Joop

TNT bereikt principeakkoord met vakbonden

  •  
16-12-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
TNT_300.jpg
Postagentschap behoudt 1700 banen ... In eerste instantie ging het mes in 11.000 banen ... Afspraken met de postmarkt worden in januari gemaakt
Nog voor de kerst heeft TNT Post een principeakkoord bereikt met de vakbonden Abvakabo FNV, CNV Publieke Zaak en BVPP. Dat meldt de Volkskrant. Het aantal gedwongen ontslagen van 4500 wordt nu gereduceerd omdat TNT 1700 banen behoudt bij onder meer de Auto Unit en de Pakketservice.
In de toekomst wil TNT nog eens de mogelijkheden bekijken om bij Auto Unit 200 banen te behouden. Ook heeft TNT gezegd aan 300 medewerkers tijdelijke werkgelegenheid te bieden tot eind 2013.
TNT wil in twee jaar 11.000 arbeidsplaatsen schrappen omdat ze de expresdivisie wil losmaken van de postdivisie. Ze beweerde eerder stellig dat ze niet kon schrappen in het beoogde aantal ontslagen. Begin december ging echt overstag door het aantal ontslagen met 300 te verminderen. Vakbondsleden zagen toen echter nog meer ruimte om banen te behouden.
De problemen van de postbodes van TNT zijn op 1 januari nog niet opgelost. Staatssecretaris Bleker had toegezegd dat er nog dit jaar met de sector afspraken zouden worden gemaakt over de arbeidsvoorwaarden van postbezorgers, maar dat lukt niet.
Afspraken met de postmarkt worden pas in januari gemaakt wanneer Ruud Vreeman, die de hele sector onder de loep nam, met zijn advies komt.

Meer over:

economie, nieuws,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (2)

[verwijderd]
[verwijderd]16 dec. 2010 - 7:06

Uitstel van executie. De rest volgt binnen 2 jaar. De TNT medewerkers hebben met de stakingen TNT als een onbetrouwbaar bedrijf geprofileerd. Klanten zullen dus alternatieven gaan zoeken. Het marktaandeel van TNT zal vanzelf reduceren. Is dat wat de vakbond voor ogen had?

1 Reactie
Irmaatje
Irmaatje16 dec. 2010 - 7:06

Verreweg de meeste klanten zullen begrijpen dat de postbodes geen keuze hadden. Het pad dat deze mensen gedwongen worden te volgen verdienen ze geen van allen. Mijn buurman is ontslagen, 53 jaar oud, gediplomeerd postbode. Hij heeft zijn opvolgers, de ongekwalificeerde postbezorgers, moeten inwerken. Na een periode WW kan het CWI hem straks dwingen om een baan als postbezorger te accepteren. Voor de helft van het loon dat hij altijd had. Nog even en dan dwingt dit PVV kabinet hem zelfs hetzelfde werk te doen in ruil voor zijn uitkering. Dan pas zal rechts Nederland de vingers aflikken, als ze iedereen voor een steeds lagere uitkering aan het werk hebben en de bedrijven, net als TNT, gigantische winsten (en bonussen) blijven maken.