Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Tinkebell over vliegtuigactie Zweedse studente: 'Deden meer passagiers dat maar'

  •  
25-07-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
147 keer bekeken
  •  
In Joop Café spreekt Francisco van Jole deze week met kunstenares Tinkebell, die van het verbeteren van de wereld zowel kunst, humor als een bloedserieuze zaak maakt. Ze vertelt eerst over haar bijzondere samenwerking met Jan Hak , de man van de groenteconserven, die haar zelf benaderde om het wereldvoedselprobleem op de kaart te zetten. Ze legt de methode Tinkebell uit, waarmee ze mensen een spiegel voorhoudt. Bijvoorbeeld de vele kleinschalige particuliere liefdadigheidsacties voor de Derde Wereld. “Die bereiken weinig en zijn soms zelfs schadelijk. Maar mensen gaan er toch maar mee door.”
In het tweede deel van het gesprek (vanaf 13:50) gaat het over de spectaculaire actie van een Zweedse studente om een deportatie te voorkomen. Door in het gangpad te blijven staan kon het vliegtuig niet vertrekken en moest een uit te zetten Afghaan van boord gehaald worden. Dat zouden meer mensen moeten doen, vindt Tinkebell. Ze heeft zich vaak ingezet voor vluchtelingen en legt uit hoe je kunt herkennen dat er aan boord iemand zit die uitgezet gaat worden. En over hoe vreselijk dat er ook in Nederland aan toe gaat. Een Afghaanse vluchteling die door Tinkebell wordt gevolgd omdat hij onterecht is uitgewezen, werd bij zijn deportatie zo zwaar mishandeld door de Nederlandse marechaussee dat hij in Kabul in een ziekenhuis belandde, vertelt ze.
Beluister de podcast hierboven, via de site van NPO Radio 1 ( RSS-feed ). Of via iTunes en abonneer je. Of Stitcher.
foto: Tinkebell Instagram / Elin Ersson Facebook
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.