad, ik mis de tot denken zettende strak geformuleerde reacties van Piet ook. Ik mis overigens ook Oma Oeverloos voor de humor. En dank voor je woorden van laatst!

Satya
Satya13 mrt. 2019 - 8:39

Dank terug ozon. Ook jij zet me vaak aan het denken trouwens.

DanielleDefoe
DanielleDefoe14 mrt. 2019 - 0:28

Zelf krijg ik geen hap vlees naar binnen. Mijn vriendinnen houden er ook steeds meer mee op. Oma Oeverloos blijft wel vaker enige tijd onder de radar. Misschien zit ze in Kenya.

7anpau1
7anpau112 mrt. 2019 - 16:50

Wat koeien en varkens zijn weet dan niemand meer. Die zullen namelijk niet meer bestaan. Voor honden, katten, paarden geldt waarschijnlijk hetzelfde, want ook het houden daarvan is immers 'zielig'.

1 Reactie
Satya
Satya13 mrt. 2019 - 16:29

Van honden in veel gevallen zeker. Het door fokken is schandalig. Ik ben niet overdreven dierenliefhebber. Ik vind het onverdoofd slachten van dieren geen probleem, veel belangrijker is hoe ze leven en behandeld worden voor de slacht.

rvb2
rvb212 mrt. 2019 - 15:45

Maar Oma, nu moet iedereen toch pilletjes slikken om te overleven? Hoefden vroeger alleen mensen die iets mankeerden pilletjes te slikken? Ja schat, nu iedereen verplicht veganistisch is moeten we allemaal onze pilletjes slikken om te kunnen overleven. Veganisme heeft ons allemaal tot patient gemaakt.

1 Reactie
Weelildragon
Weelildragon14 mrt. 2019 - 10:44

Ik kan me voorstellen dat het tegen 2055 gewoon meer in het eten zit verwerkt (in deze ideële toekomstvisie).

Ch0k3r
Ch0k3r12 mrt. 2019 - 15:35

"Zo is een bekende uitspraak waar ik mee ben opgevoed ‘melk is goed voor elk’, wat later een grote leugen bleek te zijn." Klopt. Net zoals dat ieder mens kan overleven op een puur plantaardig dieet. Elk lichaam is anders, en tienduizenden jaren evolutie verander je niet binnen enkele decennia. "Maar oma, wat gebeurd er eigenlijk met alle dieren die tussen het graan en de groentes leven op het moment dat de planten geoogst worden?" Ja lieverd, de maaidorser (combine) is nu eenmaal een massamoordenaar, maar ja, jij wil toch wel graag humus op je brood, of niet?

1 Reactie
adriek
adriek13 mrt. 2019 - 19:33

"En heeft het wereldwijde transport van al die exotische groenten dan geen impact op het milieu?" Tegen de tijd dat dit allemaal werkelijkheid is, zijn hazen, fazanten en ganzen uitgeroeid door de veganisten. Ze kunnen niet te veel concurrentie in de landbouwgebieden hebben.

Andy P
Andy P12 mrt. 2019 - 15:03

Natuurlijk heel flauw van mij, zeker omdat ik bijna geen dierlijke producten eet, maar heel veel groente. Echter weet ik dat eiwitten niet zomaar eiwitten zijn en vitamine niet zomaar vitamine. Een dieet zonder enige vorm van dierlijke bestandsdelen is uiteindelijk gevaarlijk voor ons. Gelukkig hebben veel langdurige veganisten dit in de gaten. Zoals zeer correct is aangegeven eten we nu veel te veel dierlijke producten en dat mag zeker wel minder, maar zonder? Nee, dat is simpelweg ongezond. Verder is oma ook niet zo slim. De primaire reden waarom wij geen katten en honden eten is omdat vleeseters bijna nooit vleeseters eten omdat dit weinig aanvulling zal hebben op hetgeen wat we nodig hebben. Net zoals elk ander vlees etenddier houden wij het van nature gewoon op prooidieren. Elk dier in ons leven heeft een bepaalde functie waardoor wij met deze dieren zijn gaan samenleven. Katten helpen ons van plaagdieren af en honden helpen ons bij de jacht, dus zou het ook niet zo slim zijn deze dieren op te eten. We gaan simpelweg problemen krijgen als we helemaal geen dierlijke voedingstoffen tot ons nemen, niet alleen neurologisch, maar ook ons spieropbouw wordt er slechter van en gaan we terug in de evolutie in de tijd dat de mens bijna was uitgestorven omdat we geen intelligentie en geen kracht hadden. Hmmmm misschien wel een goed idee als je bedenkt wat we met onze intelligentie en kracht gedaan hebben.....

r d h
r d h12 mrt. 2019 - 14:40

Hier is een bedrijfskantine maar oom tijdens de week van het niet vlees eten gaat er louter vlees over de balie. Geen vegetarische aanbod. Dus ik neem mn eten van huis mee. Er veranderd weinig.