Joop

Toch elektronisch patiëntendossier

  •    •  
08-12-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Huisartsen, ziekenhuizen, apothekers en de Nederlandse Patiënten en Conssumenten Federatie omzeilen, en starten eigen EPD
Er komt tóch wel een soort Elektronisch Patiëntendossier. Dat hebben huisartsen, ziekenhuizen, apothekers en de Nederlandse Patiënten en Conssumenten Federatie bekend gemaakt. Het is de bedoeling een nieuw systeem op te zetten, waar de overheid geen bemoeienis mee heeft. Dat meldt NOS.
Medische gegevens worden in het nieuwe systeem regionaal uitgewisseld. Of de informatie ook op landelijk niveau gedeeld wordt, mogen patiënten zelf beslissen.
De Eerste Kamer verwierp eerder dit jaar het kabinetsvoorstel voor een patiëntendossiers. De Kamer maakte zich onder meer zorgen over de privacy van patiënten.
Hoewel het kabinet niet betrokken is bij het nieuwe plan, stelt het wel 2 miljoen euro beschikbaar. Patiënten die eerder hebben ingestemd met opname van hun gegevens in het oude EPD systeem, moeten dat opnieuw doen. Als ze dat niet doen, worden ze uit het systeem verwijderd.

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (7)

msj_meijerink
msj_meijerink8 dec. 2011 - 17:53

Heel goed van deze organisaties, want dan kan mij straks overal in Nederland 'iets overkomen', waarbij de hulpverleners precies weten wat ze wél en vooral wat ze niét moeten doen.

pinatubo
pinatubo8 dec. 2011 - 17:53

Ik vrees dat dit weer net zo groot succes wordt als het invoeren van de OV-chipkaart met zijn velen gebreken. het probleem is dat de overheid een automatiseringsproject uitbesteed aan een bedrijf. Daarbij wordt afgesproken hoe duur het mag kosten en binnen welke tijd het moet werken. Sommige bedrijven lukt het niet binnen een bepaalde tijd goed werkend te krijgen voor de afgesproken tijdstip. Om schadeclaims te voorkomen wordt het dan gewoon in gebruik genomen, ondanks dat niet alle kinderziektes eruit gehaald zijn. Ik vrees dat dit ook weer op zal gaan voor het EPD. Ook kan bijvoorbeeld iedere willekeurige tandartsassistente je gegevens inzien. Ook als zij je buurvrouw is en je je hebt laten behandelen voor een SOA?

Jantje68
Jantje688 dec. 2011 - 17:53

Dit is het beste nieuws van afgelopen jaar. Vooral goed aan het plan is dat alle paranoia medelanders niet mee hoeven te doen. Ik hoop dat ze zich onmiddellijk te kennen geven dat ze niet opgenomen willen worden en vervolgens eeuwig zwijgen. Ze zijn er dan van verzekerd als ze in Groningen of Maastricht onder een auto lopen de hulpdiensten niet over hun dossier beschikken en dit per post kunnen opvragen, als ze tenminste instaat zijn via familie en vrienden te achterhalen wie hun huisarts is. Het is maar wat privacy je waard is.

boogey55
boogey558 dec. 2011 - 17:53

Goede zaak. Net als wisselgeld in het buitenland, hier het voordeel van één netwerk. Regionaal had ik er al voordeel van. Van huisarts naar specialist? 1x vertellen.

Barmaley
Barmaley8 dec. 2011 - 17:53

Kennen jullie deze al? http://www.automatiseringgids.nl/nieuws/2011/50/private-doorstart-schakelpunt-epd-gaat-door ... "Dankzij financiële garanties van Zorgverzekeraars Nederland, toezeggingen van de zorgkoepels en minister Schippers (Volksgezondheid, VVD), kunnen huisartsen, medisch specialisten, ziekenhuizen, therapeuten en apothekers het schakelpunt blijven gebruiken. Bovendien zullen de zorgverzekeraars deelname van zorgverleners aan het LSP met ingang van 2013 verplicht stellen." ... Dus nu zijn de partijen die zeker geen toegang tot de LSP zouden krijgen de financiers geworden. Wie betaalt, bepaalt: iedere zorgverlener moet hier op aansluiten. Nog even en je krijgt geen zorgverzekering meer of een boete als ik de toegang van mijn medische gegevens via het LSP ontzeg. Je denkt toch niet echt dat zorgverzekeraars geen toegang zullen krijgen? Volksvertegenwoordiging en journalisten, wordt eens wakker! Het huidige EPD is een misbaksel wat niets te maken heeft met een elektronisch patientendossier. Daarin heb je zelf toegang en kun je zelf bepalen wie er toegang heeft, wie je gegevens kan inzien en volgen wie er toegang heeft verkregen en waarom. Het wordt tijd dat de huidige privacy wetgeving flink wordt aangepast.

Mindfulness
Mindfulness8 dec. 2011 - 17:53

En wie gaat dit fiasco betalen. Er komt vast een mooi computersysteem wat erg duur is en ooit goed werkt.

1 Reactie
kingfishererik
kingfishererik8 dec. 2011 - 17:53

Hopelijk lezen eerst het interview met Chris Verhoef, dinsdag in de Volkskrant. Daaruit dit stukje over EPD: Het Elektronisch Patiëntendossier, EPD, is toch maar mooi afgeblazen. 'Nadat er tientallen miljoenen in verdwenen waren. Wat wilde men? Geautomatiseerde uitwisseling van gegevens tussen artsen om medische missers te voorkomen. Prima. Het draaide uit op enorm geharrewar. 'Het ergste is: we hebben al een geautomatiseerd systeem van medische informatie. Het heet Vecozo, Veilige Communicatie in de Zorg en is een portaal van de verenigde zorgverzekeraars. Ik denk dat 90 procent van alle declaraties van dokters via dat portaal loopt. Daarmee weten we wie wat wanneer slikt. Het is een systeem waarvan ik zeg: petje af. En weer blijkt dat het probleem is opgelost en met bestaande middelen kan worden gerealiseerd.' Dat Vecozo zal niet de status van alle patiënten kennen. 'Dat zei minister Hoogervorst ook destijds. Ik was er erg kwaad over. We moeten niet meteen voor 100 procent gaan, 80 procent is al geweldig. Daarvoor kiezen, vergt politieke discipline. En die is ver te zoeken. Zo blijven we mislukkingen genereren.'