Joop

Toch gecondoleerd!

  •    •  
06-11-2009
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Ik had bij LLiNK's aantreden in september 2005 en in de jaren erna mijn poot stijver moeten houden.
Vanochtend ontving ik een sms-je met de tekst: ‘Toch gecondoleerd!’ De verzender doelde op het overlijden van omroep LliNK , gisteren door minister Plasterk aangekondigd.
De toevoeging ‘toch’ vanwege het feit dat LliNK sinds mijn vertrek in maart 2008 zowel qua bedrijfsvoering als programmering een dusdanig andere koers is gaan varen, dat nog nauwelijks te spreken valt van ‘mijn’ omroep. Maar dit terzijde. Want jammer vind ik het wel dat LliNK moet verdwijnen. Dat ik daar medeverantwoordelijk voor ben, daarvan ben ik mij bewust.
Ik had bij LLiNK’s aantreden in september 2005 en in de jaren erna, waarin ik LliNK temidden van andere omroepbazen vertegenwoordigde in Hilversum, mijn poot stijver moeten houden. Keer op keer moeten zeggen: “OK, meneer de netcoördinator, zend onze programma’s dan maar om half een ’s nachts uit als dat de enige plek is waarop televisie die ergens over gaat en waar je soms over moet nadenken, kan worden uitgezonden. Want dat zijn de programma’s die we willen maken.”
Ik had niet moeten zwichten voor de druk om voor ons radioprogramma 747Live in een strak format vanuit Amsterdam te gaan uitzenden  met andere omroepen samen. Dat maakt het een stuk moeilijker in zo’n programma je eigen identiteit naar voren te laten komen. Maar ja, samenwerken is een belangrijk criterium voor de beoordeling of je mag blijven bestaan als omroep na de aspirant-periode. Net als je eigenheid en toegevoegde waarde aantonen, overigens. Een bijna onmogelijke spagaat. En daarvan stikt het in ons omroepbestel.
De grootste en onmogelijkste spagaat is deze: om toe te mogen treden als publieke omroep, moet je voldoende leden hebben die zich in jouw visie en programma’s herkennen.
Die leden verwachten dan natuurlijk ook de programma’s te krijgen waarvoor ze lid zijn geworden. Maar het valt niet mee om die programma’s ook uitgezonden te krijgen als omroep zijnde.
Immers, eerst moet de hobbel worden genomen het programma geplaatst te krijgen bij de netcoordinator. En als die het niet ziet zitten, kun je op je kop gaan staan, dan gebeurt het niet!
Als directeur van LliNK liep ik hier al regelmatig tegenaan. Ook daarna, als programmamaakster, zag ik een programma, waarvan de omroep waarvoor ik het wilde maken enthousiast was en het wilde uitzenden, sneuvelen omdat de netcoördinator het onderwerp niet aansprekend genoeg vond. De vorige netcoordinator vondt het juist erg aansprekend, maar ja, die was inmiddels vertrokken naar een andere baan. Willekeur ten top! En dan willen we het Nederlandse volk laten geloven dat we een democratisch publiek omroepbestel hebben? Laat me niet lachen.
Natuurlijk, sommige programma’s van LliNK hadden beter gemoeten, op internet hadden we de verwachtingen  meer waar moeten maken (hoewel dat ook nog niet meevalt binnen de huidige mediawet maar het voert te ver daar nu uitgebreid op in te gaan) en  financieel had het het afgelopen jaar nooit zo’n zootje mogen worden. Maar jammer is het wel. Dat een omroep met een ideaal waar je onmogelijk tegen kunt zijn (Een betere wereld voor iedereen!) is stukgelopen op spagaat en willekeur.
Ik ben heel benieuwd hoe het Powned en WNL de komende vijf jaar vergaat. Ik zou zeggen:’Houd je poten stijf jongens!’

Meer over:

opinie, media
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (16)

Superjan
Superjan6 nov. 2009 - 11:43

Thanks Anna, Wij gaan ons best doen.

Remko.
Remko.6 nov. 2009 - 11:43

De jongens van GeenStijl hebben al gezegd dat ze er ook op televisie 'met gestrekt been in zullen gaan' ('er met gestrekt been ingaan': voetbaluitrukking waarmee een van de gemeenste overtredingen wordt aangeduid) dus die zullen hun poot wel stijf houden. En op onze uit de kluiten gewassen tv-schermen is ook plaats zat voor de te verwachten chocoladeletters van WNL. Jammer dat voor Llink geen plaats meer is.

Jaapdenouden
Jaapdenouden6 nov. 2009 - 11:43

Ik vind omroepen an sich belachelijk en achterhaald. De verzuiling ligt achter ons hoor. Het is 2009, wie zit er nu te wachten op al die omroepen met allemaal hun eigen identiteitjes? De Publieke Omroep moet naar twee netten waar kwaliteitsprogramma's gemaakt worden. Spelletjes en sport kunnen naar de commerciëlen.

FerryvanMaanen
FerryvanMaanen6 nov. 2009 - 11:43

Bij de oprichting was ik vol goede moed en verwachting.. Maar wat bleek ? Niet de studio's in Hilversum maar de vertrekhal van Schiphol , vandaar uit gingen de medewerkers van Llink te werk... Tot mijn spijt moet ik erkennen ...hoezo " groen "

Baamsum
Baamsum6 nov. 2009 - 11:43

De grondslag van LLiNK legitimeert bestaansrecht daarover zijn de visitagecommissie, NPO, CvdM en de minister het wel eens. Wie neemt het initiatief voor een nieuwe groen geoliede omroep?

Yggdrasil
Yggdrasil6 nov. 2009 - 11:43

Gezien mijn sociale status kan en mag ik veel televisie kijken en daar maak ik dan ook ongegeneerd gebruik van. Nu dacht ik te weten als kritische tv-kijker hoe het publieke spel gespeeld wordt, niet dus. In het stuk van Mw.Visser valt het woord netcoördinator die schijnbaar dingen beslist tegen de verantwoordelijke omroep in. Een soap van BNN wordt door diezelfde netcoördinator geschrapt tegen de zin van BNN die dit programma uitzendt. Hetzelfde gebeurde. zo ik lees, met programma's van Llink. Ik zou verdomd wel eens willen weten wat zo een netcoördinator eigenlijk doet maar aan de andere kant denk ik dat ik het liever niet wil weten. Voor de statistieken en voor de netcoördinator, ik kijk minimaal 10 uur per dag televisie, ik kijk niet naar de commerciële televisie, ik heb die kanalen zelfs geblokkeerd. Per saldo kijk ik meer naar de BBC 1,2,3,4 en Prime en de Belg 1 en 2 dan naar de publieke omroep, zonder de 24-themakanalen.

magikeven
magikeven6 nov. 2009 - 11:43

"Ik had bij LLiNK's aantreden in september 2005 en in de jaren erna mijn poot stijver moeten houden.." .EN.........natuurlijk beter op de centjes moeten passen.

Idiotproof
Idiotproof6 nov. 2009 - 11:43

Volgens mij was er toch meer aan de hand dan onvoldoende onderscheidend vermogen. Met name de boekhouding van LLink is er de oorzaak van geweest dat deze omroep niet langer in het bestel mag blijven. Ik vraag me ernstig af of Powned onderscheidend genoeg kan en gaat worden, TV kent geen interactie zoals internet.

hannogroen
hannogroen6 nov. 2009 - 11:43

Televisie maken is net zoals leiding geven een vak, en ik had nou niet direct de indruk dat ze dat bij LLink goed beheersten.

Harris2
Harris26 nov. 2009 - 11:43

Kwalijke toestanden, met zo'n netcoördinator. Goed dat je aan de bel trekt, maar inderdaad te laat.

JohnWervenbos
JohnWervenbos6 nov. 2009 - 11:43

Historisch bezien was er meer aan de hand bij en rond LLink. Met name het wringen tussen de bloedgroepen" Nutopia en DeNieuwe Omroep. Met alle respect maar per saldo kwam Llink me als eindproduct teveel over als 'lege huls', alle fraaie verpakking en mooie woorden erom heen ten spijt.

frankmaas
frankmaas6 nov. 2009 - 11:43

Grondige analyse. Het is de schuld van de netcoordinator. We wilden wel doorwrochte hoogwaardige programma's maken, maar we kregen de kans niet. Jammer dat deze waarheid achteraf komt. Llink heeft gefaald. Llink presteerde het om op een begroting van 8 miljoen een tekort van 1 miljoen te creëren. Llink kreeg twee uur in de week zendtijd en was niet in de staat deze zendtijd te vullen met echte vernieuwende confronterende programma's. Llink bevestigde hiermee -hoe treurig ook- het vooroordeel dat linkse natuurfreaks niet met geld kunnen omgaan. Een duurzame omroep met de idealen van Llink is hard nodig. Helaas had Llink wel de mooiste idealen, maar niet de bijbehorende capaciteiten. Dit is de schuld van Llink en van niets of niemand anders.

Jolly_Roger
Jolly_Roger6 nov. 2009 - 11:43

Je kunt het redelijkerwijs niet verkopen om uit publieke gelden iemand de wereld rond te sturen om impressies van landen te geven waar je pretentie is dat je intrinsieke boodschap een groene is. Dat zijn twee missers vervat in één zin. Idealen hoeven niet verkocht te worden. Als ze goed genoeg zijn verkopen ze zich als vanuit zichzelf. Wat inhoudelijk sterk genoeg is kan als een huis staan. Het is jammer. LLiNK had om inhoud moeten gaan maar de bekende gezichten stonden voorop. Het is echt zonde als je ziet wat de pretentie van deze omroep was. Groen, tegenstelling arm-rijk... Daar is veel mee te beginnen. Écht veel. Helaas. Jammer dat er zo gestunteld is. Er moet daar gewoon een onconventionele visionair aan de top staan met op zijn cv minstens 5 jaar boswachterschap in de Kennemerduinen, 6 jaar natuurfilmer op de wereldzeeën, 7 jaar ontwikkelingswerk in de favela?s, 8 jaar etnografisch onderzoek in Africa, en die als standaarduitrusting een vlindernetje en een verrekijker heeft. Iemand die uit alle poriën idealen ademt, er zelfs naar ruikt. Bij wijze van spreken dan. Daarbovenop moet hij een persoonlijke missie hebben om aan de top van een dergelijke omroep te staan en bevlogen zijn. Die indruk heb ik er nooit van gehad.

Jolly_Roger
Jolly_Roger6 nov. 2009 - 11:43

Dat dit stukje tekst onder het kopje "Media" valt en niet onder het kopje "Groen" is vast toevallige, maar zeker toepasselijke symboliek.

Dr.Piepie
Dr.Piepie6 nov. 2009 - 11:43

Llink, ik zal het niet missen.

1 Reactie
bertis501
bertis5016 nov. 2009 - 11:43

Ik ook niet! Er zijn al genoeg omroepen, die aandacht geven aan milieu en samenleving. Zit trouwens ook niet op PowNed en WNL te wachten hoor!