Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Rechter: Omroep Brabant heeft Tinkebell met knip- en plakwerk onterecht benadeeld

  •  
20-07-2016
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
117 keer bekeken
  •  
8668909512_323311fe92_k
Kunstenares en Joop-opiniemaker Tinkebell heeft de rechtszaak tegen Omroep Brabant gewonnen. Tinkebell had de omroep voor de rechter gedaagd wegens het moedwillig verdraaien van uitspraken door met audiobestanden te sjoemelen. Ook zou Omroep Brabant haar auteursrechten hebben geschonden. In audiobestanden van een interview dat Omroep Brabant met haar hield over het gezin Amiri, waarvan de vader na 18 jaar in Nederland is uitgezet naar Afghanistan op verdenking van oorlogsmisdaden, is geknipt en geplakt. Tinkebell probeert al sinds jaar en dag de onschuld van de man, waar zij heilig in gelooft, te bewijzen. Door de moedwillige onjuiste uitzending van Omroep Brabant heeft niet alleen zij, maar ook familie Amiri flink geleden. De rechter gaf haar woensdag op alle gronden gelijk.
Tijdens een uitzending van 25 februari over de Afghaanse Feda Amiri had Tinkebell de dochter Tamana bijgestaan in haar zoektocht naar haar vader, en videobeelden gemaakt in het Afghaanse ziekenhuis. Niet alleen heeft Omroep Brabant die beelden zonder haar toestemming uitgezonden, maar er ook nog eens zo in geknipt dat de suggestie wordt gewekt dat de zoektocht van Tamana een vooropgezet toneelstukje is, door een geluidsfragment van Tinkebell zo te knippen dat je haar hoort zeggen dat een vooropgezet toneelstukje “aannemelijk is”. Het is een citaat uit een compilatie van vier losse zinnen uit een telefoongesprek van anderhalf uur. Direct na de uitzending liet Tinkebell weten ontstemd te zijn over de uitzending van Omroep Brabant en dat haar worden werden verdraaid. Tegen Joop.nl zei ze destijds:
" Ik denk helemaal niet dat Tamana een toneelstuk heeft opgevoerd. Ik werd gebeld door Omroep Brabant, met de vraag of het mogelijk is dat het verhaal van Tamana niet klopt. Ik heb gezegd dat ik het niet kan verifiëren en dat die mogelijkheid dus bestaat. Op de vraag of Tamana en haar vader mogelijk een toneelstukje spelen heb ik geantwoord dat dat in principe kan, maar dat het dan wel verdomd goede acteurs moeten zijn. Het zijn dus hún woorden, die mij in de mond zijn gelegd en zeker niet hoe ik er over denk!"
Het bericht van Omroep Brabant werd door talloze media overgenomen. Dat heeft voor Tinkebell tot ernstige reputatieschade geleid.
"Een groot deel van mijn werk bestaat uit lobbyen en netwerken. Het is erg belangrijk dat de mensen met wie ik praat, me ook vertrouwen. Mijn contacten met politici heb ik in vele jaren opgebouwd. Na de uitzending merkte ik dat veel Tweede Kamerleden wantrouwiger waren."
De redactie van Joop belt met een blije Tinkebell:
"Ik ben op alle gronden in het gelijk gesteld door de rechter. Ik ben zo opgelucht. Het is zo smerig wat Omroep Brabant heeft gedaan. Zo in en in gemeen. Ik sprak net met Tamana, ook zij is zo blij. Het ging de afgelopen maanden zo slecht met haar. Dat gezin is helemaal kapot gemaakt door Omroep Brabant […] De uitkomst van het vonnis is dat ik een schadevergoeding krijg en dat Omroep Brabant moet rectificeren. Hoe hoog de schadevergoeding is zal de rechter nog bepalen. Ook moet Omroep Brabant ervoor zorgen dat alle tekst- en beeldmateriaal online verdwijnt. Dus alle Google zoekresultaten moeten bijvoorbeeld verwijderd worden […] De rechtszaak was een hele klus. Mijn advocate, Aimee van Hattum, is echt een held. Iedereen zei dat we het niet zouden winnen, maar het is toch gelukt. De rechtszaak heeft me wel 15.500 euro gekost. Het is in Nederland niet zo geregeld dat je dat dan kunt claimen bij de tegenpartij. Daar krijg ik dus niets van terug, dat moet ik zelf betalen."
Tinkebell werkt op dit moment aan een film, DIY. Het is een project dat voort is gekomen uit haar betrokkenheid bij de familie Amiri. Middels crowdfunding probeert ze het geld voor de film, maar ook rechtszaak, bij elkaar te krijgen.
Het vonnis:

Meer over:

nieuws, media
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.