Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Tip voor mensen die denken dat het inspelen op emoties en het oproepen van haat geen gevolgen zullen hebben

  •  
31-07-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2469 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding 2023-07-31 om 16.18.28

Het was een ware exodus in de Tweede Kamer, deze afgelopen weken. Het een na het andere Kamerlid, van onbekende backbencher tot partijprominent, stapte ook. Ook meerdere bewindslieden zeiden na de verkiezingen van aanstaande november niet meer beschikbaar te zijn in politiek Den Haag. Volgens Ellen Deckwitz is het maar de vraag wie we terug gaan krijgen, en wat hun ideeën zullen zijn, als ze überhaupt al ideeën hebben: “Want de afgelopen jaren bleek toch dat je in ons land makkelijk de verkiezingen kan winnen op de persoon, zonder verder aandacht te hoeven besteden aan de inhoud”.

In plaats van een mening, wil Deckwitz in De Nieuws BV de aankomende bestuurders gewoon eens een advies geven. Namelijk om de klassieker De wereld van gisteren te lezen, geschreven door de Oostenrijkse auteur Stefan Zweig (1881 – 1942). Zweig maakte de laatste veilige jaren van de 19de eeuw mee. En als zijn boek je één ding leert, zegt Deckwitz, is dat je zowel als bestuurder als burger scherp moet blijven op wat er aan het gebeuren is: “Voor mensen die denken dat het inspelen op emoties en het oproepen van haat geen gevolgen zullen hebben”.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.