Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Timmermans wil blunder met vluchtelingen nog steeds niet toegeven

  •  
27-04-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
966 keer bekeken
  •  
Timmermans
In januari beweerde Eurocommissaris Frans Timmermans dat 60 procent van de vluchtelingen die in Europa arriveren afkomstig zijn uit landen waar je geen vluchtelingenstatus aan kunt ontlenen. Deze groep zou om ‘economische redenen’ naar Europa komen. De bewering van Timmermans werd meteen in twijfel getrokken omdat er geen cijfers beschikbaar waren die de stelling onderbouwden. Integendeel, volgens de cijfers is het overgrote deel van de vluchtelingen afkomstig uit oorlogsgebied. Maar Timmermans bleef bij zijn bewering.
Timmermans stelde dat hij zich baseerde op nog niet gepubliceerde cijfers van de Europese grensbewakingsorganisatie Frontex. Nu weken later zin die cijfers er eindelijk. NRC nam ze onder de loep en constateert dat Timmermans het mis had. Dat komt waarschijnlijk doordat de registratie door het in allerijl opgerichte hek aan de grens in de war werd geschopt. De vluchtelingenstroom boog vervolgens af naar andere grenzen, zoals Kroatië en Slovenië. Daardoor werd er in de registratiecijfers een grote groep  „niet nader gespecificeerde personen” opgenomen. Timmermans ging er van uit dat die mensen uit niet-oorlogslanden afkomstig waren maar dat is niet zo.
"Volgens Frontex betreft deze groep „niet nader gespecificeerde personen” dezelfde mensen, vooral uit landen waar oorlog woedt, die eerder vanuit Turkije via Griekenland de EU waren ingereisd."
Geconfronteerd met de ultieme onjuistheid van zijn bewering wil Timmermans deze nog steeds niet toegeven. Zijn woordvoerder laat aan NRC weten :
"„Wij hebben geen aanvullend commentaar op deze cijfers. Ze zijn nu gepubliceerd door Frontex en ik ben ervan overtuigd dat jullie een geschikte manier vinden om erover te publiceren zonder aanvullende informatie van ons.”"
De VARA deed al eerder een factcheck van de cijfers:
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.