Tip voor de campagneteams
• 03-08-2012
• leestijd 2 minuten
65% van de Nederlanders vindt dat de verschillen tussen arm en rijk in Nederland te groot zijn geworden
Vier keer per jaar doet het Sociaal Cultureel Planbureau onderzoek naar hoe de Nederlanders denken over ons land. Onlangs verscheen het tweede deel van dat ‘Continu Onderzoek Burgerperspectieven 2012’. Veel van het onderzoek gaat logischerwijs over de stand van de economie. Een van de vragen luidde als volgt:
Er wordt verschillend gedacht over bestaande inkomensverschillen. Sommige mensen vinden dat die veel kleiner moeten worden, anderen dat ze juist veel groter moeten worden. Er zijn ook mensen met een mening die daartussenin ligt. Wat vindt u?
Op dit moment is 65% van de Nederlanders van mening dat de verschillen tussen arm en rijk in Nederland te groot zijn geworden, zo blijkt uit het
SCP-onderzoek. 14% is het daarmee oneens, 21% neemt een neutrale positie in. 64% wil actie om te zorgen dat die verschillen kleiner worden, 22% wil de verschillen zo houden als ze zijn en slechts 4% pleit voor grotere inkomensverschillen.
Daarmee weerspiegelen de ondervraagden de laatste wetenschappelijke inzichten.
Epidemiologen Richard Wilkinson en Kate Pickett hebben
laten zien dat landen met kleinere inkomensverschillen op heel veel terreinen beter presteren (leerprestaties, levensverwachting, kinderwelzijn, sociale mobiliteit, sociaal vertrouwen, drugsgebruik, geestesziekten, kindersterfte, obesitas, aantal gevangenen, moorden en tienerzwangerschappen). Na het verschijnen van hun spraakmakende boek
‘The Spirit level’ is dat beeld nog eens bevestigd door meerdere studies.
Economen als Robert Frank hebben laten zien dat landen met relatief kleine inkomensverschillen over het algemeen de grootste economische groeicijfers laten zien en dat dat ook binnen landen geldt voor perioden waarin de inkomensverschillen klein waren.
Psychologen als Mihaly Csikszentmihalyi hebben laten zien dat grote geldbedragen helemaal niet essentieel zijn om mensen te motiveren, sterker, dat andere zaken als autonomie en zingeving een veel groter effect hebben.
De afgelopen decennia was nivellering een vies woord, was het een taboe om over het verkleinen van inkomensverschillen te praten. Nu lijken er barstjes in dat taboe te komen. Het grootste deel van de Nederlanders wil kleinere inkomensverschillen. Dames en heren politici, doe er uw voordeel mee.