Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Toekomstdroom in Europa spat uiteen

  •  
01-02-2016
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
arabischestorm
Sinan Can maakte de indrukwekkende serie Arabische Storm over de gevolgen van de Arabische lente. Tijdens het filmen in Noord-Afrika stuitte hij op een paar jonge Nigerianen. Het fragment haalde de serie uiteindelijk niet maar is het bekijken meer dan waard. Zestien jaar zijn ze, jongens nog, ze dromen van een toekomst in Europa en hebben geen idee wat hen te wachten staat.
In zijn boek ‘Arabische storm, vijf jaar na de lente’  schrijft Sinan:
"Op weg naar de Libische grens komen we vier Nigeriaanse jongens tegen in een verlaten kippenboerderij. Op zoek naar een beter leven hebben ze de Sahara getrotseerd. Wekenlang liepen ze. Het vooruitzicht op een mooier en beter leven hield ze op de been en in leven. Ze kregen ieder 700 dollar mee, het minimale bedrag dat nodig is om met behulp van een mensensmokkelaar de oversteek naar Europa te kunnen maken.Hun familieleden en dorpsgenoten schraapten de grote bedragen bijeen door kostbare bezittingen te verkopen. Wanneer de jongens de overkant halen en daar een leven opbouwen, zullen ze hun familieleden en dorpsgenoten in veelvoud terugbetalen. De vier zijn de hoop van het dorp, mislukken mag niet, het lot van het hele dorp hangt af van hun overtocht. Na acht weken woestijn kwamen de vier jongens uitgedroogd aan in Libië, een dag later al zaten ze met bijna honderd man op een klein bootje richting Italië. De vier leken het te gaan redden. Maar al na een paar kilometer op zee kapseisde hun boot. Ze werden uit het water gevist door de Tunesische kustwacht. De Tunesische overheid heeft de jongens opgedragen het land te verlaten en terug te gaan naar Nigeria. En hier zitten ze, illegaal ondergedoken, in een oude kippenboerderij. Ze zijn al hun geld kwijt en willen opnieuw aan geld komen voor de overtocht. De jongens zijn zestien jaar oud. Ze hebben geen geld, geen ouders, geen eten meer. Als ik tegen ze zeg dat het leven in Europa voor vluchtelingen ook zwaar is vallen ze stil. De oudste van het stel schiet vol. Ik heb grote moeite om ze hier in deze donkere kippenboerderij achter te laten."
Na acht weken woestijn kwamen de vier jongens uitgedroogd aan in Libië, een dag later al zaten ze met bijna honderd man op een klein bootje richting Italië. De vier leken het te gaan redden. Maar al na een paar kilometer op zee kapseisde hun boot. Ze werden uit het water gevist door de Tunesische kustwacht. De Tunesische overheid heeft de jongens opgedragen het land te verlaten en terug te gaan naar Nigeria. En hier zitten ze, illegaal ondergedoken, in een oude kippenboerderij. Ze zijn al hun geld kwijt en willen opnieuw aan geld komen voor de overtocht.
De jongens zijn zestien jaar oud. Ze hebben geen geld, geen ouders, geen eten meer. Als ik tegen ze zeg dat het leven in Europa voor vluchtelingen ook zwaar is vallen ze stil. De oudste van het stel schiet vol. Ik heb grote moeite om ze hier in deze donkere kippenboerderij achter te laten.
Aflevering 2 van de Arabische Storm is woensdag om 20:25 te zien op NPO2
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.